Lakásfelújítás különböző megközelítéssel.

A lakásfelújítás egy tökéletes lehetőség, ha szeretnéd jobban érezni magad az otthonod falai között. A tér átalakítása, a színek megváltoztatása az egész lakás hangulatára kihat és újra gondolhatod a tárolási megoldásokat is.
Ezekben a hetekben, hónapokban engem is személyesen és komolyan érint a lakásfelújítás témaköre, úgyhogy úgy éreztem itt az ideje otthonszervezői szemmel is foglalkoznom vele.

Mi a célod a lakásfelújítással?

Elsőként fontos szem előtt tartani, hogy mi a célod: az ingatlan értékét akarod növelni, az energiatakarékosságon akarsz fejleszteni vagy éppen jobban használható tereket szeretnél kialakítani. A célodnak megfelelő mértékben fog megtérülni a felújításra fordított összeg! Tehát egy panellakás felújításakor nem érdemes a lakás árának felét elkölteni, hiszen nem fogja másfélszeresével emelni az ingatlan értékét.

Ennek megfelelően tervezd meg a lakásfelújítás büdzséjét.

Lakásfelújítás árak – avagy mikor fog fájni?

Minden esetben szükséges a lakásfelújítás költségvetésének előzetes megtervezése. Ha tudod, hogy mekkora a felhasználható kereted, akkor már lesz miből kalkulálni az alapanyagok és munkadíjak kiszámításakor.

Mindannyian tudjuk, hogy a kedvező ár, a magas minőség és a gyors kivitelezés hármasa soha nem jár kéz a kézben. Válassz ki tudatosan kettőt ezek közül a lakásfelújítási céljaidnak megfelelően és haladj azzal a kettővel!

Ugyanígy, egyensúlyban kell tartanod az alapanyagok és a munkaerő díját is. A méregdrága spanyol járólapokat ne bízd rá egy tapasztalatlan kontárra, de egy profi mesterember sem fog tudni csodát művelni az alsó kategóriás burkolóanyagokkal.

Lakásfelújítás saját kezűleg?

Vannak esetek, amikor én is saját kezembe veszem az irányítást, és “Lakásfelújítást vállalok!” csatakiáltással lefestem a konyhabútort vagy kiszilikonozom a kád peremét. De ilyenkor a minőség azért nem olyan, mintha egy szakember csinálta volna és a tartóssága sem az igazi. Másrészt viszont az én kicsi kezem munkája, így elfogadom minden hibájával együtt.

A környezetemben is egyre többen fognak bele a lakásfelújításba saját kezűleg, ezért látom, hogy rengeteg időt és energiát igényel. Eközben az egész háztartás hónapokra felborul és a család átmeneti – némileg háborús – körülmények között él.

Nagyon fontos, hogy előre mérlegeld, hogy mennyi tudsz rászánni a lakásfelújításra. Majd vizsgáld meg azt is, hogy ha ez 20 százalékkal több, akkor mi fog történni.

Lehet, hogy 2 hónapot kihúztok a nyaralóban, de mi lesz, ha több héttel elcsúsznak a munkálatok? Elalszotok a kanapén néhány hétig, de akartok hónapokig küzdeni a hátfájással? Ha ezt a 20 százalékos elcsúszást is előre végiggondolod, akkor nagyobb az esélyed, hogy stresszmentesebb időszak lesz ez neked, a párodnak, a családodnak. A lakásfelújítás szuper dolog, de a veszekedéseket nem éri meg…

A bemutatóterem teljes felújításra szorul és még így is erősen megszenvedem a munkálatokat, holott esténként van egy pormentes lakás, ahova hazamehetek aludni.

Lakásfelújítás sajátkezűleg is olcsóbb.

Néha a kevesebb több?

A szakemberek kiválasztása kemény dió. A kád szilikonozásakor szembesültem vele, hogy mennyire nehéz ráérő mesterembert találni és az is feltűnt, hogy az utóbbi időben hány ismerősöm állt inkább neki saját kezűleg a felújításnak.

Egy profi szakembernek költeni kell autóra, korszerű szerszámokra, eszközökre, ráadásul évekig tanulta a szakmát. Szóval minél olcsóbb mestereket választasz, annál nagyobb lesz a kockázata, hogy kontárok kezére adod az otthonodat, akik lassan és sok hibával dolgoznak, esetleg még meg is kell ismételni néhány munkafolyamatot. Ha minőségi alapanyagokat választasz vagy nagyon rövid a határidő, akkor arra is költeni kell, hogy valaki profi módon, a megbeszélt ütemezésben építse be őket.
Az a tanácsom, hogy ha találsz megbízható szakembert, akkor becsüld meg a munkáját – és küldd át nekem a telefonszámát! 🙂

Egy generálkivitelező megbízása leveszi ezt a terhet a válladról, hiszen onnantól az ő felelőssége lesz a különböző munkák összeegyeztetése és a szakemberek biztosítása. Nem neked kell olyan kérdésekkel foglalkozni, hogy mikor jöhet a burkoló, mikorra végez a gázos és hogy ha lebetegedett a festő, akkor mi legyen. Extra költséget jelent, de ha a felmerülő problémákra és időbeli csúszásokra is költségként tekintesz, akkor nem biztos, hogy a végösszeg nem ugyanannyira jön ki – idegszálból viszont biztosan több marad.

Lakásfelújítás ötletek – csak gyakorlatiasan!

Akár egy teljes lakásfelújítás előtt állsz, akár csak egy-egy helyiséget alakítasz át, mindenképp érdemes a funkció felől végiggondolni a teendőket. Takarítható lesz majd a csodás magasfényű bútor felülete? Feléred majd a felső polcát a beépített szekrénynek? Befér majd a kijelölt helyre a kanapé? Elő a centivel, a tapasztalatokkal és tervezd meg gyakorlatias szemmel a lakás felújítását!

Szeretnél fenntartható rendet az új lakásban? Itt az ideje egy átlátható tárolási rendszer kialakításának? Akkor kérd az ingyenes Skype konzultációt és szívesen segítek neked!

Lakásfelújítás tippek-trükkök: haladjunk apránként!

1. Vedd kezedbe a dolgokat!

Rengeteg időt és pénzt megspórolhatsz, ha nem vársz a segédmunkásokra, hanem a barátokkal, családtagokkal közösen elvégzitek az egyszerűbb feladatokat. Én például saját kezűleg festettem le a konyhában a csempét és a konyhabútort. Melós volt, rendetlenséggel járt, de örök emlék marad!

2. Apránként összeszedve néha olcsóbb!

Egyben megrendelni a bútorokat, az alapanyagokat vagy a szanitert garantáltan gyorsabb, de gyakran drágább megoldás. Ha magad válogatod össze az elemeket, esetleg te magad szereled össze az új szekrényt, akkor sokat megspórolhatsz rajta.

3. Minőségi eszközök használata

Lehet, hogy laikusként fogsz bele, de nem muszáj amatőr eszközökkel küzdeni. Az ismeretségi körben lehetséges, hogy van kölcsönkérhető csiszológép, csavarbehajtó vagy más szerszám, de lehet, hogy beruházni is megéri egy gépesített eszközre, annyit gyorsít a felújításon.

4. A tapasztalat mindennél többet ér

Ha van az ismeretségi körödben olyan, aki mostanában birkózott meg a lakásfelújítás feladataival, kérdezd ki alaposan. Én például épp egy üvegfalat szereltetek be a bemutatóterembe: minden tanács aranyat ér egy ilyen művelet előtt!

5. Profi szolgáltatások – akár csak egy-két órára

Akár 1-2 órás konzultációra, tanácsadásra is felkérhetsz egy lakberendezőt. Egy ilyen professzionális szolgáltatás olyan ötleteket és megoldásokat hozhat a lakásfelújításba, amelyek meghatározzák a következő éveket.

Te mivel egészítenéd még ki a lakásfelújítással kapcsolatos előzetes tervezés folyamatát és a hasznos tippek listáját? Írd meg kommentben és gyűjtsük össze együtt!

Kívül Belül Boldogság Webáruház

Fűszertartó piramis a modern konyha kötelező eleme

Fűszertartó piramis

Modern konyha és a teafiletr tároló

Teafilter tároló doboz

Teaszűrő adagoló kanál

A modern konyha tepsi tárolója

Tepsi és deszka tároló