Legjobb önmagad program

A 3 legfontosabb dolog, amit az elmúlt 3 hónapban megtanultunk

Az elmúlt három hónap fantasztikus és tanulságos élmény volt számomra a Legjobb Önmagad közösségével, akikkel együtt tanultunk… a kedvenc témáimról.

Azért jelent sokat számomra ez a program, mert itt tanulásra nyitott, kíváncsi emberek gyűlnek össze, akiknek mindenről mesélhetek és írhatok, ami szerintem elengedhetetlen a 21. század embere számára. Tapasztalatom szerint ezekre a témákra a fontosságukkal ellentétben ritkán jut idő. Még nem tanítják őket az iskolában, de a céges tréningekre is elhintve lehet csak bevinni őket.

Most megosztom a számomra legfontosabb 3 dolgot az elmúlt 3 hónap tanulságaiból.

Mindig tudunk magunkra egy kicsit jobban vigyázni

Az életünkben egy csomó dolog követeli magának a fókuszt. Vannak ezek között a dolgok között hasznosak és fontosak, valamint éppolyan haszontalanok és lényegtelenek is. Sokszor pont egy dologra nem figyelünk eléggé: saját magunkra. Nem monitorozzuk, hogy érezzük magunkat fizikailag. Már az érzelmi kimerülés határán vesszük észre, hogy elég a negatív hatásokból. Szellemileg egyre nehezebb a koncentráció a sok digitális zajban. Az életcélok kitűzése egyre nagyobb mítosszá válik. Pedig talán pont ezek lennének a legfontosabbak. Sosem késő elkezdeni, hogy elkezdjünk vigyázni a saját lendületünkre, és hogy önmagunkra pár perccel többet szánjunk minden nap. A magaddal töltött idő az, amikor valóban azon gondolkozol, hogy TE hogy vagy fizikailag, érzelmileg, szellemileg és lelkileg. Szánj magadra minden nap 10 perccel többet, csekkolj be magadhoz. Foglalkozz magaddal, tegyél jót magaddal. Történhet ez bármilyen módon, a magadnak nyújtott gesztus számít. Egy hónap múlva érezni fogod a változást.

 

Az önreflexió nem luxus

Az önreflexió azt jelenti, hogy időt szánunk arra, hogy gondolkodjunk saját magunkon. Az ilyen gondolkodások segíthetnek minket az önismereti úton. Ilyenkor megfontoljuk, hogy egy adott helyzetben hogyan viselkedtünk, és milyen tanulságot tudunk levonni magunknak belőle. Mi az, amit elfogadunk magunkkal kapcsolatban, és mi az, amiben változni szeretnénk. Hova tudunk tovább növekedni. Azt tapasztalom, hogy a Legjobb Önmagad közösség résztvevőinek kifejezetten örömteliek az ilyen önreflexiós gyakorlatok. Éppen ezért merem hinni, hogy a magunkról való tanulásnak mindig van helye, az a kulcs önmagunk jobb verziójához. Bátorítalak hát, hogy a nap végén tedd fel magadnak a kérdést: mire vagyok büszke a mai napomból, és mit szeretnék holnap egy kicsit jobban csinálni.

 

Érdemes elnézni magunknak a hibáink 80%-át

Ha tendenciád van a maximalizmusra, és perfekcionizmusra, itt az idő, hogy új hóbortba kezdj: kezdj el hibázni! Ha hibázunk, abból tanulhatunk. Ha elrontasz valamit, azt információként használhatod, mert onnantól kezdve tudod, hogy valami hogyan NEM tud működni. Ha ügyes vagy, legközelebb már másképp csinálod, ehhez jól jön a 2. pontban említett önreflexió is. Ha sokszor hibázunk, akkor sokszor tanulhatunk. És ha sokszor hibázunk, egyre kevésbé félünk majd elkövetni őket, és rájöhetünk, hogy igazából felesleges is volt aggódnunk a hibák miatt, mert 80%-uk felesleges semmiség. Ha szeretnénk ebben a világban ügyesen működni, érdemes a tökéletességre törekvés helyett inkább csak elkezdeni a dolgokat. Bátorítalak arra, hogy a részletes tervek szövögetése helyett csak vágj bele abba, amit eddig halogattál. Egy apró, mini lépéssel indulj el az úton, és ha hibázol, örülj neki, ma is tanultál valamit!

Ha szeretnél minden nap egy kicsit inspirálódni, és fejleszteni magadon, várunk szeretettel a Legjobb Önmagad havi előfizetéses programban. Tananyagot, hanganyagot és közösséget is nyújtunk számodra, hogy pozitív eszközökkel tedd még szebbé a gondolataidat, és ezáltal a mindennapjaidat. További részleteket itt tudhatsz meg: 

Legjobb Önmagad havi előfizetéses inspirációs és önfejlesztő program

Csontos Timi