Skip to content

Konyha kialakítása az új lakásunkban

Konyha kialakítása

Ebben a blogbejegyzésben betekintést nyerhettek abba, hogy hogyan is kezdődtek el az újonnan vásárolt lakásunk beépítési munkálatai. A konyha okozta a legnagyobb fejtörést, hiszen praktikusnak kell lennie, viszont a lakás adottságai miatt viszonylag kicsi lesz. Ami pedig a legnagyobb változást hozta az az, hogy nem lesz kamránk, így az élelmiszertárolást is a konyhában kell megoldanunk, ami alapos tervezést igényel. Ha ti is konyhatervezés előtt álltok, akkor segítségetekre lehet, hogy mi milyen szempontok mentén haladtunk a konyha kialakítása kapcsán.

Konyha kialakítása: a kezdeti szakasz

https://webaruhaz.kivulbelulboldogsag.hu/termek/bolton-barsony-barszek-75-cm-ko-szurke-arany-krom-acel-labazattalA tervezést Pesti Gabó lakberendezővel kezdtük meg. Első körben elmeséltem neki, hogy milyen típusú konyhát képzelek el magunknak és elkezdődött a közös agyalás. A konyha kialakítása során fontos tényező, hogy a tér közepén van egy oszlop. Az oszlop köré tervezni egy konyhát meglehetősen “izgalmas” – és nem feltétlen a legjobb értelemben… Sőt alapvetően emiatt is kicsinek lett tervezve a konyha, de Gabóval átbeszéltük, hogy hogyan tudjuk ezt egy kicsit kibővíteni (megduplázni). Ehhez komplett hideg-meleg burkolat alakításra, vésésre és sok-sok fejtörésre lesz szükség. Könnyű, nem? 

Az alaptervek alapján körvonalazódott, hogy megkapom az engedélyt (hiszen nem csak egyedül költözöm ugyebár), hogy legyen bárpultunk bárszékekkel, ami régi vágyam volt. Mint írtam viszonylag kisebb konyhánk lesz kamra nélkül, de mivel nem is főzök olyan sokat, így elfogadtam ezt.  El kellett fogadnom, hogy bár nagyon szép és rendszerezett konyhafotókat tudnék csinálni nektek, ha nincs hely és amúgy annyi élelmiszer sincs mindig otthon” mutatóba”, egy élhető konyhát kell megalkotnunk, nem pedig egy Kívül Belül Boldogság bemutatókonyhát 6 nm-es kamrával és háromszor ekkora konyhával. Gabó nagyon jó megoldásokat talált, sokat segített az ötletelésben, s ezekkel a tervekkel tovább tudtunk menni a konyhaszakértő Pál Attilához. A Konyhaszakértő csapata pedig a kezdeti tervekhez több éves tapasztalat alapján még rásegített, hogy megalkothassuk a számunkra megfelelő konyhát. 

Különböző gondolkodások

Alapvetően az egész tervezési folyamatnak nagyon örülök, mert új dolgokra nyitotta fel a szemem. Én inkább belülről kifelé gondolkodom, míg a többiek pedig pont fordítva, vagyis kívülről befelé. Ennek következtében néha ütköztek a dolgok, azonban így, hogy mindkét gondolkodás találkozott tényleg alaposan át lett beszélve minden, aminek köszönhetően számunkra a legkényelmesebb megoldásokkal lesz kialakítva a konyha.

Természetesen mindenki nagy és tágas konyhát szeretne, de ez nem minden esetben lehetséges, viszont azzal, hogy mindennek megtaláljuk a helyét és rendezetten tartjuk a teret, akkor a szabad konyhapultoknak köszönhetően tágasabbnak érezhetjük azt.

Hogy lássátok én hogyan gondolkodtam a konyha kialakítása során, mutatok erre néhány példát.

A konyhabútornál az anyag- és színválasztás mellett számomra fontos kritérium volt, hogy mit hová fogok benne elpakolni. Az alapján gondolkodtam a terveken, hogy például elég lesz a 35 cm mély polc, mivel tudtam, hogy nem akarok duplikálni, vagyis egymás mögé pakolni az OXO tárolókat. Hogy a 35 cm polc mélység megfelelő lesz, azt megerősítette az is, hogy a Lazy Susan forgótálca is kényelmesen befér majd. 

A fiók méreteinél pedig azt is figyelembe vettem, hogy felül mit szeretnék tárolni, azok milyen magasak, valamint alulra a nagyobb fiókokban milyen magas edényeket tervezek belerakni. A bárasztal mellé is készítünk majd fiókot, és ennél én már előre elterveztem, hogy egy “tudatos kacatos fiókot” szeretnék majd belőle kialakítani. Mivel így határoztam meg, hogy mi hova kerül majd, érdekes beszélgetések születtek:

“A ketchup útja az étkezőasztalhoz”

A férjemmel ezzel szivattuk még Gabót eleinte, miszerint, ha az étkezőasztalhoz leülünk, elfelejtjük a ketchupot, akkor milyen messze is lesz majd az a hűtő…badarságnak hangzik, mi viszont ezen az egy dolgon órákat ellamentálgattunk, és később ez is meghatározta, hogy hova kerüljön a bárasztal és ugyebár a hűtő.

A cél érdekében meghozott kompromisszumok

Nem titok, hogy rengeteg kompromisszumot követelt meg az új konyha kialakítása, annak érdekében, hogy a férjem számunkra megfelelő méretű kanapét tudjon választani, be kellett áldoznom a bárszékek mögötti teret, és végül nem lehetett polcos szekrényem. Pedig nagyon praktikus lett volna ott egy extra tároló. De az összességében 40 cm-t elvett volna a kanapé szélességéből, amit pedig megtorpedózott a férjem. De csak azért, mert nem tudtam konkrétan megmondani, hogy mit fogok ott tárolni. Ha tudtam volna, hogy ott fogom a tányérokat a tányértartóban tárolni, és sehol máshol nem lenne hely, akkor természetesen más is lehetett volna az eredmény, de majd kérdezzetek meg egy év múlva, hogy mennyire örülök ennek, vagy megbántam-e a döntésem!

A konyha kinézete sem elhanyagolható szempont, ezt is a férjemmel közösen kellett kitalálnunk, hogy milyen legyen. Nekem például nagyon tetszett a márványfelületű konyhapult, eleinte ebben is gondolkodtam, de a férjemnek ez egyáltalán nem tetszett, így mást kellett választanunk. Végül egy modern, letisztult fehér és szürke árnyalat mellett döntöttünk. 

Képzelhetitek, hogy milyen fűtött beszélgetéseink lehettek a beépített vs. szabadon álló hűtőről, vagy hogy milyen elemű kukás elemet válasszunk ki a Konyhaszakértő kínálatából …. és most nem túlzok.

 

A konyha kialakítása szakemberek segítségével

A szakértők, akiket a tervezéssel és kivitelezéssel megbíztunk nagyon segítőkészek voltak. Alapvetően a mi igényeink elég speciálisak, hiszen a konyhát főzés mellett, fotózásra és videózásra is használni fogom, így ezeknek a kritériumoknak is szerepe volt a tervezés során.

… Vagyis inkább fotózás és videózás mellett főzni is fogunk? …

A szakemberek azonban nagyon jól vették ezeket az akadályokat és abszolút támogató módon segítettek a kialakításban. Hogy ezt is szemléltessem egy példával: 

Nem mindegy, hogy egy adott szekrényajtó melyik irányba nyílik.

Ugyanis egyrészt fontos, hogy kényelmesen hozzáférjünk a szekrény tartalmához, ugyanakkor figyelembe kellett venni, hogy egy fotózás során mennyit árnyékol az ajtó, ha ki van nyitva. 

A konyhaszakértő munkatársainak szaktudásával mindent meg tudtunk tervezni a számunkra lehető legoptimálisabb módon, ezért is volt jó velük együtt dolgozni. Korábban is sokat dolgoztunk már több asztalossal is, és most is fogunk beépített szekrényeket csináltatni, azonban Pál Attila olyan extra dolgokat javasolt, ami másnak nem biztos, hogy eszébe jutott volna.

A “plusz”, amit kaptunk

Konyhaszakértő az ötleteinkre folyamatosan reflektált. Igyekezett minél jobb megoldásokat adni annak ellenére, hogy volt egy alap ötletünk. Például S alakú edénytároló részt javasolt a négyzet helyett, (bármennyire is az tetszett jobban) a szakmai érvekkel alátámasztotta annak előnyeit. Mondtuk neki, hogy kb. mekkora pultot szeretnénk, mire ő megnézte a könyökmagasságunkat és egy kicsit magasabb pultot javasolt, hogy az számukra kényelmesebb legyen. Rengeteg lehetőséget ajánlott, így tényleg a lehető legpraktikusabb megoldásokat tudtuk kiválasztani a konyha kialakítása során. Extra infókat kaptunk tőle, amelyek hatására például az elsőre felfelé tervezett kallantyúkat vízszintesre módosítottuk.

Gabóval pedig rengeteget gondolkodtunk együtt, hiszen ő segít megtervezni kb. az egész lakásunkat. A Konyhaszakértőnek továbbküldött tervek már egy jó alapként szolgáltak. Rengeteg emailt váltottunk Gabóval. Folyamatosan küldtem neki az inspirációul szolgáló képeket, amit ő egyből próbált beépíteni a tervekbe. Gabó is a szeme előtt tartotta a mi igényeinket és igyekezett a legtöbb kérésünknek eleget tenni. A két szakembernek sokat köszönhetünk, hiszen nagyon elégedettek vagyunk a végeredménnyel (a tervekkel, mert még várunk a beépítésre ;)!

A konyha kialakítása nem volt egyszerű és gyors folyamat, de hosszú távra tervezünk, így elengedhetetlen, hogy minden apró részlet az igényeinkhez legyen igazítva.

Nektek is azt javaslom, hogy merjetek kiállni az alapötleteitek mellett, ne féljetek megosztani az igényeiteket a tárolással kapcsolatosan sem, azonban hallgassátok meg a szakemberek javaslatait is, hogy több opció közül tudjatok dönteni egy végső megoldás mellett! 

Hiszen egy kis konyha berendezése több tervezést igényel, hogy az valóban praktikus legyen mind főzés, mind tárolás szempontjából.

1 thought on “Konyha kialakítása az új lakásunkban”

  1. Pingback: Lakás illatosítása és az illatok jótékony hatása - Kívül Belül Boldogság

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

Tippek, motiváció a mindennapokhoz