Karácsonyi ajándék tippek hulaldékmentes életmódra törekvőknek

A hulladékmentes karácsonyra való törekvés két oldalról is tetőzhet nálatok. Vagy a te oldaladról, vagy pedig az ajándozandó fél oldaláról. Mindegy is, hogy ki az, aki elindult a hulladékmentes életre való törekvésben, ha szeretnétek tárgyi ajándékot, összegyűjtöttem nektek párat a karácsonyi ajándék tippek sorozatban, most kifejezetten a hulladékmentességre fókuszálva. És most gondolhatjátok azt, hogy a zero waste életmód nem igényel tárgyi ajándékokat, azonban ha valaki most próbálkozik elindulni efelé az életmód felé, be kell szerezni pár (nem az összes) olyan dolgot, amivel helyettesítheti az egyszer használatos termékeket. 

Csomagolás vs. zero waste?

Az ajándékozás ellentmondásos lehet a zero waste életmóddal szemben, hiszen manapság a karácsonyt nehéz megúszni csomagolóanyag nélkül. Azonban, idén akár két opciót is figyelembe vehetsz az ajándékok csomagolásánál. Ha nagyon elkötelezettnek tartod magad a hulladékmentes életmód iránt, akkor megfontolandó döntés lehet számodra, hogy idén karácsonykor hátrahagyod a színes, csillogó csomagolópapírokat, és natúr formában nyújtod át az ajándékokat szeretteidnek. A másik lehetőség az, hogy újra felhasználod a régi csomagolóanyagokat, ha mindenképpen ragaszkodsz a papír alapú körítéshez. 

Az online rendeléseknél pedig érdemes megvizsgálni a webáruházakat is. Nemrégiben elindítottam a #ujracsomagolva kampányt, aminek az a lényege, hogy csomagolóanyagokat várunk a Bemutatóterembe és ezeket újra felhasználjuk a rendelések összeállításánál. Természetesen személyesen is várunk a 6. kerületi Bemutatóterembe a Szófia utcában 😉

Mindenesetre, el kell ismernünk, hogy rendkívül nehéz ezt az időszakot a zero waste szellemében megélni. Kezdve a Mikulással, ha van kisgyereked. Nem nagyon lehet látni olyan termékeket, amik nem jönnének ilyenkor már előre becsomagolt állapotban. Viszont azzal már nagyon sokat teszel a környezetedért, ha barátaidat hulladékmentes alternatívákkal ajándékozod meg, amivel kisebb bepillantást nyerhetnek ennek a kihívásokkal teli életmódnak a lényegébe. Most összegyűjtöttem nektek 8 terméket, amiket biztosan hasznosnak fog találni az adott barát vagy rokon aki részesülhet ebben a meglepiben. 

Méhviaszos kendő

A Méhviaszos kendő a természetes és környezetbarát alternatívája az alufóliának és mindenféle műanyag csomagolóanyagnak. Több méretben kapható, méretének megfelelően alkalmas gyümölcsök, zöldségek, sajtok, kenyér becsomagolására és tálak lefedésére is.

Anyaga bio pamutból készült, amely bio méhviasz, jojobaolaj és fagyanta fedéssel remekül körülölel bármilyen élelmiszert. Azonban fontos tudni, hogy hús frissen tartására nem alkalmas. Kezed melegének köszönhetően könnyen formázható, akár többször is fel tudod használni. Tisztítása hideg vízzel és minimális tisztítószerrel ajánlott, mosogatógépben nem mosható. Rendszeres használat mellett akár 1 évig is felhasználható, utána pedig komposztálni tudjuk, ezzel is redukálva az ökológia lábnyomunkat.

Kenyérzsák

A kenyérzsák remek ajándék lehet olyan valakinek, ahol a kenyér, illetve a pékáru egy mindennapos élelmiszer. Ezzel nem csupán csökkenteni lehet az egyszer használatos műanyag zacskókat, de a kenyér hosszabb távon is megőrizheti a frissességét, mint egy műanyag csomagolásban. A pékáruk nagy része 2 napig friss és ropogós marad. Érdemes minél szorosabban belecsavarni a kenyérzsákba a pékárut, hogy az a lehetőleg legkevesebb levegővel érintkezzen. Használható fagyasztóban is.

Bevásárláshoz is bátran használható, remek alternatíva az egyszerhasználatos papír és műanyag zacskók helyett, amit általában azonnal a szemétbe dobunk, miután elfogyasztottuk a pékárut. Arról nem is beszélve, hogy iylenkor valahogy sosem sikerül a megfelelő erősségűre összecsomózni a zacskó száját… Én mindig túl szorosra húztam, aztán meg lyukaszthattam ki a zacskót, hogy hozzáférjek a kenyérhez.

Zsinóros bevásárló zsák

Zsinóros gyümölcszsák a hulladékmentes élet elkezdéséhez.A hálós, komposztálható gyümölcs és zöldség zsák szuper ajándék lehet, ha tudod, hogy a célszemély gyakori látogatója az élelmiszerboltoknak. A kenyérzsákhoz hasonlóan ezt is magával viheti a bevásárlásokhoz és vásárolhat benne gyümölcsöt és zöldséget is, hogy csökkenteni tudja az egyszer használatos műanyag zacskók használatát.

Ezzel ösztönözheted barátaidat, családtagjaidat a minimalizmus, a fenntartható életszemlélet, a zero waste és a műanyagmentes életre. Anyaga méltányos kereskedelemből (fair trade) származó, GOTS tanúsítvánnyal rendelkező biopamut. Először érdemes kipróbálni, aztán ha beválik, az adott méretből többet vásárolni, hiszen egyszerre általában több fajta gyümölcs kerül bele a bevásárlókosárba. 

A zero waste életmódra való törekvés karácsonykor kifejezetten nehéz, de nem kell azonnal szélsőséges minimalistának lennie mindenkinek. Már apró lépések is segítenek a felesleges, egyszer használatos szemét csökkentésére.

Használd a vásárlás során a hulladekmentes kuponkódot extra kedvezményekért!

Hűtőtasak szilikon zacskó

A Stasher márkájú szilikon hűtőtasak és fagyasztótasak kiválóan alkalmas az élelmiszer hűtésére és fagyasztására. A Stasher hűtőtasak többfunkciós: remek az élelmiszer tárolására otthon, de akár ételszállításra is használható. Mivel mikrózható, ezért munkahelyre a napi ebédnek pont jó lehet. Hazafele pedig nem kell azon agyalni, hogy a sok tárolót haza kell cipelni. Én legtöbbször a kisfiamnak rakok bele nasit, ha elmegyünk hétvégén valahova. Így kiváltja az egyszer használatos kis zacsikat, és már 4 évesen is képes kinyitni a szilikon tasak száját.

Ez az első és egyetlen önmagát lezáró, légmentesen zárható nem műanyag tasak. Vagyis a többi szilikon tasakhoz tartozik egy viszonylag nehezen felhúzható fedőcsík is, míg a Stasher hűtőtasakot csak összenyomod és máris lezárt állapotban van. A hűtőtasak folyékony élelmiszerek tárolására is alkalmas, tehát akár a leves is viszonylag jó hely kihasználással lefagyaszthó. Tisztítását a mosogatógép felső kosarában érdemes, kinyitva, nyílással lefele állítva. Használható hűtőben, fagyasztóban, mikróban. Akár gyümölcsöt, zöldséget, különböző húsokat, levest, szendvicset, nasit és még sok mást lehet tárolni benne.

Ezek aztán a hulladékmentes karácsonyi ajándék tippek a javából!

Gyümölcs sapka szett

Talán ez a legszínesebb, viccesebb, mégis hasznos a hulladékmentes karácsonyi ajándék tippek felsorolásában. A Frissentartó szilikon gyümölcs és zöldség sapka szett a különböző félbevágott gyümölcsök és zöldségek frissességét tartja meg. A Food Huggers márkájú gyümölcs sapka szett 5 különböző méretből áll, ezzel biztosítva, hogy a banántól az almáig minden kerek gyömölcsöt védeni lehessen. 23%-al több nedvességet megtart a félbevágott gyümölcs, mintha folpackba, egyszer használatos zacskóba, vagy alufóliába csomagolnánk. BPA mentes Szilikon 5 db különböző méretben kapható: banán, paradicsom, alma, uborka, burgonya, citrom, hagyma, tégelyek és konzervdobozok újracsomagolása. 

Hulladékmentes mosogatás kezdő szett

Ez a kis fából készült hulladékmentes kezdő doboz szett tartalmazza az alapvető konyhai hulladékmentes kiegészítőket, amelyek nélkülözhetetlenek a háztartásban. Többek között egy fanyéllel rendelkező mosogatókefét, amely hulladékmentes, tehát tartós alternatívája a szivacsoknak. Emellett egy puha törlőkendőt és két fajta szivacsot: egy rézből készült dörzsi szivacsot és egy kavics alakú szivacsot, amely tökéletes a mosogatáshoz. Ez a konyhai hulladékmentes kezdő doboz strapabíró és kompakt, a legtöbb helyen könnyedén elfér. Természetesen ezeket a termékeket külön is megvásárolhatod, a doboz egy kicsit ünnepibb hangulatúvá varázsolja a hulladékmentes csomagot.

A fa mosogatókefe azért is lehet egy praktikus ajándék, mert mindenképpen el fogja használni. Amennyiben nem is jön be neki valami oknál fogva hosszútávon, megadja a lehetőséget, hogy kipróbálja, így mivel elhasználódik majd az eszköz, nem fog évekig ott csücsülni és porosodni a kis mütyür a polcon, hanem pár hónapig használatban lesz, és utána eldöntheti, hogy utánpótolja, mert bejön neki a termék, vagy pedig más dolgokat próbál ki.

Marseille szappan ajándékcsomag

Ha van olyan ismerősöd, aki odavan a fürdőszobában honos kis kiegészítőkért, akkor ez egy tökéletes ajándék lehet számára. Marseille szappan ajándékcsomag egy Marseille szappanból, lószőr körömkeféből és egy fa tartóból épül fel. A körömkefe láttán eddig mindenkinek mosolyt csalt az arcára, nem hiába: francia, elegáns termékről van szó. Talán ez az a csomag, amit nem biztos, hogy magának megvenne az ember, de ajándékba olyan jóleső adni és kapni is. A szappan pedig pótolható, így nem megy kárba a körömkefe és a tartó sem.

Karácsonyi ajándék tippek: hulaldékmentességre való törekvés

A fent említett termékek nagy része helyettesítőként is funkcionál, hiszen a méhviaszos kendővel is be lehet csomagolni a félbevágott gyümölcsöt, de a gyümölcs sapka végével is le tudod zárni légmentesen. Az, hogy végül melyiket próbálod ki és melyikkel kísérletezgetsz függ attól, hogy milyen szokások vannak az adott háztartásba ahova szánod őket. Többnyire ezek a termékek elhasználódnak pár hónapon belül, de nem mindegy, hogy két hetente cserélgeted a szivacsot a konyhában, vagy pedig 6-10 hónapig is használod a fa mosogatókefét. Nem csak olcsóbbra jön ki hosszútávon, de környezettudatosabb megoldás is. 

Remélem, hogy ez a karácsonyi ajándék tippek lista adott pár ötletet a hulladékmentes ajándékozáshoz. Folytathatnám még a listát rengeteg termékkel, de a legnagyobb tanácsom a következő: légy kreatív!

A hulladékmentességre való törekvés képviselő ajándékok lényege abban, gyökerezik, hogy szorgalmazzák a fenntarthatóságot, és ösztönöznek bennünket arra, hogy még az ünnepi rohanás közepette is, ne csak a szeretteinkre gondoljunk, hanem a fenntarthatóság is a gondolataink között legyen, ahol élünk. A hulladékmentességre való törekvés egy kísérletezgetés. Ahhoz pedig ezek a termékek szuper lehetőséget adnak, hogy elindítsatok egy párbeszédet.

Van olyan barátod vagy családtagod, akinek célja, hogy csökkentse az általa termelt hulladékot? Könnyítsd meg nekik ezt a folyamatot, azzal, hogy zero waste termékekkel ajándékozod meg őket idén karácsonykor.

Környezettudatos életmód a Kívül Belül Boldogság Webáruházban

Méhviaszos kendő – kezdő szett

Érdekel

Stasher szilikon hűtőtasak

Érdekel

Corkcicle kulacs és termoszpohár

Érdekel

Frissentartó gyümölcs és zöldség sapka

Érdekel