Mi is az a kényszeres gyűjtögetés? 3 intő jel, amiről felismerheted!

kényszeres gyűjtögetés
hirdetés

Nehezen tudsz megválni bizonyos dolgoktól? Vagy egy szerettednél azt látod, hogy halmozza a tárgyakat? Ebben a blogbejegyzésben ismertetem veled, hogy mi áll a kényszeres gyűjtögetés hátterében, és mindazt, ami segít a felismerésben. 

Mi az a kényszeres gyűjtögetés?

Bizonyos tárgyak gyűjtése egy igen népszerű hobbi. Évek óta vannak, akik szalvétákat, bélyegeket, matricákat vagy különböző díszeket gyűjtenek, és cserélgetik azokat. Sokan pedig azért gyűjtenek dolgokat, mert kedves emlékeket ébreszt bennük. Ilyenek például a fényképek, belépőjegyek, szárított virágok stb. 

Ezek a gyűjtési formák általában nem akadályozzák az embereket a mindennapi életben. Otthonukat és életkörülményeiket semmiben nem befolyásolja az, hogy néhány számukra értékes tárgyat begyűjtenek. Általában elhelyezik egy nagy tároló dobozba és becsúsztatják az ágy alá vagy a szekrény aljába.

Habár ezeket a kincseket is érdemes rendszerezni, a kényszeres gyűjtögetés még nagyobb kihívás elé állít mindent tárolás szempontjából.  Hiszen aki hobbiból gyűjt dolgokat, az tudatosan teszi. Elpakolja egy fix helyre vagy tárolóba ezeket, bármikor elő tudja keresni a gyűjtött holmit, vagyis egy kialakított rendszerbe gyűjt.

Ezzel szemben a kényszeres gyűjtögetés jellemzője a kaotikus állapot, a tárgyak szanaszét hevernek a háztartás különböző pontjain és a gyűjtésükben ritkán van logika.

Akiket érint a kényszeres gyűjtögetés, azok nagyon nehezen tudnak megválni tárgyaiktól, azoktól is, amiket egyáltalán nem használnak, de még a lejárt ételeket sem szívesen dobják ki. Emiatt ez a kóros állapot, amely magatartási zavarként diagnosztizálható, az ember teljes életére kihat. A kényszeres gyűjtögetés olyan szintekre léphet, ahol az érintett személy élettere beszűkül, és környezetében a higiéniát sem tudja megtartani.

A kényszeres gyűjtögetés néhány tünete

Fontos megjegyezni, hogy egy kényszeres gyűjtögető nincs tisztában a helyzet súlyosságával, a gyűjtögetést nem érzi problémának, továbbá nem látja azt, hogy ez milyen mértékben befolyásolja életét. Tüneteit leginkább rokonok, barátok és ismerősök ismerhetik fel. A következő néhány jel segíthet abban, hogy azonosítsd a betegséget.

1. Értéktelen tárgyak halmozása

A gyűjtögető számára nincs olyan, hogy értéktelen dolog. Számára minden egyes begyűjtött tárgy eszmei értékkel bír, sokszor még az üres pet palack is. Egy külső szemlélő azonban objektíven fel tudja mérni, hogy hol a határ az emlékek és a kacatok gyűjtése között.

2. Káosz és rendezetlenség 

Egy kényszeres gyűjtögető otthona nagy eséllyel nem éppen magazinba illő, nála nem fogsz kamratárolóba rendezett élelmiszerekkel találkozni.  Egy ideig elrejtheti szekrények mögé a felhalmozott tárgyait, de előbb-utóbb a szoba közepére lerakott holmi is meg fog jelenni. Sajnos ennek súlyos következménye az, hogy egy idő után arra sem lesz elég hely, hogy az illető felporszívózzon vagy port töröljön, így a koszos és átláthatatlanul rendetlen otthon egyértelmű, és könnyen felismerhető jele lehet ennek.

3. A begyűjtött tárgyak féltése

Egy kényszeres gyűjtögető nem fogja engedni, hogy hozzáérj a tárgyaihoz. Elképesztően félti őket, még a legkisebb apróság is olyan eszmei értéket jelent számukra, hogy kölcsön sem szívesen adják. Az tehát, hogy megelégelve szelektálásba kezdesz egy beteg otthonában nem jó megoldás, és lelki sérüléseket okozhatsz, az amúgy is zavarban szenvedő félnek. 

Egy beteg nagyon gyakran gyűjti a következőket: reklámanyagok, ingyenes promóciós termékek, csomagolások, régi újságok, ruhák, akkor is, ha lyukas zokniról van szó, levelek, számlák, szatyrok, háztartási eszközök, akkor is, ha azok már nem működnek.

A betegség kiváltó okai

A kényszeres gyűjtögetés okát az orvostudomány egyelőre nem tisztázta. Az viszont elmondható, hogy néhány speciális élethelyzet hatására gyakrabban kialakulhat a betegség. Ahogyan bizonyos személyiségtípusok is hajlamosabbak lehetnek rá. Az egyedül élők esetében például gyakrabban előfordul az állapot, különösen az idő előrehaladtával, idősebb korban.

Sok kényszeres gyűjtögetőre jellemző az, hogy nincs szoros köteléke családtagjaival, nehezen érintkezik másokkal. Ebből kifolyólag nehéz gyermekkor hatására sem ritka a kényszeres gyűjtögetés kialakulása. Továbbá azok is hajlamosak rá, akinek más családtagjánál már diagnosztizálták a betegséget. 

Ha egy gyermek zsúfolt otthonba születik, ahol nincs rendszer, semminek sincs helye és állandó a rendetlenség, akkor nála is nagyobb eséllyel alakulhat ki felnőtt korára a kényszeres gyűjtögetés.

Ahogyan az olyan embereknél is jellemzőbb a kényszeres gyűjtögetés diagnózisa, akik nagyon nehezen döntenek. Illetve ami meglepő lehet az az, hogy a tökéletességre törekvő egyéneknél is nagyobb a betegség kialakulásának esélye. Emellett pedig a depresszióval vagy demenciával küzdő egyéneknél is felléphet. 

Ami szintén gyakori, hogy egy közeli hozzátartozó elvesztésekor válik valaki kényszeres gyűjtögetővé. Ha korábban ennek nem voltak előjelei, akkor is képes egy traumatikus élmény, mint a gyász elindítani az emberben ezt az állapotot. Ilyenkor a beteg nem engedi kidobni azokat a holmikat, amelyek az elhunyt személyre emlékeztetik. Ezekbe kapaszkodik és ebben látja a nyugalmat. 

Gyász és otthonszervezés

A gyász bizony kapcsolatban áll az otthonszervezéssel. Haláleset után a szelektálásba belefogni nem könnyű. Ebben a videóban egy gyászkísérő tanácsait hallhatjátok.

Nehéz a tárgyaktól való megválás? Hol a határ?

Egy kényszeres gyűjtögetőt sok esetben az ártatlannak hitt „majd jó lesz még valamire” elv vezérel a dolgok felhalmozására. Ha te, vagy egy családtagod is sokszor gondolja ezt, akkor érdemes elgondolkodni ennek valódi okán.

Ne aggódj, sok ember számára nehéz a szelektálás, különösen egy drága, ám sosem hordott ruhadarab vagy értékes tárgy esetében. De rá kell jönni, hogy azok a tárgyak, amik soha nem kerülnek használatba és még díszként sem funkcionálnak sehogy, attól bizony meg kell válni, bármennyibe is került.

A megválás nem feltétlenül kidobást jelent. Sokak számára megnyugtató az a tény, hogy egy jó minőségű tárgyat eladományozhat rászorulók számára, így könnyebb az elengedés. De az eladás is jó megoldás a használható tárgyak esetében. Viszont fontos, hogy minél hamarabb told át a küszöbön a külön tárolódobozba rendezett felesleges tárgyakat, és ne kerülgesd őket tovább.

Ha erre képtelen vagy, akkor lehetséges, hogy a normális ragaszkodástól kicsit intenzívebb érzelmeid vannak a tárgyak iránt, ami nem jó jel. 

Impulzív vásárlás, kleptománia? 

A kényszeres gyűjtögetés továbbá a vásárlási szokásokban is megmutatkozik. Akit érint a betegség, az hajlamos az impulzív vásárlásokra. Úgy érezheti egy adott tárgy láttán hirtelen, hogy arra neki a jövőben szüksége lehet, és boldogabbá is teszi majd őt. Sőt, a betegség kleptomániával is társulhat, amikor más tulajdona láttán érzi ugyanezt a megmagyarázhatatlan „szükségem van rá” érzést a beteg, és egyszerűen csak eltulajdonítja azt.

Azt tudnod kell, hogyha téged zavar a rendetlenség, zavar a sok tárgy és az általuk okozott vizuális zaj, akkor nagy valószínűséggel számodra nehezen megy a szelektálás, de nem vagy kényszeres gyűjtögető.

Hiszen az akarat ott van benned, hogy tenned kellene valamit egy élhetőbb környezetért. Egy kényszeres gyűjtögető nagyon nehezen ismeri fel, és látja be problémáját. 

Tegyél egy próbát a KonMari módszerrel!

Marie Kondo japán guru szelektálási módszere segítséget nyújthat minden szentimentális beállítottságú ember számára. A lényege, hogy az azonos kategóriákba tartozó tárgyakat egyszerre válogatja át az örömelv szerint.

KonMari azt ajánlja érdemes a szelektálást a ruhákkal kezdeni. Ehhez egy nagy kupacba kell pakolni a háztartásban megtalálható minden ruhaneműt. Majd mindent egyesével meg kell fogni és eldönteni: örömet okoz-e az adott ruhadarab, vagy sem. Ennek alapján minden olyan dologtól meg kell válni, amely ezt az örömöt nem ébreszti fel bennünk. 

Egy kényszeres gyűjtögető a betegsége igen előrehaladott állapotában nagy eséllyel arra sem lesz hajlandó, hogy megpróbálkozzon a szelektálással. Ám egy kevésbé súlyos állapot esetében a KonMari módszer rávilágíthat a kényszeres gyűjtögetés diagnózisára.

Azok, akik képtelenek megválni egyetlen ruhadarabjuktól is, vagy bármi más kategóriába tartozó tárgytól, annak érdemes orvosi segítséget kérnie. 

Ha úgy érzed nagyon nehezen megy a szelektálás, de mégsem vagy elégedett a felhalmozott tárgyak látványától, akkor más személy jelenléte segítségedre lehet. Akár egy családtagodat felkérheted, hogy facilitátor bőrébe bújva segítsen a szelektálást lebonyolítani, és döntéseidet minimálisan befolyásolni.

Azonban, ha úgy érzed a családtagjaid nem elég keménykezűek a szelektálás során, és külső segítségre van szükséged a tárgyak elengedésével kapcsolatban, akkor ajánlom számodra az otthonszervezés szolgáltatásomat.

Kényszeres gyűjtögetés következményei és kezelése

A kényszeres gyűjtögetést fontos lenne kezelni, mert hosszú távon nem csak higiénia gondokat okoz, hanem rossz hatással van az emberi kapcsolatokra, és természetesen anyagi gondokhoz is vezethet. Egy gyűjtögető észre sem veheti, hogy előbb-utóbb korlátozza a sok tárgy az otthoni feladatok elvégzésében is. Búcsút mondhat a pihentető alvásnak vagy képtelen lesz használni a konyháját. Ezek közvetetten mind stresszt okozhatnak.

Azonban hiába volna szükség kezelésre, egy kényszeres gyűjtögetőnek nagyon ritkán van betegségtudata.

Mindenképpen támogató családra, barátokra van szükség ahhoz, hogy az érintett kilépjen ebből az állapotból. A hozzátartozóknak célszerű elkísérni a beteget a pszichológushoz vagy pszichiáterhez, és jelenlétével segíteni beszámolni az otthon uralkodó helyzetről. 

Arra gyanakszol egy családtagodat érint a kényszeres gyűjtögetés problémája? Egy biztos, ne ess neki szemeteszsákkal és portalanító kefével az otthonának, mert ezzel nagy traumát okozhatsz nála. Fontos a türelem és a megértő hozzáállás, mert a gyógyuláshoz rögös út vezet, de nem végtelen!

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

Tippek, motiváció a mindennapokhoz