Bármennyire is nem szeretnénk, az iskola el fog kezdődni pár hét múlva. Már dübörögnek a “vissza a suliba” tematikájú blogposztok és videók is. Halogathatjuk a feladatokat, a beszerző körutat, azonban ha nem vesszük kezünkbe az irányítást, csak mi járunk rosszul. Szerencsére az iskolakezdéssel egy csomó kiszámítható feladat is jár, amivel csökkenhet nemcsak számunkra, de gyermekünk számára is. Az egy ilyen kiszámítható feladat pedig az iskolatáska rendszerezése és előkészítése.

Kezdjük el sorrendben, hogy mi is a teendőnk..

Iskolatáska kiválasztása

Minden gyermeknek szüksége van iskolatáskára. Ugyan nem feltétlenül kell évente lecserélni (ha a gyermekünk valóban képes vigyázni rá), azonban amikor elkezdik az iskolát, vagy alsóból nagyfiús felsős hátizsákot szeretnének, akkor bizony indul a beszerző hadjárat. Azt javaslom, hogy minden esetben a minőségi terméket válasszuk ki. Nem csak azért, mert a gyermekünk hátának jobb az ergonomikus kialakítás, hanem azért is, mert a tartósabb darabok hosszabb ideig bírják, a környezeti hatásoknak (banán, víz, szemét, csokidarabka..) könnyebben ellen tudnak állni.

Mindenképpen a “minél több zseb” járjon a fejedben, ha iskolatáskát választotok. Egyrészt azért, mert akkor könnyebben szét tudja a gyermeked választani a különböző kategóriába tartozó dolgokat, hanem azért is, mert így ha az egyik szegmensben baleset történik, akkor kevésbé valószínű, hogy átterjed a többi fakkba is. Plusz dolog, hogy átláthatóbbá válik a táska a gyermekednek is, és könnyebb lesz fenntartani a rendet az iskolatáskán belül is. 

A táska kialakítása meghatározza, hogy milyen tárgyak kerülnek bele. Ez evidensnek tűnhet, azonban ahelyett, hogy szépen sorban mennél a listán, és mindent amit látsz bepakolnál a kosárba, állj meg, és gondold végig, hogy mi az ami praktikusan el is fog férni a táskában. A tárgyaknak érdemes méret, szín és anyag szerint is harmonizálni egymással, amennyire csak lehet. Természetesen még alsóban az, hogy letisztultság nem igazán mérvadó, hiszen ahogy a napokban bejártam az Office Depot áruházakat láttam, hogy a Jégvarázs és a különböző autós gyerektáskák még mindig menőnek számítanak. Így azt javaslom, hogy gyermekeddel közösen hozzátok meg a döntést, viszont vásárlás előtt gondolkozz el abban is, hogy vajon jövőre még mennyire hozza lázba majd ez a figura gyermekedet sulikezdés előtt.

Iskolatáska rendszerezési sorrend – vissza a suliba

Amikor általános iskolás voltam, akkor sosem értettem a gumis mappa előnyét. Még egy extra dolog, amit cipelni kell… Azonban amint elkezdtem a rendszerezéssel foglalkozni, számos előnyét kedveltem meg:

  • Kategóriákra bonthatod a füzeteidet és a könyveidet
  • Megvédi a füzeteket a gyűrődésektől
  • Megvédi a füzeteket a véletlen balesetektől
  • Keretet és otthont ad a tárgyaknak, így mindig tudod, hogy hova mi kerül

 

Így azt ajánlom, hogy először kategorizáljátok akár közösen, hogy milyen tárgyak kerülnek bele minden nap az iskolatáskába: könyvek, füzetek, tolltartó, tollak, színes ceruzák, ragasztó, olló, kulacs, pénztárca, diákigazolvány, kulcs, esetleg fülhallgató és telefon. Amint megvannak a kategóriák próbáljatok a gyermekeddel közösen keretet adni a kategóriáknak, akár egy gumis mappa segítségével, akár pedig egy átlátszó tasak formájában, hogy a kis alkategóriák viszonylag egy helyen maradjanak majd a táskán belül is. A nagyobb tárgyaktól haladjatok közösen és azokat pakoljátok be először. Kezdhetitek a gumis mappákkal, uzsonnás dobozzal a nagy fakkba, majd a tolltartó és az egyéb apróságok kerülhetnek az egyre kisebb fakkokba, amíg mindennek lesz helye.

Opcionális dolgok

Harmónika mappa. Bár ezt nem feltétlenül rögtön első osztályba javaslom, de amint megszokja már az iskolát és befér az iskolatáskába egy harmónika mappa, akkor előnyös lehet rendszerezés tekintetében. Különösen ha gyermeked rengeteg különálló lapocskát kap, ami könnyen kihullik a pakolás közben, vagy véletlenül otthon marad. Így egy dedikált fület szülőként te is megkaphatsz, hogyha valami információt kell neki átadnia csak belelestek a fülbe.

Egészséggel és jólléttel kapcsolatos holmik. Ide tartozik a papírzsepitől kezdve a kézfertőtlenítőn át egészen a gyógyszerekig minden. Szeretnénk, ha gyermekünknek mindig mindene meglenne, és nem szenvedne hiányt semmiben. Ezért természetesen felkészülünk a legrosszabbra és belepakolnánk szinte mindenből egy kicsit, hogy “kéznél legyen ha…”. Azonban ezekkel a jólléttel kapcsolatos holmikkal óvatosan kell bánni, hiszen a sok aprósággal könnyen hozzáadhatunk pár extra kilót az iskolatáska súlyához.

Mi van ha… termékek: Ide sorolhatjuk az extra ruhaneműket vagy pedig az esernyőt is. Természetesen ha van esély arra, hogy esik az eső, akkor nem kérdés, hogy betegyük-e a hátizsákba, azonban minden egyes nap cipelni azért egy extra pulcsit, mert hátha fázni fog a gyermekünk a sikolában és majd akkor magára csavarja hozzáállást el kell felejtened. A mi van ha… termékek olyan esetben lehetnek értékesek, hogyha tudod, hogy gyermeked az átlagnál jobban fázik a tanteremben, és tudod azt is, hogy fel fogja venni azt az extra réteget. Azonban néha a kevesebb több, a mi van ha termékekről pedig inkább mondj le a mindennapok során.

A minőség legyen az első

Amikor az iskolatáska tartalmát összeállítod figyelembe kell venni az eszközöknek a minőségét is. Amellett, hogy nézed a termékeket és egy átlagpolgár számára (például számomra is) sokszor azok a dolgok amikkel nem foglalkozunk a mindennapokban ugyanolyan márkájúnak tűnhetnek, hiszen a toll az toll, nem? Mivel mostanság egyre több időt foglalkozom például a megfelelő toll megtalálásával is, a toll számomra már nem csak toll. A különböző minőségi márkáknak számos előnye van a többi középkategóriás termékekkel szemben. Ugyanúgy, mint a felnőtt világban is, ha egy íróeszköz nem megfelelő, akkor azonnal frusztráltak lehetünk.

Lehet, hogy csak pár forint egy minőségibb füzet és egy átlagos füzet közötti különbség, azonban ha gyermekedet motiválja a szép előlap és a kicsit sötétebb vonalak abban, hogy szebben írjon, hogy jobban odafigyeljen az órán, akkor lehet, hogy megéri. A sulikezdés minden család pénztárcáján otthagyja a nyomot, ez nem kétség. Azonban ha például a Pilot toll újítása a radírozható toll képes elérni, hogy a gyermekünk várja a szeptember 3-át és motiválni a tanulásban, akkor bizony a minőség nyer az én szememben.

Vissza a suliba stresszmentesen

Az iskolakezdés nem csupán rossz stresszel jár. A stressznek van egy viszonylag pozitívan értelmezett változata is, amikor várjuk, hogy az a valami megtörténjen, viszont kicsit izgulunk, mert nem tudjuk milyen lesz. Szülőként már be van hűtve a bor, amit majd szeptember 3-án kinyithatsz. Gyerekként pedig valami új, izgalmas kezdet, amit picit várnak is meg nem is, de néha ők maguk sem tudják eldönteni.

Az iskola elkezdődik ha szeretnétek, ha nem. Azonban az izgalmas ismeretlen egy részét könnyen tudatosan tudjátok formálni, és csökkenthetitek az ismeretlen részét. Készítsétek elő az iskolatáskát, szerelkezzetek fel uzsonnás dobozzal és egy menő kulaccsal is, hogy ne az éhség akadályozza meg a gyermekedet a tanulásban. Ha már most összekészítitek az iskolatáskát és rendszerezitek a tartalmát, akkor kicsit talán stresszmentesebben indulhattok neki az iskolának is.

 

A videót támogatta az Office Depot. A cikkben szereplő termékek:

* Iskolatáska
* Tolltartó
* Kulacs
* Uzsonnás doboz
* Gumis mappák
* Füzetek A5
* Harmónika mappa
* Átlátszó műanyag tasak
* Pilot toll
* Színes ceruzák
* Olló

 

Nézd meg az iskolatáska rendszerezés videót is!