Hulladékmentes megoldások – így kezdj bele te is!

Hulladékmentes megoldások.

Napjainkban még az is a zero waste és a hulladékmentes élet felé fordul, akit egyébként még nem ért el a téma. A környezettudatos életmód jelentősége egyre nagyobb és nagyobb és sokan most kezdik nulláról. Ezért tartom minden ilyen cikknél és beszélgetésnél leszögezni, hogy ez egy folyamat. Nem lesz egyik napról a másikra a háztartásod hulladékmentes! Ráadásul a zöldnek mondott megoldásokat is mindig meg kell vizsgálni, hogy a te esetedben, a gyakorlatban vajon mennyire azok.

Ez a bejegyzés is ennek a hozzáállásnak a jegyében született. Szerintem előrébb leszünk, ha mindenki lefelezi a hulladékát, mintha még néhány embernek sikerül egy befőttesüvegbe csomagolni 3 évnyi szemetét. Mindenki a maga szintjén tegye meg, amit megtehet, ahelyett, hogy egymásban keltenénk bűntudatod. 🙂

A Kívül Belül Boldogság webáruháza és a hulladékmentes webshop dilemmája

Webáruház-üzemeltetőként a termékeim jelentős részét csomagolva, szállítással küldöm el a megrendelőknek. Nekem ez a kihívásom, amit a saját eszközeimmel igyekszek megoldani és csökkenteni a webáruházam lábnyomát. Akik rendeltek már tőlem Budapest területén, azok szembesülhettek már a vigyorgós fejemmel és a biciklimmel a kapujukban – ha megoldható, akkor eltekerek én magam a csomagokkal.

A termékeim jelentős része messziről érkezik, becsomagolva. A saját gyártás helyben még nem megoldható, egyelőre csak a bemutatóteremig jutott a vállalkozásom, de amikor neked küldöm ki a megrendelésed, ugyanezeket a dobozokat és csomagolóanyagokat használom újra. A folyamat végén pedig a legtöbb felhasznált anyag a szelektív gyűjtőbe kerülhet.
Tudom, hogy ez messze van a hulladékmentes csomagolástól, de pont feleannyi szemetet termelek így. És ez is egy lépés a folyamatban, amit megteszek az első napoktól kezdve.

2019-ben pedig elkezdtem a hulladékmentes életmódot elősegítő termékek forgalmazását is. Minőségi, tartós darabokat kínálok, amelyek sok-sok évig szolgálnak majd és segítenek áttérni egy kevesebb hulladékkal járó életmódra.

A hulladékmentes háztartás alapjai

A hulladékmentesség első szabálya, hogy ne szerezz be felesleges csomagolást, terméket – eleve le se kelljen gyártani őket. Tehát minden a hulladékmentes vásárlással kezdődik! Fedezd fel a környékeden lévő piacokat, nagy kiszerelésben áruló üzleteket és hulladékmentes boltokat. Ha félévente beszerzed a szárazélelmiszert csomagolás nélkül, akkor rengeteg műanyag hulladékot fogsz megspórolni és nem is kell hetente beszerzőtúrát csapni. Tészták, magok, hüvelyesek: vidd haza őket a saját tárolódban vagy vászonzsákodban. Természetesen ez helyigényes, így ha egy 30 nm-es garzonban élsz, valószínű nem akarod majd fél évig tárolni az élelmiszert. Találd meg az egyensúlyt a lehetőségeidhez mérten.

A tisztítószerek terén is könnyű igazodni a hulladékmentes életmódhoz, hiszen flakonos Domestost se minden héten veszel. A zero waste boltokban elérhető hulladékmentes folyékony szappan és hulladékmentes mosószer is. Próbáld ki egy-egy kisebb mennyiséggel, hogy számodra beválik-e és utána a következő alkalommal már hazaviheted a féléves adagot egyszerre. Évente két fuvar belefér, nemde? 🙂

Ha a természetes anyagok számodra nem válnak be, akkor a megszokott tisztítószerekből, kozmetikumokból próbálj meg nagyobb kiszerelést, utántöltőt keresni – kis lépésekkel, de igyekezzünk.

Hulladékmentes otthon: hulladékmentes tárolással

Zsinóros gyümölcszsák a hulladékmentes élet elkezdéséhez.Ma már a hírekből is könnyen tájékozódhatunk az abszolút felesleges hulladékot termelő dolgokról: a műanyag szívószálnak, fültisztítónak és egyszer használatos nejlonszatyornak lejárt az ideje. Van helyette fém szívószál és vászonszatyor, zöldséges zsinóros zsák és kenyérzsák.

A hulladékmentes vásárlás során elengedhetetlen, hogy meglegyenek a saját, tartós tárolóedényeid, amibe vásárolsz vagy amibe később áttöltöd az élelmiszert. Választhatsz üvegeket vagy egységes, vákuumzáras, letisztult stílusú, törésálló műanyagdobozokat is – tedd le amellett a voksod, amelyik a te háztartásodban tartósabbnak bizonyul. Az OXO márka már *50 éve gyártja a nálam elérhető tárolódobozokat – én hatalmas hasznukat látom a gluténmentes háztartásomban.

A háztartásokban használt alufólia és folpack sem kötelező elem: kényelmesen kiváltható légmentesen zárható Stasher szilikontasakkal, méhviaszkendőkkel és szilikon gyümölcssapkákkal.

Hulladékmentes háztartás alaplépése az egyszer hazsnálatos fólia csökkentése.

A Stasher előnye, hogy forralható-fagyasztható és légmentesen zár, tehát egy csomó műanyagdoboz kiváltható vele, kérheted ebbe az elviteles ételedet: a táskádban mégis alig foglal majd helyet. Leteszteltem, még a pirospaprikás pörinyom is kiszedhető belőle. Ha viszont nem akarsz szívni a szódabikarbónával meg kitenni napoztatni, akkor azt javaslom: a színeset válaszd, ha sok piros színű dolgot tennél bele.blank

A méhviaszkendőket 6-10 hónapig tudod használni, de cserébe abszolút természetes alapanyagok felhasználásával készülnek. Ha vigyázol rájuk, akkor azért hosszú ideig szolgálnak majd a szendvicscsomagolásnál és a maradékok kezelésénél. A szilikon záróelemek pedig abban segítenek, hogy a félbevágott, maradék gyümölcsök, zöldségek ne a szemétben landoljanak.

Néhány ilyen hulladékmentes termék beszerzésével jelentősen le tudod csökkenti a háztartásod műanyag hulladékát. A hulladékcsökkentés eleinte pár hasznos segítő termék beszerzésével jár, hogy utána ne kelljen az egyszer ahsználatos termékek után nyúlni.

A hulladékmentes tisztítás anyagai és eszközei

Természetes alternatívák felé kacsintunk – aztán kéthetente kidobjuk a mosogatószivacsot? Abszurd, úgyhogy kibővítettem a webáruház kínálatát is a tisztításhoz szükséges eszközökkel. Az új termékvonal a fanyelű, komposztálható takarítóeszközök, mosogatóeszközök és a strucctollas poroló.Hulladékmentes mosogatás alapeszköze a fa mosogatókefe.

Mindegyik a céljának megfelelő kialakítású: a zöldségmosó kefe erős sörtékkel ellátott, a mosogatórongy karcmentesen takarít és erősen nedvszívó. A hulladékmentes életmód végett nem kell kompromisszumokat kötnünk a hatékonyság terén.Hulladékmentes mosogatás kezdő szett

Ráadásul esztétikus, ízléses darabok, amelyek szépen kiegészítik a konyhádat, fürdőszobádat, nem kell őket rejtegetni. Ezerszer szebbek bármelyik színes mosogatószivacsnál! 🙂

Ha pedig elkoptak, használhatatlanná válnak, akkor a kefék mehetnek a komposztra, de még a mosogatórongy is 100 százalékban biológiailag lebomlik. Tisztább lakás, tisztább lelkiismeret.

Sőt, ha szeretnéd, hogy a környezeted is rákattanjon a hulladékmentes mosogatásra, akkor a webáruházban kapható egy díszdobozos kezdő szett készlet is, hogy a rokonok és a barátok is adjanak egy esélyt a hulladékmentes mosogatásra 😉

A hulladékmentes életmód lassú lépései

A zero waste életmódra való áttérésről írtam egy hosszú cikket, amiben te is megtalálhatod azt a területet, ahol már holnap, fájdalom- és lemondásmentesen változtathatsz. Én abban hiszek, hogy amire tényleg szükségünk van, arról nem fogunk tömegesen lemondani – ezért kell rá egy zöld, zöldebb, legzöldebb megoldást találni. Nem pillanatok alatt szoktunk rá a nejlonzacskókra, az elviteles étkezésre, kávézásra sem, évtizedek kellettek hozzá. A hulladékmentes mozgalom sem 2 nap alatt fogja felforgatni az emberek életét, hanem évek alatt fogja megváltoztatni. És ebben tevékenyen részt vehet mindenki a saját szintjén.

Biztos vagyok benne, hogy te is tettél már legalább egy apróbb lépést a hulladékmentes életmód irányába. Gratulálok hozzá! 🙂
Írd meg, hogy te mi mindenen változtattál az elmúlt években?