inspiráció a hasznos gyakorlatias tippekhez.

A közösségi média hálózatának köszönhetően ma már rengeteg új információhoz ingyenesen hozzáférünk: nem szükséges feltétlenül lakberendezési magazinokat, albumokat, tankönyveket vásárolnunk.

Egy kis inspiráció, szikra kellene az otthonod berendezéséhez? Csőstül ömlik eléd a Pinterest, az Instagram, a Facebook, a levelezőlisták és a különböző csoportok tartalma. Inspirációból nincsen hiány, az biztos! Mégsem feltétlenül kapjuk meg azt a segítséget, amit kerestünk: mi különbözteti meg a légből kapott inspirációt és a hasznosítható támpontokat? Ma ezt járom körbe – és még néhány inspiráló idézetet is hoztam… 😉

Az inspiráció jelentése – definíció szerint

“Az inspiráció (sugallat, ihlet, késztetés), a lelki és szellemi tett egyik mozgatórugója, ami a kreativitással járó alkotókészség révén innovációt, azaz szakmai fejlesztést, vagy gyakorlatban is megvalósuló újításokat eredményez.” – írja a Wikipedia.

Tehát az inspiráció egy olyan szikra, amelyből láng kel életre, nem csak a felvillanó, majd elhunyó feszültség. Nem csak egy csomó összegyűjtött információ, hanem valami olyan dolog, amelyből később tovább építkezünk. Az inspirál szó jelentéséhez érdemes visszakanyarodni, amikor a túlzott gyűjtögetésbe kezdenénk: az inspirációinknak ösztönöznie, cselekvésre késztetnie kell.

Téged mi inspirál, mikor a lakásodról van szó?

Az otthonunk minket szolgál. Éppen ezért néha át kell alakítani, változtatni kell a hangulatán, ahogy mi magunk és a családunk is változik. Előfordulhat, hogy a tökéletes ízléssel kialakított vendégszoba babaszobává avanzsál, vagy a nappaliban kell helyet találni egy mini irodának.

Te hova fordulsz, amikor új ötletekre, hatásokra van szükséged? A Pinterest ideális képeit vagy gyakorlatias tippjeit bújod? Bevásárolsz az újságosnál magazinokból? Bekövetsz néhány bloggert, influencert, celebet és megnézed az ő javaslataikat? Külföldi, például ázsiai lakberendezési weboldalakat böngészel? Lakberendezési tanácsadóhoz fordulsz?

Egy garantált: sokféle választ fogsz kapni ugyanarra a kérdésre. Lesz benne fényűző és extravagáns, és lesz benne túlságosan egyszerű és minimalista is. Hogyan találd meg a sok információ között azt a segítséget, amire épp neked van szükséged?

Isnpiráció az elképzelés és a valóság között.
Inspiráció az elképzelés és a valóság között. Forrás: /shepleywood.com/

Elérhetetlen és túl hétköznapi inspirációs képek: hol lesz az arany középút?

A legegyszerűbb lenne persze áthívni egy tanácsadót, és a konkrét élethelyzetre, a te ízlésedhez igazítva kikérni az ötleteit, de ez a hétköznapokban nem mindig életszerű. A bekövetett influencerek és celebek tartalmai gyakran nyújtanak inspirációt, de elég nagy a valószínűsége, hogy huszonötször akkora büdzséből gazdálkodnak, mint ami nekünk a rendelkezésünkre áll.

A Pinteresten mindenféle fotók várnak: némelyik sokszor annyira idealisztikus, elérhetetlen, hogy totál demotivál. Ahol néhány öt év alatti gyerek randalírozik, ott az életben nem fognak az üvegvázák hangulatosan az ablakpárkányon sorakozni. Vagy csak szimplán olyan alapanyagokat használnak a DIY projekteknél, amelyek Magyarországon nem elérhetőek, vagy csak sokkal drágábban beszerezhetőek. Inspiráció jött, ment, kifújt!

Olyan inspirációra van szükséged, amely a realitások talaján tart, mégis új ötleteket ad. Megvalósítható, beszerezhető, létrehozható a te körülményeidhez képest és mégis valami újdonságot visz a környezetedbe. Olyan bloggereket, videósokat érdemes követni, akik hasonló körülmények között élnek, mint te. Ha pedig direkt élvezed a távoli, kissé elérhetetlen ideákat gyűjteni, akkor azt javaslom, hogy állítsd rá a szemed a részletekre: mely apróságok átemelhetőek? Mit tudsz te is megcsinálni belőle?

Itt találsz három olyan inspirációs forrást, amelyet az otthonod kialakításakor iránytűnek használhatsz, mert a hazai viszonyokhoz igazodnak:

A használható inspiráció keretei – fontos!

Ezen a ponton muszáj, hogy kibújjon belőlem az aktív otthonszervezési tanácsadó, ugyanis az inspirációkeresést is túlzásba lehet vinni. Kivágott újságcikkek rendezetlen halmai, soha nem olvasott magazinok dobozokban, elburjánzott, több ezer képpel rendelkező Pinterest táblák és sok száz bekövetett Insta-megmondó… ismerős valamelyik? 🙂

Ha igen, akkor bizony itt az ideje a gyomlálásnak, szelektálásnak és priorizálásnak. Az inspiráció nem öncélú, hanem ösztönöz és alkotásra bíztat: négy kiló lakberendezési magazin maximum a karizmaidra hat jól, nem a lakásod hangulatára. A rengeteg feltűzött pinből az életben nem lesz semmi megvalósítva, hiszen elég biztos, hogy többet meg sem találod újra azt a képet, azzal a kedves, csíkos bögrével. A több millió forintos, designer fürdőszoba inspirációk sem lesznek hasznosak a hétköznapokban, csak átgörgetsz rajtuk az ebédszünetben. Szóval stop, stop, stop és válogass! 🙂 Találd meg a hasznos, gyakorlatba ültethető, örömet okozó inspirációforrásokat és maradjon a gyűjteményed praktikus!

Napi inspirációs idézet:
A zseni húsz százalék inspirációból és nyolcvan százalék perspirációból (izzadságból) tevődik össze.
Umberto Eco

Inspirációs tábla – éld ki magad képkeretek közt! 😉

Megvannak a kedvenc inspirációs idézeteid? Összegyűjtötted a legszebb színpalettákkat a leendő íróasztalodhoz, vagy a hálószobádhoz? Inspiráció kell a tanuláshoz? Vagy jó, ha szem előtt vannak a fő mutatók, számok, hogy meglegyen az üzleti inspiráció minden napra? Itt az idő, hogy megtedd az első lépést. Legyenek szem előtt az apró kis szikrák, hogy lángra kaphassanak a hétköznapokban!

Válassz egy parafatáblát, egy nagy képkeretet vagy akár egy mágnestáblát és rögzítsd fel rá a megtalált inspirációkat. Ha szívesen kézműveskedsz, akkor jöhetnek a festékek, ragasztók, szalagok! De egy inspirációs táblát nem lehet elrontani: elég az is, ha szépen elrendezed a kinyomtatott képeket, szövegeket. Találj neki olyan helyet a lakásban, ahol nap mint nap szem előtt van és emlékeztet arra, hogy a terveidet cselekvésekre váltsd. Bátran módosítsd, alakítsd, ahogy haladsz a terveiddel, hiszen ez nem egy steril dolog, hanem a te saját inspirációs táblád!

Az igény az otthonod megváltoztatására sokszor belső változtatások miatt kerül előtérbe. A belső és a külső rend igénye kéz a kézben jár. Ahhoz, hogy rendet tudj varázsolni a környezetedben, szükséges, hogy belül is a legjobb önmagad legyél. A belső rend kialakításához Csontos Timi coach és tréner inspirál téged hónapról hónapra.

Inspiráció és motiváció – a Kívül Belül Boldogság oldalain

Az inspiráció az a hatás, amely új hatások és gondolatok megszületését teszi lehetővé, a motiváció pedig az, amelyik a konkrét cselekvésre, alkotásra ösztönöz. Ahogy fentebb kifejtettem, a kettő nem nagyon létezik egymás nélkül.

A legszuperebb ötlet is értéktelen, amíg valaki gyakorlatba nem ülteti. És ez nem csak a nagy kijelentések és feltalálások terén igaz, hanem a konyhád legrumlisabb fiókjánál is. Ha szeretnéd egy örömet okozó, esztétikus környezetben élni a hétköznapjaidat, akkor tenni kell érte.

Valahányszor arról panaszkodsz, hogy milyen nehéz és fárasztó dolog kreatívnak lenni, az ihlet sértetten meghátrál előled. Mintha az inspiráció feltartaná a kezét, miközben így szól: – Bocs, haver! Nem tudtam, hogy a jelenlétem ennyire megterhelő. Akkor én fogom a kalapom, és viszlát!”
Elizabeth M. Gilbert

Amikor a Kívül Belül Boldogság oldalain inspirációs cikkeket látsz, akkor azok biztos, hogy munkát igényelnek, de az is garantált, hogy megvalósíthatóak. Legyen szó akár otthoni rendszerezésről, akár egyes tárgyaktól való megválásról, akár pedig nagy, életvezetési kérdésekről, tapasztalatból igyekszünk tanácsokat adni. Fontosnak tartom, hogy mindig életszerű, beszerezhető, megvalósítható tippeket ajánljunk. A jeligém, hogy amire én képes vagyok, arra te is biztosan képes leszel!

Melyek a te legjobb, bevált inspirációs forrásaid? Kiket követsz, akik hasznos tippekkel látnak el a hétköznapokban is? Gyűjtsük össze együtt azokat a csatornákat, oldalakat, amelyekből mindannyian inspirálódhatunk!

Ha pedig már az inspirációnál tartunk, Csontos Timi coach és tréner Legjobb Önmagad havidíjas inspirációs önfejlesztő közzösség programja során gyakorlatias feladatokat kapsz, hogy valóban a legjobb önmagad legyél. Nézz fel az oktatási felületre és csatlakozz a közösséghez!