Skip to content

Íróasztal rendszerező kisokos

Az íróasztalunk, munkafelületünk.

Ha ezt a bejegyzést olvasod, akkor nem vagy megelégedve az íróasztalod mostani állapotával. Persze sok cikk és fotó található a neten, ahol minden fiókon belüli dobozba jut egy elválasztó… de nem lenne jobb valami személyesebb, valami rád szabott segítség? Íróasztal rendszerező tippek – direkt neked?

Rendet rakni egy dolog, de rendben tartani folyamatosan?

Relatíve könnyű néhány óra alatt mindent derékszögbe rendezni egy felületen és csinos parafatáblákra egységes dekorációt megálmodni, krétatáblát odaállítani. Aztán eltelik néhány hét, a krétatáblán még mindig a január első heti menüsora van, a gémkapcsok kiborultak és ott maradtak, a rendetlenség pedig újra eluralkodott az íróasztalon. Nem csak veled van így, az élet olyan, hogy jön-megy, nem lehet folyton patikatisztaságot és rendet fenntartani, ez nem is az otthonszervezés célja.

De ha sikerül egy jól felépített, saját rendszert kialakítanod, akkor időt fogsz spórolni. Szóval, ez a kérdés: szeretnél ajándékba kapni magadtól jövőre 5-10-15 órát? Ugyanis ennyit egyébként lazán eltöltesz a folytonos pakolászással… Ha a válaszod igen, akkor vágjunk bele a személyre szabott rendteremtésbe!

Mire használod az íróasztalodat? Tisztázzuk a funkciókat!

Itt dolgozol nap, mint nap? Esténként itt írod a naplódat? Az asztalnál üldögélve szereted meginni a délutáni kávédat, mielőtt átnézed a hivatalos papírokat? Csak a laptopodnak kell hely, papírt nem is használsz? Vagy éppen ez az asztal a lakásban a kreatív hobbijaid helye is, így itt laknak a ragasztók, papírok, szalagok és glitterek is?

Minden esetben másra lesz szükséged: nem létezik egyféle Pinterest-álomrend, amit egy az egyben átvehetsz és működni fog nálad.

Ezek lesznek az állandó pontok a saját rendszered kialakításában!

1. Gyűjtsd össze a tárgyakat, amelyeket minden egyes nap használsz az íróasztalodon.

Ha ez csak a laptop és a kávés bögre, az is oké. Ha mellette azért van egy-két füzet, egy jegyzettömb, a mobiltartó állvány és a gyerek orvosi papírjai is jobb, ha minden nap kéznél vannak mostanában, akkor azokat is keresd elő.

2. Szedd össze azokat a dolgokat, amikre gyakran szükséged van: minden héten a kezed ügyébe kerülnek.

Tollak, gémkapcsok, cellux, egy mécses, néhány szakmai kötet, szerződések, számlák az utaláshoz, javítandó dolgozatok, a számítógépes játékhoz használt speckó füllhallgató, vagy más periféria. Ezeket helyezd karnyújtásnyira. Nem feltétlenül a felületen, mondjuk a legözelebbi fiókba, vagy polcra.

3. Minden mást tüntess el az íróasztalról és a kézre eső fiókokból!

A nagymama szétesett nyaklánca, ami felfűzésre vár, a feljegyzéseket tartalmazó, szálldogáló postitek, blokkok, névjegykártyák, színes filcek sorsa a száműzetés: csak foglalják előled a hasznos helyet. Egy részüket elengedheted, a másik részét csupán át kell helyezni egy megfelelő pontra. Dobozold be őket, mehetnek egy külső tárolóegységbe, és felkerülhetnek a szekrény tetejére, vagy a kevésbé használatos helyekre az asztalod körül – attól függően, hogy milyen gyakran használod őket.

A minden nap használt tárgyak maradhatnak az asztal felületén. Nem fognak porosodni, hiszen minden nap forgatod őket. Innentől a keresgélést elfelejtheted, csak ők lesznek a kezed ügyében! Nyugodtan fókuszálhatsz a tanulásra, a munkára, a játékra vagy más hobbidra, semmi nem fogja elvonni a figyelmedet feleslegesen.

A gyakran szükséges lista elemei kerüljenek a kézre eső fiókokba, fiók rendszerezőkbe: maradjanak kartávolságon belül, hogy ne teljen az idő a kutatással, de ne is foglalják a helyet az íróasztal felületén.

Az ötlet tetszik, de nem tudod, hogy hogyan vágj bele? A felületeidet elborítják a felesleges papírok, kis kütyük, porosodó dekorációs elemek? Szükséged lenne egy kis támogatásra, hogy végigcsináld? Válaszd Otthonszervezés szolgálatásomat, amely segít kívül és belül is rendet rakni: profi iránymutatást kapsz és motivációt a rendrakáshoz!

Most pedig nézzük meg egyedileg, a használattól függően, hogy hogyan tovább! Keresd meg a rád szabott tanácsokat!

Az irodai munka helye az asztalom

Ha a munkahelyed az íróasztalhoz köt, akkor pontosan tudod, hogy a fókusz és a kényelem elengedhetetlen.
Fontos, hogy a számítógépedet úgy rendezd el az íróasztal rendszerezés során, hogy előtte ülve teljesen kényelmesen helyezkedj el, a tested természetes és egészséges helyzetben legyen. Megelőzheted vele a nyakproblémákat, izomgörcsöt, fejfájást, lábdagadást… megéri odafigyelni rá!

Számold fel a cetliket, noteszeket, jegyzetlapokat, hánykolódó névjegykártyákat és blokkokat: amit szükséges, intézd el, ami még kellhet, az kerüljön a határidőnaplódba, a maradéktól pedig szabadítsd meg magadat.

Fésüld át az írószereket és dokumentumokat: mire van még szükséged belőle? A 10 éves szerződések már rég archiválhatóak, a rutinból mindig megvásárolt kék tollból pedig bőven elég, ha pár darab kéznél van, a többit elrakhatod tároló dobozokba sorakoztatva!

Könnyű megoldás lenne a fiókokba ömleszteni mindezeket, de ne tedd! A fiók a legjobb hely arra, hogy jól felosztva és csoportosítva, egyértelműen a kezed alá hozza a gyakran használt tárgyakat. Fiókelosztókkal, kisebb smink fiók rendszerezőkkel egyszerűen átláthatóvá teheted a tartalmát. Tipp: nem kell addig tömni, amíg fér bele! 😉

A dokumentumokat, papírokat egyszerűbb és helytakarékosabb, ha függőlegesen tárolod. Jöhetnek az irattartó papucsok, papír mappák és csatos dossziék, genotermek!

Egyszer kell csak csoportosítani a szerződéseket vagy a projektet dokumentumait: ha megírod a dosszié gerincét, vagy teszel egy postitet a genotermbe belülről, akkor évek múltán is tudni fogod, hogy mit hova tettél.

A Pinteresten rengeteg ötlet van, hogy befőttes üvegekből és konzervdobozokból hány féle íróasztal rendszerező alkotható, de ha a munkád helye ez az asztal, esetleg még ügyfeleket is fogadsz, akkor szerezz be pár ezer forintért egy profi, egységes asztali rendszerezőt, ami stílusos, elég nagy és könnyen tisztán tartható lesz.

Számomra az íróasztal a kikapcsolódás tere

Bármi is jelentse a kikapcsolódást számodra, fontos, hogy a használati gyakoriság szerint szedd össze a hozzá kapcsolódó tárgyakat.

Ha a számítógépes játék a hobbid, akkor a fejhallgató, az extra nagy egérpad, a mikrofon, a digitális rajztábla szépen fiókba rakható. A kábelek rendszerezéséhez a legolcsóbb és legegyszerűbb varázseszköz még mindig a bulldog klip, amivel tökéletes elvezethetőek a mindenhol tekergő kábelek. A következő felújításkor pedig érdemes eleve elég konnektort szereltetni a játékhoz szentelt számítógépes asztalhoz, így megelőzhető a fél lakáson átívelő hosszabbító használata.

A kedvenc könyveid vagy magazinjaid már akkor is rendezettebb benyomást gyakorolnak, ha egy irányba rendezed el őket: kifelé a gerincekkel és állítsd vagy fektesd őket egységesen! A lezárhatós műanyag tároló dobozok sokat segítenek, hogy könnyedén nekifoghass a pihenésnek és a végén ugyanilyen egyszerűen rendet is rakhass. A tároló kosarak pedig elnyelhetik a puzzledarabokat, a sakkfigurákat, kártyalapokat vagy éppen a hangszeredhez szükséges kiegészítőket, például a hangolót, húrtisztítót.

 

Tanulás, készülés, koncentrált figyelem – én erre használom!

Jegyzetek, füzetek, könyvek és a túlélést biztosító meleg tea és kávé – ez a te tereped ugye? Még mielőtt elárasztanának a papírok, szerezz be mappákat, elválasztólapokat és kiegészítő tárolókat.

Egy-egy genotermbe 20-30 oldalt simán be lehet préselni, de megéri? Annyit tegyél bele egybe, aminél nem kell erőltetni a ki-be rakást. Feliratozhatod téma szerint és lefűzheted ezeket egy nagy, kapcsos mappába, így biztosan mindig meglesznek a keresett jegyzetek. Ha hosszúkás elválasztó lapokat szerzel be, (leánykori nevén: kutyanyelv), akkor könnyedén lapozhatod a mappádat az elválasztókon jelzett kategóriák szerint. Soha ne spórold le róla a kurzus, tananyag nevét és a pontos dátumot, szemesztert: a záróvizsga idején már egyáltalán nem fogsz emlékezni ezekre.

Az íróasztal melletti fal vagy polc tökéletes meghosszabbítása lehet a tanulós kuckónak, ahol elérhető közelségben tarthatod a szükséges tananyagokat függőleges iratpapucsokban, felfúrható magazintartókban – anélkül, hogy elvesznél a papírhalmok alatt!

Az íróasztalom a kreatív kis barlangom

A kreatív alkotók örök problémája, hogy soha nem lesz annyi fiók, mint amennyi féle glitter, fonal, papír vagy festék. Ma már szerencsére egyszerűen beszerezhető olyan rekeszes tárolódoboz, amely 10-12 kis hellyel is rendelkezik és megoldást nyújt a gyöngyök, szalagok rendszerezett tárolására.

Érdemes külön-külön kategorizálni a szükséges tárgyakat és aszerint külön dobozokba helyezni a fiókon belül: így nem kell mindig a teljes felszerelést előrámolni, ha épp festeni szeretnél.

Elég ahhoz az egy technikához összerakott pakkot előszedni, ami tartalmazza az asztalvédő fóliától kezdve az összes eszközt és alapanyagot.

Élet az íróasztal rendszerező tippeken túl: legyen ez a hely a tiéd!

A legnagyobb baj a netről lekattintott képekkel, hogy ha szépen rendet is rakunk a mintájukra, nem fogjuk a sajátunknak érezni. Tökéletes, kreatív asztalrendezők léteznek, de mire megyünk vele, ha a mi íróasztalunk a számítógépasztal, a hivatalos iratok helye és a hobbisarok is egyben?

A lakás sajnos nem lesz nagyobb néhány inspiráló képtől, mégis ha megtaláljuk a számunkra megfelelő rendszert, akkor nagyobbnak, és tágassabnak tudjuk érezni. A rend megtartása rajtunk múlik. A céljainkon, a számunkra megfelelő otthonszervezési stílus megtalálásában, és a hosszútávon fenntartható szokások megteremtésében. Az egész lényege, hogy olyan teret, olyan felületet hozzunk létre saját magunknak, ahol mi tudunk jobban koncentrálni, fókuszáltan tudunk odafigyelni arra, amit csinálunk. Számomra ez az egész otthonszervezés lényege!

Fontos, hogy a rendrakás során megtartsd azokat a személyes apróságokat, amik számodra értékesek. Igenis, annak a fotónak, annak a cuki kiegészítőnek ott a helye, ha kellemes emlékeket ébreszt benned, egészen addig, amíg nem gátol a hatékony munkában. A lényeg mindössze annyi, hogy mértékkel, ésszerűen dekorálj!

Ha élvezed az apróságokkal való szöszmötölést, akkor díszítsd a saját kis tárolóidat, vond be őket egységes papírral, vásárold magad boldoggá a papírboltban kiegészítve a hiányzó készleteidet. Ha ennél gyakorlatiasabb típus vagy, akkor szabadulj meg a felesleges tárgyaidtól és add le pár perc alatt az online rendelést a tényleg szükséges íróeszközökre és stílusos felszerelésekre. Mindegyik jó lesz, mindegyik működni fog.

A fenti íróasztal rendszerező kisokos alapján ugyanis képes vagy kialakítani azt az íróasztali rendszert, ami a tiéd. A te fontos tárgyaidból indul ki, a te szokásaidhoz igazodik: rólad szól!

Számolj be kommentben a tapasztalataidról: neked miben segített ez a poszt? 🙂

Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

Tippek, motiváció a mindennapokhoz