Konyhai tároló megoldások – így tartsd meg a rendet!

Konyhai rendszerező megoldások.
hirdetés

A konyhai tárolás nem tűnik túl bonyolult dolognak elsőre, aztán másodjára mind belefutunk, hogy egy gőzös-párás helyiségben kellene minden élelmiszernek, munkafelületnek, eszköznek és edénynek praktikus, kézre eső helyet találni. Ráadásul a négyzetméterek száma is fix! A mai cikkben konyhai tároló ötletek garmadájával állok elő: ha csak egyet tudsz gyakorlatba ültetni közülük, már akkor is egyszerűbbek lesznek a hétköznapok! 🙂 Sok-sok rendszerezett konyha után gyűjtöttem össze ezeket a tippeket, remélem, találsz benne számodra is alkalmazhatót!

Konyhai tárolási praktikák: hagyományok és praktikum

Mindenek előtt tisztáznunk kell, hogy az “ahogy tanultam” már nem biztos, hogy működőképes. A falra lógatott főzőedények ideje már lejárt: a konyhai eszközök tárolása a kis lakásokban egészen más, mint nagyanyáink, dédanyáink idejében a házakban.

A konyhai tároló üvegek praktikuma megkérdőjeleződik, amikor a kisgyerekeket is beengedjük próbálkozni a konyhába, a konyhai tároló kosár is kaotikussá válik, amikor csak kis mennyiségeket tárolunk, sok, különféle élelmiszerből. Ki tart otthon ma már több tízkilónyi krumplit vagy hagymát a télre?

Korábban nem állt rendelkezésre megfizethető áron az a technika, ami ma elérhetővé teszi, hogy a konyhai tároló szekrényben egy-egy Lazy Susan forogjon, vagy épp kihúzható konyhai tároló rácsok tegyék használhatóvá a fal mellett maradó 10 centis helyet. A fedők és a tepsik is elrejthetőek már egy szekrény belsejében egy tepsitároló segítségével!

Érdemes tehát felülvizsgálni a megszokást és a hagyományt és a saját használati módunkhoz formálni a konyhát. Konyhai tároló polcok – az átlátható rendszerért!

Megoldások polcos tároláshoz

A polcoknál kétféle dologra kell figyelni: ha mélyek, nem szabad túlpakolni őket, mert fogalmunk sem lesz arról, hogy a hátsó traktusban épp mi avasodik meg. A másik, hogy jobb dobozokat, kosarakat is használni a konyhai tároló polc takaríthatóságáért. Ilyen rendszer esetén nem kell minden üvegcsét egyesével leemelgetni egy polctörléshez… – és közvetetten, de így lesz tisztább a konyhapolcod. Ha téged is irritál a polcot ellepő lisztréteg, akkor érdemes elgondolkodnod rajta.

Ha nagyon magasak a polcok, akkor a függőleges tér megosztásáról kell gondoskodni, belső polcok segítségével. Akár a tányérok, akár az élelmiszerek tárolásának használod: megduplázza a helyet!

A teásdobozok halma helyett lehet egy rendszerezett tárolód vagy akár egy esztétikus teafilter tárolóba is kerülhetnek a kedvenc teáid. Egyszer kell beszerezni és a következő 10 évben nem harcolsz többet a papírdoboz tornyokkal. Itt pedig különösen figyelni kell arra is, hogy sok teafiltertartóba nem fér bele a nagyobb csomagolású tea, ami sok frusztrációt okozhat neked. Szóval csak olyat vásárolj, ami elég nagy minden fajta teafilterhez.

A konyhai tároló polc tere függőlegesen is kihasználható: egy fűszertartó piramis rengeteg keresgéléstől és pakolászástól ment meg. Ráadásul a darabok szélességét te magad szabályozhatod. Ha több fűszered lesz, nem muszáj másikat beszerezni, teleszkóposan szélesebbre nyithatod. A hosszú távú konyhai tárolási megoldások ilyenek, nem?

A tökéletes konyhai tároló doboz kiválasztása

A konyhai tárolási ötletek garmadájából olyan rendszert érdemes kialakítani a polcainkon, amely egységes képet nyújt. Az én jolly jokereim az átlátszó, egymásra tehető, kombinálható konyhai műanyag tároló dobozok. Átláthatóbb, letisztultabb lesz a dobozok tartalma – nem kell gondolkodni, hogy a cicás kakaós fémdobozban a cukor vagy a bulgur lakik-e. Mivel a dobozok folyamatosan beszerezhetőek – az OXO nagyon régóta forgalmazza őket -, így folyamatosan tudsz bővíteni extra dobozokkal és egységes marad a konyhai tárolódoboz szett.

Az már csak ráadás, ha minden konyhai tárolóedény vákuumosan záródik is: elfelejthetjük a molyokat és egyéb kártevőket!

Ha az ételkészítéskor fontos a gluténmentesség vagy más allergiára kell tekintettel lenni, akkor a konyhai tároló edények tökéletes záródása abszolút felértékelődik. Gluténérzékenyként személyesen is megerősíthetem! 😉

Készítettem egy Youtube-videót a nálam kapható OXO műanyag konyhai tároló szett űrtartalmáról, hogy segítsek eldönteni, mekkora méretet válassz a liszthez, cukorhoz, vöröslencséhez. Különféle méretek kaphatóak, de mégis, mindegyik család tagjai kompatibilisek egymással, egymás tetejére helyezhetőek.

Mivel 2019 nyarán megnyílt a bemutatótermem Budapest közepén (1068 Bp. Szófia u. 18. – minden hétfőn és csütörtökön!) , ezért bármikor eljöhetsz és magad is meggyőződhetsz az OXO termékek minőségéről, mielőtt elkezded a beszerzésüket. Ugorj be és próbáld ki a konyhai tároló dobozok egykezes kinyitását: beléjük fogsz szeretni, garantálom! 🙂

A tárolóedények kapcsán mindig felmerül az üveg-műanyag kérdés. Az én őszinte válaszom, hogy ha szereted az üveget, akkor teljesen jó megoldás lehet. De szerintem az üveg nehéz és törékeny is tud lenni, ráadásul nem feltétlenül záródik pontosan, ezért nem megoldás mindenki számára. Ilyen esetekben az áttetsző, törésálló, hosszú-hosszú évekig használható műanyag a legjobb választás.

Tárolási ötletek a rendezett konyhai fiókhoz

Linus bővíthető evőeszköztartóÉs akkor következzék a mumus: a konyhai mindenes fiók, ahol a szükségesnek gondolt, de mégis ritkán használt eszközöket tároljuk… Nem szabad elfelejteni, hogy a rendszerezett tárolás alapfeltétele a szelektálás: csak azt tartsd meg, amit használsz is! A maradék mehet ajándékba, adományba, vagy ha olyan az állapota, akkor hulladéknak.

A helytakarékos konyhai tároló ötletek a fiókban mindig a tér felosztásán alapszanak. A szupermély fiókokat megtöltheted OXO tárolóedényekkel, a lapos, pár centi mély fiókokban pedig az evőeszköztartók, a fiók rendszerezők és az egyéb térelosztók segítenek a rend megtartásában.

A konyhai fiókos tároló általában ezeket a fura formájú eszközöket rejti, amelyek nem férnek el a konyhai evőeszköztartóban: ezeknek a fa fiókelosztók segítségével saját konyhai tároló rekeszt teremthetünk a fiókon belül. És így lesz saját helye a lakásban a dinoszauruszos merőkanálnak is!

Konyhai tároló állvány – a helytakarékos tárolási megoldás

A konyhai tárolási tippek közül ez az én szívszerelmem, mert nem csak a konyhában sokoldalú megoldás, de a ház egész területén bármikor hasznosítható. Ő a zsúrkocsi! A konyhai kerekes tároló a szekrény meghosszabbítása, a pult megtoldása, egy olyan modern, praktikus lehetőség, amit bármikor a konyhaasztal alá rejthetsz.

A konyhai gurulós tároló állvány multifunkciós szerepét grillezésekkor, kerti sütögetésekkor imádni fogod! Az eszközöket, evőeszközöket, tányérokat és a sütésre előkészített zöldségeket, gyümölcsöket szépen összekészítheted a konyhád kényelmében és a görgős tároló kocsidon egyszerűen kigördítheted.

De léteznek persze kerekek nélküli konyhai tároló állványok is, amelyekkel átmenetileg kibővítheted a helyiség tárolókapacitását. Ez lehet konyhai függő tároló, amit a falra erősíthetsz, vagy akár a kamraajtó belső oldalára is teheted, de egy ilyen állvány akár a konyhai kisgép-tárolód szerepét is betöltheti. Így a turmix, a robotgép, a piritós sütő nem a pulton foglalja a munkafelületetet, hanem rendszerezetten kap helyet, mégis kéznél lesz.

Pakolás a konyhában – stílusosan és esztétikusan

A konyhai tároló eszközök kiválasztásakor mindig érdemes a konyha stílusához igazodni. Ha mindenhol másféle, neonszínű tárolóedénykék lógnak, ha a szekrényeidben öt eltérő doboz van, amelyek nem férnek el egymástól, akkor a rend nem téged fog szolgálni. A konyhaszekrényed mérete, színe és stílusa ezért lesz mérvadó. A minimalista kiegészítők nagyobb valószínűséggel fognak passzolni a nagy egészhez, ezért a kedvenceim a krómozott, fehér, letisztult változatok.

Számodra mi az a konyhai tárolási megoldás, ami hosszú 10-15 éves távon is megmaradt és működőképes? Mit gondolsz a fenti tippekről, van olyan, amit te is használsz ezek közül? Írd meg itt vagy Facebookon kommentben!

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés