Skip to content

Kis konyha ötletek a tároláshoz

  Kis konyha ötletek a tároláshoz

  Egy korábbi blogbejegyzésben arról olvashattál, hogy hogyan alakítottuk ki a konyhámat, hogyan zajlott a tervezés folyamata. Említettem, hogy a konyhám viszonylag kicsi lesz és nem lesz különálló kamrám az élelmiszerek tárolására. Úgy gondoltam, hogy a következő kis konyha ötletek inspirációul szolgálhatnak számodra, ha neked is csak egy kisebb tér áll rendelkezésedre a sütéshez, főzéshez. 

  Helyspórolós trükkök az edények tárolására

  Az edények és egyéb konyhai eszközök tárolásánál nem az a lényeg, hogy mindent bezsúfolj minél szűkebb helyekre. A kompakt tárolásra kell törekedni és priorizálni! Ezt megelőzően pedig egy alapos szelektálás az, ami segíthet minimalizálni a tárgyaid mennyiségét!

  Válogasd át a konyhai dolgaid!

  Ha nagy a család, akkor sem hiszem, hogy szükséged van 30 tányérra és pohárra, így ha az évek alatt felhalmoztál ezekből jópárat, akkor itt az ideje, hogy kiszelektáld azokat, amiket sosem használsz vagy nem illik a készletbe! Ha új készlet beszerzése előtt állsz, akkor érdemes minél vékonyabb tányér típust választani, mert már ezzel helyet tudsz spórolni.

  Nézd meg hogyan tudod ezeket a leginkább praktikus módon tárolni. Egymásba illesztve? Így hány cm-et foglal el? Biztosan kényelmes így számodra? Könnyen le tudod emelni a polcról őket? Mennyire sérülékenyek a tányérok? Egy konyhai belső polc segítségével vertikálisan tudod maximalizálni a helyet és kényelmesen tárolhatod rajta a tányérokat, egymásba helyezve. Azonban, ha úgy érzed ez nem a legjobb módja a tárolásnak, akkor egy tányértartó szekrénybe helyezésével is próbálkozhatsz. Ezzel az ellenkező hatást éred el.

  Ha inkább szélesebbek a polcaid, mintsem magasak, akkor ez lehet a jobb megoldás.

  Mérd le, hogy így hány centit foglal el a tároló a polcodon vagy a fiókodban, nézd meg beleférne-e az összes tányérod és ezek alapján dönts!

  Ami egy nagyobb konyhában is fejtörést okoz: serpenyők és fedők tárolása

  A serpenyők tárolását megnehezíti a hosszúkás nyelük. De a különböző méretű fedők rendszerezése is gyakran kihívást jelent sokaknak. Ha az edényen tárolod azokat, akkor sok helyet elfoglalnak, hiszen nem tudod őket egymásba pakolni. Az edények mellett tárolva pedig könnyen felborulnak és nehezebb megtalálni a megfelelőt. Ezekre megoldást nyújthat az álló serpenyőtartó, amit tárolhatsz a konyhapulton vagy fektetve egy polcon is, attól függően hol praktikusabb számodra helytakarékosság szempontjából.

  Fiókba helyezhető fedőtartó is egy jó opció, ha amúgy is egy kijelölt fiókban tárolnád a serpenyőket, fedőket, de szeretnél egy esztétikus és átlátható rendszert megteremteni számukra. Amennyiben a serpenyőidnek fix helye van, de a fedők számára még nem találtál jó megoldást, akkor egy egyszerű falra, vagy ajtóra szerelhető fedőtartó praktikus választás lehet, mert nem foglal sok helyet.

  Kis konyha ötletek a szezonális eszközök tárolásához

  Hány olyan tárgy van elől a konyhádban, amiket nem használsz napi szinten? 

  Ilyenek lehetnek például a nyújtófa, a karácsonyi mézeskalács figurák, a különböző elektromos eszközök, mint a turmixgép vagy a melegszendvics sütő, egy impulzusvásárlásból származó fagyikészítő gép vagy popcorn pattogtató. Érthető, ha ezektől nem akarsz megválni, mert évente 1-2x szívesen használod, viszont akkor ne a mindennapos eszközeid elől foglalják el a helyet a konyhában, hanem találj nekik másikat! A következő kis konyha ötletek erre mutatnak lehetséges megoldásokat.

  A magasan lévő polcokat például használhatod ezeknek tárolására. Dobozold el kategóriánként a nem napi szinten használt termékeket. A habverőket és a kisebb eszközöket pakold egybe, míg a nagyobb elektronikus gépek számára nevezz ki külön tároló dobozt.

  Ne feledkezz el a felcímkézésről, különösen, ha több dobozt is használsz a konyhai eszközeid tárolására, hogy amikor keresel valamit egyből a megfelelőt tudd leemelni a polcról!

  Ha a konyhádban nincsenek magas polcok, amiket ki tudnál erre használni, akkor keress nekik máshol helyet. Eldobozolva egy beépített szekrényben is elférhetnek vagy elcsomagolhatod a padlásra, előszobába az évente néhányszor használatos eszközöket. Az ünnepi dolgok, mint a mézeskalács figura vagy karácsonyi terítő, fenyőfás szalvétatartó kerüljenek a többi karácsonyi kiegészítő közé, hiszen úgyis csak karácsonykor bányásznád elő ezeket a konyhai eszközöket is, mint a karácsonyfadíszeket és a többi ünnepi dekorációt. 

  Kis konyha ötletek, ha tervezés előtt állsz

  Amennyiben új konyha kialakítása előtt állsz, akkor a következő kis konyha ötletek segíthetnek döntést hozni abban, hogy hogyan is állj neki!

  Konyha kialakításánál a legfontosabb, hogy a saját szokásaidhoz alakítsd azt.

  Őszintének kell lenned magadhoz!

  Vedd figyelembe, hogy mennyit főzöl, milyen alapélelmiszerek találhatóak meg a háztartásodban állandó jelleggel, hány tányérra, serpenyőre, kiskanálra van szükséged és hasonlók. Ez nagyon fontos, ugyanis például, ha nem főzöl napi szinten, vagy csak egy-két főre készítesz egyszerűbb ételeket, akkor gondold át, hogy érdemesebb-e a kettes főzőlap, a hagyományos négyes helyett. Hiszen ezzel csomó helyet megspórolsz a konyhapulton.

  Mire és mennyit használod a sütőt? Ha egyszerre egy dolgot szoktál benne sütni és nem túl gyakran, akkor érdemes elgondolkodni a kombinált mikrón és sütőn. Manapság már rengeteg márka piacra dobott ehhez hasonló készülékeket, így nem nehéz jó minőségben találni ilyeneket és nagyon nagy előnye, hogy rengeteg hely szabadul fel a konyhádban ezáltal. Akár több plusz fiók is kialakítható ezzel a megoldással!

  Mi a helyzet a mosogatással?

  Itt figyelembe kell venni hány fős a család, hány piszkos tányér és evőeszköz halmozódik fel egy nap. Mennyi időd van a mosogatásra? Mindenki elmosogat maga után vagy van egy kijelölt személy erre a feladatra? Ha a célod, hogy minél több extra tárolási helyed legyen a konyhában, akkor nem a mosogatógép lesz számodra a legjobb megoldás.

  Azonban, ha nem tudsz lemondani róla, akkor vedd fontolóra, hogy egy keskenyebb modellt választasz belőle. Tehát nem a hagyományos 60 centis modellt, hanem inkább egy 40-es, kompaktabb készüléket. Viszont fel kell készülnöd arra, hogyha napi szinten több mosatlan halmozódik fel, akkor az többszöri beindítást, ki- és bepakolást jelent. Tehát egy kisebb kompromisszumot igényel.

  Az is szerepet játszhat a döntésedben a hagyományos mosogatás vagy mosogatógép dilemmát illetően, hogy hol szeretnél plusz helyet felszabadítani. Ha nem prioritás számodra a mosogatógép, akkor ezzel plusz fiókot vagy szekrényrészt nyerhetsz. Ha inkább a konyhapult az, ahol több szabad felületre lenne szükséged, akkor lehet jobban jársz egy kisebb mosogatógéppel. Ebben az esetben hagyd el a mosogató melletti edényszárítót.

  Használd a gépet a mosogatásra, azokat a dolgokat pedig, amiket abban nem tudsz tisztítani, egyből törölgesd el és pakold a helyére, miután elmostad!

  Kevésbé jó megoldások és nem túl praktikus kis konyha ötletek

  Sokszor olvashatók olyan kis konyha ötletek az interneten, amelyek azt tanácsolják szerelj fel minél több polcot és ezzel meg is van oldva a tárolás. Azonban nem mindig ez a jó megoldás, hiszen zsúfolttá teheti a teret, valamint nem is nagyon éri el az ember a felső polcokat. A dolgaid minimalizálásával és a helytakarékos tárolási módszerekkel egy kis konyhát is be lehet rendezni, nem szükséges újabb és újabb polcot a falra szerelni egy új élelmiszer vagy konyhai eszköz beszerzésekor.

  Ha valamit megveszel gondold át, hogy helyettesíti-e valamelyik régebbi eszközöd. Ha igen, akkor cseréld ki.

  Céltudatosan vásárolj, ha tudod hol van még szabad pakolási felületed, annak megfelelően válaszd a minél kompaktabb termékeket. Egy konyhai elektronikai eszköz esetében például ez egy elsődleges jellemző.

  A nyitott polcok megnyitják a teret, esztétikailag tágasabbnak tűnhet tőle a konyha, ezért sokan alkalmazzák ezt a praktikát kis konyhában. Ennél a megoldásnál azonban nagyon figyelni kell, hogy miket is tárolsz a polcon. Ha túl sok mindent pakolsz rá, ha néha rendetlenség alakul ki rajta, akkor nem tudod szekrényajtók mögé bújtatni, így vizuális zaj alakul ki a környezetedben. Ha nem az a típus vagy, aki minden nap időt tud szánni a rendrakásra, rendszerezésre, akkor nem ez lesz a legjobb megoldás számodra.

  Összességében tehát amire mindenképp figyelj, ha a kis konyha berendezése a célod:

  1. Kompakt, helyspórolós tárolás, hiszen, ha ezt kialakítod és mindennek helyet találsz, akkor a konyhai teljesítményed is növeled. Ugyanis az átláthatóság mindennek az alapja.
  2. Szokások feltérképezése, legyen szó a főzésről vagy tárolási preferenciáról. Ha nem a saját- vagy családod szokásaihoz igazítod a konyha berendezését és felszereltségét, akkor hosszútávon nem lesz fenntartható a konyhában a rend és újra és újra azon kapod magad, hogy átrendezésbe kezdesz.
  3. Megfelelő méretű rendszerezők és tárolók kiválasztása, amiknek köszönhetően extra helyet tudsz spórolsz. 

  Van a kis konyha ötletek közül olyan, ami újdonság volt számodra? Remélem sikerült hasznos információkat szerezned és kedved kapsz ahhoz, hogy a kisebb konyhádból is kihozd a maximumot!

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

  Tippek, motiváció a mindennapokhoz