Kapszulagardrób: A minimalizmus már a szekrényben van!

hirdetés

Huszka Ági stylist összefoglalója: kapszulagardrób. A trendi amerikai stílusbloggerektől kezdve a legnagyobb nőknek szánt internetes portálokon át mindenhol találkozhattál már ezzel a kifejezéssel. Ha felcsapsz egy divatmagazint, jó eséllyel találsz olyan oldalakat, ahol kész gardróbot ajánlanak neked, egymással jól kombinálható és kihasználható darabokkal. Magad is elgondolkodtál már azon, hogy ideje lenne neked is átalakítanod a ruhásszekrényedet? Nem vagy egyedül.

A kapszulagardrób eredete

Annak ellenére, hogy a kapszulagardrób napjainkban vált divatos kifejezéssé, az eredetét a ’70-es években kell keresni. Egy londoni üzlet tulajdonosa, Susie Faux használta először a kifejezést olyan ruhadarabokra, amelyek soha nem mennek ki a divatból, és szezonális darabokkal könnyen alakíthatóak az adott kor divatjának megfelelően. Tényleg alapdarabokra kell itt gondolni: egy jó szabású kabát vagy szoknya ilyen darabnak számíthat.

Ezt a kifejezést igazán Donna Karan, az átlapolós egyberuhák koronázatlan királynője tette igazán ismertté, aki 1985-ben kijött első kollekciójával, amely 7 tökéletesen kombinálható elegáns és jó minőségű darabból állt, amelyet a yuppie kor dolgos, karriertudatos nőalakja inspirált.

A mai értelemzés

A kapszulagardrób nagyjából 30-35, maximum 40 ruhadarabból álló ruhatárat takar.Sokféleképpen értelmezik azt, mi is tartozik bele ebbe a negyvenbe. Általában a fehérnemű kivételével minden ruhadarabot be kell számítanunk az aktuális darabok közé: a felsőktől kezdve egészen a cipőig. A kiegészítők, kendők, sálak, ékszerek és táskák esetében egészen eltérő nézőpontokat olvashatunk. Az én értelmezésemben minden olyan darabot tartalmaz, ami nagyobb helyet foglal mint egy harisnya, beleértve a táskát és a kabátot is. Ha szereted a sálakat, rakd fel őket egy sáltartóra.

A kapszula-szemlélettel összeállított ruhásszekrény egymással harmonizáló, variálható darabokat tartalmaz, amelyeket kevés energiaráfordítással tudsz egy egész viseletté (outfitté) kombinálni nap mint nap. 

Megkímél attól, hogy túl sokat és túl gyakran kelljen ruhát vásárolnod és kiszámíthatóvá, tervezhetővé teszi a mindennapjaidat. Ki ne akarná megkímélni attól a stressztől magát, amivel azok a reggelek járnak, amikor késében vagy de ’nincs semmi, amit felvehetnél’?

Általában ezek a darabok egy olyan éghajlaton, ahol 4 évszak van, 3 havonta válthatják egymást. Ki lehet alakítani évszakos kapszulákat, amelyeket csak el kell csomagolnod ha vége az adott évszaknak, majd jövőre újra elővenni. 3 hónap használattól a jobb minőségű darabok nem használódnak el. Azonban ha úgy érzed az évszakváltás alkalmával, hogy az aktuális évszakos kollekciód egy-egy darabja már nem ragyog régi fényében, akkor pótolhatod – de nagyjából csak egy hasonló, szintén kompatibilis darabot tudsz választani helyette.

Szigorúbb irányzatok pedig még az évszakokat sem veszik túlzottan figyelembe: maximum két, meleg és hideg idő esetére kialakított változatot javasolnak.

A praktikum diadalma

Átlátható ruhásszekrény

A kapszulagardrób kétség kívül praktikus. Hiszen logikus, kiszámítható és átlátható. Az ilyen típusú gardróbnak egymással összehangolt darabokat érdemes tartalmaznia: mind színben, mind pedig szabásban érdemes a számodra legmegfelelőbb darabokat beválogatnod a szekrényedbe. Na de ennek némi hátulütője is van: a kapszulagardrób alapvetően alapdarabokat tartalmazó ruhatár.

A ruhákat jól kell tudni kombinálni, éppen ezért ritka a szélsőséges darab.

Talán nem véletlen az sem, hogy a legtöbb kapszulagardrób, amelyről szépen fényképezett képeket látunk az Instagramon, neutrális színeket tartalmaz – feketét, fehéret, sötétkéket, barnát vagy bézst. Ezek a színek jól működnek egymással –nem kell az árnyalaton gondolkodni, egy-egy eltérő színnel pedig könnyű őket kombinálni. A szabások terén is érdemes megmaradni a klasszikus vonalaknál. Egy-egy érdekesebben szabott szoknya, vagy nem hagyományos derékvonalú nadrág bizony okozhat pár tanácstalan percet az embernek, ha nem az egész ruhatárát hasonlóan kialakított darabokból építi fel.

Vajon neked való a kapszulagardrób?

Neked való a kapszulagardrób, ha:

  • megfelel számodra egy olyan ruhatár ami főleg alapdarabokból áll,
  • nem vagy a kísérletezgetés híve, inkább a jól bevált stílusodhoz ragaszkodsz,
  • ismered az alakod, a színeid és tudod, milyen ruhadarabokban érzed jól magad,
  • nem kell több helyen helytállnod az életedben, ahol teljesen más stílust kell képviselned.

 

Nem neked való a kapszulagardrób, ha:

  • szereted az egyedi, érdekes darabokat,
  • szeretsz kísérletezni és nem félsz az új dolgoktól,
  • többféle stílust is szeretsz viselni, nem félsz napról napra attól, ha más az emberek benyomása az öltözködésedről,
  • az életedben több helyen is más helyeken, más társadalmi szerepben kell helyt állnod.
 

„Nekem is sok ruhám van, de szeretnék kapszulagardróbot. Akkor most ez nem való nekem?”

A tudattalan kapszulahasználók

Amikor azon gondolkodsz, hogy számodra mi lenne a megfelelő, egy hibába nem szabad esned: attól, hogy sok ruha van a szekrényedben, még nem biztos, hogy szereted is azokat. Sok olyan embert ismerek, aki maga is kapszulagardróbot hord, de ez nem tudatosan teszi. Egyszerűen csak megvannak azok a darabok amiket rendszeresen szeret hordani. Gondolkodj el azon, mit szokott a kezedbe akadni nap mint nap. Ha kell, vezess 1-2 hétig naplót, vagy minden nap fotózd le a napi outfitedet. Ha ugyanazokat a darabokat látod magadon ismétlődni és jól is érzed magad bennük, akkor tulajdonképpen már most is kapszulahasználó vagy!

Tudom, könnyű ragaszkodni a régi, nagy becsben tartott darabokhoz, de ha nem képzik az életed részét, akkor feleslegesen foglalják a helyet a fiókrendszerezőben. Egy kis tudatossággal vagy egy külső tanácsadó segítségével te is kialakíthatod a saját kapszuládat.

Hidd el, jobban el fogsz férni és megszabadulsz a mindennapi öltözködéssel való bajlódástól, és attól a kellemetlen érzéstől, amikor valamit a kezedbe fogsz, majd némi bűntudattal visszateszed oda, ahonnan elvetted, mert nem akarod viselni. Pedig papírforma szerint kellene, hiszen pénzt adtál érte.

Ha kevesebb darabot is találsz a szekrényedben, kiegészítőkkel még mindig nagyot dobhatsz a kinézeteden. Senkinek nem fog feltűnni az, ha ugyanazt a fehér inget viseled heti többször, ha egy nyaklánccal, kendővel, fülbevalóval különbözik az outfited. A kiegészítők pedig általában nem számítanak bele a kapszuládba! ☺

Amikor a tárolás a kulcs

Ha pedig saját szokásaidat átgondolva arra jutsz, hogy neked semmi esetre sem való a kapszulagardrób, akkor viszont ügyesnek kell lenned a tárolással. Hiszen ha sok van valamiből, az ember hajlamos elfelejteni, mije van. Ehhez pedig logikus, látványos és kényelmes módon kell tárolni a ruhadarabjaidat. Senki nem szeretné, hogy az a hímzéses velúrcsizma ott gubbassza végig az őszt a sarokban, ugye? ☺ Hát énse. Nekem ehhez adtak segítséget a különböző tárolási módszerek, amelyet Cserta Szandra segítségével te is megtanulhatsz és alkalmazhatsz a mindennapokban.

Jelentkezem az ingyenes online konzultációra!

A saját gardróbom – avagy a nő, akinek nem való a kapszulagardrób

Bevallom, régóta foglalkoztat a kapszulagardrób fogalma. Ha ruháról van szó, bármekkora helyet meg tudnék tölteni. Állandó helyhiánnyal küzdök és folyamatosan figyelem online és offline is az összes üzletlánc kínálatát, hátha felfedezek egy olyan darabot, ami a szívemhez nő. Többször elhatároztam, hogy kemény leszek magammal és kialakítom a saját évszakos kapszuláim. Azóta is pont annyi kapszulával rendelkezem, amennyi nekem való – nos, tulajdonképpen semennyivel.

De van helyette sok-sok, különbözőbbnél különbözőbb ruhadarabom. Irodába viselhető elegáns darabok, szakadt farmerek, military stílusú darabok, magas és ejtett derekú nadrágok és szoknyák, és több kollekciónyi edzőtermi ruha. Van otthon táskakollekcióm, amely szinte a színskála miden színét felöleli. És többek között fekete zárt magas sarkúból pedig kígyóbőr, lakk, velúr, fémelejű, és kockasarkú is.

Hogy miért van ez? Szimplán azért, mert szeretek öltözködni. Szeretem a változatosságot, szeretek kísérletezni. Imádom az olyan darabokat, amire mások azt mondanák, hogy ’ez nekem túl sok’. Sokszor hetek telnek el úgy, hogy egyszer sem ismétlődik meg rajtam ugyanaz a ruhakombináció. Cserébe viszont kevés a helyem tárolni a ruháimat.

Különbözőek vagyunk. Van akinek tökéletes választás a kapszulagardrób, van akinek pedig nem. Én egyértelműen az utóbbiak közé tartozom, és ez rendben is van így.

Képek forrása:

https://www.decoist.com/2015-08-04/open-concept-closets-wardrobe/?safari=1

https://www.decoist.com/capsule-wardrobe/?safari=1&Exc_D_LessThanPoint002_p1=1


Huszka Ági, vendégszerző

Huszka Ági vagyok, szakmám szerint HR tanácsadó, gyakorló divatbolond és folyamatosan tanuló stylist-növendék. A színek, formák, ruhám és öltözködés szeretete egészen az anyatejjel ivódott belém – anyukám karrierjét a divatszakmában kezdte és fejezte be, belém nevelve a textil szeretetét, és megmutatva nekem azt, mennyire sokat mond el rólunk az, mit viselünk.
Munkámból adódóan sokat foglalkoztam emberekkel, és egyre inkább erősödik bennem az a vágy, hogy a jövőben ne csak karriertanácsokkal segítsem őket, hanem azzal is, hogyan hozhatnák ki magukból a maximumot. Nemrég úgy döntöttem, itt az ideje ezt professzonálisan és tudatosan csinálni, így először a stylis-képzésbe vetettem bele magam, majd a színtannal foglalkoztam és foglalkozom a mai napig.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés