A műanyag doboz – barát vagy ellenség?

Az OXO tároló doboz a légmentes kamra tárolás egyik alap kiegészítője.

A Kívül Belül Boldogság egyik fontos gondolata, hogy legyünk összhangban az otthonunkkal. Az az ideális, ha el tudunk lazulni, ha olyan tárgyak vesznek körül, amelyek örömöt okoznak. A bűntudatnak kevéssé van helye ebben az idillben, ezért a környezettudatosság mindig is egy fontos szempont volt számomra. Az otthonrendszerezéshez olyan gyakran használt műanyag doboz viszont keményen feladja a leckét! Vajon van helye egy környezettudatos háztartásban a műanyagnak? Hogy fér össze a kettő? A műanyag doboz: barát vagy ellenség? A mai cikkben összefoglaltam a véleményemet a témában.

Műanyag doboz webáruház?

Nem titok a létezése, sőt, remélem már jártál is a Kívül Belül Boldogság webáruházában. Ahol a bambusz és textil termékeken felül bizony rengeteg műanyag dobozt is találhatsz. Hogy kerül ez összhangba egy környezettudatos otthonnal? Hát a műanyag doboz nem eredendően rossz?

A megoldás kulcsa szerintem a tájékozódásban és a műanyagok jobb megismerésében rejlik. Ha megértjük, hogy miként alakul a különböző típusú műanyag dobozok összetétele és górcső alá vesszük a háztartásunk reális igényeit, akkor könnyebben megválaszolható lesz ez a kérdés is.

Gyorstalpaló a műanyagokhoz

Ha a kezedbe veszel egy műanyagból készült terméket, akkor egyszerűen csak elég megfordítani, hogy megtaláld a talpán a háromszög formájú jelölést. Ez lesz az elsődleges kiindulási alap ahhoz, hogy azt a műanyag tárgyat mire és mire nem használhatod. Leellenőrizted már valaha?

A PVC-nek ugyanis sokféle típusa van, attól függően, hogy a gyártás során milyen segédanyagokat adnak hozzá. A műanyagot rengeteg célra használjuk!

Ettől lesz könnyű, jól formázható és takarékos az ételeink, használati tárgyaink csomagolása, ezáltal olcsóbb és gyorsabb a szállításuk. A műanyag adja a törlőrongy szupererejét, a ruháink gyors száradását és így tovább…

De sajnos a PVC néhány típusából hőhatásra mérgező anyag válhat ki! Rákkeltő és hormonzavart okozó vegyületek képesek kioldódni belőle, ezért egyes műanyagfajtákat nem lehet élelmiszertárolásra vagy gyerekjáték-gyártásra használni.

A különbséget a jelölés alapján te is könnyedén el tudod dönteni. Az alábbi ábrát akár a telefonodra is lementheted, ha az üzletben szeretnéd vásárlás előtt csekkolni a kiválasztott műanyag doboz összetételét!

Alapvetően a PET 2-es, 4-es és 5-ös jelölésű műanyagfajták, amelyek biztonsággal használhatóak a jelenlegi álláspont szerint akár ételtárolásra vagy gyermekek közelében is.

A műanyag egyértelmű hátrányai

A hátrányok felsorolásakor eléggé a dobogó tetején ugrálnak a mérgező, rákkeltő vegyületek. A második helyezés talán a megtermelt szemété lesz.

Műanyagot gyártani könnyű, gazdaságos és hihetetlen sokrétű a felhasználása. Rengeteg termék, használati tárgy azért vált elérhetővé, mert a műanyag szerepet kapott a gyártási folyamatában. Ennek köszönhetően viszont annyit gyártunk és használunk belőle, amelyet képtelen vagyunk szelektíven visszagyűjteni egyelőre. Így a világ, az óceánok szép lassan telnek műanyaggal.

Palackokból zátonyok és úszó szigetek alakulnak az óceánokon, ráakadnak az állatokra a műanyagszalagok és hurkok, a lebomlásban lévő műanyagok pedig a mikroszkopikus méretű darabjaikkal megjelennek az élőlények szervezetében is. Hogy mekkora gondot vagy változást okoznak, az egyelőre vita kérdése, de tagadhatatlanul jelen vannak.

Lássuk be, a nyavalya se gondolta, hogy a PET palack egyszer belénk bújik, nemde? Mint egy rémmese!

Mégis, miért használjuk egyáltalán a műanyag dobozokat?

A műanyag megjelenése és elterjedése egy világméretű robbanás volt. Könnyebbé és ellenállóbbá váltak a csomagolások, felgyorsultak a gyártási folyamatok, kiváltotta a költséges és szintén környezetszennyező fémeket, lecsökkentette más egyéb alapanyagok felhasználását. Meg lehet kérdezni a szüleinket, hogy mekkora kampány volt a nehezebben tisztítható szövetszatyrok hálós műanyagra cseréléséért: hiszen az egyszerűen tisztára törölhető vagy mosható.

Biztos, hogy nagyon meghökkennénk, ha a kiszállított étel mellé még kétszer annyit kéne fizetni a csomagolásért: a műanyag elviteles dobozok olcsók és könnyen szállíthatóak. A legtöbb lakásban lemondhatnánk az ablakban ülő virágokról, ha nem lennének elérhetőek a kis súlyú műanyag balkonládák. Egészen más érzés lenne behozni a szerszámokat a garázsból, ha egy fa ládában cipelhetnénk őket a műanyag láda helyett. A családtagok számára összepakolt ebédnek is egészen más lenne a súlya, ha minden fogás külön üvegtálban kapna helyet a műanyag ételtárolók helyett.

Tagadhatatlan, hogy az egyszer használatos, eldobható műanyagok rengeteg időt megspórolnak és bizonyos esetekben jobban garantálják a higiéniát is. Ha össze kell hasonlítani egy harminc fős gyerekzsúr utáni mosogatást és a műanyagpoharak összegyűjtését… nem percekkel, órákkal fog győzni az eldobható verzió. Ez nyilvánvaló.

Ez az a pont, ahol a kényelem és a környezettudatosság között meg kell hozni a saját döntésünket!

Vannak alternatívák: textil törlőkendők, textil sminklemosó korongok, szövetből készült szatyrok, átlátszó, neccből készült zacskók, viaszos felületű uzsonnás kendők, bambuszból készült fogkefék, mosható ruhapelenkák és egészségügyi betétek. Ezek valamilyen szinten kompromisszumot jelentenek a hétköznapi kényelem oltárán, de érdemes megismerkedni a lehetőségekkel. Sokszor nem kell hozzá különösebb lemondás, hogy egy környezettudatos, zöld megoldás mellett tegyük le a voksunkat!

Olyan álláspontot kell találnunk, amellyel önazonosak tudunk lenni, hiszen hosszú távon csak ezek a döntések lesznek fenntarthatóak, az egész család számára alkalmazhatóak. Például az egyszer használatos műanyag termékek használatának elhagyása sokkal könnyebben megvalósítható, mintsem az egész család tárgyfelhasználatát megváltoztassuk. Ha nem fogadunk el egyszer használatos műanyag termékeket, legyen szó a nagybevásárlásnál a zacskóról, a kávézóban a szívószálról, vagy éppen nem hordjuk haza zsugorszámra az ásványvizes palackokat, máris sokat haladtunk. Ezekkel az apró lépésekkel kell kezdeni, amikor egy környezettudatosabb, de mindenki számára fenntartható tudatosabb otthont szeretnénk kialakítani.

Az én döntésemet tükrözi a Kívül Belül Boldogság webáruház és kínálata. Megpróbálom csökkenteni a háztartásomban az egyszer használatos műanyagokat, a többször használhatóaknál pedig az az elvem, hogy ha valami műanyagból készül, akkor az legyen minőségi. Így hosszú évekig ki tud majd szolgálni.

A minőségi műanyag doboz használata a hétköznapokban

Amikor a webáruház termékkínálatát kialakítottam, fel sem merült, hogy gyenge minőségű, káros műanyagokból készült dobozok helyet kapjanak. Kizárólag a biztonságos típusú műanyag lehet az alapja az általam forgalmazott InterDesign és OXO termékeknek. Így garantált, hogy ételt is biztonságosan lehet tárolni benne és a kisgyermeked is megcsócsálhatja a doboz sarkát, a gyerkőcnek nem lesz baja tőle, maximum a dobozon lesznek fogacskanyomok! 😀

A műanyag doboznak vannak alternatívái, így a webáruházban is találni textilből készült tárolókat és bambusz alapanyagú fiókelosztókat, felszereléseket. Az üveg egy magától értetődő javaslat lenne, de a saját személyes véleményem, hogy nem minden háztartásban és családban jó megoldás.

Elő az üvegekkel!

Egy üveg tároló egyértelműen többször újrahasználható és egészségesebb verzió – normál használat mellett.

Viszont a kisfiam jelenleg három éves és ahogy a múltkori videómban említettem, egy kréta sem marad egyben a kezében. Fel sem merülhet, hogy üvegtárgyat adjak a kezébe, vagy üvegtárolót használjak a fürdőszobában az esti pancsolásakor. Kétszer 10 ujja van a gyermeknek, de mindegyikhez határozottan ragaszkodik a családunk! 🙂

De még kisgyereknek sem kell lenni: mindannyian ismerünk olyan felnőttet, aki után csapódik az ajtó, puffan a táskája, csöpögtet-lötyögtet és potyogtat egész nap. Az ő közelükben garantált, hogy egy üvegedény sem lesz 6-10-szer újra felhasználható…

Így azt tanácsolom, hogyha nálatok biztonságban vannak az üvegtárolók, akkor nézz körül és bátran bővítsd ki vele az ételtárolóid, flakonjaid sorát. De kisgyerekes családoknak, szeleburdi felnőtteknek nem biztos, hogy ez lesz a környezettudatos megoldás: nekik maradnak a fából, textilből és minőségi műanyagból készült tartós darabok.

Összegezve: mértékletesség és komplex gondolkodás

Ahogy mindenben, úgy a környezettudatosságban is a mértékletesség a kifizetődő. A nagy lelkesedésben meg lehet rendelni Dél-Amerikából a teljesen bio tisztítószert, hogy átpöfögjön a fél világon, vagy lehet kötelezni a családot ilyen vagy olyan új szokásra, de előbb-utóbb úgyis normalizálódik a helyzet és a hozzáállás.

Azt látom, hogy hosszú távon azok a változtatások válnak majd be, amelyek ésszerűen és komplexen gondolkodva is elfogadhatóak a saját elveink szerint. Én hiszem, hogy a tartós, 5-10-15 évig esztétikus megjelenésű, praktikusan használható műanyagtermékek hozzátesznek valamit a környezettudatos világhoz.

A legfontosabb, hogy elég választási lehetőséget biztosítsunk és mindenki megtalálja a számára épp aktuálisan megfelelő, kiegyensúlyozott és környezetbarát megoldást.

Te hogyan alakítod ki a háztartásod? Van benne helye a műanyag dobozoknak?