Konyha tippek elfoglalt háziasszonyoknak

Konyha tippek

A konyha rendszerezésével kapcsolatosan már nagyon sok blogot olvashattál tőlem. Azonban ebben a bejegyzésben szereplő konyha tippek kifejezetten abban fognak segíteni, hogy minél hatékonyabbá és gyorsabbá tudd tenni a munkafolyamatokat sütés-főzés közben!

Szóval az ötleteim különösen elfoglalt anyukák számára íródtak, de azt gondolom, hogy mindenki találhat maga számára is egy-két hasznos praktikát!

Konyha tippek: átláthatóság megteremtése

A konyha tippek közül a legfontosabbnak az áttekinthetőséget tartom. Hiszen, ha mindent átlátsz és mindennek tudod a helyét, akkor nem kell agyalnod főzés közben azon, hogy az adott alapanyagot hol keresd. A keresgélés pedig amellett, hogy időt vesz el, még kupit is eredményez. De hogyan érheted el ezt a rendezettséget?

Kezdd azzal, hogy átválogatod a konyhai eszközeidet! Naponta szánj egy 10-15 percet az edények, serpenyők és egyéb konyhai eszközök szelektálására. Egyszerre csak egy polcra vagy fiókra fókuszálj, s az ott tárolt dolgokat válogasd át, akár a gyermekeidet is bevonva a feladatba, ha már abban a korban vannak! Kérdezd meg tőlük, melyik a kedvenc bögréjük, amit mindenképpen meg szeretnének tartani, majd nézzétek át együtt, melyek azok, amiket szinte soha senki nem használ, így csak a helyet foglalják a polcon. Az ehhez hasonló tárgyaktól érdemes megválni, hiszen így kaphatsz átlátható végeredményt! 

Így haladj tovább a válogatással napról-napra, apró lépésenként a további kategóriákkal is.

De hogyan lesz átlátható egy konyha? Számomra az átláthatóság azt jelenti, hogyha kinyitok egy szekrényajtót, akkor a polcokon felsorakoztatott tárgyak közül mindet látom. Mélyebb polcoknál az egymás mögé elhelyezett tárgyak legyenek ugyanolyanok, például azonos bögrék vagy poharak. Tehát annak megfelelően kell szelektálnod, akkora mennyiségen érdemes tovább adnod, hogy meg tudj teremteni egy rendezett és áttekinthető állapotot a konyhádban.

Konyha tippek a konyhai eszközök rendszerezésére

A bögrék, tányérok, kisebb edények nagyon gyakran egymásba rakva vannak a konyhaszekrénybe pakolva.  Egy konyhai belső polc segítségével elkerülheted az ingatag tányér halmokat. Ezzel ki tudod használni a polcok közti magasságot, és többé nem lesznek bezsúfolva a naponta használt eszközeid.

Figyelj viszont arra, hogy mit hová pakolsz. Ne helyezd túl magasra azokat a dolgokat, amiket szeretnél, hogy a gyermekeid is elérjenek.

Ha például a gyermeked magának csinálja a reggeli müzlit, akkor a müzlis tányért ne rakd a szekrény legfelső polcára!

Tányérok rendszerezésére használhatsz tányértartó polcot is, ami ugyanúgy képes megteremteni a rendet. Ha nem olyan magas a konyhaszekrényed, hogy belső polc segítségével rendszerezd, akkor ezt a megoldást válaszd. Előnye, hogy a tányérokat úgy tudod benne elhelyezni, hogy azok ne sérüljenek.

Amennyiben a szelektálás után is sok serpenyőd maradt, akkor ezeknek sem árt találni egy fix helyet a konyhában. Azonban ezeket a kialakításuk és méretbeli különbségeik miatt nem célszerű egymásba helyezve tárolni, mert a legalsót mindig nehézkes kiemelni. Különösen, ha sietned kell a főzéssel, mert elszaporodtak otthon a tennivalóid, akkor nem meglepő, hogy csak kitéped a serpenyőt a többi alól, ezzel felfordulást csinálva. Ezáltal könnyen sérülhetnek, karcolódhatnak, és a tapadásmentes bevonatnak annyi.

Ha tágas a konyhád és nem kell spórolnod a hellyel, akkor rendezd a serpenyőidet vagy az edények fedőit inkább egy álló serpenyőtartóba. Így minden serpenyődnek meg lesz a helye és nem kell keresgéléssel töltened az időd, amikor eljött az ebédidő és meg kell etetned az éhes szájakat.

Ha totyogós korú gyermeked van, akkor a legalsó fiókodba vagy polcodra érdemes a műanyag dobozokat, keverőedényeket pakolnod. Ugyanis sok kisgyerek imádja ezeket állandóan ki- és bepakolni, valamint főzőcskéset játszani velük. Amíg főzöl, vagy pakolászol a konyhában engedd meg neki, hogy melletted rendezgesse ő is ezeket.

Konyha tippek a rendezett élelmiszer tároláshoz

Kitalálni egy átlátható rendszert az élelmiszerek számára nem egyszerű, hiszen némi utánajárást igényel.

Fel kell mérned, hogy mennyi hely áll rendelkezésre az élelmiszerek számára. Amíg a gyermeked mesét néz, szánj 10 percet arra, hogy megnézed mik azok az élelmiszerek, amik állandó szerepet töltenek be a konyhádban. Írd fel ezeket, majd később gondold át, hogy ezekből mekkora kiszerelést szoktál általában vásárolni! Szeretsz betárazni néhány alapanyagból vagy inkább sűrűbben vásárolsz? Gondolkodj el ezeken a kérdéseken és tanácsokon és ezek alapján dönts a megfelelő tárolási módszer mellett! A következő konyha tippek tehát a különböző ételtárolási módokhoz nyújtanak majd segítséget!

A légmentes ételtárolás első lépései

Ha a fentiek alapján úgy döntesz, hogy a légmentes tárolás lesz számodra a legkényelmesebb és legpraktikusabb, akkor most ehhez adok néhány támpontot. 

Miután felmérted, hogy mik azok az élelmiszerek, amiket gyakran használsz és vásárolsz, jöhet a megfelelő légmentes OXO tároló kiválasztása. Extra figyelmet fordíts annak, hogy a vásárlási szokásaidnak megfelelően válassz OXO-t! Először is mérd le a polcaidat, ahova a tárolókat helyeznéd. Másodszor pedig minden élelmiszer számára egyénileg válassz tárolót. Tehát, ha a lisztből általában betárazol, vagyis egy vásárlás alkalmával több zacskóval szerzel be, akkor annak válassz nagyobb méretű étel tároló dobozt. A gyerekek szeretik, ha ők is részesülnek a számukra felnőttes dolgokból, ezért tehetsz egy próbát azzal, hogy az ő kis müzlijének is beszerzel egy tárolót. Az én gyerekem például már 4 éves korától használja az OXO-t. Szereti és – lekopogom – nem is teszi tönkre.

A tárolók átlátszóak, így mindig tudni fogod, hogy mikor kell újra bevásárló túrára indulni.

Ahhoz azonban, hogy főzés közben gyorsan megtaláld, amit éppen keresel, érdemes címkéket használni.

Hiszen például lisztekből is létezik többféle: gluténmentes, rozsliszt, búzaliszt, teljes kiőrlésű, viszont ezzel a módszerrel elkerülheted azt, hogy összekeverd a különböző fajtákat. Valamint a címkére fel tudod írni a lejárati időt, így azt is könnyen nyomon tudod követni, hogy mennyi időd maradt az adott száraz élelmiszer feldolgozására. 

Nincs időd vagy kapacitásod az átöntögetésre?

Ha nem akarsz mindent átöntögetni, mert nem érzed a saját rendszerezési stílusodnak, vagy esetleg olyan sokfajta alapanyagod van, ami számára nincsen elegendő helyed, hogy az összeset így tárold, akkor más megoldást kell választanod. 

Az élelmiszereket, alapanyagokat az eredeti csomagolásukban is tárolhatod. A következő konyha tippek mutatnak ehhez néhány alternatívát számodra.

A zacskós élelmiszertárolást is kezdd a szelektálással! Válogasd ki a lejárt fűszereket, rizst, cukrot, lisztet, zsemlemorzsát és dobd ki ezeket.

Nem érdemes tovább tartogatnod a lejárt szavatosságú dolgokat, mert így sosem fogsz egyről a kettőre jutni a szelektálásban.

Továbbá nem is ajánlom, hogy romlott élelmiszert használj fel a főzés során. Ezután alkoss élelmiszerkategóriákat és ezek alapján válassz néhány szekrényeddel és az általad használt élelmiszer mennyiségekkel kompatibilis rendszerezőt!

Az elől nyitott kamratároló például megfelelő egy kategória rendszerezésére. Könnyen átláthatod, és ha felcímkézed, így könnyebben és gyorsabban megtalálhatod a keresett élelmiszert. A nasiknak kinevezett tárolót helyezd magasabb polcra, hogy a gyerekek ne tudjanak akármikor hozzáférni, míg a gyümölcsök
kel teli kosarat helyezheted lejjebb, hogy bármikor kedvet kaphasson egy kis egészséges finomsághoz.

A konzerveket, befőtteket, kisebb olajokat tartsd egy konyhai fűszertartó polc piramison, vagy egy nagyobb, elválasztókkal ellátott forgótálcán. Így ezeket is nagyon könnyen meg tudod találni. A piramis abban segít, hogy a polc végében tárolt élelmiszereket is lásd, hiszen a különböző szintek kiemelik azokat. A forgótálca előnye pedig az, hogy egyszerűen hozzáférsz bármelyik alapanyaghoz.

Folyton szem előtt lesznek, amivel elkerülheted azt, hogy a lejárt szavatosságnak köszönhetően ki kelljen dobni azokat.

Az üveges fűszerek tárolására is ajánlom mindkét megoldást. Viszont kifejezetten fontos, hogy mindig tartsd közel a fűszereket a főzőlaphoz, tűzhelyhez, hogy ezzel is megkönnyítsd a saját feladatod a főzés során!

Vegyes tárolás a maximális kényelem érdekében

Nincs kőbe vésve, hogy csak légmentesen, vagy csak zacskósan tárolhatsz. Vegyítheted is a két módszert, a lényeg, hogy számodra és a családod számára egyszerű és kényelmes legyen.

Ha vegyesen tárolsz, akkor arra célszerű figyelned, hogy ne keletkezzen kavalkád a kamrádban, konyhaszekrényedben.

Egymáshoz illő tárolókat válassz, és figyelj, hogy kényelmesen elférjenek egymás mellett. Ami fontos, hogy a gyakran használt termékeket helyezd szemmagasságba. 

Az átláthatóság mellett, akkor érheted el a legesztétikusabb hatást, ha egy polcon egyféle tárolót használsz vagy a konyhaszekrényedbe azonos termékcsaládba tartozó tárolókat választasz.

Hogyan spórolj az időddel a konyhában?

Sokszor nehéz összeegyeztetni a napi teendőket. A munka, a gyermeknevelés és a háztartásvezetés trióra sokszor nem elég 24 óra egy anyuka számára. Tehát minden apró időspórolási praktika rengeteget számít. Lássuk mik azok a konyha tippek, amik segítségedre lehetnek és az idő mellett energiát is megtakaríthatsz vele. Azonban ne felejtsd el, ne akarj mindig Superwoman lenni. Ha kimerült vagy rendelj inkább pizzát vacsira, mert a családod számára is a legfontosabb, hogy túlhajtott anyuka helyett, kiegyensúlyozottnak érezd magad!

Amivel időt nyerhetsz: tervezz előre, vásárolj online

Általában főzés előtt a családtagok „nem tudommal” válaszolnak arra a kérdésre, „Mit ennétek, mit főzzek?”. Hogy ezt elkerüld és ne teljenek el értékes percek azzal, hogy ezen agyalsz, készíts egy listát azokról az ételekről, amiket a családod minden tagja szeret és amit gyakran főzöl, van hozzá bevált recepted.

Azokon a napokon, amikor ötleted sincs mit készíts másnap ebédre vagy vacsorára, kérd meg a gyermeked vagy párod, hogy válasszon egy ételt a listáról.

Így már azt is egyből láthatod, mik azok az alapanyagok, amiket még addig be kell szerezned hozzá! 

Azzal is sok időt nyerhetsz, ha megpróbálkozol a menütervezéssel. Mindenesetre, ha már időben tudod, hogy mit fogsz főzni, akkor még hatékonyabbá teheted a folyamatot azzal, hogy online rendeled meg a szükséges hozzávalókat. Így megspórolod a boltig vezető utat és a sorban állást, valamint kedvezel a pénztárcádnak is azzal, hogy valóban a szükséges dolgokat rendeled csak meg és bóklászás közben nem csábulsz el néhány finomság láttán.

Írj bevásárlólistát akkor is, ha a személyes vásárlást részesíted előnyben.

A hagyományos papír alapú lista helyett vezess online bevásárlólistát!

Oszd meg ezt a férjeddel, pároddal, aki szintén bele tudja írni, ha valamire szüksége van. Mivel mindketten látjátok miket kell beszerezni, így a párod is könnyebben el tudja intézni néha helyetted hazafele menet a vásárlást a lista alapján.

Vond be a gyerekeket is!

Azt javaslom próbáld meg beavatni a gyermekedet egy-két konyhai feladatba, hiszen így haladsz a fontos teendőkkel és közben ő sem unatkozik. 

Ha már picit nagyobb megtaníthatod például hogyan pakoljon be maga után a mosogatógépbe vagy esetleg segíthet neked a sütés-főzés során kimérni a hozzávalókat. Akár egy nagyobb bevásárlás után meg tudja csinálni a légmentes ételtároló dobozok újratöltését is a segítségeddel! Egy kirándulás napja előtt pedig megkérheted, hogy az uzsonnára szánt darabolt gyümölcsöt vagy egyéb nasit csomagolja el magának egy Stasher szilikon hűtőtasak segítségével!

Alkalmazz feladat táblát!

Készíts egy táblázatot, amibe kiosztod, kinek milyen feladatokat kell elvégeznie az adott héten vagy hónapban.

Helyezd el a hűtőre, hiszen sokszor ez a lakás központi helye. Így nem kell minden házimunkát egyedül megcsinálnod. A nagyobb gyerekeidnek beoszthatod mely napokon kell gondoskodniuk a koszos tányérokról és edényekről, jegyezd fel, mikor ki lesz a szemétfelelős. A férjeddel beszéld át, hogy mely napokon lenne segítség, ha ő vásárolna be, vagy esetleg gondoskodna az aznapi vacsoráról.

Egészen kicsi gyermek számára a saját játékainak elpakolását oszd ki feladatul, vagy esetleg tanítsd meg a portörlésre, ami a kisgyerekeknek sokszor szórakoztató játékot jelent. Arra figyelj, hogy mindenkinek az életkorával és szabadidejének megfelelő házimunkát ossz ki. Sőt érdemes havonta összeülni és együtt átbeszélni a személyes teendőket! Ezzel nagy terhet emelhetsz le a válladról és több időd és energiád marad önmagadra. Hiszen, ha nem kell egy nap például a mosógép beindításával foglalkoznod, akkor lehet, hogy nyugisabban el tudod készíteni az aznapi vacsorát.

A főzés viszont csak akkor lehet gyors és gördülékeny folyamat, ha rend van körülötted.

A konyhapultot minden esetben tartsd tisztán, minél kevesebb dolgot hagyj rajta.

Ezt pedig csak úgy tudod elérni, hogyha mindennek találsz helyet, amit aztán a használatot követően vissza is tudsz pakolni.

Jelölj ki egy nyugisabb napot, amikor van egy kis időd konyha rendszerezéssel foglalkozni, vagy mindennap foglalkozz negyedórát a konyhád különböző pontjainak rendbe rakásával. Ez nem pár perces művelet, de garantálom, hogy a későbbiekben visszanyered a rendrakásba fordított időt! 

Mik azok a konyha tippek, amiket hasznosnak találtál? Van esetleg más ötleted, ami segítségül szolgálhat a többi elfoglalt anyukának? Kövesd a Kívül Belül Boldogság Facebook oldalát, ahol te is megoszthatod a gondolataidat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük