Készüljünk az ovikezdésre egyszerűsítéssel!

Készüljünk az ovikezdésre!
hirdetés

Bár még javában tart a nyár, sok szülőnek már szeptemberben járnak a gondolatai – főleg, ha gyermekük idén kezdi az óvodát. A gyermek, aki eddig ideje nagy részét az édesanyjával, a családjával töltötte, most új közegbe kerül. Az eddig lazábban szervezett napok kötöttebbé válnak.

A szokottnál korábban kell majd kelni, reggel időre elkészülni, és nyilván szokatlan lesz mind a szülőknek, mind a gyereknek, hogy kevesebb időt töltenek együtt. Új barátok, óvónénik, foglalkozások várnak rá, ami az életük következő szükségszerű lépése, mégis merőben új lesz a számára. Az ovikezdés az egész család életére hatással van. Vajon tudunk nekik már most segíteni a felkészülésben?

A válasz természetesen igen. Azon túl, hogy mesélünk nekik az óvodáról és lassacskán elkezdünk korábban kelni, szerencsére még rengeteg lehetőségünk van. Segíthetünk nekik például azzal is, ha egy nagyon stabil, kiszámítható közeget hozunk nekik létre otthon. Ez megerősíti a biztonságérzetüket, így könnyebben néznek majd szembe az új kihívásokkal. Nem is gondolnánk, mennyit jelent a gyermekeknek az ilyenfajta stabilitás.

Szerencsére én a munkám során egyre inkább látom ezt a gyakorlatban is. Sokan azt gondolják, hogy a kiszámíthatóság unalmas, főleg a gyerekek számára, akik folyton játszanak, felfedeznek. De a valóságban a rendszer, a ritmus olyan kereteket, olyan biztonságot ad nekik, amelyből nyugodtan indulhatnak felfedezőútra és ahová bármikor visszatérhetnek megpihenni. 

Ovikezdés játékosan

Képzeljük el, hogy egy idegen bolygón landolunk. Nem ismerjük a nyelvet, a szokásokat, a környezetet (mikor van nappal vagy éjjel, hogyan váltakoznak az évszakok, melyik lény barátságos és melyik nem. Sőt, még a saját testünk is másként működik ebben az új közegben, így még a mozgást is újra kell tanulnunk. Ismerkedünk az ételekkel, az ízekkel – mi tesz jót nekünk és mi nem. Nagyjából így érezhetik magukat a gyerekeink is, miután megszületnek erre a világra. Hiába vannak felfedezésre kódolva, azért ez egy nagyon fárasztó és bizonytalan helyzet, amiben néha meg kell pihenni.

Egy ilyen helyzetben minden, amit már megismertünk, amiben valami törvényszerűséget fedezhetünk fel, megnyugtató. Valami, amin legalább nem kell gondolkodnunk. Ezért van az, hogy a kiszámíthatóság rengeteget ad a gyerekeknek. Amióta az Egyszerűbb gyermekkor módszerével foglalkozom, számtalan példát hallottam arra vonatkozóan, hogy egy apró szokás, rituálé, amely kiszámítható módon ismétlődik a gyermek életében, mennyire megnyugtatóan hatott rá, mennyivel könnyebb lett akár a reggeli készülődés vagy az esti altatás.

Kiszámíthatóság

Az első és legfontosabb ötlet, amely segíthet kiszámíthatóságot vinni a napjainkba az, ha előre elmondjuk a gyermekeinknek, hogy aznap mi lesz a programjuk. Ha ezt minden nap ugyanabban az időpontban (pl. reggeli közben) tesszük meg, akkor hamar megtanulják, hogy számíthatnak erre a kis rituáléra, és ők maguk fogják kérni. Ilyenkor azt is nyugodtan elmondhatjuk nekik, ha a nap bizonyos részei még bizonytalanok. Még ezzel együtt is sokkal átláthatóbb lesz a napjuk, mint ha nem mondanánk nekik semmit.

A kedvenc példám erre annak az óvodás kisfiúnak a története, akinek nagyjából minden napja ugyanúgy zajlott, reggelente mégis nyűgös volt. Javasoltam az anyukájának, hogy meséljék el neki előre, hogy mi vár rá aznap, még ha minden nap ugyanaz is a program. Pár hét múlva csodálkozva mesélte, hogy tényleg nyugodtabb lett tőle a kisfiú. Hiszen ha általában ugyanúgy néznek is ki a napok, néha mégiscsak orvoshoz kell menni, vagy más olyan dolgot csinálni, ami talán nem olyan kellemes. Ha nem meséljük el előre a napot, az ilyen “félelmetes” lehetőségek minden napban ott vannak a számukra, amely érthető módon feszültebbé teheti őket.

Most indul a Beszoktatás egyszerűbben 5 hetes ovikezdés kurzus! Ha szeretnél gyakorlati eszközöket kapni ahhoz, hogy gyermekednek nyugodt, biztonságos légkört teremthess az ovis, bölcsis beszoktatáshoz, szeretettel várjuk jelentkezésed!

Kiszámíthatóság rendszerben

Ha egy kicsit tágabb fogalomként tekintjük a kiszámíthatóságot, akkor gondolhatunk a napjainkban jelenlévő rendszerre is. Hiszen egy majdnem óvodás gyermek már nagyjából érzékeli a hétvége és a hétköznap közti különbséget, és ismerkedik a hét napjaival. Kiszámíthatóságot, ezáltal biztonságot adhat neki az is, ha a napjainknak is van egy ismerős ritmusa: például szerdán takarítunk, csütörtökön apa későn jön, pénteken pizza a vacsora, szombaton piacra megyünk, vasárnap a nagymamánál ebédelünk.

A mai változékony világban nagyon nehéz egy ilyen rendszert felépíteni, de egyben nagyon hasznos is, mert rengeteget adhat gyermekünknek. De ha a hetünkben nem is, egy napon belül talán könnyebben meg tudjuk teremteni a rendszert egy rugalmas, de valamennyire kiszámítható napirend és rituálék bevezetése által.

A rituálék ismerős pontokat visznek a napunkba: ébredés után mindig olvasunk, reggeli után fogat mosunk, öltözéshez ezt a mondókát mondjuk, ebéd előtt megterítünk, alvás előtt összebújunk. Ez is megnyugtatóan hat a gyerekekre; nem véletlen, hogy sokszor maguk is alakítanak ki saját rituálékat, vagy hogy az esti altatás szinte minden családban egy meghatározott menetrend szerint zajlik.

Ovikezdés vs. nyári szabadság

Bár a nyár éppen arról szól, hogy kicsit kirúgunk a hámból, később fekszünk le, utazunk, hét közben is szabadságon vagyunk. A hétköznap-hétvége átlátható rendszere is megborul kicsit. Próbáljunk minél több rendszert, kiszámíthatóságot mégiscsak megtartani az életünkben, főleg, ha az óvodára készülünk.

Sokszor látom, hogy nyár végére nem csak azok a gyerekek stresszesek, akik óvodát, iskolát kezdenek, hanem azok is, akiknek nem jön semmilyen nagy változás az életében. Ebben komoly szerepet játszhat az, hogy nyáron sokkal kevésbé kiszámíthatóak a napok. Az utazások során jóval több inger éri a gyerekeket, mint máskor.

Rengeteg ilyen apró dolog van, ami megterheli a gyerekeket, egy picit megemeli a stressz-szintjüket. Ez a sok apró dolog természetesen összeadódik. Ilyenkor a megemelkedett stressz-szintről induló gyerekek esetében egy nagyobb kihívás, mint például az óvodakezdés szélsőségesebb kilengést okozhat. Ilyen apró dolog például a gyerekeket elérő túl sok fizikai inger, a túl sok program, a kiszámíthatatlanság és a túl sok információ, illetve a képernyők hatása is.

Az Egyszerűbb gyermekkor módszerének segítségével tudatosan dolgozunk azon, hogy ezeken a területeken csökkentsük a felesleges stresszforrásokat. Így a gyerekek nyugodtabban indulhatnak neki azoknak a stresszes helyzeteknek, amik viszont valóban előreviszik őket, mint például a szocializáció, a konfliktusok kezelése, a tanulás.

Beszoktatás egyszerűbben

Idén nyáron összegyűjtöttem az Egyszerűbb gyermekkor minden olyan elméleti hátterét és gyakorlati ötletét, amellyel az óvodába induló gyerekek életét tehetjük nyugodtabbá, egyszerűbbé az óvodakezdést megelőző öt hétben. Ezt a tudásanyagot egy online tanfolyamban adom át, amely legelőször július 29-én indul. Amelyet Kövesdi Eszter pszichológus-coach által összeállított pszichológiai háttéranyagok, feladatok és gyakorlati beszoktatási ötletek egészítenek ki. Eszter egyébként a szuperérzékenység magyarországi szakértője is, így a kurzus során külön kitérünk az érzékenyebb gyerekek különleges igényeire is.

A tanfolyam résztvevői zárt facebook csoportban oszthatják meg egymással. Hasonlóan gondolkodó szülőkkel a tapasztalataikat, kérdéseikre pedig Eszterrel együtt válaszolunk. Emellett a kurzusra jelentkezők további kedvezményeket is kapnak, amelyről A Beszoktatás egyszerűbben kurzus leírásában olvashatsz részletesebben. Szeretettel várjuk a jelentkezésed, készüljünk együtt tudatosan az ovikezdésre!

A kurzus a továbbiakban nem indul. Ha segítségre van szükséged a háztartásod rendszerezése során, akkor válaszd Otthonszervezés szolgáltatásomat!


Faragó Ági, vendégszerző

Faragó Ági vagyok, Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó. Azoknak a családoknak segítek, akik szeretnék, ha hétköznapjaik lassabban, nyugodtabban telnének. Akik szeretnék, ha gyermekeik kiegyensúlyozottabbá válnának, mentesülnének a világunkban már szinte általános túlterheltség alól. Akik szeretnék megengedni gyermekeiknek, hogy a saját tempójukban bontakoztassák ki képességeiket. Egy kislány anyukájaként és változatos segítői állásokban dolgozva jutottam el az Egyszerűbb gyermekkorhoz, amiben azóta is újabb és újabb mélységeket fedezek fel. Ha van kedved, csatlakozz hozzám, keressük meg együtt, hogy a Te családodban hol adhatunk teret az egyszerűsítésnek.

 

 

 

Videó Ágival

 
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés