Skip to content

Így tehet nyugodtabb anyává a minimalizmus

Bitay Andi vendég blogbejegyzése:

Amikor Dávid születését követően először találkoztam azzal a nézettel, hogy lehet lassabban és egyszerűbben élni, annyira elfoglalt voltam, hogy azt gondoltam, nekem nincs időm ilyenekre. Zsonglőrködtem az időmmel és azt hittem, remekül szervezem a teendőimet. Úgy éreztem, ez így van jól, hiszen a mi kultúránkban az állandó rohanás, elfoglaltság annak a jele, hogy valaki nagyon fontos…

Aztán a nagy pörgésben egyszer csak kicsúszott a lábam alól a talaj és már nem tudtam megmondani, hogy merre haladok, ki vagyok és mit tartok fontosnak. Ha valahol magamról kellett mesélnem, képtelen voltam néhány épkézláb mondatot összeszedni. Csak azt éreztem, hogy valami túl sok már.

Az anyaság rengeteg változást hoz az életbe, kár lenne ezt most mind felsorolni. Innentől kezdve nem te osztod be a saját napirendedet, hanem a gyerek… Ha ő sír, te nem alszol. Ha ő nem enged el maga mellől, nem teszel rendet a lakásban. Ha utána szétszórja, amit összepakoltál, akkor feleslegesen dolgoztál. Nem törvényszerű azonban, hogy beleőrüljünk mindebbe és igazi házisárkányként rohangáljunk a konyha és a nappali között egész nap.

Mi is az a minimalizmus?

A minimalizmus lényege, hogy a tárgyak helyett az élményre helyezzük át a hangsúlyt az életünkben. Csökkenteni kell a minket körülvevő holmik mennyiségét ahhoz, hogy észrevegyük az igazi értékeket és az időnket a vásárlás vagy takarítás helyett másra tudjuk fordítani.

A minimalizmus tudatosságra tanít, hiszen minden hasonló döntést érdemes kétszer átgondolni: akarom ezt vagy szükségem van rá? Ha akarom, de nincs rá szükségem, akkor érdemes félretenni inkább. A minimalizmus közelebb engedi az embert a természethez, a környezettudatossághoz és az élet számtalan területére kiterjeszthető, legyen szó kapcsolatokról vagy épp házvásárlásról.

Hogyan segíthet egy anyának a hétköznapokban?

A cél elérése érdekében nézőpontváltásra van szükség. Nem fog minden egyik napról a másikra történni, ez egy folyamat, ami ha elindul az emberben, akkor lavinaként hozza az újabb és újabb pozitív változásokat.

Összegyűjtöttem néhány dolgot, hogyan segíthet a minimalizmus egy anyának.

  • Kevesebb időt kell takarításra fordítani. Mivel kevesebb tárgy vesz körbe, könnyebb az otthont tisztán és rendben tartani.
  • Kevesebb idő megy el vásárlással. Ehelyett irány a természet, legyetek többet a parkban, a kertben vagy kiránduljatok!
  • Kevesebb stressz ér, ha rendezett a lakás. Kutatások alátámasztották, hogy a rendetlenséggel és a rengeteg tárggyal párhuzamosan nő az ott élő nők stresszhormon-szintje.
  • Több pénzed marad a fontos dolgokra, mivel kevesebbet vásárolsz.
  • Több önbizalmad lesz, mert egy idő után már nem akarod magadat vagy a tárgyaidat összemérni másokkal, például Instagram sztárokkal.
  • Reggelente gyorsabban össze tudsz készülni, mert kevesebb ruha közül kell választanod, ráadásul azok mind szuperül állnak neked.
  • Nem leszel olyan fáradt estére, mert kevesebb döntést kell meghoznod egy nap, többet tudsz pihenni és megtanulod lassabban élni az életed.
  • Sokkal inkább jelen tudsz lenni a saját életedben és értékes időt tölteni a gyerekeiddel.

Végül pedig a legfontosabb: Jó példával jársz elől a gyerekeidnek, a környezetükre figyelő, nyugodt, kreatív gyerekeket nevelhetsz, akik számára fontosabbak az emberi kapcsolatok, mint a tárgyak.


Bitay Andi, vendégszerző

Bitay Andi vagyok, a Maison blog írója. A blogom középpontjában az anyai hétköznapok egyszerűségében rejlő szépség és a minimalizmus áll. A blogom egy folyamat leírása, mely során saját tapasztalatom alapján szeretném inspirálni az olvasóimat a tudatosabb mindennapokra. Követhettek a Facebookon és az Instagramon.

Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

Tippek, motiváció a mindennapokhoz