Skip to content

Liszt tároló doboz: legrosszabbtól a legjobb megoldásokig

liszt tároló doboz

Egy nagy volumenű élelmiszer szelektálás és konyha rendszerezés során gyakran felmerül a kérdés, hogy miben érdemes tárolni a száraz élelmiszereket. Ebben a blogbejegyzésben a liszt tároló doboz különböző alternatíváit mutatom be neked a teljesség igénye nélkül és egy általam meghatározott pontrendszer alapján segítek neked kiválasztani azt, amely a te háztartásodban a legmegfelelőbb lehet! 

Üvegek liszt tároláshoz

Az üveg liszt tároló doboz egy népszerű megoldás a száraz élelmiszerek tárolására. Ám ennek is több formája létezik. Vegyük hát sorba, mik az üveges tárolás előnyei és hátrányai.

Befőttes üveg

Abban a háztartásban, ahol gyakran vásárolnak savanyúságot, lekvárt és egyéb üvegben kapható termékeket kézenfekvő megoldás lehet, ha a kiüresedett befőttes üvegeket fogják be liszt tárolásra. Hiszen ez egy költséghatékony és környezettudatos megoldás.

A befőttes üvegek jól zárhatók, így a molyokat is könnyebb kikerülni. Átlátszó, így kényelmesen követni lehet az élelmiszerek fogyását.

Emellett viszont érdemes elgondolkodni azon, hogy mekkora befőttes üvegek állnak rendelkezésedre, hiszen ha egyszerre több kiló lisztet vásárolsz nem biztos, hogy az a hagyományos méretűbe el fog férni. Tehát a háztartásod fogyasztási szokásait mindenképpen vedd figyelembe a liszt tároló doboz kiválasztásakor

Azonban kerek formájának köszönhetően nem túl helytakarékos, hiszen nem lehet egymásra pakolni őket. Befőttes üvegekből nem lehetetlen egy esztétikus kamrát kialakítani, de ez egy kis munkát igényel. Ugyanis a különböző befőttes üvegek teteje más és más színű lehet, így ahhoz, hogy egységes képet kapj, célszerű átfesteni ezeket ugyanolyan színűre. Emellett az üvegek kialakítása és mintázata is eltérhet egymástól, ami redukálja az esztétikai jelleget. Továbbá a címkézést se felejtsd el, hogy a hasonló kinézetű alapanyagokat is meg tudd különböztetni egymástól és tisztában legyél a lejárati időkkel.

Amennyiben csomagolásmentes boltban vásárolsz, akkor számodra praktikus megoldást nyújthat néhány befőttes üveg, hiszen nem a prémium tárolót kell magaddal vinned, és ha bármi baja esik könnyen tudod pótolni. Bár ettől függetlenül érdemes szem előtt tartani, hogy mivel üveg, ezért törékeny, tehát vigyázni kell rá.

praktikusság: 7/10, rovar mentesség: 8/10, esztétikum: 4/10, helytakarékosság: 3/10, strapabíróság: 5/10, mosogató kompatibilis? igen

Csatos üveg

Nagyon hasonló dolgok jellemzik, mint az előbb említett befőttes üveget.

Könnyen beszerezhető, olcsó és fenntartható megoldás.

A csatos üvegek teteje átlátszó, így nem kell bíbelődni azzal, hogy egységessé varázsoljuk őket házilag. Továbbá emiatt akár fiókban is tárolhatod, mert belelátsz az üveg tartalmába. Viszont megtöltve elég nehezek tudnak lenni, kisgyermekes háztartásban nem feltétlenül jó megoldás a nehéz, üveg liszt tároló doboz alkalmazása. Moduláris rendszer kialakítására szintén nem alkalmas és ami még gyakori problémát szokott okozni, hogy nehézkes a kinyitása, fél kézzel szinte nem is lehetséges.

Ebből következik viszont az az előnye, hogy a molyok sem jutnak bele könnyedén.  Továbbá a csatos üvegekből általában nagy a választék a különböző méretek tekintetében, ami mindenképpen az előnyei közé sorolható. 

praktikusság: 6/10, rovar mentesség: 10/10, esztétikum: 5/10, helytakarékosság: 3/10, strapabíróság: 5/10, mosogató kompatibilis? igen

Prémium üveg tároló

Az üveg liszt tároló doboz választékai közül az esztétikus, jó minőségű anyagokból készült üveg étel tároló sem maradhat ki.

Könnyen tisztán tartható, ám mosogatógépben nem mosható.

A molyoktól nem kell tartanod, ha lezárható üveg ételtárolót választhatsz, ugyanis a fából készült tető szilikon tömítéssel van ellátva, ezzel biztosítva a légmentes tárolást. Emiatt viszont a kinyitásához két kézre is szükség lehet, így ha kisgyermekes anyukaként gyakran főzöl a gyermekeddel az egyik kezedben, akkor nem ez a tárolási megoldás lesz számodra a legkényelmesebb.  

Nagyon esztétikus, a címkézésen kívül egyéb átalakításra nem szorul. Azonban ha nem érzed szépnek a kézírásod veszíthet az esztétikumából a címkézés során. Ha ettől tartasz, akkor válassz előre nyomtatott, egyedi öntapadós címkét. Több méretben és két fajta stílusban is megtalálható, így a kamrád egységességétől nem kell félned. Ez is kör alakú csak úgy, mint a másik két üveg tároló, így moduláris rendszer kialakítására ez sem alkalmas. Ha fontos számodra a fenntarthatóság, de egyben a minőség is elsődleges szempont, akkor ez egy kiváló alternatíva lehet számodra liszt tárolásra. 

praktikusság: 7/10, rovar mentesség:10/10, esztétikum: 9/10, helytakarékosság: 4/10, strapabíróság: 6/10, mosogató kompatibilis? nem

Műanyag liszt tároló doboz

Az üveg tárolók mindegyike kör alakú, így ha kevés hely áll rendelkezésedre az élelmiszertárolásra, akkor moduláris rendszer kialakítására érdemes törekedned. Ehhez nyújthatnak megoldást a műanyagból készült liszt tároló doboz típusok. A Kívül Belül Boldogság webáruházában két fajtával találkozhattok.

The Home Edit légmentes tároló

A The Home Edit kollekció ételtároló dobozai jó minőségű, tartós műanyagból készültek. Rengeteg méretben megtalálhatóak, így a liszt tároláson felül alkalmasak tészták, müzlik és kisebb helyet igénylő alapanyagok tárolására is, mint például a kristálycukor, szódabikarbóna vagy a zsemlemorzsa.

Teljesen átlátszóak ezek a tárolók és könnyedén egymásra illeszthetőek, így ezeket alkalmazva egy praktikus és esztétikus kamra alakítható ki, minimalista megjelenést biztosítva.

A légmentesen záródó tetők kinyitása nagyon egyszerű. Továbbá a liszt tároló doboz ezen része is átlátszó, így ha csak fiókban tudod megoldani az élelmiszerek tárolását, akkor ez megoldást nyújthat a problémádra, mivel kényelmesen bele tudsz látni. Ez a típusú ételtároló azoknak lehet szuper, akik szívesen öntögetik át a boltban vásárolt száraz élelmiszereket és ezt a szokásukat évekig fenn is tartják. 

praktikusság: 9/10, rovar mentesség: 10/10, esztétikum: 8/10, helytakarékosság: 9/10, strapabíróság: 8/10, mosogatógép kompatibilis? nem

OXO légmentes tároló

Az OXO étel tároló dobozok kiváló minőségű, strapabíró műanyagból készültek, kissé vastagabbak, mint az előbb említett The Home Edit kollekció darabjai, de nehéznek így sem nevezhető. Az OXO tárolók különlegessége, hogy a lehető legtöbb méret közül válogathatsz, tehát nincs az a száraz élelmiszer, aminek ne nyújtana praktikus tárolási megoldást.

Emiatt esztétikus moduláris rendszer hozható létre ezek segítségével, hiszen a nagyobb méretű dobozok tetejére akár több kicsit is elhelyezhetsz tökéletes precizitással.

 A légmentesen zárható tetők kialakítása nagyon praktikus a pop up megoldás miatt. A gomb megnyomásának hatására kifeszül a szilikon tömítés, így képezve vákuumot a dobozon. Ez amellett, hogy megtartja az élelmiszerek frissességét a legkönnyebben nyitható megoldások közé is tartozik. Egy kézzel, egyetlen gombnyomással kinyitható a dobozok mindegyike bármilyen erőfeszítés nélkül. Az OXO 1.6 literesben 1 kg, míg a 2.6 literesben 2 kg liszt fér el.

Így ha fontos neked a gyors és hatékony munkavégzés a konyhában vagy szeretnéd, hogy a gyermeked magának intézze a reggeli müzlijét, akkor ez egy jó választás, hiszen a legkisebbek számára is egyszerűen kezelhető ez a tároló. Az OXO tároló dobozok praktikuma továbbá abban is rejlik, hogy lekerekített széllel rendelkeznek, ami a kiöntés megkönnyítését szolgálja. 

praktikusság: 10/10, rovar mentesség: 10/10, esztétikum: 10/10, helytakarékosság: 10/10, strapabíróság: 10/10, mosogatógép kompatibilis? nem

Liszt tároló doboz helyett: zacskós rendszer

Az eddig felsorolt tárolási alternatívák azoknak nyújthatnak megoldást, akik a megvásárolt száraz élelmiszereket szívesen átöntögetik légmentes tárolódobozokba, vagy már alapból csomagolásmentesen vásárolják az alapanyagokat. Sokaknak azonban ez nem kényelmes megoldás és  a megvásárolt termékeket inkább az eredeti csomagolásukban szeretik tartani.

Ez viszont leginkább akkor célszerű, ha nem szoktál betárazni nagyobb mennyiségű élelmiszert egy vásárlás során, hanem viszonylag hamar elfogynak és nem sorakoznak több hónapig a kamrád polcain.

Ugyanis a papírzacskóban tárolt liszt a molyok kedvence és a hónapokig bontatlanul álló lisztekbe is könnyen beköltöznek. Ha az élelmiszer azonban gyorsan fogy, akkor hamar észre tudod venni a problémát és egyszerre tenni is tudsz ellene.

Zacskós élelmiszer tárolásnál is létre lehet hozni esztétikus rendszereket például a The Home Edit kollekció elől nyitott kamratároló segítségével. Átlátszó, jó minőségű műanyagból készült tárolók, amik egymásra illeszthetőek, így a moduláris rendszer adott. Egy tárolóba egy élelmiszer kategóriát helyezz és ne felejts el címkézni, hogy mindent gyorsan megtalálj. 

Akiknek fontos a környezetvédelem és az otthonukon is szeretik a neutrális dizájnt erősíteni, azoknak az EcoWood fa rendszerező lehet a legjobb választás. Mivel ezek a spájz rendszerezők a fenntarthatóság jegyében lettek megalkotva. Ezek is egymásra illeszthetőek és a beépített fogantyúk segítségével könnyen mozgathatóak. Ellenben nem tudsz annyira belelátni, mint a műanyagokba. 

praktikusság: 7/10, rovar mentesség: 1/10, esztétikum: 8/10, helytakarékosság: 7/10, strapabíróság: 10/10

Mit gondolsz sikerült megismerned a liszt tárolás alternatíváit? Melyik megoldás lenne számodra és családod számára a legmegfelelőbb?

Ne feledd minden élethelyzet különböző, ahogyan a szokások is eltérnek a család és háztartás vezetés szempontjából. Ezért más az is, hogy kinek melyik liszt tároló doboz lehet a legalkalmasabb. A lényeg, hogy a számodra legjobb spájz ötetek kerüljenek megvalósításra és tudatos döntést hozz a rendszerezés során.

1 thought on “Liszt tároló doboz: legrosszabbtól a legjobb megoldásokig”

  1. Pingback: Spájz rendszerezés: tippek a tárolástechnika tökéletesítésére -

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

Tippek, motiváció a mindennapokhoz