Hálószoba ötletek – hogy otthon tényleg kikapcsolódhass!

Letisztult hálószoba.
hirdetés

Alapvetően a hálószobánk, hálófülkénk vagy az alvásra kijelölt szobarész funkciója az lenne, hogy nyugodtan kikapcsolódhassunk és relaxálhassunk. Lelki szemeink előtt lebeg egy kényelmes ágy, néhány párna, ami segít a testünket megtámasztani, enyhe hangulatvilágítás, tiszta felületek, finom érintésű szövetek és csönd van.

Ehhez képest, ha végignézünk a valódi hálószobánkon, akkor egy ott felejtett kávéscsésze, egy fél pár zokni, egy ásványvizes flakon, könyvhalmok tűnnek elő, a sötétben reflektorként süt a mobil fénye az arcunkba és behallatszik a forgalom zaja. Otthonszervezési megoldásokkal segíthetek közelebb hozni a valóságot az elképzelt, ideális pihenés helyéhez: jöjjenek hát a praktikus hálószoba ötletek!

Könnyen megvalósítható hálószobai ötletek

Hálószoba ötletek és kívül, belül boldogság… ejnye a fantáziádat! 😉 Ezek most másfajta ötletek lesznek, de az biztos, hogy ezek után jobban fogsz aludni a hálószobában.

“Csak úgy kiesett a kezemből”

Ahogy a felvázolt képből is kitűnik, a hálószobánkban szinte semmi sincsen, csak egy dizájn lámpa.

Valójában pedig általában elárasztják a tárgyaink a felületeket…

Ha az asztal szélén ott üldögélnek a csekkek, ha a szennyestartó már leveti a fedelét magáról, akkor nehezen fogsz ellazulni. Első lépésként arra lesz szükség, hogy rendezett felületeket teremtsünk a pihenésre kijelölt helyiségben, ehhez pedig a tárgyak jó részétől meg kell szabadulni vagy más helyet kell neki találni a lakásban.

Minden otthonnak tudatosan vagy tudattalanul, de megvannak a lerakodó pontjai. Ezek azok a helyek, ahol kiesik a kezedből a kulcscsomó, ahova átmenetileg leteszed a leveleket, vagy ahol a nap végén a levetett gyűrűk, nyakláncok vagy épp farmerok helyet foglalnak.

A lényeg, hogy direkt alakíts ki olyan lerakodó, tároló helyeket, így rendszerezetten tarthatod a vándorló tárgyakat is. A hálószoba nyugalma érdekében jobb, ha a hálószoba ajtaja előtt van egy ilyen tárolási lehetőség, és itt megválsz a pihenéshez nem szükséges tárgyaktól, ruhadaraboktól.

Tárolási tippek a hálószobába, hogy megbirkózz a tárgyakkal

Persze pár dologra a hálószobában is szükség lehet: a kedvenc könyvedre, papírzsebkendőre és ilyesmikre gondolok első sorban. 😉 Egy megfelelő éjjeliszekrény ezeket szépen elnyeli, miközben minden kéznél lesz, amire pihenés közben szükséged lehet.

Ha kis lakásban élsz, akkor nem mindig megoldható, hogy más helyiségben tárold a dolgaidat. Ebben az esetben jöhetnek a hálószobai tárolási ötletek, amelyek közül kettőt javasolnék.

Először is használd ki az ágy alatt lévő helyet és nagy, lapos tárolódobozokban csúsztasd be az ágy alá a szezonálisan használt tárgyaidat. A téli ruhák, nagyobb kabátok egy vákumzsákban átvészelhetik itt a nyarat, aztán helyet cserélhetnek a strandfelszereléssel.

A másik hálószobai ötletem a tárolásra, hogy válassz egységes színt a tárolóeszközöknek is. Ha a szekrény tetején egyforma, a szoba színével harmonizáló tároló kosarak rejtik el a tárgyakat, akkor nem fog szembetűnni semmi és újabb pontot írni a fejedben lévő (és véget nem érő) tennivalólistára.

Hálószoba ötletek – a dekoráción is túl

Nem szeretek a lakberendezés területére kirándulni (mivel nem vagyok lakberendező), így amikor azt mondom, hogy sok múlik a megfelelő ágyneműk és kiegészítők kiválasztásán, akkor elsőként nem a színharmonizációra gondolok. Ha a friss ágyneműről a három órányi vasalás ugrik be, akkor az nem fogja segíteni a relaxációt.

Válassz olyan ágyneműt, amely gyorsan szárad, nem, vagy csak kevés vasalást igényel és időt spórol neked. Reggelente egy gyors szellőztetés után könnyen beágyazhatod, így egy rendezett, tiszta ágy vár a nap végén.

A díszpárnák remekül feldobják a fekvőhelyet, de megúszhatatlan, hogy minden egyes nap fel és le kelljen őket pakolászni. Rögtön felmerül a kérdés, hogy hova tegyél egy fél kontérenyi hálószobai dekorációt?! Ha szereted a sok díszpárnát, akkor érdemes egy tároló dobozt tartani erre a célra az ágy közelében, ahova esténként egyszerűen begyűjtheted őket.

Kard ki, kard, elektronika!

És akkor legvégül jöjjön a megfelelő sötétség megteremtése. Talán ez lesz a legmerészebb a hálószobai ötletek közt, de legalább egy estére próbáld ki!

Hagyd kint a mobilodat a hálószobaajtó előtti tárolóhelyen.

Rögtön száz ellenérv ugrik elő, de hidd el, ennek a sárkánynak mind a száz feje levágható. Pár száz forintos tétel egy ébresztőóra, amelyik nem világít, nem zenél, csak az ébresztésedről gondolkodik. Elalvás előtt olvashatsz pár oldalt: válassz ki egy szimpatikus novelláskötetet, így nem kell azon aggódnod, hogy este már nincs agyad többszáz oldalas regényt olvasni. Szerezz be egy olvasólámpát és egy-két fényfüzért, hogy kellemes hangulatvilágítást teremthess az ellazuláshoz.

Ha ez a lépés elsőre túl nagynak tűnik, akkor azt javaslom, hogy tanulmányozd a Ne zavarj funkciót az okostelefonodon. Pár perc alatt beprogramozhatod, hogy este 7 és reggel 7 között kiknek a hívásait és sms-eit akarod fogadni, a többi értesítésről, pittyegésről pedig nemes egyszerűséggel megválhatsz.

Én is sokáig azt hittem, hogy tudom kezelni a dolgot és profin irányítom a figyelmemet. A valóság az volt, hogy az este 11-kor felugró e-mail értesítés megmutatja az üzenet első sorát, ami pedig már kizökkentett annyira, hogy megnyitottam a teljes e-mailt, vagy szimplán csak elvitte a fókuszt a pihenéstől és utána a munkán kattogott az agyam. Végül maradtam a telefon korlátozásánál és így sokkal könnyebb az esti kikapcsolódás.

Munka, szórakozás vagy pihenés?

Ugyanez vonatkozik a laptopra és a számítógépre is: legyen a helyük a hálószobán kívül! A kijelzők által kibocsátott kék fény ébren tart minket, így aztán végtelen sorozatnézésbe, határ nélküli játékba bonyolódunk, miközben a szervezetünk már rég alvásért kiált.

A legtöbb számítógépen már van olyan app, lehetőség, ami kiszűri a kék fényt: érdemes beállítani, hogy este 6-7 körül automatikusan váltson át erre a módra. Így kicsit sárgásabb képet kapunk, de nem terheljük magunkat tovább.

A hálószobai ötletek végére hagytam a tévét. Szívem szerint azt mondanám, hogy a sorsa legyen száműzetés, de tudom, hogy nagyon sokan a tévé mellett alszanak el és nem akarnak ezen változtatni. Ebben az esetben az a teendő, hogy a tévének egy olyan helyet találjunk a hálószobában, amit kényelmesen látunk. Sokszor észre se vesszük, hogy az irodai monitornak 5 centivel magasabban lenne a helye, vagy a tévének egy méterrel távolabb és 30 centivel lejjebb.

Ellenőrizd le a képernyők elhelyezését és előzd meg a kényszertartást és az izomgörcsöt a nyakadban! A tévé fényerejét pedig szabályozd úgy, hogy éjszaka könnyebb legyen elaludni mellette. 

A hálószobai ötletelés summája

Ahogy az egész lakásban, a hálószobai ötletekkel is az a cél, hogy kialakíts egy saját magadra szabott, fenntartható, működőképes rendszert. Ha további motivációra vagy konkrét ötletekre lenne szükséged a saját hálószobád harmonikussá tételében, akkor keress bátran! Otthonszervezés szolgáltatásom megadhatja azt a kezdőlökést, azt a kis segítséget, ami az álomotthonod kialakításához kell. Remélem, hogy ebben a segítségedre lesz a hálószoba ötletek fenti gyűjteménye is!

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

Tippek, motiváció a mindennapokhoz