Kívül Belül Boldogság – Eladó lakás: home staging és rendezett otthon felkészítése

Home staging eladó lakás Budapesten

Balogh-Bíró Csilla vendégblogbejegyzése következik:

Egy nagyon izgalmas munkám kapcsán készül el most ez a bejegyzés, hiszen az ünnepek előtt egy különösen érdekes ingatlanfelkészítési projektben vettem részt, Cserta Szandra, a Kívül Belül Boldogság alapítójának újszerű, eladásra szánt otthonát alakítottuk át, hogy a potenciális vevőknek a legjobb arcát mutathassa.

blank

blankHome staging, lakásfelkészítés és tervezés

Ez a lakás remek alapokkal rendelkezik, alapból tágas, világos, a berendezése és a letisztultsága alapján pedig le sem tagadható, hogy egy otthonszervezési tanácsadó otthona. Egy felkészítésre váró lakásnál a tulajdonosoknak a legnagyobb fejtörést a semlegesítés és a szelektálás jelenti, ám ez a lépés itt nem okozott problémát.

Sokszor én is ámultam azon a sok tárolón, rendszerezőn és hasznos apróságon, amikkel Szandra tökéletesen rendezetten tartja az otthonát a mindennapokban is. Bár korábban már ismertem Szandrát, de még engem is meglepett, mekkora energiával vetette bele magát a projektbe és milyen flottul leszervezte az egészet, alig néhány napon belül.

A lakások felkészítése sokszor hetekig, hónapokig húzódik, míg most az egész folyamatot sikerült szűk egy hétre redukálni. Ebben persze óriási segítség volt, hogy a felkészítés legidőigényesebb része, a rendszerezés és a felesleges tárgyak, bútorok eltávolítása itt jóval egyszerűbb feladatot jelentett. 

Eladó lakás felmérése

blankMivel a lakás alapvetően újszerű állapotú volt, felújítást nem, csak kisebb javításokat végeztek rajta. Ilyen volt néhány falszakasz, illetve a korábban lefestett konyhabútor újrafestése.

A bútorfestés javításról találhattok egy videót is Szandra Youtube csatornáján.

A bútorok közül alig volt felesleges darab, így csak néhány étkezőszék került cserére, amiknek színe jobban illett a kitalált koncepcióba.  Ezeket a Bemutatóteremből hoztuk el ideiglenesen, így nem kellett emiatt vásárlásra szánni a fejüket. A terasz kiürítése után (mivel itt tartják a mindennapokban a bicikliket) pedig kezdődhetett a legizgalmasabb rész, a dekorációk és kiegészítők kihelyezése.

A lakás alapszíneit a klasszikus szürke és a letisztult fehér mellett a gyerekszobában a világoskék egészítette ki. Az ágytakaróról jött az ötlet, hogy a télies hangulatot sötétzölddel az élénkséget pedig ezekhez igazodva a napsárga színnel csempésszük be.

Mivel a lakás az eladási folyamat során is lakott marad, bizonyos elemekben nem követtük a klasszikus Home Staging alapelveket. Ilyen volt például a gyerekszoba, amit normál esetben inkább vendég/dolgozószobának rendezünk be, egyszemélyes ággyal, íróasztallal. Erre leginkább azért van szükség, mert a célcsoport, aki 3 szobás lakást keres, nem feltétlenül kisgyerekkel szeretne költözni. Elképzelhető, hogy egy egyedülálló vagy gyermektelen pár dolgozószobának esetleg vendégszobának szánja ezt a helyiséget, esetleg idős szülőt, kamasz/fiatal felnőtt gyereket költöztetne a harmadik szobába. Ezért igyekszünk ilyenkor olyan teret létrehozni, ahová bármelyik célcsoport és bármilyen korosztály bele tudja képzelni a saját életterét. Mivel azonban ez a lakás a felkészítés és a teljes eladási folyamat alatt lakott marad, ebben az esetben viszont eltekintettünk tőle, hogy teljesen átalakítsuk egy óvodás nagyfiú saját birodalmát. A rendezettség, a színek harmóniája azonban itt is alap maradt.

A hálószobát, mint a pihenés és relaxáció terepét pihe-puha textíliákkal dobtuk fel, amik színben harmonizáltak a lakás többi helyiségével. A szürke sárga színkombináció, a kárpitozott ágyvég és a dekorációk igazi skandináv hangulatot varázsoltak a szobába. A webáruházból kölcsönzött geometrikus tükör tálca pedig igazán feldobta az összhatást. Sok lakásfotón látom, hogy az otthonosságot a megvetett ággyal próbálják elérni. A szépen elrendezett ágynemű viszont számomra túl intim benyomást kelt, sokkal jobb az ágyat egy szép ágytakaróval letakarni, a puhaság, otthonosság érzését pedig szép, színes díszpárnákkal tudjuk becsempészni a térbe. Egy nagyobb hálószoba esetén ügyelünk rá, hogy az ágy körbejárható maradjon, itt azonban a tér ezt nem tette lehetővé. Figyelnünk kell arra is, hogy a helyiségek szellősek maradjanak, így a lakás egészében törekedni kell a funkcionális berendezésre. A hálószobában az ágyon és az éjjeliszekrényen kívül legfeljebb egy gardróbszekrény (kisebb komóddal kijelölhető a helye) szokott helyet kapni, de ebben a lakásban olyan szerencsés helyzetben voltunk, hogy a tárolásra egy komplett gardróbszoba állt rendelkezésre, ami hatalmas pozitívum egy családi otthon esetén.

Home staging és a burkolatok

blank

A fürdőszobában a burkolatok erősebb színeit visszafogott, fehér textilekkel tompítottuk, de nem maradhatott ki a zöld növény és néhány fürdőszobai rendszerező sem. Ezek a praktikus tárolást segítik.

A mindennapokban rengeteg krémet, test- és arcápolószert, mosó- és tisztítószert használunk, amik legtöbbször a kád szélén vagy a csapnál tornyosulnak. Ez a fényképeken elég zavaró és zsúfolt látványt kelt, ezért a profi fotókon mindig törekszünk rá, hogy egy szép szappanadagolón vagy poháron kívül más ne legyen látható helyen, hiszen ezek az apró, zavaró részletek csak elvonják figyelmünket a lényegről, a tiszta, rendezett fürdőszoba képéről. Ez a helyiség a felfrissülés, a relaxáció helye, így fontos, hogy a képeken egy olyan fürdőszobát mutassunk meg, ahol bárki szívesen lazítana egy hosszú munkanap után. A makulátlan rend mellett természetesen a tökéletes tisztaság alapfeltétel, amit a konyhán kívül a fürdőszobában is árgus szemekkel figyelnek a potenciális vásárlók.

A hatalmas nappali-konyha-étkező hármas a praktikus kialakításnak köszönhetően többféle funkciót ötvözve is tágas, világos maradt. A kanapéra kihelyezett rengeteg párna, a terített asztal, a sok növény igazán otthonos hangulatot kölcsönzött a helyiségnek. A vevők nagy része előnyben részesíti az amerikai konyhás megoldást, ráadásul itt az optimális térkihasználásnak köszönhetően egy negyedik funkciót, a dolgozósarkot is be tudták csempészni a tulajdonosok, így valóban multifunkciós teret kaptunk. Ennek a kis dolgozórésznek a szerepe az elmúlt hónapokban jelentősen felértékelődött, hiszen a pandémia óta rengetegen kényszerülnek otthonról dolgozni, így az új tulajdonosnak is biztosan jó szolgálatot fog tenni, ez a kis home office állomás. Bár a lakás mérete nem óriási, mégis minden hasznos funkciót megtalálunk a remek térkihasználásnak köszönhetően. A dolgozósarok, a kis kamra, a gardróbszoba mind-mind olyan extrák, amik bár ma még nem alaptartozékai a legtöbb lakásnak, mégis jelentősen növelik az itt lakók életminőségét.

Ugyanez mondható el az erkélyről, főként a pesti belvárosban. Bár az új lakások nagy része már terasszal kerül kialakításra, a régi házaknál a legtöbb helyen nincs vagy forgalmas útra néz. A belső kertre néző erkély pedig a biciklik nélkül visszanyerte eredeti funkcióját. Az itt kialakított kis sarok a puha párnákkal és takarókkal pedig a téli hidegben is teázásra/kávézásra csábít. Ezzel együtt egy igazán komplett otthont kapunk, ami valóban az itt élők kényelmét szolgálja, hiszen minden olyan funkció megtalálható benne, amitől egy nagyvárosi modern otthon igazán élhetővé válik.

Érdekességként az egész lakásról egy komplett lakástúra videó készült, amit megnézhettek Szandra Youtube csatornáján. Ott részletesen bemutatja az egyes helyiségeket, sőt praktikus tárolási tippeket is kaphattok az adott helyiségre vonatkozóan. Ha pedig éppen a környéken kerestek lakást vagy van ilyen ismerősötök, keressétek Szandráékat!

Kellemes videózást és szuper évkezdést kívánok Mindenkinek!


blank

Balogh Bíró Csilla, vendégszerző

Balogh-Biró Csilla vagyok, eredeti végzettségem közgazdász, a Home Staginggel, a lakások eladásra/kiadásra való felkészítésével 2016-ban, a saját ingatlanunk eladása kapcsán találkoztam. Miután felkészített lakásunk sikeresen gazdára talált, eldöntöttem, hogy ezt a szuper módszert szeretném a lehető legtöbb emberrel megismertetni, így lakberendező végzettségem mellé elvégeztem, az összes itthon elérhető Home Staging tanfolyamot és az MSP Home Staging Akadémiát, a legmagasabb hazai Home Staging képzést is. Azóta Biró Csilla Home Staging néven alapítottam vállalkozást, valamint Facebook oldalam és blogom is működik, ahol igyekszem bevezetni az olvasókat a tudatos ingatlaneladás világába.

Home Staging tanácsadóként olyan lakástulajdonosoknak nyújtok segítséget, akik szeretnék ingatlanukat felkészíteni az eladásra, hogy ezáltal könnyen, gyorsan, az elérhető legmagasabb piaci áron találjon gazdára.Tippeket, tanácsokat adok arra vonatkozóan, hogyan mutathatjuk meg eladó/kiadó lakásunk legjobb arcát, hogy az elnyerje a vevők tetszését.

Lakás túra – eladó lakás Budapesten

 

Pesti Gabó vagyok, lakberendező.  2017 óta élettereket, lakásokat és családiházakat tervezek, Környezettervező művészként diplomáztam. A szakdolgozatomban a térpszichológiát és az ember és az élettere közti hatásokat elemeztem, amivel az óta is életvitel szerűen foglalkozom, tanulom és kutatom. A négy év alatt, rengeteg projekten vagyok túl, blogot írok és egy könyvet is. A S/ALON kiállításon 2018-ban kiállítóként vettem részt, jelöltek a „Women of the Year” Glamour gálán kétszer is az „Év lakberendezője” kategóriában. 

Karácsonyi mini kurzusomat itt megnézheted: Karácsonyi Napi Egyperces: lakberendezés tudatosan

blank

Pesti Gabó, vendégszerző