KonMari módszer: Miért ajánlom mindenkinek?

A konmari módszer világszerte elterjedt.
hirdetés

A KonMari módszer megosztó téma. Valaki imádja, valaki bírálja, de még akkor is, ha csak hallottál róla, inspirál téged a téma. A japán otthonszervezési tanácsadó, guru és szupersztár módszere hazánkban is a fénykorát éli. Egy olyan megközelítésből ír az otthonunkban és a tulajdonunkban levő tárgyakról, ami sokunknál egy automatikus szemléletváltozást hoz magával.

A KonMarizás egy módszer. Tehát nem mindenkinek jön be! Ezt el kell fogadni. Így nem szabad, hogy világmegváltó várakozásaink legyenek a módszerrel kapcsolatban, mert könnyen csalódhatunk. Éppen ezért szeretném veled megosztani, hogy mik azok a gondolatok, ami miatt mindenképpen érdemes jobban megismerkedni a KonMari módszerrel.

Amennyiben túlzsúfoltnak érzed az otthonod, nem tudod, hogyan is kezdj neki és úgy gondolod, hogy sosem leszel képes rendet teremteni az otthonodban, engedd meg, hogy inspiráljon téged is Marie Kondo.

“Aha”- pillanatok a KonMari módszer miatt

Miért ajánlom a KonMari módszer kipróbálását?

A rendről alkotott véleményünket formálja

Amikor olvasod a könyveit (Marie Kondo: Rend a lelke mindennek és Tiszta öröm), egy kezdeti lelkesedést kapsz, ami annyi energiát ad neked, hogy azonnal neki akarsz állni a válogatásnak, rendszerezésnek. Teljesen beszív téged a KonMarizás világa és napokig Nirvana állapotban vagy, amikor minden a könyvről és a KonMari módszerről szól.

A végeredmény legyen a szemed előtt

A gondolataidon csavar egyet és azt mondja, hogy ne azon mérgelődj, milyen rendetlen az otthonod, hanem pontosan, hogy megfogalmazd a célkitűzésed! Képzeld el az otthonod olyannak, amilyennek valóban szeretnéd: letisztult felületek, a túlzsúfoltság megszüntetése, a rendetlenség felszámolása és tágas terek, hogy csak a leggyakoribbakat említsem.

A KonMari módszer szerint kategóriánként haladsz, nem szobánként

Ebben a KonMari módszer egyedülálló. A kategóriánkénti haladás azért nyújt segítséged sok esetben, mert szembesít minket a tárgyainkkal. Azzal a ténnyel, hogy mennyi mindent felhalmoztunk az utóbbi években és mennyi ugyanolyan funkciójú holmink van.

Valóban kemény munka az összes azonos kategóriához tartozó cuccainkat egy helyre hordani az otthonunkban, de így elkerülhetjük az ide-oda pakolászást a lakáson belül. A felhalmozás pedig szembesítés szempontjából is meglehetősen jól működik.

Öröm, egyszerű, de mégis nagyszerű

Ez mondjuk függ attól, hogy milyen típusú ember vagy. Valaki sokkal könnyebben tud dönteni egy tárgy otthonban való jogosságáról, ha a funkcióra kérdez rá – azonban sokan teljesen beleélik magunkat az “Örömet okoz ez a tárgy?” kérdésbe és teljesen átszellemülnek tőle.

Kevésszer fordul elő az életünkben, hogy a már meglévő tárgyainkról kell folyamatosan döntéseket hozni, hogy maradjon, vagy menjen. Mi a mérce, ami dönt? Marie Kondo ezt egy egyszerű kérdéssel elintézi: örömet okoz neked ez a tárgy?

Megtartásra fókuszálás

Milyen szavaink vannak nekünk a válogatásra? Rengeteg negatív szó: Tavaszi/őszi nagytakarítás, szelektálás, kidobás, szortírozás, kikukázás és még sorolhatnám. Minden egyes szó inkább negatív, mint pozitív. Arra fókuszálunk, hogy mi az, amitől meg akarunk válni. A KonMari módszer itt is csavar egyet; Marie Kondo szerint nem arra kell fókuszálnunk, amitől megválunk, hanem arra, amit megtartunk.

A megtartandó tárgyainkat kell kiválasztanunk egy nagy halomból és csak arra koncentrálni, hogy mi az, ami boldogságot okoz nekünk.

Miért ajánlom a KonMari módszer kipróbálását?

Tiszteld a tárgyaidat

Az otthonunkban levő tárgyakhoz való viszonyunk megváltozik a KonMari módszerrel. Mivel csak azokat a tárgyakat tartjuk meg, amik valóban boldogságot hoznak az életünkbe és van hozzáadott értékük (például egy csavarhúzóról nem feltétlen gondoljuk azt, hogy örömet okoz számunkra), éppen ezért elkezdjük magunkat jobban érezni az otthonunkban.

Az elengedés olyan JÓ érzés

A KonMari módszer egyik nagy része a tárgyak elengedéséről szól. Marie Kondo az elengedést is egy örömteli pillanattá varázsolja és így jó érzéssel tudunk mi is megválni a tárgyainktól – anélkül, hogy bűntudatunk lenne. Az otthonunk és a gondolataink is felszabadultabbak lesznek és a kezdeti jó érzés segít abban, hogy továbbhaladjunk és még több tárgyat legyünk képesek elengedni.

… és a hajtogatás a KonMari módszer szerint

A ruhák tárolásában pedig korszakalkotónak számít a módszere: egymás tetejére pakolás helyett a megoldása az egymás mellé állítás. Itt ugyan a magyar szekrényelrendezés (60 cm mély + magas polcok) nem feltétlenül adja meg a lehetőséget minden esetben a módszer elsajátításához. Tároló kosarak alkalmazásával azonban fiókosítani tudod a polcaid, így nem kell lemondanod a KonMari hajtogatásról!

Az egyes alkategóriáknál pedig mindenképpen ajánlott a hajtogatási módszer (például: fehérneműk).

Miért ajánlom a KonMari módszer kipróbálását?

Ismerd meg újra a stílusodat

A KonMari módszer segítségével valóban megtalálod az örömöt az apró dolgokban. Egy új lehetőséget adsz vele magadnak, hogy újra megismerd a saját stílusodat és az alapján alakítsd ki a környezetedet.

Hosszútávon is érezhető eredmények a KonMarival

A felöltözés nem kihívás reggelente

Reggelente nem fogsz időt elvesztegetni azzal, hogy mit vegyél fel, kevésbé fogod úgy érezni, hogy nincs időd. A “túl sok mindenem van, de semmit nem akarok felvenni”-érzés is megszűnik és gördülékenyebben indulnak majd a reggeleid.

Megtudod, hogy mi hiányzik az otthonodból

A “csak úgy veszek valamit” érzésnek is búcsút mondhatsz! Sokkal tudatosabban kezeled majd a vásárlást is. Ahelyett, hogy hasonló, ismétlődő, mindig újabb és újabb dolgokat vennél, inkább a lyukakat szünteted meg a gardróbszekrényedben és a hiányzó élelmiszereket pótolod majd.

A tisztántartás is egyszerűbb

A takarítás nem azzal fog kezdődni, hogy rendet raksz, hanem egyből veheted is elő a portalanító kefét! Bár biztos léteznek olyan varázslatos lények, akik élvezik az órákon át tartó elpakolászást mielőtt nekikezdhetnének a takarításhoz, azonban a többségünk nem tartozik eme csodálatos teremtmények közé.

A kevesebb több

Nagyon fontosnak tartom, hogy a KonMari segítségével pontosan tudni fogod, mi fogyott el a hűtő tároló dobozból. Könnyebben, kevesebb keresgéléssel megtalálsz majd mindent az otthonodban. Kevesebb tárgy lesz a felületeken, tágasabbnak érzed majd az otthonod.

Miért ajánlom a KonMari módszer kipróbálását?

Mások véleménye kevésbé lesz fontos

A KonMari módszer lényege, hogy saját magadra fókuszálj. Ne azzal törődj, hogy másnak mije van, a veled együttélőknek milyen olyan tárgya van, ami zavar téged. Te saját magad alakítod ki a dolgaid rendszerét, úgy, hogy az neked hozzon örömöt. Így aztán nem amiatt fogsz valamit megtartani, mert valaki más úgy gondolja.

És emlékezz, ez egy módszer. Alakítsd a saját életedhez, azokat a részeket vedd át a módszerből, amik tetszenek, úgy formázd, ahogyan szeretnéd. Vegyél ki belőle annyit, ami neked örömet okoz és előre visz. Annyi, amennyi segít elérni, hogy egy stressz- és zsúfoltságmentes otthonod legyen, örömteli tárgyakkal.

KonMari sorozat további részeit itt olvashatod el – nem érdemes kihagyni! 🙂

Kép forrása: https://konmari.com/about/

Miért ajánlom a KonMari módszer kipróbálását?
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés