Vendégblogbejegyzés következik

Elkezdődött a műanyagmentes július, mikor végre a napsütés, a vízpart és a kisebb-nagyobb partyk (ahol természetesen csak műanyag pohárból lehet inni) mellett végre szakíthatunk egy kis időd mindannyiunk szerelmére: a környezetünkre. A műanyagmentes nyár nálam a teljességről, a saját határaimról szól, de kezdhetünk bármilyen kis lépéssel, akár egyetlen helyiséggel, a fürdőszobával is.

Zero waste vagy low waste – Mit is jelent a műanyagmentes július?

A zero waste eszmeiség csodás, mégis a legtöbbünk számára egyelőre szinte teljesen elérhetetlennek látszik. Nézz csak be nyugodtan a saját szemetesedbe: mennyi műanyag hulladékot látsz? Bár az utóbbi években én, illetve a mi kis háztartásunk rengeteget fejlődött, a helyzet mégis elkeserítő. Most közelítsük meg más oldalról, és nézz be a saját műanyagos szelektív szemetesedbe. Van ott még olyan, amit el lehetne hagyni, nem igaz? Ahelyett azonban, hogy minden műanyagot egyszerre próbálunk kiiktatni, kezdjük a műanyagmentes júliust apró lépésekkel, és tartsuk meg őket! Ezért hiszek inkább a low waste mozgalomban, hiszen csökkenteni mindig van hova, míg teljesen elhagyni elsőre lehetetlen vállalkozásnak tűnik. Még műanyagmentes júliusban is…

Minden műanyag gonosz?

Nem! Minden, már az otthonodban lévő műanyag tárgynak megvan a saját funkciója és rendeltetése. Ne dobd ki a műanyag szappantartót csak azért, mert nem eléggé zero waste, hiszen akkor pontosan azt teszed, amit el szeretnél kerülni: indokolatlan műanyag szemetet termelsz. Ami már az otthonodban van, azt használd bátran, majd, ha lejárt az ideje, igyekezz tudatosan megválni tőle.

Műanyagmentes nyár 1. felvonás: Mivel tisztálkodsz?

Mindig irigyeltem azokat az embereket, akiknél csak úgy sorakoztak a szebbnél szebb termékek a fürdőkád szélén. Elsősorban mondjuk a fürdőkádat irigyeltem, de a hasonlat szerintem érthető. A zuhanyzómban lévő polcok folyamatosan tele voltak műanyag flakonokkal, minden testrészemre volt saját tisztálkodószerem, aztán valami megváltozott. Rájöttem, hogy milyen jó is a szappan.

A legtöbb natúr szappan ma már nem, hogy nem szárít, inkább hidratálja a bőrt (azért arcra, ha lehet erre való lemosót használjunk) illetve rengeteg féle létezik, akár samponszappanra akár intimszappanra gondolunk. Ezek szinte minden esetben papír csomagolásban érkeznek, amit könnyedén újrahasznosíthatunk, vagy sok esetben megvásárolhatjuk őket „pucéran” is.

Nem mondom, hogy zero waste szent vagyok, vannak otthon műanyag flakonok, de jelentősen sikerült csökkentenem a mennyiségükön, vagyis már én is beférek a zuhanyzóba a flakonjaim mellé. 

A kényeztetésnek sem kell ellenállni, a hagyományos szivacs helyett beiktathatsz hátmosókefét, tengeri szivacsot, masszázskefét vagy testkefét. A műanyag hajkefe helyett pedig a fa hajkefére is válthatsz.

Műanyagmentes július 2. felvonás: Miben tárolsz?

Ha van egy csodás, jól működő és esztétikus mellesleg műanyagból készült szappanadagolód, akkor első sorban mindenképp arra kérlek, hogy semmiképp se válj meg tőle! Ha viszont éppen valamit tönkrement vagy valami újba szeretnél beruházni (én például élek-halok egy új bambusz  szappantartóért és bambusz szappanadagolóért) akkor válassz olyan anyagokat, amik tudod, hova fognak kerülni a későbbiekben. A bambusz, a fa és az üveg mind-mind jó választás lehet, de én kifejezetten imádom a különlegesebb kerámiákat is. 

Plusz Tipp: Nálunk például több korábbi gyertyatartó is helyet kapott a fürdőszobapolcon, mint általános bedobálós tároló, illetve fülpuculó (természetesen papír pálcikával) pálcika tartó, és nagyon csinosak. 😊

Műanyagmentes július 3. felvonás: Mire akasztasz és hol tárolsz?

A fürdőszoba berendezésével kapcsolatban az egyik legjobb dolog, ami velem történt a kis kompakt bambusz polcom volt, amit a csap alá, illetve mellé is be tudtam passzintani. Ezzel szemben azonban úgy érzem, hogy műanyag szennyestartó helyett választhattam volna okosabban (például egy több rekeszes szennyestartót). A fém akasztók és fürdőszobai polcok szerintem nagyon praktikusak, a fa és a bambusz pedig kifejezetten jól tud mutatni ebben a környezetben.

Plusz Tipp: Az se mindegy, hogy mit akasztok arra a fogasra. Legközelebb már arra is fogok figyelni, hogy poliészter helyett pihe-puha pamut törölközőket válasszak, hogy a mosás közben keletkező mikroműanyagtól is elköszönjünk.

+1 kényeztető apróság

Ha belefér egy kis hétköznapi luxus, a webáruházban csodás fa hajkefékre, illetve masszázskefére és hátmosó kefére is bukkantam a low waste élet jegyében. A szokásos mosogatószivacs és mosogatókefe mellé bekerülhet néha egy kis extra is a kosárba. 😉

Kényeztetés a Kívül Belül Boldogság webáruházban

Masszázskefe

érdekel

Tengeri szivacs

érdekel

Fa testkefe

érdekel

Hátmosó kefe

érdekel