Mit is jelent az élelmiszeripari szilikon? Mitől jobb, mint a műanyag?

Élelmiszeripari szilikon a Stasher-nél.

Az egyszer használatos műanyagból készült termékek kényelmünk kiszolgálásában rendkívüli módon jeleskednek, azonban nem szabad megfeledkeznünk a műanyag okozta problémákról sem. Meglepő módon, nemcsak a természet az egyetlen dolog, amely megsínyli a műanyag toxikus hatásait, hanem a testünk is. 

Bűntudatkeltés márpedig nem működik!

Sok helyen próbálják lenyomni az ember torkán ezt a témakört bűntudatkeltés kíséretében, amely valójában többet árt, mint használ. Ezzel a mentalitással még inkább eltaszítják a kezdetben lelkes egyént attól, hogy graduálisan bármit is tegyen a környezetért. Ezen a gondolaton felbuzdulva, egy olyan terméket szeretnék bemutatni, amelynek a mindennapokba való beépítése nem jelent kihívást!:)

A magyar lakosság évente több száz millió nejlonzacskót használ fel, amelynek csak töredékét sikerül újrahasznosítani. Mi lesz a maradékkal? Általában (jobb esetben) a szeméttelepen kötnek ki, ahol legalább több száz év mire képes lebomlani.

A jó hír az, hogy van egy alternatíva, ami gyógyír lehet minden műanyag keltette gondra. A Stasher hűtőtasak a világ első műanyagmentes tasakja, amely úgynevezett színtiszta élelmiszer-ipari platinum szilikonból készült.

Hallottál már erről az anyagról? Vagy azon töprengsz, hogy mi lehet a különbség az élelmiszeripari platinum szilikon, illetve a műanyag vagy más szilikon anyagú termékek között?

Lássuk csak, hogy milyen összetevőkből áll, mik is az előnyei az élelmiszeripari szilikonnak, a szilikon vajon műanyagnak számít-e, jobb-e a szilikon, mint a műanyag, és még sok más égető kérdésre fogok válaszolni, amivel megpróbálom eloszlatni az imént keletkezett ködöt a fejekben. 

Miből készül a műanyag?

Azok a műanyagok, amelyek nem a hulladéklerakó helyekre kerülnek, nagy eséllyel az óceánban kötnek ki. Ez a táplálékláncba való beépülést eredményezi, amely komoly aggodalomra ad okot az emberi egészséget illetően. A műanyagban található nyers vegyi anyagok és toxinok rákhoz, meddőséghez, immunrendszeri rendellenességekhez és még sok más megbetegedéshez vezethetnek.

Ilyen vegyi anyagok például: 

 • BPA (biszfenol-A): egy elméletben hormonként viselkedő ipari vegyi anyag, amely kártékony hatással van a szervezet működésére, például a férfi/női termékenységre is. 
 • BPS (biszfenol-S): hasonló, mint a BPA, ez az anyag a boltokban lévő nyugtában található meg. 
 • PVC: A második leggyakrabban használt műanyag, amely egyesek szerint rákkeltő hatású és hormonális problémákat is okozhatnak.
 • Ftalátok: PVC anyagú termékek gyártásánál használják, hasonló hatásokat vált ki, mint a PVC.

Szerencsére van egy élhetőbb lehetőség, amely a Stasher hűtőtasak formájában testesül meg. A Stasher rugalmasabb, fenntarthatóbb és biztonságosabb alternatívája a műanyagnak, tehát biztonságos mind a bolygó, mind az emberi test számára. 

Mi is az az élelmiszeripari szilikon? Mik az előnyei?

Az élelmiszeripari szilikon egy mérgező anyagoktól mentes  szilikon típus, amely nem tartalmaz semmilyen kémiai töltőanyagot vagy mellékterméket, így biztonságos az étellel való felhasználásra. A szilícium, természetben előforduló kémiai elem, a szilikon egyik alkotóeleme, egy metalloid, ami azt jelenti, hogy rendelkezik mind a fémes, mind a nemfémes elemek tulajdonságaival, emellett az oxigén után, a földkéreg második leggyakoribb eleme.

A szilikon molekula szilíciumból és oxigénből áll. Rugalmassága, nem porózus felülete és fenntarthatósága miatt az élelmiszeripari szilikon, a szilikonok szupermanjeként tartják számon.

A Stasher hűtőtasakok megkönnyítik az ételek otthon vagy úti tárolását, miközben táplálékot távol tartják a műanyagtól. A szilikon, amelyből a tasakok készülnek, nem tartozik a műanyagfajták családjába, hiszen nem tartalmaznak BPA-t, BPS-t és ftalátokat sem. 

Tehát összefoglalva a szilikon előnyei: 

 • Szuperül ellenáll a szélsőséges hőmérsékletek által okozott károknak
 • NEM keményedik meg, NEM törik meg,  NEM morzsolódik szét, NEM porlad el, NEM áporodik meg és NEM válik az anyag gyengébbé az idő múlása ellenére sem
 • Könnyű anyag, helyet spórol, könnyű szállítani
 • Természetes erőforrásból készül
 • NEM mérgező, szagtalan – NEM tartalmaz BPA-t, latexet, ólmot és ftalátokat
 • NEM veszélyes hulladéknak tekinthető
 • Felhasználható konyhában: mikrózható, sütőben is megállja a helyét 400 °C-ig
 • Mosogatógépben bátran moshatod!
 • Fagyasztóban is gond nélkül eláll 
 • Szuvidáláshoz is kiváló, hiszen jó vákumot képez, amellyel kiváló ételeket készíthetsz

A cikket az eredetileg a stasher.com oldalon megjelent cikk inspirálta, mivel forgalmazzuk a Stasher hűtőtasakokat, úgy gondoltuk, hiánypótló cikk, hogy megértsük, miért is ennyire hasznos az élelmiszeripari szilikon.

Stasher hűtőtasakról személyes véleményem

A Stasher hűtőtasakok több méretben és számos színben kaphatóak a Kívül Belül Boldogság webáruházban. A mini hűtőtasakot nasikra használja a család. Még a kisfiam is ki tudja nyitni közel 5 évesen. A középső méretet inkább hűtőben való tárolásra és menütervezés esetén ételek tárolására használjuk, míg a legnagyobb méretet szuvidálásra fogjuk, de ezzel még kísérletezünk. A webáruházba most jött be az álló fajta, amit alapvető élelmiszerek tárolására lehet használni, azonban azt még nem próbáltam ki személyesen, hiszen az alapélelmiszereimet az OXO ételtárolókban tárolom. Mi nagyon szeretjük a Stasher hűtőtasakokat, így személyesen is csak ajánlani tudom. 

Ha pedig további hulladékmentes megoldás érdekel, olvasd el a következő cikket 🙂