Skip to content

Melyik személyiségtípusba tartozol konyhai tárolás szempontjából?

  konyhai tárolás

  Melyik személyiségtípusba tartozol konyhai tárolás szempontjából?

  Sokszor hangsúlyozom nektek, hogy nem létezik egyfajta rendszerezési stílus, nincs olyan rendteremtő módszer, ami mindenkinek egyaránt beválik. Most bemutatom nektek a különböző személyiségtípusokat a konyhai tárolásra vonatkoztva. Kíváncsi vagyok vajon magadra ismersz-e majd valamelyik típusnál!

  1. Vizuális beállítottságúak

  Ők azok, akik látni szeretik a kedvenc dolgaikat, tehát amit csak tudnak, azt szem előtt tárolnak. Ha belekezdenek egy összetett feladatba, akkor hajlamosak minél több mindent előpakolni és később a munka elvégzése után egyben elrakni mindent. Tehát például egy sütés közben nem mosogatnak el, nem teszik be a már nem használt edényeket egyből a mosogatógépbe, hanem amíg a süti meg nem sül, addig teljes káosz a pulton. Ám ezen a káoszon jól kiigazodnak.

  Ezek a típusú emberek általában sok holmit birtokolnak, szeretnek gyűjtögetni és néha kissé nehezen engedik el a tárgyaikat. Ugyanis sokszor használt mondatuk „majd jó lesz valamire…”, tehát szükségük lenne egy alapos szelektálásra! Mit gondolsz, illik rád a leírás? 

  Konyhai tárolás a vizuális típusoknak

  Amennyiben a fent leírtak jellemeznek téged, akkor adok neked néhány konyhai tárolás szempontjából hasznos ötletet.  Mivel szereted a kedvenc dolgaidat szem előtt tartani, ezért nálad jól működhetnek a nyitott polcok.

  Ez nem feltétlenül való mindenkihez, hiszen a nyitott polcokon egy kisebb rendetlenség is vizuális zajt okozhat, így erre nagyon oda kell figyelni.

  Azonban élelmiszertárolás szempontjából a nyitott polcok igen esztétikusak és praktikusak tudnak lenni. Akik ebbe a típusba tartoznak, azok szívesen tárolják a szárazélelmiszereket légmentesen záródó étel tároló dobozba. Az egységes tárolók fontosak számukra, hiszen szeretnek mindent, ami szép, esztétikus és rendezett. Tehát az élelmiszereid rendszerezéséhez néhány OXO tároló nyújthat segítséget, ha úgy érzed igazak rád a fenti jellemzők.

  Ha szeretsz sütni, koktélokat készíteni, házi lekvárokat befőzni, vagy bármilyen konyhai hobbid van, ami extra eszközökkel járhat, akkor ezen dolgok tárolására jelölj ki egy tároló kosarat. Így egy helyen tudod tartani ezeket a termékeket és az adott folyamat közben sem kell mindenfelé keresgélned az éppen szükséges eszközt. A pakolás folyamatát is lényegesen lerövidítheted így, hogy tudod mindent egy kosárba fogsz elpakolni. A kosarat helyezd jól látható, könnyen elérhető helyre és mindenképpen címkézd fel!

  Mivel szereted a szép dolgokat, ezért egy mindig rendezett zsúrkocsi jól mutat a konyhádban a kedvenc italaiddal!

  A nehézségeik közé tartozik a tárgyaktól való megválás, ezért a szelektálásra kell odafigyelned mindenekelőtt.

  Szelektálás során is jól működhet nálad, ha kinevezel 3-4 dobozt vagy zsákot, amikre ráírod, hogy mi lesz a sorsuk.

  Szemét, adomány, eladás, rokonoknak továbbadás? Szelektáld eszerint a dolgaid, mert ez egy jól látható rendszer. A túl sok holmit mindig nehéz rendszerezni különösen, ha az elsődleges szempont az, hogy minél több minden szem előtt maradjon, így elengedhetetlen ez a lépés.

  2. Akik látszólag rendezettek:

  Konyhai tárolás szempontjából is a gyors és egyszerű megoldások kedvelői az ebbe a típusba tartozó személyek, mivel a komplex rendszerek kifognak rajtuk. Léteznek olyan emberek, akiknek otthona első ránézésre mindig rendezett és tiszta, sokszor minimalista, de hajlamosak az elzárt terekbe kupit kialakítani.

  Te zavarban lennél, ha a vendégek kinyitogatnák a konyhaszekrényed ajtajait? Ha igen, akkor nagy valószínűséggel ebbe a típusba tartozol, de ne aggódj számodra is meg lehet találni a konyhai tárolás megfelelő rendszerét úgy, hogy a belső terekre fekteted a hangsúlyt!

  Azon belül is a minél egyszerűbb megoldásokra, amik arra ösztönöznek, hogy hosszú távon is fenn tudd tartani a rendet!

  Rendszer megteremtése az ajtók mögött:

  Az egyszerűség kedvelőinek a legfontosabb, hogy minden elérhető helyen legyen. Gyakran beválnak nekik azok a tárolók, amikbe eredeti csomagolásukba lehet elpakolni az élelmiszereket, hiszen ezt látják egyszerűnek és gyorsnak.

  Tehát nem feltétlenül átöntögetős típusok. Szóval, ha ebbe a típusba tartozol érdemes elgondolkodni, hogy beszerzel néhány kosarat vagy  spájz rendszerezőt a tartós élelmiszerek számára. Hogy megoldást találj a zárt terekben kialakult káoszra, először is szelektálásba kell fognod!

  Mivel a letisztult, látszólag minimalista megjelenést kedveled, így elengedhetetlen, hogy kiszelektálj néhány dolgot, hiszen a konyhapulton nem szeretsz semmit tartani, de a polcokon nincs végeláthatatlan hely.

  Ezután pedig azt ajánlom, hogy törekedj egy egyszerű, könnyen érthető rendszert kialakítani a konyhaszekrényed fiókjaiban és polcain, ami segít neked abban, hogy használat után mindent a helyére tegyél és ne csak bedobáld. A belső polc a bögrék vagy tányérok átláthatóságát hivatott megteremteni, míg egy fűszertartó polc piramis vagy egy forgótálca abban lehet praktikus választás, hogy a polc végébe pakolt dolgokat is könnyen megtaláld és ne túrj át mindent a keresgélés közben. 

  3. Akik a tökéletességre törekednek:

  Ebbe a csoportba tartoznak azok, akik kissé perfekcionisták és mindenben a tökéletességre hajaznak. Emellett szeretik a logikus megoldásokat, hiszen ezeket betartva érhetik el leghamarabb a tökéletes rendet. Ugyanakkor emiatt hajlamosak felhalmozni ez-azt, hiszen szívesen kipróbálnak több rendszert, hogy rájöjjenek melyik számukra a legjobb.

  Lehetséges, hogy van már otthon néhány tárolód, rendszereződ, mert nem tudtad melyik a hozzád passzoló és kipróbálásra többet is beszereztél? Ha igen, akkor nagy valószínűséggel ebbe a kategóriába tartozol. 

  Legjobb rendszerezők a konyhai tárolás tökéletesítésére:

  Nincs kőbe vésve, hogy a légmentes élelmiszertárolás fog a te konyhádban jobban működni vagy pedig az eredeti csomagolásban történő tárolás. Lehetséges, hogy vegyesen fogod tudni megoldani ezt. A lényeg, hogy akik ebbe a típusba tartoznak, azok egy bizonyos szisztéma szerint szeretnek pakolni, ami számukra logikus.

  Tehát ha sorba rendezel dolgokat, nagyon figyelsz, hogy milyen kategóriákat alakítasz ki, egymásra tökéletesen illeszkedő tárolókat vásárolsz, akkor elérheted a kívánt hatást.

  A címkézés nálad nélkülözhetetlen, mert ez segít a hatékonyságnövelésben.

  Hogy konkrét példákkal segíteni tudjalak, azt ajánlom, hogy élelmiszer tároláshoz a The Home Edit kamratároló lesz szuper, mert tökéletesen egymásra illeszthetők, de ha a légmentes tárolás mellet döntesz, akkor pedig az OXO tárolók közül érdemes válogatnod, mert a használatuk egyszerű és egy nagyon esztétikus, moduláris rendszert tudsz kialakítani a segítségükkel. Fűszerek számára igyekezz olyan tárolót választani, ami több rekeszből áll, így egyszerű kategorizálni.

  A függőleges tárolás jól működhet nálad a konyhában és azon kívül is, így például a serpenyőket rendezd inkább sorba egy álló serpenyőtartóba és ne ragaszkodj ahhoz, hogy egymásban tárolod őket. Ehhez persze a konyhabútorok megfelelő kialakítása is szükséges. De ez minden rendszerező esetében igaz, hiszen esztétikailag tökéletes csak úgy lesz a rendszer, ha a tárolók nagysága igazodik a bútorok paramétereihez!

  Nagyon fontos, hogy mérd fel a konyhai szokásaidat!

  Mennyit főzöl, kik használják a konyhát a háztartásodban és milyen gyakran? Mik a kedvenc edényeid, mik azok, amiket a tűzhely közelébe szeretnél elhelyezni, milyen időközönként és mennyit vásárolsz? Ezek azok a kérdések, amik rávezethetnek arra, hogy mi lesz a számodra tökéletes rendszerezési módszer. Ha ezt megtalálod, akkor te az a típus vagy, aki könnyen meg is tudja tartani azt hosszútávon. A te nehézséged csak abban rejlik, hogy rájöjj valóban mi lesz számodra a legjobb, hiszen ezt kifejezetten a használat során tudod megtapasztani nem az alapján, hogy mi az, amit szépnek látsz.

  4. A szentimentális típusok:

  Ők szintén nagyon vizuális beállítottságúak, de abban az értelemben, hogy amit nem tartanak szem előtt, arról hajlamosak megfeledkezni. Ők azok, akiknek nem okoz gondot a szétdobált dolgok között megtalálni, amit keresnek ellenben, ha eldobozolja, akkor soha többé nem használja, mert teljesen kimegy a fejéből. De, hogy miért szentimentálisak? Mert nagyon szeretik a tárgyaikat, érzelmi értékkel bír számukra egy-egy tárgy. Emiatt nehezen is válnak meg a dolgoktól.

  A szelektálás tehát számukra nélkülözhetetlen lépés a rendszerezés előtt. Azt javaslom, hogy próbálkozz a KonMari módszerrel, ha ez a leírás illik rád a legjobban és a szelektálás nehézkesen megy neked.

  Ezután hasonló rendszert kell kialakítanod, mint az egyszerűség kedvelőinek, hiszen számodra is elsődleges szempont az, hogy használat után tedd a helyükre a dolgaidat, de mindeközben neked az is egy cél a konyhai tárolás során, hogy jól láthatóan helyezd el azokat. 

  Konyhai tárolás a tárgyak kedvelőinek

  A nyitott polcok jól működhetnek nálad is abban az esetben, ha rendet tudsz rajtuk tartani. Ha tudod magadról, hogy neked ez nehézséget jelent, akkor inkább a fiókokba vagy zárt polcokra pakold a főbb konyhai eszközeid. A lényeg, hogy egy könnyen átlátható, felcímkézett rendszert alakíts ki.

  Az élelmiszereket tárolhatod akár fiókban is, ha áttöltöd egy The Home Edit légmentes tárolóba, hiszen ezeknek a teteje is teljesen átlátszó, így könnyen megtalálod, amit keresel, ha kihúzod a fiókot. A konyhai eszközöket, mint például a ritkábban használt robotgépet, turmixot vagy sütiformákat helyezd kategóriánként kosarakba vagy tároló dobozba és jól láthatóan írd rájuk, hogy mi van bennük.

  Ezek után eddig ne helyezd a polcok végébe, hanem maradjanak a dobozok szemmel látható helyen, hogy ne feledkezz el róluk. Nálad nem biztos, hogy jól működnek az egymásra illeszthető tárolók vagy a doboz tetők, mert szeretsz belelátni a tárolókba, szereted ha egy mozdulattal bele tudod pakolni a dolgokat, szóval törekedj erre.

  Azt tanácsolom, hogy ne halogasd a dolgokat!

  Az elmosott edényeket egyből pakold a helyükre, a nem használt edényfogó kesztyűket ne hagyd a pulton, mert az ilyen apróságok is hamar felhalmozódhatnak a konyhádban. Illetve azt ajánlom, hogy a napi teendőket oszd le 15 perces feladatokra, ez sokkal hatékonyabban működhet nálad, mintha egy napra mindent bezsúfolsz.

  Magadra ismertél valamelyik típusnál? Azt gondolom nem csak ez a 4 csoport létezik, különösen, ha a konyhai tárolás lehetőségeit vesszük alapul.  Sőt biztos vagyok benne, hogy vannak néhányan, akikre vegyesen igazak az általam leírt jellemzők és több típusba is be tudja sorolni magát.

  Te hogyan jellemeznéd magad rendszerezés szempontjából? Ha erre rájössz, akkor könnyen meg tudod találni a konyha tippek közül a számodra legpraktikusabbat!

  Hiszen a legfontosabb, hogy mindig a saját életedet és háztartásodat vedd alapul, a saját szokásaidat figyeld és ne a Pinteresten látott tökéletes rendszereket akard lemásolni, mert mindenkinek más válik be!

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

  Tippek, motiváció a mindennapokhoz