Skip to content

Hűtő rendszerezés – az átlátható, tiszta hűtőért!

  Hűtőrendszerezés videóval.

  Megvan a régi favicc, hogy hogyan kell egy elefántot betenni a hűtőbe? Ajtó kinyit, elefánt betesz, ajtó becsuk. A hűtő hétköznapi használata is ugyanilyen egyszerű, főleg, amíg csak egy darab sajtnak és két üveg bornak kell helyet találni benne. De ahogy telik az idő, nő a háztartás, egyre több probléma merül fel. Ekkor lesz igazán létjogosultsága a hűtő rendszerezésnek!

  Tárolás a hűtőben

  Ismerős, hogy a kollégiumban és albérletben mindenkinek jutott egy saját polc a hűtőben? Ahogy családod lesz, rádöbbensz, hogy semmivel sem lett egyszerűbb a helyzet azzal, hogy minden közös.

  Minden családtagnak megvan a maga kedvence, amiből jó lenne állandó készletet tartani. Anélkül, hogy lejárna az ételek szavatossága és anélkül, hogy ötszörös mennyiségű tartalékokat halmoznál fel: mindkettő a pazarlás melegágya.
  A főzés után a nyers alapanyagok maradékainak és a készételeknek is megfelelő helyet kell találnod. Adagokra porciózva vagy egyben tedd el? Hogy lesz jobban csomagolható vagy felmelegíthető?

  Egy gyors szendvicskészítéshez hatvan féle dolgot kell előrámolni, amihez még mindig csak két kéz áll rendelkezésedre? A lekváros üveg, a szószos doboz nálad is mindig a polc legnehezebben elérhető sarkába folyik bele?

  Két hete takarítottál és máris minden foltos, átláthatatlan és ötleted sincs, hogy hova suvaszd be a véletlenül megvett ötödik csomag felvágottat? Ismerős bármelyik szituáció? Ezeken fogunk most változtatni a hűtő rendszerezés segítségével!

  A hűtőszekrény rendszerezés jelentősége

  A rendszer kialakítása nem azért fontos, hogy újabb szép hűtő tároló dobozokat szerezhessünk be – bár azért ez sem utolsó szempont. 😉 A kamra rendszerezéséről korábban már sokat írtam, itt volt az ideje, hogy célkeresztbe kerüljön a frigó!

  A hűtő rendszerezés célja, hogy jobban tudj tervezni a bevásárlással, kevesebb étel kerüljön a szemétbe, kevesebbet kelljen takarítanod és mosogatnod.

  Alapelvek, hogy meglegyen a rend a hűtőben

  Amit biztosan el kell kerülnöd, ha egy rendezett hűtőszekrényt szeretnél:

  • egymásra stócolt felvágottak, sajtok
  • összezsúfolt zöldségek, gyümölcsök
  • hűtőajtóra pakolt apróságok
  • megtömött hűtőpolcok

  A megoldás pedig alapvetően elég egyszerű: hűtőrendszerezőre van szükséged, ami segít a hűtőpolcok között lévő teret függőlegesen is kihasználni és egyben tartja a termékcsoportokat.

  Ha a vertikális, vagyis függőleges tárolási lehetőségeket kihasználod, akkor sokkal ügyesebben tudsz majd gazdálkodni a hellyel, miközben átláthatóak maradnak az élelmiszerek.

  Ha pedig bizonyos kategóriájú termékeket összecsomagolsz, akkor könnyebben fogod tudni őket mozgatni, kivenni és egyszerűbb lesz takarítani körülöttük.

  Hatékony hűtőszekrény rendszerező megoldások

  Elő a hűtő- és fagyasztó tárolókkalhűtőtasakokkal! Bármilyen méretű hűtőd van, bárhogy állítod a polcok magasságát, találsz köztük olyan hűtő rendszerezőt, amivel a polcok tere jobban kihasználható lesz.

  Könnyen átlátod a kínálatot az átlátszóságuknak köszönhetően és egységes lesz a látvány is – hosszú távon azért ez utóbbi is fontos lehet. Mivel műanyagból vannak, ezért megpakolva sem túl nehezek, egyszerűen elmoshatóak és a gyerekek is biztonságosan használhatják őket.

  Ha a saját műanyagdobozaid között nézel körül a hűtő rendszerezés első lépéseként, akkor nagyjából ugyanezekre érdemes figyelned. Férjenek el kényelmesen a polcon, bele tudd állítani a különböző termékeket és lehetőleg legyenek átlátszóak, hogy könnyen megállapíthasd, hány joghurt lakik még a polcon.

  Érdemes stabilabbakat választani, amelyek nem hajlanak meg, amikor kiemeled őket a hűtőből!

  Lehet, hogy a hűtőd polcait, fiókjait nem a ti szokásaitokhoz alakították ki, de ezekkel az ügyes megoldásokkal sokkal több tárolási helyet teremthetsz és simán személyre szabhatod a meglévő hűtőszekrényedet is.

  Profi hűtő rendszerezés a gyakorlatban

  Szósz tartó hűtő rendszerezőNézzük a konkrét lépéseket! Az élelmiszerek között a leggaládabbak a felvágottak és a sajtok. Muszáj a hűtőben tartani őket, relatíve rövid lejáratuk van és négy csomag felett már nehezen átlátható a felhozatal. Ezeket függőlegesen érdemes tárolni: elöl a szavatossági idő végéhez közeledőket, a sorban hátul a még sokáig fogyaszthatókat. Két tárolóba tehát ezeket érdemes elhelyezni a hűtő rendszerezés során.

  A szendvicskészítést ez alapból megkönnyíti, hiszen két mozdulattal ki tudsz majd pakolni minden szükséges hozzávalót a pultra.

  Következzenek a csöpögtetős-ragacsos finomságok: a lekvárok és szószok! Folynak, pötyögtetnek, odaragadnak… őket is érdemes egy szósztartó hűtőrendszerező tárolóegységbe sorakoztatni. Így szintén egyben mozgathatóak lesznek, ha elég stabil a tároló. Továbbá, ha foltot hagynak, akkor csak egy, a mosogatóba könnyen berakható tárolót kell megtisztítani, nem a hűtőszekrényt törölgetni.

  Joghurtok, kefírek, tejfölök kisebb-nagyobb műanyag dobozai kerülhetnek szintén egy külön hűtő tárolóba. A csoportosításnak hála megelőzhetjük, hogy a hűtőszekrény hátsó falához vándoroljanak és elfeledkezzünk róluk. Ha pedig sok kefír, joghurt fogy otthon, akkor a készlet is jobban nyomon követhető, ha egy gyors pillanatást tudunk vetni a tárolódobozra mint afféle hűtő rendszerező fiókra!

  Mit hol tároljunk a hűtőben?

  Amikor elkészítettem a videómat arról, hogy mi a helyes tárolás a hűtőben, még nem tudtam, hogy milyen vékony jégre tévedtem, mekkora darázsfészekbe tenyerelek bele… például, hogy milyen megosztóak vagyunk a tojást tekintve. A tojástartó nagyon sikeres terméknek számít a webáruházban. Most már tapasztalt vagyok, szóval előre szólok: oda teszed a tejes dobozt, ahova csak szeretnéd! 🙂

  A különböző fagyasztós, vagy önálló hűtőszekrények belső hőmérséklete eltérő lehet, ezért érdemes kitapasztalni, hogy a tiédben hol van a leghidegebb. Ez általában vagy a legfelső, vagy a legalsó polc.

  Az ideális hűtő hőmérséklet 2-3 fok körül van, így érdemes beállítani a hűtőszekrényt.

  A leghidegebb helyen, tehát a legalsó vagy a legfelső polcon érdemes helyet találni a tejnek. Szimplán azért, mert relatíve érzékeny élelmiszer: nehezen viseli a hőmérsékletingadozást és hűtést igényel. Ha gyakran megromlik a hűtődben a tej, akkor a hőmérsékletet és az elhelyezést is érdemes megvizsgálnod.

  A nyers húsok, halak ideális helye is ott lesz, ahol a lehető leghidegebb van: így biztos, hogy nem romlanak meg idejekorán.

  A következő kényesebb áruféle a tojás: ezt valamelyik középső polcon javasolt elhelyezni a hűtő rendszerezés során, mivel ott lesz a legstabilabb a hőmérséklet. Amit minden nap előveszel, az kerüljön a polcok elülső részére. Így kevesebb ideig fogod tárogatni a hűtőt!

  A hőingadozásra kevésbé érzékeny dolgok, vagyis a gyógyszerek, szószok, üdítőitalok és alkoholok kerülhetnek a hűtőajtóra. Ugyan a hosszú nyakú üvegek praktikusan elférnek a legalsó polcán a hűtőajtónak, de nem érdemes hosszú távon túlterhelni, mert az ajtó rögzítése meglazulhat. Ha nehezen zárul a hűtőajtód vagy alkalmanként kinyílik, akkor erre különösen érdemes odafigyelni!

  Végül jöjjenek a zöldségek, gyümölcsök! Ezeknek általában az alsó hűtőfiókokban jut hely. A párásodást nehezen viselő zöldségeket érdemes egy konyharuhával vagy papírtörlővel lazán körbetekerni, amely felszívja a nedvességet, vagy gyümölcstárolóba helyezni őket, így tovább frissek maradhat.

  A hűtő rendszerezés lényege, hogy mindennek megtaláld a maga kézre eső, praktikus, megfelelően hideg helyét a hűtőn belül és mindig ott tárold. Így kialakul egy egyéni, jól átlátható rendszered a hűtőszekrényen belül.

  Mélyhűtőben tárolás, mélyhűtő rendszerezés

  A városi lét velejárója az aprócska fagyasztó: egy zacskónyi helyre kell mindent bezsúfolni. A mélyhűtő rendszerezésekor a tartósan használható Stasher szilikon tasakok biztosítják a leghelytakarékosabb megoldást. Ha egy jégkockatartóval kombinálod, akkor a lehetőségek végtelen tárháza felett rendelkezhetsz! 😉

  A maradék zöldfűszert, tojásfehérjét, nyers hagymát, gyümölcsöt, bort simán töltsd a jégkockatartó mélyedéseibe, majd fagyaszd meg. A fagyott kis adagokat pedig tedd egy kis dobozba vagy egy tartós műanyag zacskóba! Így kevesebb maradék kerül a szemétbe, helytakarékosan tárolhatsz a mélyhűtőben és bármikor dobhatsz a limonádéba egy kis fagyott gyümölcsöt, vagy a pörköltalaphoz egy kis ráadás hagymát.

  Hűtő rendszerezés összegezve

  Használd ki a függőleges teret, csoportosítsd a termékeket, találd meg mindennek a maga helyét és máris egy rendszerezett, könnyen tisztán tartható hűtőd lesz!

  Fontos, hogy mielőtt beruházol egy-egy hűtő rendezőre, érdemes lemérnek a hűtőszekrényed belső méreteit, hogy biztosan beférjen a kiválasztott tárolódoboz.

  Remélem, hogy a fenti elvek mentén a te hűtőd is egy jól átlátható tárolóhely lesz hamarosan, és ennek köszönhetően kevesebb élelmiszer kerül majd a szemétbe.

  Számodra mi vált be a leginkább a hűtőszekrény rendszerezés terén?

  Hűtő rendszerezés videók

  Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

  Tippek, motiváció a mindennapokhoz