Tippek a talpalatnyi történetek bloggereitől, a hulladékmentes utazó pártól, akik már 50 országban jártak és egyszer vették a hátizsákjukat, elindultak  és egy évig járták a világot két hátizsákkal.

Hulladékmentesség gondolata

Sokan azt gondoljuk, hogy a világ megmentése óriási dolog és rengeteg szabályozást kellene hozni, át kellene alakítani a gazdaságunkat. Ez így is van, viszont a környezet igazi védelme a mi háztartásunkban kezdődik, a mi szokásainkon és egészen aprónak látszó berögződéseink tudatosításán múlik. Ha bármelyik tippünket követed garantáltan olyan érzésed lesz, mikor hazamész, mint akkor, amikor először hajtogattad és rendezted el a zokniaidat KonMari módszerrel. 

Miért? Mert a hulladékmentesség szép. Segíthet otthonod harmonikusabb, stresszmentesebbé tételében és idővel a sok vizuális zaj is eltűnhet a helységeidből.

Képzelj el egy olyan fürdőszobát, ami tele van műanyag flakonokkal, samponnal, balzsammal, tusfürdővel, ilyen-olyan ápoló krémekkel és egy csomó minden mással.

Na jó, segítünk:

Most képzelj magad elé egy olyan teret, amiben ezeket a funkciókat két szappan, vagy egy esztétikus saját üvegben készített, újratöltött krém váltja fel.

Milyen érzést kelt benned?

Valóban szükségünk van azokra a lomokra, amelyek csak úgy bekerülnek a háztartásunkba, majd nagy energiával ki kell őket szelektálnunk, mert végül rájövünk, hogy hiába rakosgatjuk igazából semmi értelmesre nem tudjuk használni őket.

Elengedni az “arra az esetre, ha netalán tárgyakat”

Kevesebb felesleges hulladék termelése otthon

Íme, pár tipp, hogy egyre kevesebb ilyen felesleg kerüljön az otthonodba és közben a környezetedet is védd.

1. Legyen a táskádban egy vékony, összehajtható textil szatyor, vagy legalább egy olyan műanyag reklámszatyor, amit már használtál. Így nem kerül feleslegesen, véletlenül egy újabb műanyag zacskó az otthonodba. Utasítsd vissza a zacskókat vásárlásnál (hiszen általában úgyis van nálad egy több literes óriás táska, amibe bele lehet dobni a gyerek új zokniját, nem?;-)

Pro tanács: A legjobb, ha két-három méretet viszel magaddal, főleg ha tudod magadról, hogy gyakran csábulsz el egy kakaós csigára. Sok szép péksütis, kenyeres textil zacskót tudsz venni vagy készíteni.

2. Ha nagy kávés vagy és gyakran vásárolsz elvitelre, akkor dobj be a táskádba egy direkt erre a célra tervezett újratölthető elviteles poharat. Ezzel egyrészt rengeteg felesleges hulladéktól mented meg a földet, másrészt sokkal esztétikusabbak ezek a termékek, harmadrészt kisebb a valószínűsége, hogy magadra öntöd a kávédat vagy leforrázod magad.

3. Szendvicset csomagolsz a játszótérre? Szebb és egyszerűbb az alufólia, folpack helyett egy újrahasználható és egyszerűen leöblíthető szendvics szalvétába vagy méhviaszos kendőbe tenned.

4. Amit lehet, kimérve vásárolj! Ha ezt nem teheted, akkor válaszd a minél nagyobb kiszerelést és minél kevesebb egyenként csomagolt árut. A kekszet a gyerekeknek csomagolás nélkül egy zippzáros, lemosható szütyőbe is teheted.

5. Ragaszd ki a nem kérek reklámújságot matricát a postaládádra! Így máris kevesebb szemét, fogyasztási kísértés és reklámzaj kerül az otthonodba.

Hogyan tűzzünk ki otthonszervezési célokat

6. Beülsz egy limonádéra valahova? Valóban szükséged van a szívószálra? A szívószálak rengeteg felesleges hulladék keletkezik és általában nem gyűjtik szelektíven a kávézók. Ha nagyon szereted a szívószálat legyen saját fém szívószálad, ami nagyon menő és kis helyen elfér.

A legfontosabb a végére.

7. Mindig legyen nálad újratölthető palack! Nem csak azért, mert az ásványvizes, üdítős palackok az egyik legnagyobb műanyag szemét források, hanem azért is mert a legtöbb palackból, minél tovább állnak a polcokon a napfény hatására egészségkárosító anyagok oldódhatnak ki. Válts üveg vagy BPA mentes műanyag palackra!

8. Már azzal, hogy meggondolod, hogy mit veszel, hogy az kerül be csak a háztartásodba, amire valóban szükséged van hihetetlenül sokat tettél a környezetvédelemért.

Hajrá otthonszervezés, minimalizmus, egyszerűsítés!

Azért időnként próbálj bevezetni egy-egy új zöldítő szokást, ha már egy a szokásoddá vált

Még több hulladékmentesítő ötletért, utazási inspirációért vagy csak kikapcsoló olvasmányért pl.:  Peruról vagy arról, hogy éltek Dóriék egy nepáli családban, látogassatok el Dóri és Edvárd blogjára vagy Facebook oldalukra.

Praktikus hulladékmentes receptekért, csomagolási videókét nézzetek be youtube csatornájukra.

Képek forrása: 1, 2, 3

Környezettudatos életmód a Kívül Belül Boldogság Webáruházban

Méhviaszos kendő – kezdő szett

Stasher szilikon hűtőtasak

Gyümölcs és zöldség bevásárlózsák

Frissentartó gyümölcs és zöldség sapka