Skip to content

Képek rendszerezése

Emlékszel még, amikor gyerekkorodban még kitüntetés volt, ha kézbe kaphattad a fényképezőgépet és ellőhettél te is néhány kockát? Aztán együtt vártátok, hogy milyen lesz előhívva: a barna papír az ujjaid között tekergett, azt is odaadták az üzletben, a színes borítékba rakott képek mellé.

Amikor megjelentek az első digitális fényképezőgépek, akkor mindenki rákapott: nem harminc képnyi lehetőséget volt, készíthettél kétszázat is, rögtön, ráértél otthon kiválasztani a jól sikerült fotót.

Nagyjából tíz éve beleköltöztek ezek a fotómasinák a telefonba, azóta mindig kéznél vannak: akár a gyerek lapátolja kifelé cukin a virágföldet, akár egy gyors jegyzetet kell magaddal vinni. Akár a saját arcodról kell egy szelfi, egy gyorsan elkészülő emlékkép, ami visszarepít majd az időben az elé az ajtó elé, ami előtt percek óta toporogsz és belépni se mersz az izgalomtól.

Ezek a képek mind az életünk részévé váltak, bárki elkészítheti őket, bármennyi készülhet belőlük, minden pillanatban alkothatunk egy emléket. És élünk is vele: teli van a számítógép az ömlesztett emlékekkel, amelyeket sosem veszünk elő. Ennyi pillanatot újra átnézni… a képek rendszerezése túl nagy feladattá vált.

Fontos a fotórendszerezés?

Oké, egy otthonszervezési tanácsadó írja a cikket, tehát a válasz kissé sejthető, de mégis érdemes megvizsgálni. Én is szeretem néha a képeket végigfutni, a sok kép egy miniatűr kis filmmé áll össze és az 1500 képből megelevenedik a családi nyaralás, a kisfiammal való játék a homokban. Mégis, sokkal ritkábban kerülnek szem elé ezek az ömlesztett fotók, holott az eredeti cél az lett volna, hogy emlékezzek rájuk. Ezért szükséges a képek rendszerezése!

Egyrészt digitálisan is érdemes mappákba csoportosítani és kiválogatni az elkészült képeket. Másrészt egy digitális képet nem lehet megérinteni, végigsimítani, a hátulján egy apró jegyzettel ellátni, vagy éppen a nagyihoz átvinni. A winchesteren sorakozó adatok eltűnhetnek, akár teljes egészében, nyom nélkül, ez egy ilyen műfaj.

Készülhet biztonsági mentés, de néhány év után már kezelhetetlen a fotók mennyisége a számítógépen, észre se vesszük, ha egy-egy mappát véletlenül kitörlünk. Mindenképpen érdemes a számítógépen kívül felküldeni a felhőbe is a képeket.

Ilyenkor mindig eszembe jutnak a nagyszüleim képei, kicsit szakadt a sarkuk, megsárgultak, de megfordítva az ő kezük írása jelzi, hogy melyik rokon, melyik évben áll a kertben, a fotográfus előtt. Azt hiszem a mi generációnk és a gyerekeinké is megérdemli ezt az élményt.

A képek albumba rendezése

Azt javaslom, hogy válasszuk ki a legutolsó néhány, szívünknek kedves események fotói közül 10-10 darabot és keressünk hozzá egy megfelelő fotóalbumot. Vannak egészen kicsi albumok, ahol tényleg csak a lényeg, hogy egyedi keretet adhatsz az emlékeidnek és választhatsz olyan képalbumot is, amely nagyon sok kép tárolására és rendszerezésére alkalmas. Jó hír, hogy ma már nem kell napokat várni az előhívatásra és nem is drága a fényképezőgépbe a film: forintékért elő lehet hívattatni a kedvenc képeinket.

Válogasd ki azokat a képeket, amelyek élesek és jól sikerültek. (Persze, néha épp egy elmosódott maszat a legviccesebb, vagy épp az, amit a túl okos telefonod valahogy önállóan készített. Lásd feljebb, az az egyetlen képünk a gokartozásról. Természetesen csak a magunk szórakoztatására nyomtattuk ki, más nem igazán tud belőle kivenni bármit is.) Figyelj rá, hogy a kedves élményeket keresd és ne a jó pózokat: a személyes albumodnak nem kell Instagram-tökéletesnek lennie! A cél, hogy számodra örömet okozzon és jó emlékeket idézzen fel benned.

Ha olyan fotóalbumot választottál, amelybe csak speciális formátumú képek illenek, akkor már az előhívatáskor is kérheted a képek méretre vágását, de megpróbálkozhatsz vele otthon is.

Ez a legfelszabadítóbb az egész képrendszerezésben: ez a rendszer a tiéd!

A képek rendszerezése során maradhatsz az időrendi elrendezésnél, de tiéd az irányítás, lehetnek akár tematikusan csoportosítva, egy eseményhez kapcsolódóak is vagy igazából bármi alapján, ami számodra logikus. Az album első két fehér lapját akár meg is személyesítheted, üzenhetsz magadnak, színezhetsz, használhatsz színes zselés tollakat, amik megadják az alaphangulatot, még évekkel később is.

Utána jöhet a még jobb rész: az összes kedves szóbeli emlék, családi anekdota, gyerekszáj-idézet a képek mellé költözhet.

Szépen fogó tollal és a saját kézírásunkkal a képek hátulján megörökíthetjük ezeket az emlékeket is és feltüntethetjük a készítés pontos idejét, illetve a képen szereplők nevét is. Ma még tök egyértelmű, hogy balról a második az Tüsi a képen, és egyébként is, a Zsuzsiék második gyereke itt még meg sem született, az csak egy random kislány a strandról.

De húsz év múlva már nem biztos, hogy ugyanilyen kristálytisztán fogunk rá emlékezni. A címkézőgép erre is megoldás lehet, ha egységesen és letisztultan szeretnénk ezeket az információkat megőrizni.

Felcímkézhetjük a fotóalbumunk szélét is, de belülre a képre ráragasztva is könynedén beazonosíthatjuk az emlékeket anélkül, hogy ki kellene húzni, és állandóan meg kellene forgatni azt, hogy mi is történt… A címkézés és laminálás sokszor megkönnyíti az életünket.

A képek rendszerezése most is számít!

Az világos, hogy a következő generációnak biztos ugyanolyan szívmelengető élmény lesz kézbe venni a mi, sajátos kézírásunkkal ellátott albumot évek, évtizedek múltán.

De ezek az albumok a saját örömünkre is készülnek.

Ha ott vár a polcon a személyre szabott fotóalbumunk, akkor mi is hamarabb vesszük kézbe, könnyebben nosztalgiázunk a számunkra fontos események emlékképei felett, egy csöndes hétköznap este, egy csésze tea mellett. Egy barátokkal közös nyaralás, egy kettesben végigjárt túraútvonal vagy egy magányos városi sétálás is lehet megörökítendő emlék. Ha fontosnak tartottuk lefotózni és némi idő elteltével is örömöt okoz, megmosolyogtat a kép, akkor legyen helye a hétköznapjainkban.

Ezzel mindenki így van, ezért egy saját fotóalbum tökéletes és nagyon személyes ajándék lehet: akár a legjobb barátnőnknek készül el, az összes közös poénunkat belejegyzetelve, akár a nagyszülőknek gyűjtjük össze a legjobb képeket az unokákról – persze, pici, maszatos ujjak asszisztálásával…

A lényeg, hogy ha már olyan gyakran rögzítjük a jelen pillanatait, kattognak a szelfik, a mobilos fotók, órákat feccölünk a digitális fényképezőgép finomhangolásába, akkor találjunk a hétköznapjainkban is helyet ezeknek az emlékeknek.

Válogassuk és rendszerezzük őket: tegyük igazán egyedi az albumot a személyes megjegyzéseinkkel, vicces idézetekkel, kézírással és az emlékezés segítő címkékkel – aztán pedig vegyük olyan gyakran kézbe a saját, egyedi emlékalbumunkat, amilyen gyakran csak jó érzéssel tölt el.

Ha nem csak a régi emlékeidet szeretnéd rendszerezni, hanem a rengeteg régi papírt, jegyzetet és egyéb cetliket, amit az elmúlt időszakban hazahordtál, akkor olvasd el a papír archiválásról szóló cikkemet.

A cikk megjelenését az Office Depot támogatja. A cikkben megjelent termékeket itt találod: (címkézőgép, fotóalbum, zselés toll, töltőtoll)

Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

Tippek, motiváció a mindennapokhoz