Skip to content

Költözés tippek, hogy elkerüld a stresszt

Költözés tippek, hogy elkerüld a stresszt

A költözés egy nagyon összetett feladat, és ez a család minden tagját kihívások elé állítja. A mi családunk is éppen a költözés kellős közepén áll, hiszen nem olyan régen vettük át az új lakásunk kulcsát. Úgy gondoltam hasznos lehet olyan költözés tippek bemutatása, amikre nem biztos, hogy mindenki gondol a tervezés során, de érdemes lehet megfontolni.  

Gondolj át mindent előre!

Ez a leggyakrabban elkövetett hiba, ami egyébként nem csak a költözésre igaz.

Nagyon fontos, hogy tervezz előre, kérd a családod segítségét és ne kapkodjátok el a költözés folyamatait.

Az utolsó utáni pillanati rohanás stresszes helyzeteket szül, amit érdemes elkerülni. Érthető, hogy a munka, a család és minden egyéb lefoglalja a mindennapjaidat, de ha tehetitek, minden este üljetek le akár a pároddal összeírni a fontosabb teendőket, beosztani kinek mi legyen a feladata és apránként elkezdeni időben a folyamatot, hiszen ez a stresszmentes költözés alapja!

Tehát a költözés tippek közül az első és legfontosabb: Tervezz előre!

Fontos minden kérdést alaposan átgondolni.

Ilyen például, hogy pontosan mennyi időtök lesz a költözést lebonyolítani, fogtok-e bárkitől segítséget kérni, akár rokonoktól, barátoktól, akár profi költöztetőcégtől? Hogyan számoljatok mindezzel anyagilag? Milyen szisztéma alapján fogtok csomagolni és milyen csomagolóanyagokat használtok majd? Mekkora költöztető autóra lesz szükség és ezt honnan fogjátok beszerezni?  Ha ezeket jó pár hónappal korábban alaposan átbeszélitek és megtervezitek nem érhet később akkora meglepetés. Persze tudjuk, hogy egy költözés sem lehet zökkenőmentes, de megfelelő tervezéssel a váratlan helyzetek és kiadások minimalizálhatóak!

Szelektálj!

A költözés során elengedhetetlen, hogy az eldobozolt termékek először át legyenek válogatva! Valószínűleg nem minden tárgy fog beleilleni új otthonotokba, így célszerű, ha előre megválni a már szükségtelen holmitól.

Mivel a kipakolás során sokkal macerásabb belekezdeni a szelektálásba.

Sokan erre nem gondolnak és mindent elcsomagolnak, így csak később jönnek rá, hogy plusz munka elé állítják önmagukat az új otthonuk rendezgetésekor.

Ezért a következő a költözés tippek közül az, hogy minden holmit válogass át és csak azok a tárgyak lépjék át az új otthon küszöbét, amiket tényleg meg akarsz tartani! Ezzel lerövidítheted és gördülékenyebbé teheted a kipakolás folyamatát is. 

Figyelj a pakolásra!

Ez valamilyen szinten kapcsolódik az előző tippemhez. Ugyanis ha megfelelően szelektálsz, akkor egyszerűbben tudod eldobozolni a holmikat is kategóriák szerint. De a megfelelő szelektálás után is figyelni kell a praktikus dobozolásra. 

Szóval a harmadik pont a költözés tippek közül: Válassz strapabíró dobozokat és címkézd fel!

Nagyon fontos a megfelelő doboz kiválasztása, mind méretben, mind minőségben, hiszen a költözés során minden mennyiségben kelleni fognak. A sima karton doboz is szuper az egyes dolgok elpakolásához, de több apró, nem törékeny holmi elpakolásához praktikus lehet olyan tároló dobozt beszerezned, ami nem eldobható és később például jól jöhet akár garázs vagy padlás rendszerezés során.

Akárhogy is költözteted a holmikat, zsákban, kartondobozban vagy műanyag dobozban, minden esetben figyelj arra, hogy ne összevissza rakd el a dolgokat.

A konyhai eszközöket egy helyre próbáld elpakolni s ne kerüljön közéjük például ruha vagy fürdőszobai kellék. Kategóriánként pakolj, s ennek megfelelően címkézd fel a dobozokat, zsákokat, hogy amikor a kipakoláshoz kerül a sor ne kelljen összevissza nyitogatni mindent, hanem egyből tudd, mit hol találsz. Fontos, hogy a törékeny dolgokat tartalmazó dobozra ezt is írd rá, hogy különös figyelemmel vigyázzatok rá a szállításkor!

Liftek, ajtók lemérése nagyobb bútorok költöztetése esetén!

Szerintem érdemes előre lemérni a szállítás folyamatát akadályozó dolgokat, mint a liftek és ajtófélfák. Hiszen így tudjátok kiküszöbölni, hogy az utolsó percekben kelljen szétszerelni a bútorokat az út közepén. Amennyiben előre tudjátok a körülbelüli méreteket, akkor be tudjátok kalkulálni a nagyobb bútorok szétszerelésének idejét is a költözési tervbe.

Megéri szakembert hívni!

A nagy és nehéz bútorok vagy háztartási gépek esetében nagyon óvatosnak kell lenni a szállítás során. Fontos, hogy ne sérüljenek ezek a tárgyak, hiszen jóval magasabb árkategóriába tartoznak, mint pl. egy konyhai serpenyő vagy akár egy robotgép.

Ezek szállításához szerintem érdemes szakemberek segítségét kérni, hiszen ők olyan felszereléssel rendelkeznek, amivel garantáltan épségben megérkeznek a bútoraid.

Hiszen a profi költöztetés ismérve, hogy a teljeskörű felelősségbiztosítástól a logisztikáig, raktározásig, mindenben számíthatunk a szolgáltatóra. Arról nem is beszélve, hogy nem kell sokkal mélyebbre nyúlni a pénztárcába ennél a lehetőségnél sem, mintha például ti szereznétek be minden szükséges szállítási kelléket, mint például maga az autó, a hevederek, kötöző eszközök, ponyvák és hasonlók.

Továbbá költöztető szakemberre akkor is szükség lehet, ha nincsen lift és az emeletre kellene felcipelni a holmit. A rokonok, barátok segítségetekre lehetnek, de nagyobb szervezést igényel, hogy mindenkinek megfelelő legyen a kitűzött időpont. A családi viták, a felesleges stressz és a fizikai fáradtság elkerülhető, ha profikra bízod a szállítást!

költözés tippek

További költözés tippek

Rengeteg mindent lehetne felsorolni, hogy mi az, amire nagy hangsúlyt kell fektetni költözés során, s mik azok, amikről nem szabad megfeledkezni. Jó néhányat felsoroltam az előbb a teljesség igénye nélkül, de van egy-két olyan tippem, amit hasznos dolognak tartok és érdemes felírni a költözés listára!

Ilyen például, ha összeállítasz egy kis csomagot azokkal a dolgokkal, amikre feltétlenül szükségetek lehet a családoddal és nem lenne jó a rengeteg doboz között előkeresni ezeket. Ezek a dolgok lehetnek például a fogkefe, törölköző, alsónemű és másnapi tiszta ruha, mobiltöltő és hálóruházat.

Ezeket pakoljátok egy külön dobozba, hogy komfortosan tudjátok érezni magatokat ebben a kaotikus helyzetben is, amit a beköltözés okoz.

Bármi, ami szerintetek nélkülözhetetlen lehet a beköltözés első percétől, azt ebbe a külön tárolódobozba helyezzétek el. Ez egy olyan kis túlélőcsomag lehet, mint amiket utazás során a feladott poggyász mellett érdemes kialakítani. Hiszen előfordulhatnak olyan esetek, hogy elkeveredik a feladott nagy bőrönd, így jó ha kéznél van néhány elengedhetetlen dolog a másnapra.

Amit még hasznosnak tartok a költözés tippek közül, az az, hogy figyeljetek a parkolásra! Különösen egy belvárosi költözés során nem egyszerű parkolóhelyet találni, pláne nem egy igazán tágas helyet, ahová a költöztető autó is kényelmesen meg tud állni. Érdemes a költözés előtti napon lefoglalni egy helyet az autó számára!

A költözés már önmagában elég feszült helyzeteket szülhet, amit csak tovább tetézhet, ha vannak kisebb gyermekeid, akik láb alatt lehetnek. Így azt tanácsolom, hogy előre gondoskodj a felügyeletükről. Utolsó pillanatban nem biztos, hogy a választott rokon ráér a bizonyos napokon, így célszerű előre megbeszélni ezt. A gyerekeknek sem élvezetes a költözés forgataga, és te is csak aggódnál az épségük miatt.

Plusz egy tipp: ha már előre rendszereztél

Korábban is használtál rendszerezőket, tárolókat bizonyos holmik elpakolásához? A saját dolgokat könnyíted meg, ha az adott dolgokat a rendszerezővel együtt dobozolod el a költözés előtt.

De ha a meglévő bútorok költöznek veletek az új otthonotokba, akkor akár előre is rendszerezhetsz, hiszen tudod a pontos méreteket. Új bútor vásárlása előtt azonban nem célszerű tárolókat venned, hiszen fontos, hogy tudd a pontos méreteket. 

A kipakolás folyamata könnyebb és rövidebb lehet, ha a ruhák egy részét fiókrendszerezőbe hajtogatod és így szállítod az új lakásba. Nem kell azzal bajlódnod, hogy egyesével újra mindent kivasalj és összehajtogass. Továbbá, amikor eldobozolod a gardróbod tartalmát érdemes az éppen szezonon kívüli ruhákat külön elpakolni például egy textil tároló dobozba, így ezzel sem lesz extra gondod a költözés során, hogy ezeket átválogasd.

Emellett ez a doboz akkor is szuper megoldás, ha kategóriánként szeretnéd elpakolni a ruháidat a költözés előtt, hiszen az átlátszó részeinek köszönhetően hamar megtalálod miket pakoltál bele és hatékonyabbá teheted az új otthonodban a kipakolást. Arról nem is beszélve, hogy jóval könnyebb, mint egy átlagos karton doboz és a füleknek köszönhetően könnyen is mozgatható. 

Ugyan ez a helyzet néhány konyhai kiegészítővel is. Az evőeszközök bár a költöztetés folyamatában csörömpölhetnek, de általában nem törékenyek, így nyugodtan eldobozolhatod őket fiókrendszerezővel együtt, mivel így semmi más dolgod nem lesz, mint berakni a rendszerezőt a konyhai fiókba és már használhatóak is.

Tehát az otthonod akármelyik szegletében rendszereztél korábban, azt a rendszert ne dobd el a költözés miatt.

Amit csak tudsz azt rendezett állapotában pakold el. Ha pedig teheted kezdj bele a rendszerezésbe még a költözés előtt, hiszen ezzel lerövidíted az új otthonodban a kipakolást, rendrakást, rendszerezést!

Mit gondolsz ezek a költözés tippek mennyire hasznosak számodra? Remélem tudtam segíteni egy-két ötlettel és sikeresen, stresszmentesen le tudjátok bonyolítani a költözést!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

Tippek, motiváció a mindennapokhoz