Lakberendezési tippek: 5 helyiség, amelyeket alábecsülünk

Ezek a lakberendezési tippek segítségedre lesznek az életedben

 

Sajnos vannak olyan helyiségek, amelyek vagy még nem jöttek divatba vagy már kikoptak a köztudatból, pedig a funkciója mai napig teljesen indokolt. Persze, több is van, de most olyat szeretnék bemutatni, amit én is használok vagy épp a használatára életviteli szempontból szükségem lenne. Jöjjenek tehát a lakberendezési tippek az én szemszögemből és ügyféltapasztalatok alapján, mint lakberendező:

Mosókonyha

Életem legjobb döntése volt kialakítani az 50 négyzetméteres társasházi lakásomban egy másfél négyzetméteres mosókonyhát. Erről a helyiségről köztudott, hogy nincsen hatalmas helyigénye, még is esztétikus és nagyon funkciónális. Eddig a fürdőszobában volt a mosógép és ismerjük a társasházi lakások (vagy panelek) fürdőszobáját: olyan picik, hogy ha ketten bent vagytok, igazából egyikőtök kint van. Pont úgy helyezkedett el a mosógép, hogy kiszállva a zuhanyból, mindig jólirányozottan levettem a csípőcsontommal és ezt követte egy hosszas őrjöngés és a mosógép felmenőinek a méltatása.

Nyilván szegény mosógép a hibás. Emellett, még volt egy szennyestartó is, plusz ugye szekrény, kicsit hasonlított a fürdőszoba egy akadálypályára, mint fürdőre. A felújítás során átvezettük a vizet a régi kamrába és ott van most a mosógép egy szárítógéppel a tetején, mellette a szennyeskosárral és a takarítószerek jelentős részével. A világ leghasznosabb helyisége, és mellette lett egy nagyobbnak tűnő fürdőszobám. Akkor csukom rá az ajtót a takarítószerekre és a szennyeskosárra amikor én akarom.

Csatlakozz Pesti Gabó Karácsonyi minikurzusához kedvezményes áron: Karácsonyi egypercesek: lakberendezés tudatosan!

Kamra

Fent említettem, hogy a kamrából alakítottam ki a mosókonyhámat és bevallom, néha hiányzik. Megfelelő rendszerezéssel rengeteg dolgot el tud nyelni, amire bárhogy csináljuk egy konyhaszekrény alkalmatlan. Például nyújtófa, konzervek, olyan kisháztartási konyhai gépek, amiket nem használsz mindennap. Azonban jó ha van, száraz élelmiszerek, egyéb háztartási kellékek. Sajnos az újépítésű lakások és házak 90%-ban már nem terveznek kamrahelyiséget. Szerintem ez a gondolkodás nem kifizetődő. Olyan funkciótól esik el a háztartás, ami nagyon praktikus, nagyon hasznos és annyi tárolási és beépítési lehetőség rejlik benne, mint égen a csillag. Vegyük figyelembe, hogy ezek a helyiségek nem azért lettek anno kitalálva, mert túl sok helyük volt a lakásban, hanem mert hasznosak voltak. Régen általában a nyárikonyhából nyílt a kamra (a nyári konyha mindig hűvösebb volt, és mivel nem volt hűtő ezért logikus volt onnan nyitni a kamrát).

Gardrób

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért hangoztatok ilyen helyiséget, amikor sok esetben két külön bejáratú szobát sem tudunk kialakítani a lakásból. Nyilván vannak hely megkötések, de ha építkezni fogok egyszer, biztosan az alap igényeim elején fog a gardróbszoba állni. Ha körbe nézel a lakásodban mit látsz? Szekrény-szekrény hátán, kis komód, nagy komód, itt egy szekrény. Aztán a felakasztandó ruhák hajtogatva vannak, és ott egy valami, amibe már nem tudsz több ruhát behajtogatni. A gardróbszoba ezzel ellentétben egy dedikált helyiség, ahol csak a szoba falai szabnak határt.

Minden esetben a Te igényeidre van kialakítva (mivel nem tudsz venni az Ikeába gardróbszobát csak gardrób szekrényt) így kénytelen vagy tényleg átgondolni, megtervezni és/vagy megterveztetni. Minden ruhádnak lesz helye, te alakítod ki, hogy mennyi akasztós és mennyi polcos lehetőséget szeretnél. Nem kellenek hatalmas szekrények és tolóajtók, amik robosztus kiállásaival zsúfoltságérzetet kelt csak. Egyetlen ajtó és csak fogod és bezárod, ha nem akarod látni. A környezeted rendezettebb, átláthatóbb és még tisztántarthatóbb is!

Háztartási helyiség

Ezt ne keverjük össze a mosókonyhával. A háztartásihelyiség definíciója az, hogy egy olyan falakkal határolt helyiség, amely arra lett létrehozva, hogy a tisztítószereket és a tisztító eszközöket tároljuk benne. Ennek a helyiségnek is nagyon aprócska a helyigénye, nagyjából egy-másfél négyzetméteren tökéletesen elfér. A fontossága viszont annál nagyobb: Van egy dedikált helyiség ahol minden tisztítószert és eszközt eltudsz tenni, nem éktelenkedik a porszívó, felmosó senki szeme előtt. De mire jó még? Áttekinthető! Ha van egy nyitott polcos lehetőség, tisztán látod, hogy mi fog elfogyni, mit kell venni és ezt ránézéssel is tudod karbantartani. Bevallom őszintén, ahogy fentebb meséltem is, nekem ez egyben van a mosókonyhával, ami egy jó megoldás, viszont nálam összesen a kettőnek van másfél négyzetméter, így kevésbé átlátható, sőt ezerszer előfordul, hogy bevásárlás után látom, hogy valami elfogyott.

Ami nagyon fontos: biztonságos! Hány olyan esetet hallunk sajnos, hogy a kisgyermek kinyitotta a konyhaszekrényt vagy kihúzta a fiókot a fürdőszobában és belekóstolt valamelyikbe, és akinek gyermeke van, tudja, hogy ez nem feltétlen a szülői mulasztás miatt történik meg és nem öt perc leforgása alatt, hanem fél perc is elég a bajhoz. Ha van egy ilyen háztartási helyiségünk, nem kell aggódnunk, csak rácsukjuk az ajtót és minden egy ajtó mögött van, nem kell azon gondolkozni, hogy melyik szekrényre nem tettünk még gyerekzárat.

Gépészetihelyiség

Jó, tudom, ez már nagy flancolás. De, igazából még se. A gépészeti helyiség az az helyiség, ahol a kazán, víztisztító, egyes közműves mérőórák, biztosítéktáblák, riasztórendszerek és egyéb, a háztartás működtetéséhez tartozó gépészet található. Most nálam nincs, ezért cserébe, ha javítani kell valamit vagy az éves leolvasások történnek meg a szakemberek sáros cipővel szaladgálnak a házba, egy-egy kíváncsi tekintetet vetve az intimszférámra (=modern nappali, háló stb).

Arról nem is beszélve, hogy minden ilyen esetben hatszor jobban kell ügyeljek arra, hogy ne legyen kint a fogkefe. Figyelhetek még arra is, hogy tekerjem fel a szőnyeget a fürdőbe, ne legyen kint törölköző. Egyszóval elég frusztráló és ha építkezek, erre a helyiségre biztosan fogok szánni négy-öt négyzetmétert. Ezzel ellentétben, ha lenne egy ilyen gépészeti helyiségem, oda beengedném a szakembert és nem gázolna át szőnyegen és a tisztaságon (és a lelkemet) nem kímélve az intimszférámon.

Ezek lennének azok a helyiségek, amikre sok esetben nem fektetünk elég nagy hangsúlyt, pedig az életterünkről sok „terhet” levesznek. Persze, tudom, hogy sok esetben kötöttek a lehetőségek, de tervezéssel nagyon sok hasonló funkcionális probléma megoldható! Illetve, ha éppen építkezés előtt állsz, akkor javaslom, hogy a saját életviteledhez mérten ezeket a lehetőségeket gondold át!


blank

Pesti Gabó, vendégszerző

Pesti Gabó vagyok, lakberendező.  2017 óta élettereket, lakásokat és családiházakat tervezek, Környezettervező művészként diplomáztam. A szakdolgozatomban a térpszichológiát és az ember és az élettere közti hatásokat elemeztem, amivel az óta is életvitel szerűen foglalkozom, tanulom és kutatom. A négy év alatt, rengeteg projekten vagyok túl, blogot írok és egy könyvet is. A S/ALON kiállításon 2018-ban kiállítóként vettem részt, jelöltek a „Women of the Year” Glamour gálán kétszer is az „Év lakberendezője” kategóriában. 

Karácsonyi mini kurzusomat itt megnézheted: Karácsonyi Napi Egyperces: lakberendezés tudatosan