Azt hiszem a legtöbbünknek erősen megdobban a szíve, amikor egy íves lábakon álló, elegáns kádat látunk. Jó elmélázni, hogy milyen lenne olvasgatni a habok között, gyertyafénynél, romantikus filmekbe illően. Egyszer egy szálláshelyen egy ilyen, szabadon álló kád volt a fürdőszobában: hát repestem a boldogságtól. Aztán a kádba elnyúlva feltűnt, hogy sehol sincs hely a tusfürdőmnek. A törölközőmet sem tudom sehova lerakni, nemhogy a könyvet, a gyertyát és a habfürdős flakont… Akkor rájöttem, hogy hozzám egy modern fürdőszoba illik, ahol minden praktikusan kézre áll és könnyen tisztán tartható. Úgy gondoltam, összegyűjtöm azokat az otthonszervezési szempontokat, amelyeket érdemes figyelembe venned, amikor egy lakásfelújítás során az új, modern fürdőszobádat tervezed!

A modern fürdőszoba ismérvei

A fürdőszoba berendezésekor egy szűken szabott koordinátarendszerben mozgunk: a vízvezetékek elhelyezkedése és a helyiség mérete határt szab a képzeletünknek. Tehát a meglévő négyzetméterből, belmagasságból és elrendezésből kell kihozni a legtöbbet, legyen szó akár egy tágas, kádas fürdőszobáról, akár egy kisebb lakás apró, zuhanyzófülkés helyiségről.

Bárhogy is zsonglőrködünk a legjobb helykihasználással, tartsuk szem előtt, hogy a fürdőszoba funkciója a tisztálkodás és a relaxálás. Jól takarítható, egyszerű felületeket érdemes tervezni és olyan színvilágot kell kialakítani, amelyben a nap végén kényelmesen ellazulhatunk.

A modern megoldások és a minimalista stílus pedig alapvetően segíthetnek mindkettőben. Egy modern, masszírozásra is alkalmas zuhanypanel lehet, hogy jobban segíti a kikapcsolódásunkat, mint a kádban való ejtőzés: máris egyszerűbb a helyet beosztani. Egy nyitott zuhanyfülke leegyszerűsítheti a takarítást és könnyebben kialakítható egy egyedi formájú helyiségben. Érdemes körülnézni, hogy a legújabb berendezések közül mi illik bele az ízlésvilágunkba és mi lehet a segítségünkre az új fürdőszoba kialakításakor.

A modern fürdőszobai lakberendezési trendek 2018-ban

Amikor hosszú távra hozunk döntéseket – például a fürdőszobánkat illetően – akkor megfontolandóak az aktuális trendek, mielőtt a saját elgondolásunk és ízlésünk mentén elhatározzuk magunkat. A fürdő csempéje jó eséllyel még 10 év múlva is ott virít majd a falon. Még akkor is, ha időközben a karakteres, piros csíkok ideje már leáldozott.

Modern fürdőszoba tusfürdő tartó egyik dizájnja a fém.Idén is van néhány trendinek számító irányvonal. Az egyik a metálos, sárgarezes, arany kiegészítős vonulat, ahol ezeket a színeket egy-egy csaptelep, a szekrényfogantyúk és néhány dekorációs elem viseli. Tökéletes lehetőség, hogy egy-egy antik emléket a hétköznapok szolgálatába állítsunk egy kis felújítás után!
A másik nagyobb tendencia a spa hatású, természetes színekkel operáló felhozatal: kő, fa, bambusz, megnyugtató barna árnyalatokkal kombinálva, amelyek segítik a nap végi ellazulást.
Ezek mellett persze az igazán modern hatású, üveggel, fémmel dolgozó fürdőszobák is megtalálhatóak a 2018-as év trendjei közt, amelyek kiegészíthetőek matt felületekkel vagy sötétkék fallal, ha szeretnénk egy kis csavart vinni a letisztult képbe. Ez a modern hatás a tusfürdő tartó esetén sem hanyagolható el.

Tárolás a fürdőszobában

A legtöbb inspirációnak szánt képen hatalmas tereket láthatunk, így konkrét, gyakorlati hasznát ritkán vesszük ezeknek a fürdőszobáknak. Szuper aranyos a férjnek és feleségnek szimmetrikusan kialakított fürdőrész, de lássuk be, 10 négyzetméteren nem fogjuk tudni megvalósítani. Ezek a tágas, a modern fürdőszobákról készült fotók elfeledkeznek a tárolásról is, pedig a többségünknek azért a dekorációs üvegkavics mellett a fürdőszobában kell megoldani a törölközők, fürdőszobai kellékek, krémek, tusfürdők tárolását is. 🙂 Esetleg itt kapnak helyett a takarítószerek és a mosás kiegészítői is.

Legyen kéznél!

A modern fürdőszoba egyik kedvence: fürdőszoba akasztóAz elsődleges rendezőelv a fürdőszobai tárolásnál is az, hogy az legyen kéznél, amit minden egyes nap használsz. Az extra samponok, ráadás hajbalzsamok, tartalék borotvahabok vándoroljanak el a szekrénybe. Ne foglalják a helyet a tényleg szükséges tárgyak elől. Ugyanígy, a dekorációs elemek számát is érdemes lecsökkenteni a nyitott felületeken. Például a fürdéshez használt gyertyák és a fürdősó a szekrényen belül, egy kis kosárban is helyet kaphatnak, így nem porosodnak. A nagy kiszerelések egyben, a sok csomagolóanyag és a lejárt kozmetikai vagy tisztítószerek pedig már semmiképp ne költözzenek be az új fürdőszobádba. Ha pedig kevés a felületet, érdemes elgondolkodni, hogy mit is lehet felakasztani a fürdőszoba akasztóra.

A lakás többi részén is szeretnél egy átlátható, személyre szabott rendszert teremteni?

Megnézem az ingyenesen elérhető Napi Rendszerezős Egypercesek online videósorozatot!

Legyen praktikus!

A fürdőszoba egy nedves, párás hely: a modern fürdőszoba is az. Néhány rendhagyó tárolási trükk elősegíti, hogy letisztultabb megjelenést érj el, miközben a funkció sem sérül. Ilyen tipp, hogy a zuhanyfüggöny mögé, pár centivel beljebb, szerelj fel még egy függönyrudat, a kád felé. Itt száradhat a törölköző, törlőrongy anélkül, hogy az összképet rontaná. Persze ha éppen úgy van kialakítva a fürdőszobád, hogy ez megoldható legyen.

A fürdőszobaszekrény ajtaját is érdemes kihasználni, ha tárolásról beszélünk: a belső felületére felszerelhető egy hajszárítótartó, esetleg néhány kosár, vagy akasztó.

A fürdőszoba stílusához illeszkedően válassz valamilyen polcos tárolási lehetőséget a wc feletti tér kihasználásához: ide kerülhetnek a ritkábban használt törölközők, a takarítószerek, vagy a tartalék wc-papírok és krémek.

Ha gyakran használsz hajformázó eszközöket, akkor olyan fali tárolót szerelj fel, amelynek az anyaga alkalmas arra, hogy ott hűljenek le. Ez így biztonságos és praktikus is egyben, hiszen használat után rögtön a helyére kerülhet a hajkiegyenesítő vagy a hajszárító.

Próbáld meg elkerülni, hogy tusfürdős és samponos flakonok sorakozzanak a kád szélén, gyűjtve a port és esélyt adva a penészgombának. Ha olyan tárolót szerelsz a falra, amely a vizet jól bírja, úgy a vízszintes felületeken spórolsz helyet: átláthatóbb és könnyebben takarítható lesz a helyiség.

Játssz bátran a kihúzható fiókok mélységével! A csak pár centi mély fiókok belső térelosztókkal tökéletes tárolási lehetőséget biztosítanak a sminkeszközök és az apró kiegészítők számára. Egy mélyebb fiók viszont néhány kosár és elválasztó segítségével viszont akár a tisztítószerek garmadáját is elnyelheti.

Otthonszervezés a fürdőszobában

magazintartó és a modern fürdőszobaEzek apróságnak tűnnek, de fontos, hogy egy új, modern fürdőszoba tervezésekor figyelembe vedd ezeket is. A lakberendezés során meghatározod, hogy milyen szaniter, bútor kerüljön be és hogy milyen színvilág legyen a meghatározó a helyiség méretének és funkcióinak függvényében. De akár egyedül használod a fürdőt, akár az öt fős családodé a terep, ezek az apró tanácsok a helyiség méretétől függetlenül segítenek egy letisztultabb és praktikusabb fürdőszoba megalkotásában.

Fontos persze az ízlésed és a saját, személyes tempód is a rendelkezésre álló hely mellett, ezért igyekeztem szabadon testre szabható dolgokat javasolni. Például ha nem tudsz vagy nem akarsz fúrni, akkor egy álló magazin és wc papír tartó elegáns megoldás lehet számodra. Az biztos, hogy a könnyen tisztítható felületekkel, az átlátható tárolással, a szükséges tárgyak kiválogatásával és megfelelő elhelyezésével egy harmonikus környezetet teremthetsz és kevesebb időt kell majd a pakolással és takarítással foglalkoznod. Ha pedig egy évtizedre tervezel, akkor nem kevés az az idő, amit a takarítás és rendrakás terén megspórolsz ezáltal. Azt a ráadás néhány órát inkább töltsd a kádban, habok között, egy jó könyvvel!