Kamrapolc 2.0 – Duplázd meg a helyet!

Duplázd meg a kamrapolc felületét lépcsős tárolóval.
hirdetés

Térdig gázolunk a nyárban, a friss zöldségekben és gyümölcsökben. Akár a mi kezünk alól, akár a családból érkeznek, de szaporodnak a dunsztos üvegek a kamra polcán. Sorakoznak az elkészült lecsók, befőttek, lekvárok és a hétköznapi főzés kellékeinek egyre kisebb hely marad.

Itt a tökéletes pillanat, hogy újragondoljuk a kamrapolc elrendezését – ehhez szeretnék most otthonszervezési szempontokat és egy kis segítséget nyújtani. Akár egy külön helyiséged, akár csak egy nagyobb szekrényed van a konyhai alapanyagok tárolására, biztos, hogy egy kis extra hellyel tudnál mit kezdeni… Ezek a tanácsok segíteni fognak, hogy megtaláld azt a ráadás helyet!

Kamrapolc-rendszerezés

Az otthonod kialakításakor a legelső szempont mindig a saját személyiséged legyen. A legtöbben ugyanis itt rontják el. A Pinterest alapján megtervezheted az ideális kamrádat, de a hétköznapokban neked kell együtt élni ezekkel a választásokkal.

Az összes rendszerezős blogposzt és videó azt tanítja, hogy gyönyörű, átlátszó tárolókba kell átönteni a hozzávalókat. A gyakorlatban viszont beszerzed a szép kis tárolóedényeket, aztán sok esetben a fólia sem kerül már le róluk, az alapanyagok meg továbbra is a saját zacskójukban álldogálnak. A szomorú tény, hogy egyetlen Pinterest poszt sem fogja helyetted este áttölteni a bevásárlás tartalmát a dobozokba.

Hogyan tárolsz? Öntögetsz vagy zacskózol?

A tárolási módszerek terén igazából két lehetőség nyílik: vagy a tárolódobozok mellett teszed le a voksod, vagy olyan rendszerezési megoldást találsz, ahol az eredeti csomagolásban lévő fűszereket, alapanyagokat is átlátod.

Például, ha szívesen átöntöd a fűszereket egy zárható üvegcsébe, akkor egy forgótálca sokat segít, hogy áttekintsd a felhozatalt. Amennyiben viszont a bolti tasakokból adagolod főzés közben az ízesítőket, akkor a Linus élelmiszer tároló segítségével könnyen rendet vághatsz a kamrapolcon.

A zárt tárolási megoldások

A zárt tárolókat célszerű felcímkézni, illetve külön fel kell tüntetni az áttöltött termékek lejárati idejét, és rendszeresen rá kell szánni egy kis időt a feltöltésükre. Az előnyük, hogy áttekinthető, egységes rendszert hoznak létre a kamrapolcon.

A legjobb, ha rögtön olyan méretű étel tároló dobozokat szerzel be, amibe belefér egy egységnyi alapanyag: elnyel egy kiló cukrot vagy lisztet, belefér egy teljes csomag tészta. Számolj mindig rá egy kicsit. Tehát ilyen értelemben ne 1 literes üvegcsét vegyél, hanem 1,2-est a liszteknek. Ennek hiányában pakolgathatod a bezacskózott maradékokat.

Nyitott lehetőségek a kamrapolcon

A nyitott, eredeti csomagolásban való tárolás gyenge pontja, hogy kártevők, például a zsizsik hamarabb beköltözhet a nyitott zacskókba, illetve a fűszerek is hamarabb elveszítik az aromájukat.

A nyitott megoldás előnye viszont az, hogy elég csoportosítani az alapanyagokat és nem szükséges külön-külön tárolókat használni. Ha egy spájz rendszerezőbe vagy elöl nyitott kamratárolóba állítjuk a hozzávalókat, az jelentősen megkönnyíti a kamrapolc takarítását és az eligazodást is.

A lényeg, hogy nem kell lemondanod a rendszerezett kamrapolcról azért, mert nem fér bele az idődbe, energiádba az élelmiszerek áttöltögetése.

Válassz néhány tárolódobozt és tedd harmonikussá és könnyen áttekinthetővé a kamrádat!

Bármelyik típus is vagy, az átlátszó tárolódobozok és a következetesen felragasztott címkék megspórolják a keresgéléssel töltött időt és a felesleges vásárlást is.

A kamra rendje

A nyílt és a zárt tárolással egyaránt rendszerezett helyet alakíthatunk ki a konyhai hozzávalóknak, ezáltal helytakarékosan, a saját ízlésünknek megfelelően igazíthatjuk a kamra rendjét.

A következő lépés, hogy ha nem is Pinterest rendet, de legalább egy átlagos tisztaságot fenntartsunk a hétköznapokban. És rögtön újra itt a nyitott és zárt kérdés!

Nyitott polcok a lakásban

Ha egy külön kis helyiséged van az élelmiszerek tárolására, akkor valójában egy komplett birodalmad van! Ebben az esetben jöhetnek a nyitott polcok, amelyek segítségével azonnal elérhető és átlátható a kamra tartalma.

Az idilli rendről sem kell lemondanod, akár egyszerű tárolóedényeket is feldobhatsz egy egységes címkerendszerrel. Ha pedig hosszú távra tervezel a mostani kamrádban, akkor már megéri tartós, jó minőségű, átlátszó tárolódobozokra beruházni.

Akár egy salgópolc, akár polctartó konzollal felszerelt polcrendszer áll a rendelkezésedre, fontos, hogy a hozzávalókat könnyen hozzáférhetővé tedd.

A szemmagasságban lévő, könnyen elérhető kamrapolcokon kapjanak helyet a leggyakrabban használt élelmiszerek, és a tartalékok, valamint a ritkábban használt hozzávalók kerüljenek bokamagasságba és a fej fölé.

Ha helyszűkével küzdesz, akkor használd ki bátran a kamraajtó belső felületét is, a felakasztható tárolók segítségedre lesznek ebben. Plusz egy polcos szekrénynyi hely, varázsütésre!

Nyitott polc esetén érdemes hetente rászánni egy pár percet kizárólag a kamrapolc rendbetételére. Összeköthető a heti bevásárlással, hiszen hazaérkezve úgyis a kamrába vezet az első utad.

Ekkor érdemes a helyére tenni a friss szerzeményeket és gyorsan áttörölni a polcokat, valamint néhány mozdulattal felsöpörni, alkalmanként felmosni a helyiséget. Így biztosan nem feledkezel el róla és a kamrádban mindig kifogástalan rend vár majd.

A kis lakások éléskamrája: a kamraszekrény

Volt korábban olyan albérletem, ahol a kamra egy nagyon mély, hatalmas fiók volt mindössze: ennyi hely jutott, ebből kellett gazdálkodni. Egy kis lakásban egyébként is kulcsfontosságú a helykihasználás, ezért a kamrapolc és megérdemli a figyelmet.

Ha egy nagyobb szekrényed van, akkor érdemes a kamrapolc belső magasságát is mérlegelni. Ha túl nagy teret hagyott az asztalos, akkor egy belső polccal vagy egy beszerelt fiókkal extra helyet teremthetsz. A fiók előnye, hogy kihúzva a hátsó részen elhelyezkedő termékeket is gyorsan átláthatod. Ugyanígy, ha a szekrényed alsó részében van nehezen kihasználható hely, akkor egy nagyobb gurulós rekesz lesz a segítségedre!

 

A zárt tárolóedényekkel csínján kell bánni: ha széles fűszerfelhozatalod van, vagy többféle liszttel sütsz, hamar kihízhatod a tárolódobozokkal a kamra polcát. Ilyenkor jobb megoldás egy-egy füles tárolóban összecsoportosítani a termékeket, hogy a lehető legtöbb helyet megspóroljuk.

A takarítást is megkönnyíti, ha a csoportosított élelmiszerek egy-egy rekeszben vannak elhelyezve. Így, ha bármi kiömlik, nem kell a teljes kamrapolcot kipakolni és letakarítani, elég az aktuális dobozt kiemelni és elmosni.

Azonban bármilyen élelmiszer tárolót is veszel, fontos, hogy egységes legyen.

Amikor megvásárolod őket úgy kalkuláld ki a darabszámot, hogy elég legyen, és ha hónapokkal később be kell szerezned, akkor még mindig legyen készleten.

Több hely, átláthatóbb rendszer

Egy rendszerezett kamrapolc sokkal több helyet kínál: elfér minden apróság és jobban tudod majd mindennek a helyét. De egy rendezett kamra abban is segít, hogy ne vásárolj feleslegesen, hiszen bevásárlás előtt elég bepillantani, hogy miből mennyi van még otthon. Így abszolút takarékosan és átgondoltan vezetheted a háztartásodat, az otthonszervezés célja pedig pontosan ez.

Rejtsen a kamrád nyitott polcokat, zárt szekrényt, eredeti zacskókat vagy tárolóedényeket, a legfontosabb, hogy a te és a családod használati szokásaihoz igazodjanak. Ha őszinte vagy magadhoz, akkor könnyen ki fogod tudni választani a hozzád illő megoldást!

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés