Skip to content

Kis konyha berendezése: Hogyan csináld?

Hogyan érheted el, hogy a kis konyha berendezése is átlátható és kényelmes legyen? Nem olyan nehéz, mint hinnéd! Néhány helyspórolási praktikát bevetve, te is úgy tudsz majd sürögni a konyhádban, akárcsak Jamie Oliver!

Ha a jelenlegi konyhád szeretnéd maximálisan kihasználni, akkor kezdd a szelektálással! Biztos vagyok benne, hogy minden háztartásban vannak olyan tárgyak a konyhában, amik nincsenek használva. Egy elsőre praktikusnak tűnő fagyis kanál, amit sosem használsz, mert nem eszel otthon dobozos jégkrémet, teljesen felesleges például. Illetve azt is vedd figyelembe, hogy melyek azok a lábasok, serpenyők, amik tényleg napi szinten előkerülnek. Hiszen sokszor lapulnak a polcok végében ezeréves serpenyők, aminek már rég beszereztük az új alternatíváját. Az ilyen kihasználatlan termékeknek nincs helye a kis konyhában.

Minden háztartásnak más szokásai vannak. Attól, hogy anyukád használja, neked nem muszáj. Ha mégis kell egyszer-egyszer, kérd tőle kölcsön!

Hogyan lehet praktikus a kis konyha berendezése?

Ahhoz, hogy ne érezd túl kicsinek a konyha pulton lévő munkafelületet, próbálj meg mindent elpakolni onnan. Csak a legszükségesebb dolgokat tartsd a konyhapulton. Legyen letisztult, minden másnak találj egy fix helyet!

Hogy könnyen megtaláld mindennek a megfelelő helyét, ahhoz először is, gondold át, mik azok a dolgok, amiket rendszeresen használsz a főzések alkalmával. Ilyenek a fűszerek vagy a fakanalak. Ezeket érdemes minél közelebb tartani a főzőlaphoz vagy tűzhelyhez. 

Ha nincs sok fiókod, akkor együtt is tárolhatod a fakanalakat, főzéshez szükséges kanalakat az evőeszközökkel. Ahhoz, hogy ez ne ömlesztve valósuljon meg, és átlátható legyen, használj a fiókodban fa bővíthető evőeszköztartót, mely könnyen a fiókod méretéhez igazítható.

A fiókod tartalmát fiókelosztó segítségével is könnyen kategorizálhatod egymástól. Rajtad áll, hogy melyik módszert választod a fiókod tartalmának rendszerezésére. Fontos, hogy a kis konyha berendezése során figyelj arra, hogy ne tarts több egyforma fakanalat, próbáld csak a legszükségesebbeket elrendezni.

Egy polcra illeszthető papírtörlő tartóval extra helyet tudsz felszabadítani a konyhapultodon. Ilyen és ehhez hasonló trükkökkel a kis konyha berendezése is tágasabbnak tűnhet.

Kis konyha berendezése a helyspórolás jegyében: Fűszertárolás

Amellett, hogy kéznél tartsd a fűszereid, még az is fontos, hogy a konyhabútorod adottságaihoz optimalizáld azok tárolását. Itt arra gondolok, hogyha például a polcaidon lenne erre több helyed, akkor oda válassz egy átlátható megoldást!

Polcos fűszertároláshoz a forgótálca kivehető elválasztókkal egy igazán kényelmes megoldás. Ez azért szuper, mert a fiolákban és a zacskóban tartott fűszerek tárolására egyaránt alkalmas. Ha fiolákban tartod a fűszereid, akkor a belső polc segítségével vertikálisan maximalizálhatod a polcaidat tárolás szempontjából. Ha nagy a polcod belmagassága, akár egymásra is építheted ezeket, hogy még több helyet tudj spórolni. Abban az esetben, ha inkább mélyebb polcaid vannak, akkor a fűszertartó piramis segíthet abban, hogy minden fűszered látható legyen, ne bújjanak meg egymás mögött. Az alsó lépcsőre tudod helyezni a leggyakrabban használt fűszereket, hogy még gördülékenyebb legyen a főzés folyamata.

Amennyiben nincs a polcaidon hely a fűszerek számára, akkor tarthatod ezeket fiókban is. Erre alkalmas lehet a fektetett fűszertartó. Az üvegben tárolt fűszerek nem fognak elgurulni és összekeveredni, ha ebben tárolod ezeket, viszont számításba kell, venned, hogy ez nagy helyet elfoglalhat a fiókodban.

Ha a fűszereidet eredeti zacskójukban tartod, akkor egy több részes fűszer tároló praktikus megoldást nyújthat. Ebben könnyen el tudod választani a kategóriákat, így átláthatóan tarthatsz együtt sütéshez szükséges alapanyagokat a klasszikus fűszerekkel. Ezt tárolhatod szintén fiókban, vagy polcon, annak megfelelően, hogy a kis konyha berendezése mit kínál számodra.

Élelmiszertárolás helyszűkében

Ha a kis konyha egy kamrával társul, akkor könnyű dolgod van, ami az élelmiszertárolást illeti.

Azonban, ha a konyhádba redukálódik az élelmiszerek tárolása is, akkor mindenképpen ki kell építened egy átlátható rendszert, hogy ne érezd kupisnak és zsúfoltnak a konyhát.

A kis konyha praktikus berendezése nem egyszerű, jól meg kell tervezned mindent. Ilyen helyzetben a túl sok élelmiszer elraktározása nem célszerű. Maximum egy csomag élelmiszer legyen pluszban az aktuálisan használt mellett és inkább gyakrabban vásárolj. A rendszeresen használt termékek számára viszont, találj ki egy számodra kényelmes tárolási módot!

Hogyan tárolsz?

Szereted átöntögetni az élelmiszereket különféle tárolókba, vagy jobban szereted az eredeti csomagolásukban hagyni azokat? Ha egységes rendszert szeretnél a konyhádba, akkor a megoldás az ételtárolás légmentesen. A légmentes tárolás bevezetése előtt, alaposan mérd le, mennyi helyed van a polcokon, ahol ezeket tárolni tudnád. A kis konyha berendezése sokszor nem engedi meg, hogy mindent dobozokba öntögess, mert ez sok helyet foglalhat. A mindennapos élelmiszereket persze áttöltheted, ha szeretnéd, de ne vess el más tárolási módszereket sem.

Az elől nyitott kamratátoló például nagyon praktikus a csomagolt élelmiszerek tárolására. Polcaidon ezeket egymásra is pakolhatod, így sok helyet megspórolhatsz, ami a kis konyha berendezése során nagyon fontos szempont. Fülekkel van ellátva, így, ha magasabbra is helyezed, könnyen le tudod emelni a polcról. Ennek használatakor az a lényeg, hogy kategorizálod az élelmiszereidet és azok alapján rendszerezed azokat a tárolókban. Itt választhatsz tartós műanyagot, de már van belőle fa anyagú elől nyitható kamratároló, hogy minden igényedet kielégítsük. Válaszd azt, amelyik jobban beleillik a konyhádba!

Zöldség és gyümölcs tárolás kis helyen

A zöldségek, gyümölcsök tárolása sem könnyű, ha kis konyhával rendelkezel és nincs külön kamrád. Egy-két zöldség kivételével kevés áll el több hétig, így ezekből valószínűleg mindig annyit vásárolsz, amennyit el is fogyasztasz. Ellenben a burgonyának és a hagymának nem árt kitalálni egy állandó helyet a konyhában. Az egymásra pakolható hagymatároló kosarak itt is helyspórolós megoldást nyújtanak. Zöldségtárolásra ez a szellőző kosár kifejezetten alkalmas, de természetesen, konzervek és egyéb élelmiszerek tárolására is használhatod.

Hogy a konyhapultod tiszta maradjon, az étkező asztalodra is helyezhetsz egy kisebb gyümölcskosarat, amiben a gyorsan fogyó gyümölcsöket tudod tartani. Szem előtt van, így a gyerekek biztosan szívesen nyúlnak utána.

Apróságnak tűnhet, de a félbevágott zöldségek és gyümölcsök számára nagyon jó megoldás a frissentartó gyümölcssapka. Miért jó ez helyspórolás céljából? Amellett, hogy légmentesen lezárja az élelmiszereket és hosszan tartó frissességet biztosít, fele annyi helyet is foglal el a fiókodban, mint a műanyag zacskók.

Ezzel le tudod cserélni az egyszerhasználatos csomagolóanyagokat, és ez a pár megspórolt négyzetcentiméter is sokat számít egy fiókban, ha kis konyhával rendelkezel. 

Néhány zöldségnek és gyümölcsnek hűtés szükséges, így jó, ha a hűtődben mindig van egy kijelölt fix helye ezeknek. Erre a célra egy kifejezetten zöldségeknek szánt hűtőrendszerező ideális választás. Kialakításának köszönhetően megőrzi a zöldségek és gyümölcsök frissességét. Érdemes néhány darabot beszerezned állandó tárolóként a hűtődbe, attól függően, hogy átlagosan mennyi zöldséget tartasz otthon.

De ha már hűtő: nézzük hogyan rendszerezd

Egy kis konyha kis hűtőszekrényt vonhat maga után. Egy átlátható rendszer segítségével a legkisebb hűtőből is kihozhatod a maximumot! 

A fagyasztóládában sok helyet megspórolhatsz, ha a fagyasztásra szánt ételeket nem dobozokba csomagolod el, hanem Stasher hűtőtasakokba. Légmentes záródásának köszönhetően folyékony élelmiszereket is el tudsz benne csomagolni. A sima hűtő részen is csomagolhatsz ebbe élelmiszereket, akár a másnapra szánt ebédedet is előre bekészítheted ebben, mert lényegesen kevesebb helyet foglal el, mint egy átlagos ételtároló doboz.

Azonban néhány hűtőben tárolt élelmiszer számára egy keskeny hűtőrendszerező praktikus lehet. Az olyan apróbb élelmiszerek tárolására ideális, mint a joghurtok, májkrémek vagy bármilyen csomagolt nasik, amiből egyszerre szoktál többet tartani otthon.

Mikró tárolása praktikusan

Abban az esetben, ha a mikrohullámú sütőt a konyhapulton tárolod, mutatok egy módszert, amellyel rengeteg helyet tudsz spórolni a pulton. A konyhapult rendszerező állvány jóvoltából a mikró által elfoglalt helyet ugyanúgy kihasználhatod egy plusz szint beillesztésével, növelve a vertikális rendszerezhető teret. A polc alá tudod helyezni a mikrót, felé pedig más elektromos konyhai készülékeket, mint a kávégép, a turmix vagy a kenyérpirító.

Hová pakold a konyhai eszközeidet?

A kis konyha rendszerezése nem egyszerű. Mindenkinek szüksége van konyhai edényekre, serpenyőkre, még akkor is, ha csak nagyon ritkán főz. De hogyan is lehet ezeket a leghelytakarékosabb módon tárolni?

Az edények egymásban való tárolása egy igen régi trükkje a helyspórolásnak. Azonban, ha az edényeid nem egységesek, akkor ennek megvalósítása nehézkes. Ha azonos termékcsaládból választasz edényeket, keverőtálakat, akkor azokat könnyen egymásba tudod helyezni és kényelmesebben tudod elpakolni. Azonban, ha igazi konyhatündér vagy és szükséged van több különböző méretű serpenyőre, akkor számodra hasznos lehet egy álló serpenyőtartó. Ha a konyhádban inkább fektetve tudnád elhelyezni, akkor erre is van lehetőséged. A fedőket is praktikusan tudod tárolni ennek segítségével, szóval egy kis konyhában is megállja a helyét sokoldalúságának köszönhetően.

Az, hogy ki hogyan tárolja a főzéshez használt edényeit nagyon változó. A konyha adottságaitól függ. Sokan sarokszekrényben helyezik el, van, aki fiókban tárolja, vannak konyhapolcos megoldások stb… A nagy kérdés inkább az, hogy a hozzájuk tartozó fedőket hogyan lehetne a legpraktikusabban elpakolni. Mehet-e a fedőtartó szekrénybe? Ebben a korábbi blogbejegyzésben olvashatsz néhány praktikus megoldásról ezzel kapcsolatban.

Konyhai kiegészítőidet tárolhatod felakasztva, így rengeteg helyet megspórolsz a konyhapulton. Ezt a konyhai fali tároló rendszer segítségével tudod megvalósítani. Falra szerelve két polcos részére kerülhetnek az alapvető fűszerek vagy fűszernövények. Kampóin tárolhatsz konyharuhát vagy egyéb konyhai kiegészítőket. Kosaras részébe pedig beleállíthatod akár a fakanalakat.

A forró edények tárolására pedig az összehajtható szilikon edényalátét fog segítő kezet nyújtani. Használat után csak hajtsd össze a virágformát egy kis téglalappá, így minimális helyet foglal a szekrényben, fiókban vagy polcon.

Remélem kaptál néhány jó ötletet ahhoz, hogy a kis konyhádból is ki tudd hozni a maximumot! Ha további inspirációra vágysz a konyhád berendezésével kapcsolatban, akkor látogass el a Kívül Belül Boldogság YouTube csatornájára!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

Tippek, motiváció a mindennapokhoz