A kamra rendszerezés egy elengedhetetlen lépés ahhoz, hogy a konyhai sürgés-forgás gördülékeny és hatékony legyen. Ha eddig nem fordítottál figyelmet az élelmiszerek helyes tárolására, és beleestél abba a hibába, hogy nehezen találtál meg bizonyos alapanyagokat, vagy megromlott néhány hozzávaló, akkor a következő tanácsok a segítségedre lehetnek!
Kamra rendszerezés általános szabályai
Kisebb-nagyobb kamra esetében egyaránt érvényesek lehetnek bizonyos íratlan szabályok a kamra rendszerezés témakörében. Sőt még azok számára is érdemes betartani a következő tanácsokat, akiknek pusztán egy konyhaszekrény áll rendelkezésére az élelmiszer tároláshoz.
Az első lépés a kamra rendszerezés során a szelektálás. Mielőtt bármiféle rendrakásba belekezdenél, első körben nézd át a meglévő élelmiszereket, és amik már lejártak, attól válj meg! Majd alkoss kategóriákat akár élelmiszer típusok szerint, akár felhasználási mód szerint.
Ezután mérd fel a háztartás fogyasztási szokásait. Figyeld meg miből hány csomagot táraztál be, nézd meg, hogy mik a közkedvelt alapanyagok, amiket gyakran felhasználsz a főzéshez, és gondold át, mi az, amiből szeretsz elraktározni egyszerre többet. Természetesen azt is vedd figyelembe, hogy mekkora a kamrád kapacitása ugyanis, ha kisebb helyiségről van szó, akkor nem biztos, hogy jó megoldás mindenből utánpótlást tartani.
Mindezek után jöhet a kamra berendezése!
Bepakolásnál arra kell figyelni, hogy a gyakran használt alapanyagok mindig könnyen hozzáférhető helyen legyenek, míg a ritkán felhasználtak mehetnek a magasabb polcokra.
Átgondolandó kérdés az is, hogy a gyermekeknek melyik polchoz lehet hozzáférése: elérjék-e a nasikat vagy sem, maguknak csinálják a reggelit vagy sem?
Továbbá, ha a betárazós módszer híve vagy, akkor arra is figyelj, hogy mindig azokat az élelmiszereket helyezd előre, és azt használd el elsőként, ami a leghamarabb lejár. Valamint az sem mindegy, hogy hogyan tárolod azokat a bizonyos alapanyagokat. A különböző rendszerezők segítségedre lehetnek az átlátható kamra kialakítása során. De ne feledd, hogy minden tároló beszerzése előtt mérd le a polcokat, illetve nézd meg az adott tároló kapacitását!
Száraz élelmiszerek helyes tárolása
A száraz élelmiszerek tárolása kétféleképpen kivitelezhető: légmentes ételtároló dobozba átöntögetve, vagy saját csomagolásukba kamra rendszerező segítségével. Valamint a két módszer vegyesen is alkalmazható.
A légmentes tárolás, és a közkedvelt OXO tároló használatának előnye, hogy teljesen kártevő mentessé varázsolhatod a kamrád, valamint igazán esztétikus, egységes moduláris rendszert tudsz megalkotni. Hiszen többféle méretben tudod beszerezni hozzá az étel tároló dobozokat. Az átlátszó, felcímkézett tárolóknak köszönhetően egyszerűen tudod követni az élelmiszerek fogyatkozását. Ugyanakkor egy-egy bevásárlás után plusz időt kell szánnod arra, hogy az újonnan vásárolt termékekkel megtöltsd a tárolókat.
A saját csomagolásban történő rendszerezésnek az előnye pont ez, hogy nem kell bíbelődni az áttöltögetéssel. Ha számodra ez a tárolási módszer a szimpatikus, akkor a megfelelő csoportosítás után helyezd az élelmiszereket felcímkézett, elől nyitott kamratárolóba, ami segít abban, hogy elkerüld a kamrádban kialakuló káoszt. Ugyanis zacskós tárolás esetén is lehetséges a moduláris rendszer kialakítása!
Ebben az esetben azonban nagyobb az esély arra, hogy kártevőkkel találkozol. Tehát mindenképpen figyelmesnek kell lenned, gyakrabban kell átnézned az alapanyagokat, hogy megóvd az élelmiszereidet a kidobástól.
A zacskós rendszerezés nagyobb teret ad abban, hogy a saját ízlésedre formáld a kamrád, hiszen a műanyag tárolók mellett, már fa spájz rendszerezőket is alkalmazhatsz, ha az jobban passzol az ízlésedhez.
Zöldség és gyümölcs tárolás a kamrában
A kamrában általában olyan zöldségeket és gyümölcsöket érdemes tárolni, amik akár több hétig is elállnak és nincs szükségük hűtésre. Ilyen lehet a burgonya, hagyma, alma, dió és a gyökérzöldségek. Ezek tárolása nagyon egyedi, hiszen mindegyik zöldség és gyümölcs más fényviszonyokat és széndioxid szintet visel el.
De az elmondható nagy általánosságban, hogy a hűvösebb, de fagymentes helyeket kedvelik, és a nedvességtől mentes, jól szellőző tárolókban maradnak sokáig frissek.
Emiatt az egyik legjobb választás, ha hagymatároló kosárba rendezed ezeket. A rozsdaálló acélból készült kosarakat egymásra tudod illeszteni, valamint az integrált fogantyúk segítségével könnyen tudod mozgatni még akkor is, ha telepakoltad krumplival. További előnye, hogy a mélyen nyitott oldalának köszönhetően nem kell leemelned egymásról a kosarakat akkor sem, ha a legalsóból vennéd ki a szükséges élelmiszert.
Zöldség és gyümölcs tárolás során figyelj arra, hogy ne használj fa tároló ládákat, mert a fa kevésbé szellőzik, nedvesedésre hajlamos és nehezen tisztítható. Ezek az élelmiszerek a fába könnyen belerohadnak, így mindenképpen az kamra tároló kosár vagy valamilyen műanyag a legjobb választás erre a célra.
Kívül Belül Boldogság Webáruház
Kamra rendszerezés apróságai: fűszertárolás
Akik napi szinten főznek, a legkézenfekvőbb, ha a főzőlap vagy tűzhely közelében helyezik el a gyakran használt fűszereket. Viszont a ritkán felhasznált, vagy utánpótlásként betárazott fűszerek gyakran a kamrába kapnak helyet, amiknek több tárolási megoldása létezik. Első kérdés itt is ugyanaz: a saját zacskójában vagy kis üvegekbe áttöltve szeretnéd tárolni?
Amennyiben a zacskós megoldást tartod praktikusabbnak, akkor nevezz ki egy kisebb élelmiszer tároló dobozt, amibe fel tudod sorakoztatni ezeket.
A rendszerező előnye, hogy kevés helyet foglal, és a főzés során bármikor magad mellé helyezheted a pultra, így ha mégis minden fűszeredet a kamrában tartanád, akkor sem kell egyesével odasétálnod ahhoz, amelyikre éppen szükséged van.
Ha viszont szereted apró üvegekbe átöntögetni a fűszereket, akkor válassz egy bővíthető fűszertartó polc piramist a tárolásukra. Ezen rengeteg fűszert sorakoztathatsz fel biztonságosan, hiszen a perem megakadályozza, hogy leboruljanak róla.
Üveges termékek biztonságos elhelyezése (bor, konzerv, szószok, olajok)
A különböző üvegcsomagolású termékek tárolásánál mindig figyelni kell, hogy ne kerüljenek olyan helyre, ahol könnyen leverhetjük őket. Például ide tartoznak az alkoholos italok, a szószok, befőttek és az olajok is. Ezek a hosszú lejárattal megáldott termékek nem véletlenül kapnak helyet a kamrában, így ezek tárolására mutatok egy-két praktikus rendszerezőt.
A borosüvegeket egy alacsonyabb polcrendszeren sokszor nem tudjuk állítva tárolni, azonban elfektetve könnyen elgurulhatnak. Ezt a problémát kiküszöbölheted egy 5 részes bortárolóval, amit akár egymásra is helyezhetsz, sőt a hűtőbe is berakhatod. Természetesen nem csak a borok rendszerezésére alkalmas, hanem kulacsokat, üdítős flakonokat egyaránt tárolhatsz benne.
A kamra rendszerezés során gyakran fejtörést okozhat a befőttes üvegek, lekvárok, savanyúságok, és különböző szószok helyes tárolása.
Ha vannak üres befőttes üvegeid, akkor első körben gondold át, hogy ezekre valóban szükséged van-e. Nézd át, hogy mindegyiknek megvan-e a teteje, majd ezeket sorakoztasd egy dobozba, vagy tároló kosárba és tedd a kamrapolc legfelső szintjére, hogy ne legyen útba, amíg nem töltöd meg őket.
A teli üvegeket azonban rendezd el szépen és biztonságosan. A befőttes üvegek tárolásában nehézséget jelentenek a különböző méretek és formák. Mivel általában lekerekítettek, emiatt nehéz helytakarékos módon elrendezni őket, valamint egymásra sem pakolhatók, mert könnyen elmozdulnak. Emiatt a vertikális hely kihasználására érdemes törekedni, tehát egy szuper megoldás, ha belső polc szekrénybe helyezésével oldod meg ezek rendszerezését.
Az öntetek, szószok és olajok azonban leginkább hosszabb üveges kiszerelésben kaphatóak, amik számára a belső polcot kevésbé tudod alkalmazni. Viszont ezek rendszerezésekor is jó, ha odafigyelsz, hogy ne bújjanak meg egymás mögött, könnyen hozzájuk tudj férni és ne boruljanak fel, hiszen törékenyek. Emiatt egy forgótálca nyújthat praktikus megoldást a tárolásra.
A kamra rendszerezés tehát nem egy lehetetlen küldetés.
A legfontosabb, hogy a saját- és családod kamra használati szokásaira formáld a tárolást, ne pedig az interneten látott tökéletes rendszereket vedd alapul, hiszen mindenkinek más válik be!
A helyesen kiválasztott, jó minőségű rendszerezők évekig segíthetnek az átlátható rendszer fenntartásában, így elkerülheted az élelmiszerek megromlását, vagy azt, hogy főzés előtt értékes percek teljenek el az alapanyagok keresgélésével.