A konyhafelszerelés eltérő lehet konyhánként.

Valahol a húszas éveink elején kevéssé válik a konyhában az egy darab tányér, pohár, evőeszköz és serpenyő kombináció. A felnőtt élet egyik első lépése, amikor beszerzed a konyhafelszerelés további elemeit… de vajon mennyi az elég?

Kell az ötliteres levesfőző fazék egy családnak vagy még kicsi is? Szükséged van derelyevágóra, levesszűrőre vagy aranyos, rénszarvasos süteménykiszúróra? Segítek, hogy a saját igényeidnek és ízlésednek megfelelően a konyhád egy rendszerezett helyiség lehessen és átgondoltan alakíthasd ki a konyhafelszerelést!

Kezdő konyha: csak egyszerűen!

Amikor a legelső konyhádat alakítod ki, akkor érdemes rögtön kategóriákban gondolkodni. Van néhány alapvető dolog, amire mindenképpen szükséged lesz. Ezek azok, amelyek nélkül nem lehet sütni vagy főzni. Kelleni fog egy lábas, egy serpenyő és egy tepsi, valamint néhány tányér, pohár, evőeszköz, egy fakanál, merőkanál, továbbá egy vágódeszka, egy kicsi és egy nagyobb kés. Ezekkel már elindíthatod életed első konyháját: ezekkel a konyhai eszközökkel simán összedobsz majd egy finom vacsorát!

Előre a praktikumért és a kényelmes megoldásokért!

A következő kategóriába az esik, ami helyettesíthető, kiváltható a fenti alapeszközökkel, de jelentősen macerásabb. Egy fedőt a lábasra illesztve leönthető a tésztafőző víz, de elég sanszos, hogy a gőzben, az átnedvesedő konyharuhával, a csúszkáló fedővel előbb-utóbb megégeted magad. Vagy jó lenne az elkészült ételt áttölteni egy másik edénybe, hogy használható legyen újra a lábas: megoldhatod néhány befőttesüveggel, de azért nem lesz a legtutibb. Szóval kell néhány tálaláshoz használható tálka, tésztaszűrő, reszelő, tálalóeszközök, egy nagyobb fazék a leveseknek, fedők, teáskanalak, néhány bögre, egy kancsó, esetleg vízforraló, müzlis tál.

A konyhafelszerelés meghatározója a bögremennyiség.

Végül jöjjenek az extrák…!

És akkor következzék az utolsó kategória: a konyhai aktivitás szerinti. Ha Jamie Oliver tanulni jöhetne hozzád és hétvégente emeletes tortákat készítesz fondanttal bevonva, akkor lesz a konyhafelszerelés kötelező elemei lesznek a sütőformák, keverőtálak, különböző kések és cukrászeszközök. Ha a napi feladatok közé tartozik két-három gyerkőc ellátása akkor praktikus lehet, ha eleve ott áll a konyhapultodon egy multifunkciós robotgép, van egy nagyobb étkészleted és profi ételtárolókkal rendelkezel. Ha viszont hetente csak egyszer-kétszer főzöl otthon, akkor valószínűleg az alap és kényelmi konyhafelszereléssel simán elboldogulsz.

Készítettem egy letölthető listát, ami a segítségedre lesz, hogy kialakítsd a megfelelő felszereltséget a konyhádhoz, a saját igényeid szerint. Természetesen a webáruházból a tárolók és a rendszerezők megvásárolhatóak 🙂

Töltsd le a testre szabható, bővíthető listát

Konyhai eszközök: minőség vagy mennyiség?

A következő szempont, amit a konyhafelszerelés kapcsán szem előtt kell tartani, hogy milyen minőségben és mekkora mennyiségben szerzel be dolgokat.

Rendszeresen, harsogva feltett kérdéseim, hogy milyen gyakran használod a kristály pezsgős poharakat és évente hányszor veszed elő a 24 részes tálalószettet? A másik vesszőparipáim a bögrék: a legtöbb háztartásban úgy vannak velük az ügyfeleim, mint nők a cipőkkel, soha nem lehet belőle elég. Valójában két főre bőségesen elég 6 bögre, a maradék 20 sorsáról pedig lehet dönteni. A mennyiségeket érdemes az átlagos használathoz méretezni és az extra darabokat pedig elpakolni a nehezebben elérhető helyekre, a kamrába, bedobozolni. Így ha szükséges, akkor egy-két perc alatt elővehetőek, de a hétkzönapokban nem foglalják a helyet feleslegesen!

A minőséget pedig ár-érték arányban érdemes vizsgálni. Ha napi szinten használod őket, akkor olcsó ételtárolókból évente, kétévente vehetsz egy tizenötös garnitúrát: el kell menni vásárolni, költeni és extra szemetet is jelent. Érdemes leülni és átszámolni: megéri neked, ha egy 5-6 évig használható, esztétikus ételtárolóra egyszer egy nagyobb összeget költesz? Ugyanez a helyzet a jó minőségű késekkel, serpenyőkkel, fazekakkal is – számolni kell, aztán döntést hozni.

Dekor vagy praktikum?

Elhanyagolhatatlan, hogy a konyhában minden kézre álljon és jól érezzük magunkat a helyiségben. A legpraktikusabban kialakított konyhafelszerelés is lehet túl rideg a szívünknek kedves, néhány darab bohókás bögre nélkül. Ugyanígy, a dekoratív, hexaéder formájú tárolódobozok is okozhatnak bosszúságot, ha a rossz helykihasználás miatt megint nincs hova tenni az alapanyagokat. Figyelni kell a kettő egyensúlyára: esztétikus, örömöt okozó ÉS praktikus dolgok kell, hogy körbevegyen minket.

Zsúfoltság helyett átlátható rendszer

Ha megvan a megfelelő konyhafelszerelés, a kívánt mennyiségben, minőségben és még a megjelenése is stimmel az ízlésedhez, akkor következik az elrendezésük. Alapvetően úgy érdemes felépíteni a saját kis rendszeredet, hogy mindennek ott legyen a helye, ahol használod. A kávés csészéket tedd a kávégép elérhető közelségébe, a gyakran használt tányérok legyenek az alsó polcon és így tovább.

A fiókoknál különösen fontos, hogy ne ömleszd be a dolgokat. Néhány fiókrendszerező elem beszerzésével hosszú távon is rendet tarthatsz és kihasználhatod a függőleges teret is. Így függőlegesen és vízszintesen is kihasználhatod a fiókjaid adta lehetőségeket: rengeteg dolgot elnyelhetnek és mégis pillanatok alatt elő tudod majd venni, amit keresel!

Műanyag ételtárolók, bambusz elválasztók, üveg tálalóedények

A konyhafelszerelés kiválasztásánál az alapanyagok a tisztán tarthatóság és a környezettudatosság szempontjából is fontosak. Azt javaslom, hogy az élelmiszer tárolásához mindenképpen biztonságos, tartós műanyagtárolókat vagy üveg tárolódobozokat használj, a zárt helyekre, ahol kevésbé éri a főzés zsíros párája pedig mehetnek a fából, bambuszból készült kiegészítők.
Ha mindennek megvan a maga helye, legyen szó élelmiszerről, zöldségpucoló késről vagy üveg tálalóedényről, akkor a hétköznapok sokkal egyszerűbbé és gördülékenyebbé válnak majd. Ez pedig időt, stresszt spórol meg: idővel úgyis mindig csehül állunk, stresszből meg van már éppen elég, nem? 🙂

Titkos trükk: könnyű, papír konyhafelszerelés

A felsorolt lépések követve a legtöbb konyhai dologról már el tudod dönteni, hogy szükséged van-e rá. Viszont van néhány olyan eset, amikor extra segítségre van szükség. A minimalista konyhádban 10 fős gyerekzsúrra kéne felkészülni? Meglepetésszerűen nálad lesz a karácsonyi vacsora? Minden vágyad egy ízléses konyha, de még ötször fogsz költözni a következő néhány évben?

Az én bevált trükköm az ilyen helyzetekre: papír konyhafelszerelés. Nem igényel nagyobb beruházást, még a legkisebb lakásban is lehet helyet találni a tárolásához és hihetetlenül szép, akár lézervágott darabokat lehet találni. Létezik papírból stabil, kihajtogatható tortaállvány, csipkés szélű tálca, tortaalátét. Ha hirtelen kell megoldanod egy olyan helyzetet, amire a jelenlegi konyhafelszerelésed nem alkalmas, akkor gyorsan és kedvező áron beszerezhetsz alkalmi használatra ilyen papír kiegészítőket.

Te vagy a konyhádért, vagy…?

a konyhád van érted? Az a cél, hogy legyen egy ízlésesre dekorált, kütyükkel telipakolt, de diszfunkcionális helyiséged, vagy az, hogy legyen a lakásban egy olyan pont, ahol örömmel és hatékonyan tudsz, tudtok finomságokat készíteni? A kérdés persze költői. 🙂

Remélem, hogy a fenti gondolatmenetet követve te is megalkotod a saját igényeidhez és ízlésedhez igazított konyhát: a benne lévő felszerelések, eszközök pedig jól szolgálják majd a sütés-főzést. Általános útmutató nehezen adható, hiszen amíg számomra a sütőeszközök lesznek nélkülözhetőek, addig másnak serpenyőből kell kevesebb… A lényeg, hogy minden számodra szükséges dologgal rendelkezz és jól érezd magad a felszerelt konyhádban!

 

Élelmiszertároló doboz

Evőeszköztartó

Hűtőrendszerező

Modern konyha és a teafiletr tároló

Teatartó doboz