Mi maradjon a pulton? Nem használom olyan túl gyakran, nem akarom eladni, de akkor mégis hová tegyem? Eredeti dobozban tároljam? Fiókban? Szekrényben?

Rengetegszer megkapom ezeket és a hozzájuk hasonló kérdéseket a munkám során. Így ebben a posztban szeretném összefoglalni a véleményemet a konyhai háztartási kisgépek tárolásával kapcsolatban, hiszen ezek mind fontos kérdések és a megoldás megtalálása talán megkönnyíti egy kicsit az életedet a konyhában.

Háztartási készülékek tárolása a konyhapulton

Kezdjük is a legfontosabbal, hogy mi maradhat a konyhapulton. Természetesen minden konyha, konyhapult és család eltérő mérettel és szokással rendelkezik, azonban inkább egy irányelvet, gondolkodásmódot és döntési fát szeretnék felvezetni, ami alapján el tudsz indulni. A konyhapult talán az egyik legértékesebb felület az otthonodban. Még talán onnan is eszel néha, azonban a munkafolyamatok, előkészítés, tárolás szempontjából mindenképpen a top 3 fontos felületben van benne az otthonodban. Így ha négyzetméter árat tekintünk, akkor nagyon drága jelenleg a konyhapultod felülete. Valóban csak a legszükségesebb dolgok vannak ott?

Gyakoriság

Elindulhatsz abból a megközelítésből, hogy mit milyen gyakran használsz és úgy priorizálni. Mit használsz a leggyakrabban? Vízforraló? Kávégép? Turmixgép? Pirítós? Nem indulhat el a napod egy jó kávé/tea/turmix nélkül? Amelyik készülék most a fejedben van, nos annak valószínű helyet kell találni egy nyitott felületen valahol a mosogatótálca és a gyümölcsök között. Remek hír! Megvan már az első háztartási kisgéped ami kétségkívül megtalálta a helyét a konyhapultodon.

Innentől kezdődik el az alku játék számodra. Mennyire van szükséged a konyhapult felületre és mennyire van igényed arra, hogy további készülékek legyenek gombnyomásra a használattól. Lehet, hogy te a kávégépet preferálod, míg a veled együttélők nagy része a turmixgépet. Ez a prioritás játék nem könnyű, azonban fel kell állítanod egy szabályt. Mennyi háztartási kisgép lehet használatra készen a konyhapultodon? Ha ez a szám több, mint egy darab, akkor akár szezontól függően is változtathatsz rajta. Lehet, hogy a téli szezonban a kávégép mellett a vízforraló van elől, a nyári szezonban pedig a turmixgép foglalja el ezt a kitüntetett helyet a konyhádban.

Más megközelítésből pedig a gyakoriság érthető úgy is, hogy kizárólag csak azoknak a háztartási kisgépeknek engedsz teret a konyhapultodon amiket minden nap/ hetente legalább háromszor használsz. Ebben az értelemben az igényeket és a kényelmet priorizálod afelett, hogy valójában mennyi is a reális hely, amit ezek a kényelmi készülékek elfoglalhatnak a munkafelületedből. Itt természetesen azt is mérlegelned kell, hogy valójában mennyi munkafelületre van szükséged a mindennapi konyhai feladatokhoz. Hiszen ha egyáltalán nem főzöl otthon, nem szaggatsz tésztát, és a vágódeszkát az ananász elvágásához használod maximum amit beraksz a turmixba reggel, akkor valószínű nem kell akkora munkafelület a számodra.

Esztétika

Ez is egy megközelítés lehet. Például lehet, hogy gyakran használod a szendvicssütődet, de ha az már egy kicsit érdekes állapotban van, ráragadt maradványok is vannak rajta, mert azért valljuk be, egy szendvicssütő általában nem a legesztétikusabb a háztartási kisgépeink közül, akkor valószínű kevésbé kell a konyhapulton tárolni. Például amikor én jó pár éve a férjem névnapjára vízforralót és pirítóst néztem, akkor az esztétika is nagyon fontos volt nekem a funkció mellett, hiszen tudtam: ezek a készülékek bizony szem előtt lesznek. Egy termékcsaládból választottam ki őket, hihetetlenül férfias választás volt a részemről: a Russell Hobbs Legacy Floral vízforralót és a Legacy Floral kenyérpirítót vettem meg neki (magamnak).

Így amikor a konyhapulton levő  tárolásban gondolkodsz, az esztétika is fontos. Ha össze-vissza márka, színek és stílusok találkoznak, akkor az ugyanúgy vizuális zajt jelent számodra. Persze jól néznek ki a színes készülékek, de vajon évekkel később is szeretni fogod azt a színt? Muszáj, hogy a háztartási kisgépeid is színesen pompázzanak a konyhapulton? Ha a válasz igen, akkor viszont mindenképpen egy termékcsaládból javaslom, hogy válogass.

Használaton kívüli háztartási kisgépek tárolása

Mielőtt még nagyon rakosgatni akarod az évek óta nem használt kenyérsütődet, először döntsd el, hogy melyik háztartási gép maradhat az otthonodban. Melyik az a háztartási készülék ami valóban megkönnyíti az életedet, és melyik az, amit csak tárolgatni fogsz a következő x évben míg teljesen elromlik, elöregedik és már semmit sem fog érni a piacon. Amiket nem használsz évente legalább 10-15 alkalommal (ez a szám természetesen konyha-kamra-padlás méretétől függően módosulhat), azokban ne is gondolkodj tárolás tekintetében. Találj nekik egy új otthont. Tényleg!

Saját dobozban

Saját dobozban nem javaslom, hogy tárold őket. Egyrészt sokkal több helyet foglal így el, mint amúgy, hiszen amikor megvetted volt még benne egy csomó töltőanyag is, másrészről pedig csak vizuális zaj lesz számodra. Ahány féle készülék annyi kép, szöveg, márkajelzés. Azért megtartani egy dobozt, hogy majd úgy könnyebben el tudod adni? Már most arra készülsz, hogy túladj a készülékeden? Akkor inkább add el most! Szeretnéd egymásra pakolni a kamrában? A legalsót vajon hányszor fogod használni? Komolyan….

Addig nyújtózkodj, ameddig a tárolási lehetőségeid engedik. Vagyis ebben az értelemben ha a konyhaszekrényed teteje tele van félig üres, nem használt ilyen dobozokkal, akkor kérlek válj meg tőlük. Az talán a legrosszabb, hogy az üres dobozt megtartod és a konyhaszekrényed tetején tárolod. Azokra aztán végképp nincsen szükség.

Önállóan

Vannak azok a nagy készülékek, amik megállnak a saját lábaikon, egy darabban vannak, és valóban van helyük az egyes szekrényekben. Ilyen lehet akár a viszonylag gyakran használt kenyérsütőd, vagy a szezonálisan használt narancsfacsaród. Ezeket vagy a konyhaszekrényed alsó részében, vagy a kamrád, raktárhelyiséged alsó polcain is tárolhatod. Mivel ezek nehezek, nem érdemes őket feljebb pakolni, akkor nagy rá a valószínűség, hogy soha az életben nem fogod újra azt levenni. Vagyis könnyen elérhető, könnyen kimozdítható, és egyszerű mozdulattal a konyhapultra tehető helyre kell raknod gyakoriságnak megfelelően. Tehát ha hetente egyszer hétvégén pirítasz kenyeret a családnak, akkor akár az egyik fiókban vagy a szekrényben is lehet. Azonban ha csak havonta egyszer, vagy bizonyos szezonban használod csak, akkor messzebb is lehet a konyhapultodtól.

Tárolóban/Rendszerezőben

Most általában azokról a háztartási kisgépekről beszélünk amik nem a konyhapultodon vannak, amiket viszonylag gyakran használsz és több részből állnak. Ilyen lehet például a botmixer is. Az a fránya botmixer sosem áll meg a lábán, fura az alakja. A fiókban sok helyet foglal, a szekrényben pedig csak elgurul és összekuszálódik. A botmixerre és a hozzá hasonló kisgépekre a tárolókat szoktam javasolni. Itt eltérhet, hogy milyen stílusban gondolkozol. Lehet átlátszó műanyag, hogy ugyan kordában tudd tartani, de azonnal lásd, hogy melyik gép van benne (címkézés kötelező!). Vagy akár lehet rattan/vászon anyagú is, ami ápol és eltakar. Itt természetesen fontos, hogy még akkor is, ha különböző méretre van szükséged ugyanabból a színcsaládból válassz tárolót és címkézd fel, hogy melyik kisgép van az adott tárolóban.

Háztartási készülékek tárolása a konyhában és a szekrényben.

A háztartási kisgép ami egy tárolóban van ezután lehet igazából bárhol. Tárolhatod a szekrényben, hiszen könnyedén ki tudod majd emelni a szekrényből és a pultodra tudod helyezni. Mindig egyben lesznek az alkatrészek, nem kell sohasem keresgélned őket. Tárolhatod a kamrádban is, ugyanúgy könnyű lesz a használat. Amennyiben továbbra is meg vagy győződve arról, hogy ezeknek a kisgépeknek kizárólag a konyhaszekrényed tetején van hely, abban az esetben mindenképpen vászon/rattan anyagot javaslok, és abban az esetben egy méretben gondolkodj, hogy meglegyen az egységes sor a konyhaszekrényed tetején is.

Kivételek

Amennyiben egy hatalmas háztartást vezetsz, van külön kizárólag nyáron használatos kerti sütögetőd, vagy nagyon rövid időszakban használt készüléked, amit mindenképpen meg szeretnél tartani, de csak a garázsban/pincében/padláson tudsz neki helyet találni és ez a kulcsa a boldogságodnak, akkor azt javaslom, hogy jó alaposan csomagold be. Akár még a nedvességszívó kapszulát, kis gél tasakokat is tennék bele a csomagolásba, hiszen nagyon sok minden történhet 7-8 hónap alatt, míg a készülék használaton kívül lesz.

A fő cél minden esetben az, hogy ezek a készülékek megkönnyítsék a mindennapjaidat. Tárolás szempontjából is találd meg az őket megillető helyet, hogy minél gyakrabban akard használni is őket.

A cikket a Russell Hobbs támogatta. Mivel a Legacy Floral vízforraló és kenyérpirító bevált, így most kiegészült a termékcsalád a konyhámban egy turmixgéppel és egy botmixerrel is.