Skip to content

Konyhaszekrény rendszerezés: 5 dolog, amitől ideje megszabadulnod

  konyhaszekrény rendszerezés

  Kicsinek érzed a konyhád? Lehet, hogy azért érzed így, mert túl sok mindent felhalmoztál az évek alatt? A konyhaszekrény rendszerezés során ideje átválogatni a konyhai eszközeid, hogy kényelmesen elférj és ne érezd túl szűkösnek a teret. Segítek irányt mutatni, hogy mi az az 5 dolog, aminek nagy valószínűséggel feleslegesen szorítasz helyet a konyhádban!

  Konyhaszekrény rendszerezés első lépése: szelektálás

  A konyhai tárolás tökéletesítése érdekében mindenképp szelektálásba kell kezdened. Ugyanis a túl sok tárgyat sokkal nehezebb rendszerezni és hosszú távon rendben tartani. De miket érdemes kiszelektálni? A következő 5 dolog, amit összegyűjtöttem segíthet az elindulásban, ami után gyerekjáték lesz a konyhaszekrény rendszerezés!

  A listában most nem térek ki külön az élelmiszerekre, de természetesen a száraz élelmiszereket és tartós alapanyagokat is mindenképpen válogasd át és válj meg azoktól, amiknek lejárt a szavatossága!

  1. Egészségre ártalmas konyhai eszközök 

  Mindenképpen válj meg azoktól a konyhai eszközöktől, amik használata veszélyes lehet az egészségedre. Ilyenek például a rozsdás edények és apróbb eszközök, mint a krumplinyomó vagy sajtreszelő. Mindenképpen nézd át a fémből készült eszközeidet, hogy milyen állapotban vannak! Továbbá válj meg azoktól az edényektől is, amikről lekopott a zománc vagy megsérült a teflon felület. Ahhoz, hogy a jövőben ezt elkerüld, sorakoztasd serpenyő tartóba az edényeket és használj szilikon spatulát a főzés során, mert ez nem tesz kárt az bennük.

  2. Törött, hibás, használhatatlan eszközök 

  Gondolom nem szükséges megmagyarázni, hogy a törött és szinte használhatatlan eszközöket miért nem érdemes megtartani. Ide tartoznak az olyan kellékek, mint a szedőkanál, aminek hiányzik a nyele, a lábas, aminek letörtek a fülei vagy például egy megrepedt tálca is.

  Hosszútávon ezeket érdemes lecserélni, mert akadályozzák a gyors és hatékony főzést!

  3. Amiről nem tudod, hogy mire való 

  A legtöbb ember konyhájában találhatóak olyan tárgyak, amiknek fura kialakítása miatt elsőre nehéz megmondani, hogy pontosan mire való. Ilyen lehet például egy hagyma aprítást segítő villa, vagy egy kukorica hámozó, ami segít a főtt kukoricacső megpucolásában. Ezek általában azok a kellékek, amik nélkül is könnyen boldogulnánk a konyhában, de ritka esetekben segítségünkre lehetnek.

  Ha vannak hasonló dolgaid, akkor a konyhaszekrény rendszerezés megkezdése előtt válogasd át ezeket, nézz utána, hogy az adott tárgy pontosan mire való és ha úgy érzed nincs rá szükséged, akkor válj meg tőle. Azt gondolom, hogyha eddig sem tudtad, hogy mire használhatnád, nagy eséllyel nem fog hiányozni a továbbiakban sem!

   

  4. Amiből rengeteg van

  Azokat a tárgyakat, amikből annyi van, hogy a felét már nem is használod, célszerű alaposan kiszelektálni, mert sok helyet szabadíthatsz fel ennek köszönhetően. Ha egy adott dologból, például pizzavágóból vagy szilikon sütőformából találsz a fiókodban 2-3 db-ot, akkor abból válaszd ki a kedvenced, mert az ilyen egymást helyettesítő kellékekből sem szükséges többet megtartani. De amiből szinte mindig rengeteg van egy-egy háztartásban azok a bögrék. Neked hány bögréd van?

  Ideje kiszelektálni a promóciós bögréket és azokat is, amiket sosem használsz.

  Tartsd meg a néhány kedvenc darabod vagy azokat, amik egy készletet alkotnak, a többi csak a helyet foglalja!

  5. Befőttes üvegek, műanyag dobozok

  Bár a befőttes üvegek sokszor nagyon hasznosak tudnak lenni, egy idő után rengeteg össze tud belőlük gyűlni. Válogasd át ezeket és amelyiknek nem találod a tetejét, vagy olyan méretű és formájú, ami ételtárolás szempontjából nem a legpraktikusabb azt tedd a szelektív hulladékgyűjtőbe. Csak annyi üveget tarts meg, amit valóban használsz is! A mindenféle szedett-vedett jégkrémes és tejfölös dobozokkal ugyanez a helyzet. A legtöbb ilyen doboz nem zár jól, hamar besárgul és könnyen elkeveredik a teteje. Válj meg ezektől és inkább jó minőségű ételtároló dobozokba vagy Stasher hűtőtasakokba fektess be, ha lefagyasztáshoz vagy maradékok elcsomagolásához eddig ezeket használtad. 

  Mire figyelj a konyhaszekrény rendszerezés során?

  Az, hogy a konyhaszekrény rendszerezés milyen szisztéma szerint működik jól nálad, az attól is függ, hogy milyen konyhabútor áll rendelkezésedre: nyitott vagy zárt tárolási rendszer. Ugyanis van, akiknek ajtókkal ellátott konyhaszekrény található a falon, míg másoknak nyitott polcrendszeren kell megoldania a tárolást. A nyitott polcok hátránya, hogy a rajta tárold dolgok állandóan szem előtt vannak és egy aprócska rendetlenség és zsúfoltság is vizuális zajt okozhat. Emiatt arra figyelj, hogy az itt tárolt dolgokat szellősen, jól elkülönítve pakold egymástól.

  Egy tányértartó polc vagy egy konyhai belső polc segítségével sokkal esztétikusabban tudod tárolni a tányérokat, mintha simán csak egymásba pakolnád őket. Arról nem beszélve, hogy praktikusabb és biztonságosabb is, hiszen a polcról való leemelés során az egymásba pakolt tányérok könnyen sérülhetnek a nehézkes hozzáférhetőség miatt.

  Az ajtók mögé bújtatott rendszer kialakítása annyiban egyszerűbb, hogy a megfelelő tárolók segítségével jóval több mindent el tudsz ide pakolni, mert nem áll fenn a vizuális zaj esélye. Itt nyugodtan használhatsz átlátszó forgótálcát vagy fűszertartó polcot az apróbb kellékek vagy alapanyagok rendben tartásához.

  Akárhogy is legyen kialakítva a konyhabútorod egy dologra minden esetben figyelj a konyhaszekrény rendszerezés során, ha célod az esztétikus rendszer kialakítása: egységes, összeillő tárolókat válassz!

  Konyhapult alatti tárolás

  Mi a helyzet a pult alatti szekrénysor rendezettségével? Általában itt tároljuk a serpenyőket, a fiókokban az evőeszközöket és egyéb konyhai keverő kanalakat, de sokan tartanak élelmiszert, konyharuhát és tányérokat, műanyag dobozokat, keverőtálakat is ezen a részen. A mély polcok sajnos megnehezítik a kényelmes rendszerezést, hiszen a polc végébe pakolt eszközöket nehezebb megtalálni, de igyekezz kihozni a maximumot abból, amid van, mert hidd el nem lehetetlen! A műanyag keverőtálakat pakold egymásba, a tárolódobozokat pedig a tetejével együtt helyezd egy mélyebb fiókba, vagy rakd egymásra, ha polcos rész áll rendelkezésedre. Ha az edények tetejét egy falra vagy ajtóra szerelhető fedőtartóba rendezed, akkor több helyet szabadítasz fel a polcokon, fiókokban, arról nem is beszélve, hogy mindig kéznél lesznek a fedők és gyorsan meg tudod találni a megfelelőt a főzés során. 

  Ahhoz, hogy a konyhaszekrény rendszerezés sikeres legyen a fiókokban is rendet kell tartanod. Az evőeszközök rendezett tárolásához a legjobb, ha egy megfelelő méretű fiókrendszerezőt használsz. A te konyhádban van mindenes fiók? Ha igen, akkor ne feledkezz meg ennek szelektálásáról sem!

  Mosogatótálca alatti konyhaszekrény rendszerezés

  Konyhai fűszertartó polc piramisTe miket tárolsz a konyhaszekrény mosogatótálca alatti részén? Sokan a kukának szorítanak ott helyet, vannak, akik pedig a tisztítószereket, konyaruhákat, mosogatószivacsokat tartják itt. Ha már a konyha rendszerezés került terítékre, akkor semmiképp ne hagyd ki ezt a kis részt sem a folyamatból!

  Tisztítószerek tárolására például szuper választás egy forgótálca vagy egy konyhai fűszertartó polc piramis, ami nevével ellentétben a fűszereken kívül alkalmas konzervek, konyhai eszközök és a tisztítószerek, vegyszerek tárolására is. Ennek segítségével a hátsó sorba pakolt dolgok is jól átláthatóak maradnak, amivel kiküszöbölheted a káosz kialakulását vagy azt, hogy többet vásárolj az adott dologból csak azért, mert elsőre nem találod. De ne feledd el rendszerezés előtt ezeket a termékeidet sem átválogatni! A ritkán használt tisztítószereket hajlamosak lehetünk tovább használni a kelleténél, de azt tanácsolom, hogy a lejárt dolgoktól érdemes megválni. Az apróbb eszközök, mint a mosogatószivacs, törlőrongy, szilárd szappan vagy akár konyharuha tárolására kijelölhetsz egy konyhai tároló dobozt, amiben kényelmesen el tudod rendezni ezeket.

  Mit gondolsz ráfér a konyhaszekrényedre egy kis rendszerezés? Tartasz olyan dolgokat a konyhádban, amitől érdemes volna megválnod? Remélem tudtam adni egy kis inspirációt az elinduláshoz!

  1 thought on “Konyhaszekrény rendszerezés: 5 dolog, amitől ideje megszabadulnod”

  1. Pingback: Belső motiváció és a rendszerezés kapcsolata: Hogyan maradj motivált? -

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

  Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

  Tippek, motiváció a mindennapokhoz