Hulladékmentes mosogatás alapeszköze a fa mosogatókefe.

Napjainkban még az is a zero waste és a hulladékmentes élet felé fordul, akit egyébként még nem ért el a téma. A környezettudatos életmód jelentősége egyre nagyobb és nagyobb és sokan most kezdik nulláról. Ezért tartom minden ilyen cikknél és beszélgetésnél leszögezni, hogy ez egy folyamat. Nem lesz egyik napról a másikra a háztartásod hulladékmentes! Ráadásul a zöldnek mondott megoldásokat is mindig meg kell vizsgálni, hogy a te esetedben, a gyakorlatban vajon mennyire azok.

Ez a bejegyzés is ennek a hozzáállásnak a jegyében született. Szerintem előrébb leszünk, ha mindenki lefelezi a hulladékát, mintha még néhány embernek sikerül egy befőttesüvegbe csomagolni 3 évnyi szemetét. Mindenki a maga szintjén tegye meg, amit megtehet, ahelyett, hogy egymásban keltenénk bűntudatod. 🙂

A Kívül Belül Boldogság webáruháza és a hulladékmentes webshop dilemmája

Webáruház-üzemeltetőként a termékeim jelentős részét csomagolva, szállítással küldöm el a megrendelőknek. Nekem ez a kihívásom, amit a saját eszközeimmel igyekszek megoldani és csökkenteni a webáruházam lábnyomát. Akik rendeltek már tőlem Budapest területén, azok szembesülhettek már a vigyorgós fejemmel és a biciklimmel a kapujukban – ha megoldható, akkor eltekerek én magam a csomagokkal.

A termékeim jelentős része messziről érkezik, becsomagolva. A saját gyártás helyben még nem megoldható, egyelőre csak a bemutatóteremig jutott a vállalkozásom, de amikor neked küldöm ki a megrendelésed, ugyanezeket a dobozokat és csomagolóanyagokat használom újra. A folyamat végén pedig a legtöbb felhasznált anyag a szelektív gyűjtőbe kerülhet.
Tudom, hogy ez messze van a hulladékmentes csomagolástól, de pont feleannyi szemetet termelek így. És ez is egy lépés a folyamatban, amit megteszek az első napoktól kezdve.

2019-ben pedig elkezdtem a hulladékmentes életmódot elősegítő termékek forgalmazását is. Minőségi, tartós darabokat kínálok, amelyek sok-sok évig szolgálnak majd és segítenek áttérni egy kevesebb hulladékkal járó életmódra.

A hulladékmentes háztartás alapjai

A hulladékmentesség első szabálya, hogy ne szerezz be felesleges csomagolást, terméket – eleve le se kelljen gyártani őket. Tehát minden a hulladékmentes vásárlással kezdődik! Fedezd fel a környékeden lévő piacokat, nagy kiszerelésben áruló üzleteket és hulladékmentes boltokat. Ha félévente beszerzed a szárazélelmiszert csomagolás nélkül, akkor rengeteg műanyag hulladékot fogsz megspórolni és nem is kell hetente beszerzőtúrát csapni. Tészták, magok, hüvelyesek: vidd haza őket a saját tárolódban vagy vászonzsákodban. Természetesen ez helyigényes, így ha egy 30 nm-es garzonban élsz, valószínű nem akarod majd fél évig tárolni az élelmiszert. Találd meg az egyensúlyt a lehetőségeidhez mérten.

A tisztítószerek terén is könnyű igazodni a hulladékmentes életmódhoz, hiszen flakonos Domestost se minden héten veszel. A zero waste boltokban elérhető hulladékmentes folyékony szappan és hulladékmentes mosószer is. Próbáld ki egy-egy kisebb mennyiséggel, hogy számodra beválik-e és utána a következő alkalommal már hazaviheted a féléves adagot egyszerre. Évente két fuvar belefér, nemde? 🙂

Ha a természetes anyagok számodra nem válnak be, akkor a megszokott tisztítószerekből, kozmetikumokból próbálj meg nagyobb kiszerelést, utántöltőt keresni – kis lépésekkel, de igyekezzünk.

Hulladékmentes otthon: hulladékmentes tárolással

Zsinóros gyümölcszsák a hulladékmentes élet elkezdéséhez. Ma már a hírekből is könnyen tájékozódhatunk az abszolút felesleges hulladékot termelő dolgokról: a műanyag szívószálnak, fültisztítónak és egyszer használatos nejlonszatyornak lejárt az ideje. Van helyette fém szívószál és vászonszatyor, zöldséges zsinóros zsák és kenyérzsák.

A hulladékmentes vásárlás során elengedhetetlen, hogy meglegyenek a saját, tartós tárolóedényeid, amibe vásárolsz vagy amibe később áttöltöd az élelmiszert. Választhatsz üvegeket vagy egységes, vákuumzáras, letisztult stílusú, törésálló műanyagdobozokat is – tedd le amellett a voksod, amelyik a te háztartásodban tartósabbnak bizonyul. Az OXO márka már *50 éve gyártja a nálam elérhető tárolódobozokat – én hatalmas hasznukat látom a gluténmentes háztartásomban.

A háztartásokban használt alufólia és folpack sem kötelező elem: kényelmesen kiváltható légmentesen zárható Stasher szilikontasakkal, méhviaszkendőkkel és szilikon gyümölcssapkákkal.

Hulladékmentes háztartás alaplépése az egyszer hazsnálatos fólia csökkentése.

A Stasher előnye, hogy forralható-fagyasztható és légmentesen zár, tehát egy csomó műanyagdoboz kiváltható vele, kérheted ebbe az elviteles ételedet: a táskádban mégis alig foglal majd helyet. Leteszteltem, még a pirospaprikás pörinyom is kiszedhető belőle. Ha viszont nem akarsz szívni a szódabikarbónával meg kitenni napoztatni, akkor azt javaslom: a színeset válaszd, ha sok piros színű dolgot tennél bele.

A méhviaszkendőket 6-10 hónapig tudod használni, de cserébe abszolút természetes alapanyagok felhasználásával készülnek. Ha vigyázol rájuk, akkor azért hosszú ideig szolgálnak majd a szendvicscsomagolásnál és a maradékok kezelésénél. A szilikon záróelemek pedig abban segítenek, hogy a félbevágott, maradék gyümölcsök, zöldségek ne a szemétben landoljanak.

Néhány ilyen hulladékmentes termék beszerzésével jelentősen le tudod csökkenti a háztartásod műanyag hulladékát. A hulladékcsökkentés eleinte pár hasznos segítő termék beszerzésével jár, hogy utána ne kelljen az egyszer ahsználatos termékek után nyúlni.

A hulladékmentes tisztítás anyagai és eszközei

Természetes alternatívák felé kacsintunk – aztán kéthetente kidobjuk a mosogatószivacsot? Abszurd, úgyhogy kibővítettem a webáruház kínálatát is a tisztításhoz szükséges eszközökkel. Az új termékvonal a fanyelű, komposztálható takarítóeszközök, mosogatóeszközök és a strucctollas poroló.Hulladékmentes mosogatás alapeszköze a fa mosogatókefe.

Mindegyik a céljának megfelelő kialakítású: a zöldségmosó kefe erős sörtékkel ellátott, a mosogatórongy karcmentesen takarít és erősen nedvszívó. A hulladékmentes életmód végett nem kell kompromisszumokat kötnünk a hatékonyság terén.Hulladékmentes mosogatás kezdő szett

Ráadásul esztétikus, ízléses darabok, amelyek szépen kiegészítik a konyhádat, fürdőszobádat, nem kell őket rejtegetni. Ezerszer szebbek bármelyik színes mosogatószivacsnál! 🙂

Ha pedig elkoptak, használhatatlanná válnak, akkor a kefék mehetnek a komposztra, de még a mosogatórongy is 100 százalékban biológiailag lebomlik. Tisztább lakás, tisztább lelkiismeret.

Sőt, ha szeretnéd, hogy a környezeted is rákattanjon a hulladékmentes mosogatásra, akkor a webáruházban kapható egy díszdobozos kezdő szett készlet is, hogy a rokonok és a barátok is adjanak egy esélyt a hulladékmentes mosogatásra 😉

A hulladékmentes életmód lassú lépései

A zero waste életmódra való áttérésről írtam egy hosszú cikket, amiben te is megtalálhatod azt a területet, ahol már holnap, fájdalom- és lemondásmentesen változtathatsz. Én abban hiszek, hogy amire tényleg szükségünk van, arról nem fogunk tömegesen lemondani – ezért kell rá egy zöld, zöldebb, legzöldebb megoldást találni. Nem pillanatok alatt szoktunk rá a nejlonzacskókra, az elviteles étkezésre, kávézásra sem, évtizedek kellettek hozzá. A hulladékmentes mozgalom sem 2 nap alatt fogja felforgatni az emberek életét, hanem évek alatt fogja megváltoztatni. És ebben tevékenyen részt vehet mindenki a saját szintjén.

Biztos vagyok benne, hogy te is tettél már legalább egy apróbb lépést a hulladékmentes életmód irányába. Gratulálok hozzá! 🙂
Írd meg, hogy te mi mindenen változtattál az elmúlt években?

Kívül Belül Boldogság webáruház

Fa mosogatókefe fej az Andreé Jaardin márkától.

Fa mosogatókefe fej

Érdekel

Zöldségtisztító kefe

Érdekel
Hulladékmentes csomagolás

Méhviaszos kendő

Érdekel