Házimunka gyerekeknek – bölcsődéstől egészen a tinédzserig

A házimunka, a gyereknevelés és az otthonunk rendben tartása párhuzamosan nem egy egyszerű feladat. Sokszor, ha rengeteg a ház körüli teendő nem tudunk minőségi időt tölteni a családdal és a gyerekeinkkel. Ezen azonban lehet változtatni, ha mindenki kiveszi a részét a házimunkából. Ha anyának nem kell mindent egyedül csinálnia, akkor több idő marad a közös játékra és nagyobb lesz a boldogság. Nemcsak a férjünk lehet nagy segítség számunkra, hanem a gyerekek is. Sőt hosszútávon kifizetődő, ha minél hamarabb bevonjuk őket.

Az ő segítségük is levehet némi terhet a vállunkról, és hamarabb mehetünk velük kirándulni.

Simán kioszthatunk feladatokat a gyerekeinknek. Mi több, minél hamarabb a részesei lesznek a háztartás gondozásának, annál természetesebb lesz nekik, hogy bizony vannak állandó teendők, amelyektől szép, tiszta lesz az otthon és rendezettek a helyiségek. 

Bölcsődések és a házimunka

Az ideális szennyes kosár, amivel a mosás is élménnyé válik.Ha azt gondoltuk, hogy a bölcsődés korosztálynak még túl korai elkezdeni a házimunkát, akkor nagy tévedésben éltünk eddig! Ugyanis a totyogósok imádnak segíteni nekünk, és érdemes ezt kihasználni még akkor is, ha lassul a munka folyamata. Természetesen ilyenkor még nem valós segítségről van szó, sokkal inkább a feladatokhoz való rászoktatás jellegéről. Legyen szó a szennyestartó ki- és bepakolásáról, a mosózsák kitöltéséről. A legfontosabb, hogy ne várjunk túl sokat tőlük és mindig felügyeljük a kiosztott munkát. Legyünk türelmesek és adjunk olyan házimunkát nekik, amik nem igényelnek bonyolult lépéseket. Kössük le a figyelmüket olyan hosszadalmasabb háztartási feladatokkal, mint a portalanítás. Elsőre lehet, hogy monotonnak és unalmasnak tűnhet, de ha egy szép és mókás eszközt, – mondjuk egy a pici tenyerükbe passzoló, puha tollseprűt adunk a kezükbe, – akkor sokáig ellesznek azzal. 

Óvodásoknak hogyan legyen játék a házimunka?

Ahogy nőnek a gyerekek egyre ügyesebben tudják már maguktól elvégezni a rájuk kiszabott házimunkákat. Ezáltal még fontosabbá válik, hogy éreztessük velük, hogy hasznosak és önállóak, még akkor is, ha az elvégzett munka korántsem tökéletes. Simán feltölthetik a kifogyott burgonya- és hagymatároló kosarakat a kamrában, a hűtőrendszerezőkbe  pakolhatják a megvásárolt gyümölcsöket, zöldségeket és visszarakhatják az edényeket a serpenyővagy fedőtartó rekeszekbe. Játékosan tanítsuk meg őket, hogy milyen forma melyik tárolóba kerül. Ebben a korban már a főzésben való részvétel sem jelent akadályt, persze le kell korlátozni, hogy mit csinálhatnak pontosan! Mint kiskukták kinyithatják nekünk a légmentes tárolókat, és kimérhetik, hogy mennyi alapanyag kell a recepthez. 

A konyhai műveletek mellett már kisebb tisztogatási feladatokat is rájuk bízhatunk. Például, hogy töröljék le az asztalt, csipeszeljék ki a frissen mosott ruhákat (így a finommotorikai képességük fejlődni fog, mire iskolába kerülnek), és tegyék a megfelelő rekeszbe a fiókban tároltakat

A házimunka tanulható 

Ebben a korban a gyerekeknek azt kell megtanítani, hogyan vállalják a felelősséget, és miként kivitelezzék önállóan azokat a feladatokat, amiket tőlünk kapnak. Tartsuk szem előtt, hogy sokkal többre képesek, mint azt gondolnánk! 

Mutassuk meg nekik, mit hogyan kell csinálni, aztán nyugodtan hagyjuk, hadd bontakozzanak ki!

Ha egy feladatot már ügyesen és jól teljesítettek, ne felejtsük el időnként emelni a szintet és az elvárásokat is ahhoz igazítani.

Tehát, ha a wc papír tároló utántöltése, és a szilikon wc kefe használata már hibátlanul, kérés nélkül megy, akkor rátérhetünk a nehezebb feladatokra. Bízzuk rájuk a háziállatok táljának feltöltését, tízórai, uzsonna becsomagolását. Ezekkel a teendőkkel már nemcsak magukért, hanem a környezetükért is felelősséget fognak vállalni. Tudatni kell velük, hogy mit kell pontosan elvégezniük, és ki kell hangsúlyozni, hogy mostantól mindig ők lesznek ennek a házimunkának a felelősei. Ilyenkor már a kézügyességük is egyre jobb, így a ruhák hajtogatását is rájuk bízhatjuk.

A serdülőkor kapujában már tudjuk mit bízhatunk rájuk 

Ekkor már világossá kell váljon számunkra, hogy mik azok a házimunkák, amiket a gyerekünk jól és szívesen is végez. Ez azért fontos, mert amennyire buzgó volt az előző három korosztály olyannyira fogy a lelkesedés a kiskamasz kor felé közeledve. Ilyenkor egyre kevésbé jelent kihívást a házimunka, nehezebb őket rávenni, hogy kivegyék a részüket. Így célszerű olyan feladatokat kiadni nekik, amiket szeretnek, és jók benne. Emellett persze olyan feladatokat is nekik kell adunk, ami nem feltétlenül válik kedvencükké, de ezért fontos megtalálni a tökéletes hangsúlyt. A megkérdezésük mellett legyünk határozottak, és értessük meg velük, hogy több fajta házimunkába is bele kell folyniuk. Például a konyhai felületek lefertőtlenítése, a nagyobb edények lesikálása, pókhálótalanítása egy teleszkópos portörlővel. Hiszen mi felnőttek is szenvedünk, miközben próbáljuk a csimpaszkodó pamacsokat leszedni a plafonról. Bármilyen feladatot is szabunk ki rájuk, fontos, hogy onnantól kezdve konzekvensen ő csinálja meg, végezze el, ami rájuk lett kiosztva.

Készítsük fel a tinédzser gyerekeinket a való életre! 

Bár a „kis felnőtteket” a legnehezebb bevonni a házimunkába, ebben a korban tanulhatják meg azokat a szükséges teendőket, amik nagy segítségükre lesznek, ha kirepülnek a fészekből. Ami a mi részünkről fontos, hogy ne legyenek tipikus lányos és fiús feladatok, hiszen mindent meg kell tanuljanak ahhoz, hogy később legyen egy saját háztartásuk.

Ez az a korszak, amikor a kamaszok már nagyobb teendőket át tudnak venni tőlünk. Ilyen például az otthoni helyiségek vegyszeres kitakarítása, a szennyes kipakolása, a mosatlanok bepakolása, a gépek beindítása, a kistesó felügyelete, főzés és még sorolhatnánk. Nem kell aggódni, hogy túl nagy teher lesz számukra a kiadott feladat. Bízzunk rájuk annyi házimunkát, ami a heti rutinukba beilleszthető. Segítsünk nekik abban, hogy mikor és hogyan tudják leghatékonyabban elvégezni a feladatokat, hogyan osszák be az idejüket, hogy minden beleférjen a napirendjükbe.

Tanítsuk meg, hogy az időgazdálkodás nemcsak a házimunka terén hasznos, hanem a későbbiekben is megkönnyítheti az életüket. 

Otthoni feladat tábla beiktatása az életünkbe 

Készítsünk egy táblázatot, amiben mindenki számára egyértelműen látszik, hogy kinek milyen ház körüli feladatai vannak, és tegyük jól látható helyre. Ilyen hely lehet a hűtőszekrény, hogy mindig szem előtt legyen az elvégzendő házimunkák listája.  Így senki nem fog megkeveredni vagy elfeledkezni a teendőiről. Ne feledjük, hogy a gyerekeknek az életkoruknak és képességeiknek megfelelő feladatokat kell adnunk. Emellett nem mindegy, hogy hogyan reagálunk az el nem végzett vagy hiányos házimunkára, illetve hogyan jutalmazzuk a kedves és segítő részvételüket. 

Jutalmazás az elvégzett munkáért

Mindig köszönjük meg nekik, hogyha elvégezték a rájuk kiszabott munkát, ugyanis ez erősíti bennük, hogy hasznos a munkájuk. Ha pedig a gyermekeink önszorgalomból olyan feladatokat látnak el, amik nem is nekik lettek kiadva, akkor apróbb jutalmakkal is ösztönözhetjük őket. A kisebb korosztály esetében lehet szó édességről, pici játékokról vagy valamilyen közös programról, amik miatt még nagyobb lelkesedéssel fognak a legközelebb is segíteni. A tinédzsereknél pedig zsebpénzkiegészítő ösztönzés is szóba jöhet. De ne vigyük túlzásba! A gyerekeknek is meg kell tanulniuk azt, hogy az együttéléshez és a családi élet egyensúlyához hozzátartozik, hogy mindannyian kiveszik a részüket a házimunkából. 

A házimunkára szoktatást nem lehet elég korán elkezdeni. Minél korábban vonjuk be a gyerekeket a ház körüli munkákba, annál természetesebb lesz számukra, hogy a rendrakás hasznos elfoglaltság.  Tudatosan kezdjük el hozzászoktatni őket, hogy létezik háztartás, és részt kell venni a házimunka folyamataiba. Legyünk következetesek és kezdjük minél hamarabb feladatokkal bombázni a gyermekeinket! 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük