Modern hálószoba inspirációk

Modern hálószoba lakberendezés.

A modern hálószoba sokunk álma, ahol a harmónia, a letisztultság és a funkcionalitás viszi a prímet. A hálószoba ötletek sorában a romantikus, klasszikus vonalak mellett rengetegen keressük a minimalistához közelebb álló berendezéseket, színvilágokat. Összegyűjtöttem egy csomó apró ötletet, amivel egy lépéssel közelebb kerülhetünk a rendszerezett, modern hálószoba ideájához.

Most alakítod ki?

Egy modern hálószoba funkciói

A design előtt ott áll a sorban a praktikum. Egy helyiségnél mindig először azt kell számba venni, hogy milyen funkciókat tölt be az életetekben. A hálószoba elsőként is az alvás, a pihenés helyszíne. Másodsorban az együtt töltött időé és esetleg a ruhatárolásé is, ha nincs külön gardróbotok. Már pedig minél nagyobb városban élünk, annál valószínűbb, hogy a lakás ára egyre magasabb, a területe pedig egyre kisebb. Így a modern, kicsi hálószobákra is gondolni kell. A helytakarékos megoldások és a precíz rendszerezés jelentősége ilyenkor még nagyobb.

Tehát elsősorban úgy kell kialakítani a helyiséget, hogy tökéletesen ki tudj kapcsolódni a hálószobában, ne akadályozza semmi a pihenést és a feltöltődést. Később még kitérek rá, de a korszerű designok gyakran operálnak nyers, természetes vagy architektus felületekkel – fontos átgondolnod, hogy a látványos elemek között el tudsz-e lazulni.

A minimalista design nem jelent ridegséget!

A modern hálószoba designok merítenek az építészeti elemekből, bátrabban használják a betont, a nyers felületeket. Letisztult felületek és formák mellett teszik le a voksukat, kihasználják a nyitott tereket és a természetes fényeket. A dekorációs elemek sokszor könyvek, vázák vagy maguk a lámpatestek – csupa, csupa funkcionális apró tárgy.

Ez az egyszerű, átlátható keret: de nem kell ridegnek vagy személytelennek lennie, ne aggódj. A tiszta vonalakhoz már könnyen hozzá lehet párosítani nagyobb mintás textileket, látványos drapériákat, buja, zöld növényeknek, amelyeket cserélgethetsz kedvednek, ízlésednek megfelelően.

forrás: home-designing.com

Hoztam néhány inspirációs képet, ahol aktívan dolgoztak a tervezők betonnal, fával, természetes fénnyel és a funkcionális dekorációs elemekkel.

Milyen színpalettát válassz egy 21. századi hálóhoz?

Moder hálószoba trendek a 2020-as évben

A hálószoba színek megválasztására érdemes elég időt szánni, hiszen rengeteg időt töltünk ebben a helyiségben – oké, a nagy részét lehunyt szemmel, de mégis! 🙂 A modern hálószoba színek tekintetében hatalmas mozgásteret nyújt: a természetes színpaletták mellett az élénk színek és a harmonikus pasztellek is előkerülnek.

Otthonszervezőként mégis, azt javaslom, hogy a modern hálószoba festésekor ragaszkodj valami minimalista megoldáshoz, a falak kapjanak egységes, egyszerű alapot. Negyedévente simán lecserélheted az ágyneműt és a dekorációt, de a falfestés hosszabb távra szól.

A modern hálószoba tapétázása is jó ötlet lehet: Egy-egy látványos, kisebb felülettel könnyen feldobhatod az összképet, anélkül, hogy nagyobb lakásfelújításba kezdenél.

A modern hálószoba berendezése

A legfőbb funkció az alvás, relaxáció, így érdemes a főszerepet az ágynak adni. Praktikus, ha az ágyból elérhető helyre helyezzük azokat az apróságokat, amelyekre a pihenéshez szükségünk lehet. Kis illóolajok, papírzsebkendő, az esti krémek, egy-egy könyv az éjjeliszekrény belsejében kaphat helyet.

A további elemek már nagyon egyediek, személyre szabottak. Ha a hálószobában tartod a ruháidat, akkor a hálószoba bútorok terén választhatsz zárt szekrényt, de akár nyitott polcokon is tárolhatod őket. Ez most kicsit őrülten hangzik, de ha gyönyörű ruháid vannak, amelyeket nap mint nap használsz, akkor helyet találhatsz számukra látható helyen is. Funkcionalitás és dekoráció így jár kéz a kézben a modern hálószobában.

forrás: home-designing.com

Amennyiben a modern hálószoba lesz az öltözködés helye reggelente, akkor egy kis asztal és a megfelelő világítás elengedhetetlen. A szekrényen belüli világításra már rengeteg ötlet van: érdemes felmérni, hogy meggyorsítja-e a reggeli készülődést, ha nem vaktában kaparászol a megfelelő melltartó után.

Ha a könyveidnek a pihenésnek dedikált helyiségben szeretnél helyet találni, akkor kiválaszthatsz egy-egy nyitott polcot, ahol dekorációs elemként is funkcionálnak a legkedvesebb köteteid. Ha kész könyvtárad van, akkor viszont a vitrines szekrény lesz a legszuperebb, mert nem éri por a gyűjteményedet, mégis kéznél van mindegyik.

Egy letisztult hálószoba rendszerezése

Elsősorban én sosem lakberendezőként, hanem otthonszervezési tanácsadóként írok a helyiségek különféle funkcióiról és elrendezéséről. A hálószobában, ha fontos a letisztultság, akkor elengedhetetlen a saját rendszered kialakítása. Nem győzöm eleget hangsúlyozni: saját, személyre szabott rendszert kell találnod, nem az enyémet vagy bármely más tanácsadóét.

forrás: home-designing.com

Az éjjeli szekrény kialakítása

Az egészen extrém kockák és hengerek tárházából válogathatsz, amikor éjjeli szekrényt keresel. Mindenképp javaslom, hogy legyen egy felső fiókja, vagy végesetben a tetején egy tárolódobozban rendszerezd az apróságaidat.

A ruhásszekrény rendje

Az aktuálisan használt ruháidnak mindig átláthatónak kell maradnia. Ehhez használhatsz vállfákat, lógó tárolókat, ruhatároló kosarakat, sáltartót, polcelválasztót, fiókrendszerezőt, de a belső rendszerezés elengedhetetlen. A szezonon kívüli vagy éppen kinőtt-kifogyott változatokat, pedig jobb, ha vákuumzsákba rejted: ez megóvja őket portól, molytól, sérülésektől, miközben sokkal kevesebb tárolóhelyet foglalnak el a szekrényedben.

forrás: home-designing.com

Ágyneműk, huzatok tárolása

Amíg használatban vannak, fel se tűnik, mekkora helyigényük van! Amint viszont le kell váltani a nyári szettet a télire, vagy ahogy felgyűlik a vendégágyneműk, gyerekágyneműk és a csereágyneműk kupaca, rögtön probléma lesz a tárolás.

Az ágy alatti helyet jól kihasználhatod egy zárt tárolódobozzal, vákuumzsákkal, de ebben az esetben nem tudsz az ágy alatt rendszeresen és alaposan takarítani. Ezért én azt szoktam javasolni, hogy megfelelően elcsomagolva érdemes nehezen elérhető helyen tárolni az ágyneműket, hiszen úgyis ritkán van rájuk szükség.

Az ágyneműkből pedig válaszd ki a pár használandót: ezek kapjanak helyet közel az ágyhoz, a hálószobához, a tartalék pedig húzza meg magát távolabbi szekrényekben.

forrás: home-designing.com

Modern hálószoba inspirációk: színek, formák, rendszerek

Ahogy a klasszikus hálónak sincsenek kőbe vésett szabályai, úgy a modern hálószoba esetén is a lehetőségek tárháza vár ránk. Fehér, halványsárga, halványszürkés falakkal indítva, az ágyat a középpontban elhelyezve, a letisztult formáknál maradva nagyot nem véthetünk.

Érdemes elhatározni, hogy a természetes anyagok vagy az építészeti hatások mellett teszünk le a voksunk, így a dekorációs elemek megválasztása már könnyen megy majd. Egy designlámpa vagy látványos óra, néhány színben harmonizáló növény, egyetlen, jól megválasztott festmény segíthet, hogy a hálószobánk egy olyan helyiséggé váljon, ahol a jelenre és a jövőre koncentrálhatunk és örömmel töltünk időt.

forrás: home-designing.com

Modern hangulatú durmolásra fel! 😉

Képek forrása: home-designing.com