Amint megjön a tavasz, felmelegedik a levegő és azon kapom magam, hogy szinte folyton szellőztetnék. Itt az ideje, hogy a napfény beragyogja a lakást, hogy a friss levegő átjárja az összes helyiséget, hogy fellélegezhessenek még szekrényekben telelő ruhák is. Persze nem csak én vagyok vele így: a tavaszi nagytakarítás előbb-utóbb szinte minden háztartásban megkezdődik. Idén a jó idő kicsit megváratott minket, de végre valahára ideért a tavasz!

A nagytakarítás megtervezve – mikor kezdjünk neki?

A tavasz és a nagytakarítás azért jár kéz a kézben, mert ilyenkor a szabad levegőn már könnyebben megszáradnak az átmosott, átöblített, megtisztított dolgok. Valójában, ha te csak a vizsgaidőszak végével, a nyár elején fogsz ráérni, vagy éppen a gyerekek iskolába engedése után, szeptemberben, akkor is teljesen jó lesz neked is és a lakásnak is.

A nagytakarítás lényege az lenne, hogy egy alapos, minden kis sarokra, hajlatra és zugra kiterjedő tisztogatást végezzünk otthon. Ilyenkor kerülnek sorra az ajtók felső élei, a vitrinben hátul lévő poharak és a felső polcon lakó könyvek, hiszen rájuk évközben ritkán jut idő.

Hosszú távon fenntartható rend – egyszerűbb és gyorsabb nagytakarítás!

Úgy gondoltam, hogy érdemes összefoglalni az alapokat, mielőtt belevágunk a suvickolásba. Otthonszervezési tanácsadóként gyakran látom, hogy akár a nagytakarítás, akár a heti lakástakarítás azért válik különösen nehéz feladattá, mert maga a lakás nem rendezett. Ha semmi sincs a helyén, akkor nem lehet hatékonyan takarítani, ráadásul a takarítás végeztével újra eluralkodik a káosz és a por mindenhol, tehát nem lesz látszatja a kemény munkának.

Belegondoltál már, hogy mennyi időt töltesz egy héten azzal, hogy a tárgyakat a helyükre viszed? Vagy abba, hogy mennyire zavaró, amikor végignézel a konyhapulton és alig látsz szabad helyet?

Ha idén úgy állsz hozzá a tavaszi nagytakarításhoz, hogy az alapokat megteremted, akkor nagyon sok időt és rossz érzést spórolhatsz meg magadnak. Mielőtt beleveszel abba, hogy nedves ruhával a nehezen elérhető sarkokban is portalaníts, nézzük meg a főbb teendőket.

1. Kevesebb tárgy, kevesebb pakolás

Ez lesz a legtöbb időt igénylő lépés, de jó eséllyel csak egyszer kell megcsinálnod. Válogasd át a tárgyaidat és döntsd el, hogy melyek azok, amelyeket aktívan használsz, hasznos funkciót látnak el és örömmel töltenek el.

Most tavasszal jó apropó a szezonváltás: vastagabb ruhadarabok elpakolásakor gondold végig, hogy idén télen hordtad-e egyáltalán és jövőre vajon felveszed-e majd. Ugyanígy válogass a könyvek között is: fontos, hogy fizikailag rendelkezz belőle egy példánnyal? Lehet, hogy a régi egyetemi szakirodalmi köteteknek jobb helye lenne az egyetemista rokonnál, neked pedig elég az e-bookot lementeni a számítógépedre.
Kevesebb tárgy – kevesebb pakolás jövőre!

2. Megbecsült, értékes használati tárgyak

A fenti válogatás után azok a tárgyak maradnak csak a lakás falai közt, amelyek valamiféle értéket, funkciót képviselnek számodra. Ezek pedig megérdemlik, hogy legyen egy megfelelő helyük, nemde? Tehát keress olyan tárolási megoldást, ahol kézre esnek a gyakran használt dolgok, de el tudod őket rakni szem elől. A pultok, a komódok teteje maradjon lehetőleg üres, így sokkal egyszerűbb lesz tisztán tartani őket a hétköznapokban.

A hely nélküli, kallódó tárgyakat kell folyton fel-le hurcolni a lakásban, azoktól tűnik káoszosnak a szoba és ezek nehezítik meg a takarítást. Ha ezeknek a kiválogatott, hasznos dolgoknak megtalálod a megfelelő helyet az otthonodban, akkor nagyon gyorsan lecsökkentheted a rendrakással töltött időt és egyszerűbbé válik a nagytakarítás is.

3. Megfelelő tárolási megoldások

Egy jó tároló sokszor segítséget nyújt abban, hogy jobban ki tudjuk használni a dolgainkat. A spájz tipikusan az a terület, ahol ha nem alkalmazunk egy saját, átlátható rendszert, akkor a feledésbe merült élelmiszerek bosszúhadjáratba kezdhetnek. Az elpazarolt, megromlott alapanyagok mellett a különböző kártevők beköltözése is velejárója lehet.

Megelőzhetjük ezeket, ha átlátszó tárolóedényekbe töltjük át a boltban vásárolt élelmiszereket, beszerzünk néhány kosarat a különféle zöldségek, gyümölcsök tárolására és kisebb műanyag kosarakban, rekeszekben állítva, függőlegesen tároljuk a fűszereket és egyéb konyhai alapanyagokat. Így átláthatjuk, hogy mi van otthon, nem vásárolunk feleslegesen és még a lejárat előtt felhasználhatjuk a kamra tartalmát.

Ugyanígy érdemes megnézni, hogy a szobaajtók feletti, a mosdókagylók alatti vagy éppen a mosogató alatt található tárolóhely a segítségünkre lehet-e. Itt könnyen hozzáférhetően, mégis, kevésbé szem előtt tárolhatjuk a takarítószereket vagy éppen a szezonális dolgainkat mint például a strandfelszerelés vagy a görkorcsolya.

4. Szabad tér, tágasabb lakás

Ha végignézel a lakáson, akkor valószínűleg meg tudod mondani, hogy melyek azok a helyek, sarkok, amiket megszokásból telipakolsz. A porszívó mindig az ajtó mögött áll, ezért nem lehet rendesen kinyitni? A konyhaszekrény oldalában gyűlik a szelektív szemét? Egy jó ideje nem láttad a székedet, mert nap mint nap betemetik a ruhák? Az ablakot csak bukóra nyitod a párkányon összegyűlt apróságok miatt?

Számold fel ezeket a problémás területeket, azonosítsd be a kacatmágnes gócpontokat és használd ki jobban a rendelkezésedre álló teret. A lakás négyzetméterein nem tudunk bővíteni, de a fentiek mind kihatnak arra, hogy mennyire tágasnak érezzük a lakóterünket.

5. Jöhet a tisztogatás!

Ezen a ponton már egy kevésbé zsúfolt, rendezett, könnyen takarítható felületekkel rendelkező lakás suvickolásának kell nekiállnod. Elő a tisztítószerekkel, rongyokkal, porszívóval, felmosófejjel és egy megfelelő méretű gumikesztyűvel! Felülről lefelé haladj a nagytakarítás során, mert így száll a por is.
Kezdd a függönyökkel, falakkal, aztán jöhetnek a könyvespolcok, az ablakpucolás, majd végül a többi bútor portalanítása és a szőnyegek, a padló. Egy mikroszálas portalanító kefe megkönnyítheti a takarítás portalanítás részét is.

A növények lezuhanyozása és az apró dísztárgyak átöblítése után sort keríthetsz a fürdőszobára is. Kezdd azokkal a feladatokkal, amelyeknek kell egy kis idő, mint például a vízkőoldás, fertőtlenítés, így közben haladhatsz a többivel. Itt is fentről érdemes haladni: lámpa, csempe, tükör, majd a szaniter és a járólap következik.
Legvégül egy alapos felmosással haladj saroktól sarokig az egész lakásban és tisztítsd meg mindenhol a padlót is.

+1. Itt élsz, ez a te lakásod

A nagytakarítás végén, mikor végignézel a lakáson és elönt az a jóleső érzés, hogy minden ragyog, minden tiszta, akkor gondolj arra is, hogy mennyi időt spóroltál meg a jövőbeli énednek.
Állj meg egy kicsit és ünnepeld meg a nagy munkád eredményét: ügyes voltál!

A lakás azért van, hogy minket szolgáljon. Nekünk csak annyi a dolgunk, hogy megtartsuk annak a helynek, ahol jól tudjuk érezni magunkat, ahol minden este lazíthatunk és ahol igazán kényelmesen, otthon érezzük magunkat. A fenti néhány tanáccsal remélem segítséget nyújtottam ehhez.

Ha úgy érzed, hogy szükséged lenne egy kis motivációra, rendszeres becsekkolásra a folyamathoz, a Skype tanácsadás során hetente beszélünk és mindig kitűzzük az adott heti célokat. Átbeszéljük, hogy hogyan tudod kialakítani a rendet az adott területen, és gyors tippeket adok ahhoz, hogy hogyan tudod mindezt hatékonyabban csinálni.

Megnézem az online tanácsadást!

Mikroszálas portalanító kefe

Érdekel

Nyeles lapát seprűvel

Érdekel

Strucc tollseprű

Érdekel