Skip to content

Kis konyha, nagy vágyak? Praktikus tippekkel segítek!

Kis konyhánkat nagy ötleteinkkel tudjuk tökéletessé tenni.

Biztos vagyok benne, hogy 10-ből 8 nő kapásból azt mondaná, hogy több helyre lenne szüksége a konyhában. Ez nem feltétlenül jelenti egyébként, hogy kis konyha áll a rendelkezésükre, de ez egy olyan helyiség, hogy nagyon hamar megtelik.

Beköltözés után néhány évvel megtelnek a szekrények a pótkávéfőzőkkel, az ajándék salátás tálakkal, a néha használt, gigászi robotgépekkel és az extra fokhagymanyomókkal. Vagy a másik lehetőség, hogy éjszakánként valaki kimossa a szekrényeinket és összemennek. Jó lenne az utóbbiban hinni!

Ha te sem hiszel a varázsmosógépben, akkor ez az 5+1 tanács segíthet abban, hogy jobban átlásd a konyhád tartalmát és a kis konyha ellenére is elég helyed legyen a főzéshez, étkezéshez és a közös időtöltéshez!

Mert nagyon gyakran ez a helyiség a ház vagy a kis lakás szíve: itt gyűlik össze mindenki, itt zajlanak a nagy beszélgetések éjszakába nyúlóan. Teremtsünk megfelelő helyet hozzá!

A kis konyha is alkalmas lehet nagy tervek véghezvitelére

Kis konyha, sok funkció, nagy tervek

Akár egy új konyhát tervezel, akár a meglévő kis konyhádat szeretnéd jobban kihasználni, az első lépés az lesz, hogy gondold végig, hogy mire használod. Sütés, főzés, étkezés, barátnős kávézások, vendégfogadás, családi vacsorák?

Lehet, hogy gyönyörű vintage stílusban dekorált konyhák vannak a Pinteresten, de ha még néhány évig garantáltan cuki kiskorúak fognak gyümölcsös túrókrémet berregni a falra, akkor egy darabig még várhatnak azok az inspirációs képek.

Ha általában nem fogadsz nagy vendégsereget, akkor nem biztos, hogy kell alapból 4-6 ülőhely egy kis konyha területén. Ha ritkán főzöl, akkor előfordulhat, hogy számodra tökéletes, ha a hűtő az előszobában kap helyet.

Kis konyha esetén muszáj ragaszkodni a főbb szokásainkhoz, mert nem lehet mindent 8-10 négyzetméterre begyömöszölni, bármennyire is szeretnénk.

A praktikumból kell kiindulni, a szükséges tárgyakat és konyhai eszközöket megtartani és végül a képünkre formálni a stílust és a hangulatot.

Ha összegyűjtötted a funkciókat, akkor rögtön megvannak az alapok: a tárolás, a munkafelületek, a mosogatás, a sütés és a főzés helye eszerint legyen kialakítva. A többit majd szépen ezekhez igazítjuk, hogy a konyhában minden személyre szabottan kézre álljon, a te ízlésednek megfelelően!

1. A falak kihasználása tárólóhelyként – a kis konyhák adu ásza

Láttál már perforált falat, avagy pegboardot? Elsőként lehet, hogy az autószerelőműhely ugrik be, de ha jobban koncentrálsz, Julia Child szakácsnő konyhafala is rémleni fog. Ez a legpraktikusabb megoldás, ha gyakran főzöl és szereted a használati tárgyakat kézközelben tudni. (Figyelem, ha a letisztult, katalógusszerű, foltmentes megjelenést szereted, akkor ez nem a te megoldásod lesz!)

Forrás: www.nytimes.com/

A másik tipp a kis konyha falának kihasználására a mágnes. Szerelhetsz fel mágneses késtartót, de felszabadíthatod akár a jegyzettömb helyét is a pulton, ha egy kis mágnessel a hűtőre vándorol.

2. A felső felületek kiaknázása egy kis lakásban – egységesen

A konyha nagytakarításakor a legrosszabb rész szerintem a szekrények teteje. Ott laknak a ritkán használt, nehéz dolgok: robotgép, lekvárfőző fazék, cseréptál. Minden porosodik, jobb nem is piszkálni, ha nem muszáj…

No, ezt kell megelőzni! Természetesen nem javaslom, hogy a szekrény tetejére bármit is tegyél, hiszen alapvetően nem arra való, de ha mégis arra vetemednél, hogy muszáj azt a pici helyet is kihasználnod, akkor tedd stílusosan!

Egy kis konyhában a szekrények és a hűtő teteje is tárolóhelyként funkcionálhat, de csak akkor mutat valahogy, ha egységes tároló kosarakba, rekeszekbe pakolunk. Tehát kerüld el azt, hogy a saját dobozukban hagyod ezeket az eszközöket, és mindenféle színes doboz, különböző formájú dolog legyen egymás mellett, ahol mindenki látja.

Egységes tárolóeszközökben könnyebb lesz rendszerezni a tartalmukat és nagyon egyszerűen mozgatható lesz minden! Ráadásul szebben mutat majd, mint a száműzött tárgyak sora.

3. Válassz kisebb konyhabútort!A teret jobban kihasználja a kis konyhabútor

Meglévő berendezésen nem segít, de ha most tervezed a konyhát, akkor érdemes mérlegelni. Általában kisebb helyiségekbe keskenyebb konyhabútort ajánlanak a lakberendezéskor: 60 centi mély bútor helyett legyen csak 55 vagy 50. Több a belső tér így a kis konyhában, könnyebben elférni, szellősebb a helyiség, teljesen érthető.

4. Ha már kis konyha: biztos, hogy mindet helyet kihasználtál már?

A sima fedőelemek helyett a szekrénylábak közé is szereltethetünk egy-egy lapos fiókot. Jó helye lesz itt a tepsiknek, fedőknek és a sütőformáknak is.

A kisebb konyhabútor választásakor a munkafelületből vesztünk, amit aztán éveken keresztül hiányolhatunk. Persze, nem kell minden nap az extra hely, de nagyobb főzésekkor jól jön. Szerencsére egy kis kreativitással, az egymásba rakható asztalok mintájára lehet kihúzhatós pultunk is! Minimális helyet igényel, de nagyon sok munkafelületet biztosíthat: a legjobb kombináció, nem?

Szintén a meglepő helykihasználás egyik példája a függőleges tároláshoz készített, konyhaszekrény magasságú, keskeny, de nagyon mély fiók. Nekem ez az egyik személyes kedvencem, ugyanis a befőttes üvegektől elkezdve a fura formájú konyhai eszközökig mint a sajtreszelő, a merülő mixer vagy a konyhai mérleg, mindegyiknek tökéletes helyet nyújt. Kimaradt 15-20 centi a hűtő és a bútor között? Ott lesz a helye az új szekrényednek!

5. A konyhai szekrények titkos élete

A viccet félretéve: rengeteg apróságnak helyet találhatunk a szekrényajtók belső oldalán. A gyakran használt mérőkanalak, a törlőrongyok, a szemeteszsákok, fóliák, mind-mind praktikusan elérhetőek innen.

Egy kis konyha szekrényeinek méretén sokszor nincs lehetőségünk változtatni, de belső polcok felállításával megduplázhatjuk a pakolási felületet. A csészék, bögrék, poharak így egyesével állhatnak, a tányéroknál pedig nem kell az egész oszlopot csörögve-zörögve pakolgatni, ha egy lapostányérra van szükségünk.

A mélyebb és laposabb fiókokat is mindig oszd fel: ugyanúgy, ahogy egy evőeszköztartóval kialakítod a helyet a kanalaknak, késeknek és villáknak. Egy hátsó kosárba belehajtogathatod a konyharuhákat, míg a fiók első felében rendszerezetten helyet kaphatnak a csomagoláshoz szükséges fóliák és zacskók.

Ha ilyenkor van lehetőséged kialakítani a belső fiókodat annak megfelelően, hogy milyen eszközeid vannak, akkor sokkal praktikusabb lesz az elrendezés, mint egy előre kialakított sztenderd evőeszköztartóval. A Kívül Belül Boldogság Webáruházban rengeteg fiókrendszerezőt találsz, amit te válogathatsz össze. Vannak kisebb és nagyobb elemek is. A lényeg, hogy ne maradjon kihasználatlan hely a konyhafiókodban.

+1. Haladj használati sorrendben!

Ha egyszer teljesen kirámolod a konyhát és mindent úgy teszel vissza, hogy ott kapjon helyet, ahol használod, akkor nagyon sok felesleges konyhai futkosástól kíméled meg magad. A kis konyha csalóka lehet: ha folyton fel-alá kell pattognod a munkához, akkor könnyen összejönnek a kilométerek!

Tartsd szem előtt a használat sűrűségét akkor is, amikor egy szekrényen belül osztod el a dolgokat.

A felső polcok adjanak helyett a ritkábban használt eszközöknek és a könnyebb elérhető helyekre kerüljenek azok a tárgyak, amelyeket minden egyes nap használsz. A konyhapult munkafelület: a legjobb, ha szabadon hagyod a munkához és eleve nem tárolsz ott semmit.

Konyhai rendszerezés gördülékenyen

Ha ennél átfogóbb és még személyre szabottabb tanácsokra lenne szükséged a konyhád kialakításához, akkor válaszd Otthonszervezés szolgáltatásomat, amely keretein belül közösen rendszerezzük be a konyhád!

Segítek megalkotni azt a saját rendszeredet és azt a működő, praktikus konyhát, ahol könnyedén nekiállhatsz főzni és a mosogatót sem napi harc tisztán tartani. Ha érdekel, hogy milyen a számodra ideális konyha és hogyan tudod lépésről-lépésre elérni, akkor ne félj segítséget kérni!

Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

Tippek, motiváció a mindennapokhoz