Hűtőrendszerezés, avagy az ideális hűtő tároló doboz kiválasztása

Hutorendszerezes-avagy-az-idealis-huto-tarolo-doboz-kivalasztasa
hirdetés

Minél többen laknak egy háztartásban, annál több élelmiszer található meg a kamrában és a hűtőszekrényben. Ahhoz, hogy egy hűtő rendezett és áttekinthető legyen, szükség van egy jól átgondolt rendszerre, ami az egész család számára megfelelő. A rendszer csak úgy tud hosszútávon fennmaradni, ha mindenki tudja, hogy hol van az élelmiszerek vagy a tárolók helye és ugyanoda pakolja vissza azokat. Ehhez segítségül szolgál a megannyi hűtő tároló doboz. Ebben a blogbejegyzésben olyan opciókat fogok ajánlani, amelyek közül biztosan megtalálod azt, amely az egész család számára kényelmes és praktikus lesz.

Az optimális hűtő tároló doboz kiválasztása

Azt gondolná az ember, hogy egy szimpla hűtő tároló doboz kiválasztása egyszerű és elronthatatlan, ám ez nincs így. Hiszen fontos, hogy a választott hűtő rendszerező valóban praktikus legyen az élelmiszereid számára, illetve az sem utolsó szempont, hogy esztétikus látványt nyújtson akárhányszor kinyitod a hűtőajtót.

A következő 3 fő szabály a méretezésre, a szokások felmérésére és a megfelelő elhelyezésre utalnak. Ezek segítenek neked abban, hogy átláthatóvá váljon a hűtőszekrényed! 

  1. Határozd meg a hűtő belső paramétereit!

Mekkora hűtőszekrényed van? Ugyanis nem mindegy, hogy egy beépített hűtőbe, egy különállóba vagy esetlegesen egy óriási kétajtósba választod a rendszerezőket. Azonban annál, hogy mekkora a hűtőszekrényed űrtartalma lényegesebb az, hogy milyen a kialakítása. Hiszen ettől függ az, hogy ténylegesen mennyi élelmiszer fér el benne.

Tehát mérd le a hűtő polcai között lévő távolságot, a polcok szélességét, illetve ha van a hűtőben fiókos rész annak mélységét és magasságát is érdemes lemérni.

Az ajtókban található polcok méretét is fontos tudni egy alapos hűtőrendszerezés előtt. Általában a beépített hűtők mélysége egy kicsit kisebb, ezért célszerű a hűtő tároló doboz paramétereit is figyelembe venned. Általában a kisebb mélységű hűtőrendszerezők lehetnek ebben a helyzetben az ideálisak.

Egy giganagy hűtőnél kicsi az esély arra, hogy nem fér el benne egy választott rendszerező, de ennél sem hanyagolhatók el a méretezés kérdései. Ugyanis az esztétikum ugyanolyan fontos, tehát jó tudni előre, hogy mely tárolót hova szánod, hogy mutatnak majd egymás mellett, kényelmesen lehet-e ezeket mozgatni, mennyire lehet hozzáférni a bennük tárolt élelmiszerekhez stb.

A 37 cm mély fagyasztó tároló fajták ideálisak lehetnek nagyobb hűtő esetében is. Háromféle méret közül választhatsz. Találsz belőle magasabbat (15 cm magas), alacsonyabbat (10 cm magas) és egy keskeny (10 cm széles) típust. Egymásra pakolhatóak és a különböző méreteknek köszönhetően esztétikusan elhelyezhetők egymás mellett is. Vedd figyelembe azt is, hogy a hűtő polcai kivehetők-e. Ha igen, akkor annak megfelelően mozgasd azokat, ahogy eltervezted az élelmiszerek tárolását és a rendszerezők helyét.

  1. Mérd fel a családi szokásokat!

A méretek mellett azt is fontos megvizsgálni a hűtőrendszerezés előtt, hogy milyen a család fogyasztási szokása. Vannak olyan élelmiszerek, amik az idők során kedvenccé váltak és szinte állandóan megtalálhatóak a hűtőben? Felvágottak, sajtok, joghurtfajták esetében is fontos, hogy a csomagolás méreteivel is tisztában legyél, ha szeretnéd tárolóba helyezni azokat.

Tegyük fel, hogy mindig van a hűtődben kétféle sonka, amik egy kategóriába tartoznak, tehát egy hűtő tároló doboz lesz kinevezve a rendszerezésükre. Azonban a felvágottaknak nagyon változatos a csomagolásuk. Vannak, amik hosszában és vannak, amik keresztbe vannak csomagolva, így szélesebbek.

Kategorizáld az állandó, vagy legalábbis gyakran vásárolt élelmiszereket és nézd meg az adott csoporton belül a legnagyobb termék paramétereit! 

Ehhez válassz rendszerezőt, hiszen ha ez belefér, akkor a többit is kényelmesen el tudod majd helyezni benne. Lehetséges, hogy elég a kedvenc termékeid számára egy kb. 15 cm széles hűtőrendszerező is, azonban ne feledd, ha állítva tárolod benne a felvágottakat akkor azt is vedd figyelembe, hogy vajon befér-e két polc közé.

Azok a felvágottak legyenek elöl, amiknek a legkorábbi a lejárati ideje, s hátulra vagy a sor végére helyezd a még bontatlan csomagokat. Amennyiben állítva tárolod őket, akkor jobbról balra vagy balról jobbra is haladhatsz, a lényeg, hogy számodra és az egész háztartás számára logikus legyen, hogy a legkorábbi lejáratú van mindig mondjuk balra.

A főzési szokások felmérése is fontos. Hiszen attól függően, hogy mennyit főzöl, szabadon kell hagyni a helyet a maradékok elcsomagolására. Bár sosem ajánlatos telepakolni a hűtőt, de ha gyakoriak nálad a háromfogásos menüsorok, akkor még több szabad felületre lehet szükség a hűtőszekrényben.

Amire még figyelj, hogy a serpenyőt, lábast vagy amiben az ételt készítetted, soha ne tedd a hűtőbe, mert rengeteg helyet elfoglal mérete és alakja miatt. Szedd át egy ételtárolóba, ami lehetőség szerint szagtalanul záródik és úgy rakd a hűtőbe, akár egymásra stócolva.

  1. Figyelj a hűtő tároló doboz helyes elhelyezésére!

Tudtad, hogy az sem mindegy, hogy az egyes élelmiszereket pontosan hol tárolod a hűtőben? A hűtőben nem egyforma a hőmérséklet. A legalsó polc általában a leghidegebb, míg az ajtókon található polcokon van a legmelegebb. A középső polcokon pedig általában a legstabilabb a hőmérséklet. Tehát ezeket szem előtt tartva kell rendszerezni az élelmiszereket, és ezt figyelembe véve kiválasztani az ideális hűtőrendszerezőt.

Mivel a helyes tárolás lényeges szerepet játszik az egyes élelmiszerek eltarthatóságában.

De akkor pontosan hol tartsuk az élelmiszereket a hűtőben?

Ahogy írtam az ajtókban van a legmelegebb, ide nem ajánlatos a tejet felsorakoztatni. Ez egy elég gyakori tárolási hiba, hiszen sokszor kompakt módon pont beférnek a tejitalok. Ezeket tehát érdemesebb a felső vagy alsó polcon, elfektetve/állítva tárolni, attól függ milyen hűtőd van.

Az alsó rekesz a zöldséges és gyümölcsök számára van kialakítva, így itt is célszerű tárolni ezeket. Persze nem minden hűtőben van erre lehetőség, ilyen esetben egy hűtőrendszerező zöldségeknek jó megoldás a frissen tartáshoz, vagy fiókosíthatod a hűtőd egy polcát egy fiókelválasztóval ellátott hűtőrendszerezővel, ami ideális lehet a zöldségek és gyümölcsök tárolásához. Léteznek olyan hűtők, ahol külön rekesz van kiépítve a halak és húskészítmények számára, ahol tehát érdemes kihasználni ezt az opciót.

Folyékony élelmiszerek és a tojás tárolás

 

Gyümölcsleveket vagy egyéb üdítőket kényelmesen fel tudod sorakoztatni a hűtőajtó polcaira, mivel ezeknek nem okoz gondot a melegebb hőmérséklet. De tárolhatod az ajtóban a különböző szószokat, lekvárokat és az alkoholos italokat is. Hogy ezek tárolásából is kihozd a maximumot válassz nekik egy szósz tartót, ami megkönnyíti a kivételt, hiszen nem egy olyan étel létezik, amihez mindenki másik szószt kedvel.

Ha félted a borokat az ajtóban, akkor a bortároló egy esztétikus módja lehet az elrendezésükhöz, amellett, hogy megakadályozza az üvegek elgurulását. Ez a megoldás a vizekhez vagy az üdítőkhöz is egy opció.

Az, hogy ki hol tárolja a tojást egy elég megosztó téma, hiszen a boltokban sem a hűtőben találod meg őket. Ha te hűtve tárolod, akkor azt vedd figyelembe, hogy a tojásokat sem célszerű az ajtóban tárolni, a legideálisabb számára a középső polc, ahol biztonságban vannak.

Amennyiben egy nagyobb hűtőrendszerezésbe kezdesz és ezáltal beszerzel néhány tárolót, akkor az esztétikus és egységes megjelenés érdekében a tojások számára is előnyös beszerezned egy tojástartót. Egy másik pozitív tulajdonsága, hogy átláthatósága miatt, könnyen nyomon tudod követni, hogy mikor szükséges vásárolnod újabb tojásokat. Találsz közülük 12-14-18 és 21 tojásnak kialakított tárolót is. Olyan méretet érdemes választani, ami a háztartás tojásfogyasztási szokásaihoz igazodik. 

 

Egyéb hűtőrendszerező kiegészítők

A hűtő tároló doboz mellett más kiegészítők is segíthetnek neked az élelmiszerek megfelelő tárolásában. Az alsó fiókba szerelhető frissentartó hűtő szénszűrő berendezés például egy nagyon hasznos eszköze annak, hogy a zöldségek és gyümölcsök hosszabb ideig megőrizzék frissességüket.

A Stasher hűtőtasak pedig egy nagyon sokoldalúan felhasználható hűtőszekrény kiegészítő. Használhatod egyszerűen élelmiszer tárolásra, lefagyaszthatsz benne bármilyen ételt, még a leveseket is, könnyen szállíthatsz benne gyümölcsöket, de még szuvidáláshoz is alkalmas! Kisebb hűtőkbe különösen ajánlom, mert sokkal kevesebb helyet foglal el, mint egy átlagos ételtároló doboz! A hatékony hűtőrendszerezés tehát a tárolók és a hűtő paramétereinek pontos meghatározásában rejlik.


Emellett, hogy a kialakított rendszert hosszútávon fenn tudd tartani, fontos, hogy az állandóan jelen levő termékeknek fix helyet találj a hűtőn belül és ugyanoda tedd is vissza azokat.

Ezzel párhuzamosan viszont nem kell minden polcot teljesen telepakolni. Hagyj egy kis “rugalmas” helyet a maradék ételek, változó termékek vándorlásához is. Egy idő után teljesen automatikusan fog menni a meghatározott polcokon való tárolás, de ne feledd, a hűtőt a családod minden tagja napi szinten kinyitja. Így fontos az is, hogy ők is tisztában legyenek a hűtőben található dolgok helyével, hogy számukra is érthető legyen a kialakított rendszer. Ők is segíteni tudjanak a rendezett állapot megtartásában!

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés