Műanyagmentes tippek a hulladékmentes nyárra

Műanyagmentes tippek? Nem feltétlen innen kell kiindulni. A drasztikus változtatás csak sokkolja a testet és a szokásokat, így sokkal könnyebben visszatér az egyén a régi, már megszokott szokásaihoz. Mint minden szokásbeli változtatást, a hulladékmentes életre való törekvést is apránként kell kezdeni. Egyik zero waste blogger kukája sem egy hónap alatt lett szinte üres, nekik is évek kellettek ahhoz, hogy valódi változásokat, hosszan tartó szokásbeli változást tudjanak elérni.

Műanyag mentes tippek 1: szokásbeli változás

Az első és a legfontosabb dolog a hulladékmentes életre való törekvésre az, hogy hajlandó legyél megváltoztatni a szokásodat. Egy szokás megteremtése pedig nem 21 nap. Ha valami nehezebben megy, akár 300 napba is beletelik, mire valóban szokás lesz belőle. Szokás például, hogy magaddal viszed a kulacsodat a táskádban, vagy bevásárláshoz a bevásárló táskádat és pár gyümölcs és zöldség zsákot is magaddal viszel, hogy ne kelljen egyszer használatos műanyagokat feleslegesen beszerezni a boltban. Ehhez pedig idő, tudatosság és kitartás kell. A felkészülés lehet, hogy kicsit több időt vesz igénybe, mint amikor a boltba beugrasz egy palack vízért, mégis stílusosabb leszel és büszke leszel magadra, hogy apró lépésekben ugyan, de haladsz egy fenntarthatóbb jövőért.

Műanyagmentes tippek 2: Vásárolj be zero waste termékekből

Igen. Jól olvastad. Ahhoz, hogy csökkentsd a hulladékot otthon, bizony be kell vásárolnod hulladékmentes termékekből. Műanyagmentes tippek közé ez is bekerült, hiszen zero waste életmód egyik tulajdonsága, hogy ugyanúgy kihasználod a lehetőségeket, iszol szívószállal, ha szeretnéd, csak az egyszer használatos műanyag termékeket cseréled le olyanokra, amik hosszabb ideig, vagy örökre helyettesítik az egyszer használatos társaikat.

Előre hangsúlyozom, hogy nem mindegyik terméket kell beszerezni. A termékek sokban függnek attól is, hogy milyen szokása van az adott háztartásnak, milyen terméket szeretnél vele kiváltani és még sok minden egyébtől. Ez nem olyan, hogy jön a baba, és el kell készülnie a szobának, mielőtt bemész a kórházba szülni. A termékeket ki kell próbálni, akár egyesével is újabbat bevinni a háztartásba, azt viszont tudatosan kell tenni.

Mivel a termékek szokásokhoz kötődnek, vegyük sorra a tevékenységeket, amikor helyettesíteni tudod az egyszer használatos műanyagokat:

Főzés és menütervezés

A menütervezés során számos lehetőség van műanyagmentes tippek megosztására. Ilyenkor a másnapi ebédet minden otthon talált dobozba be szokták rakni a háziasszonyok. A tejfölös doboztól egészen a fagyis dobozig. Ez is egy megoldás, megúszhatod természetesen vásárlás nélkül is, azonban minőségben és esztétikában érdemes lehet beruházni egy üveg ételtároló dobozra, amiben süthetsz is, mikrózhatod és nem utolsósorban bele is látsz, nem úgy, mint a tejfölös flakonba. 

A hűtőben való maradék ételek tárolására a Stasher hűtőtasakot javaslom, amit lehet hűtőben, fagyasztóban is tárolni, sőt még a mikróba is bedobhatod. Így az egyszer használatos uzsis zacsik korának véget vethetsz örökre. Még a gyereknek az uzsonnája is belefér a nasis zacsiba. A hűtőtasak egyik alternatívája a méhviaszos kendő. Ezt kenyér tárolására és sajtok becsomagolására is egyaránt lehet használni. Megint attól függ, hogy mit szeretnél benne tárolni 😉 A két termék helyettesíti egymást, szokásnak megfelelően kell eldönteni, hogy az egyiket vagy a másikat, esetleg mindkettőt veszed meg.

A gyümölcssapka akkor lehet  hasznos számodra, ha sokszor használod kisebb dolgokra a folpackot. Konzerv tetőre, de akár fél citromnak, vagy uborkának is légmentes zárt biztosít a termék. A nagyobb tálak lefedésére pedig a szilikon tető szett lehet alkalmas megoldás, de ez a termék is helyettesíthet egy nagyobb méretű méhviaszos kendővel. Ízlések és pofonok, a célját mindkettő eléri.

Hulladékmentes háztartás alaplépése az egyszer hazsnálatos fólia csökkentése.

Mosogatás

A hulladékmentes mosogatás témakörben már készült egy teljesen különálló cikk, nagyon egyszerűen viszont a fa mosogatókefe, fa mosogatókefe nyéllel, illetve a fa dörzsi segíthet a hulladékmentes mosogatás felé terelni téged. Az üvegkeféből több fajta található a Kívül Belül Boldogság webáruházban, attól függően, hogy mire szeretnéd használni. Mivel a rozsdamentes acél kulacsok nagy részét nem lehet mosogatógépben mosni, így mindenképpen érdemes egy üvegkefét is beszerezni erre az alkalomra. 

Utazás, úton egész nap

A Kívül Belül Boldogság webáruház egyik legújabb tagja a kulacsok. Már hónapok óta kísérleteztem a Corkcicle márka kulacsaival és egyéb kiegészítőivel, mielőtt biztos voltam benne, ez lesz az új termékkör. Egy kulacs azon felül, hogy az italodat tárolja annak érdekében, hogy ne egyszer használatos palackokat vásárolgass, meghatározza, hogy ki vagy. Így fontos, hogy a stílusodnak megfelelő kulacsot vásárold, legyen az funky és vidám, vagy pedig visszafogott és konzervatív. A kulacs után pedig már könnyebb lesz beszerezni egy termoszpoharat, vagy pedig fém szívószálat a gyereknek.

Bevásárlás

Tegyük fel, hogy a szokásbeli hajlandóság megvan, hogy minél tudatosabban vásárolj be és készülj elő egy vásárláshoz. Így a kocsiban érdemes, hogy benn legyen egy bevásárló táska és a különböző zsinóros gyümölcs zsákok, legyen szó kicsi méretről, vagy pedig nagyról. Ha pedig kimért csokit vagy magvakat veszel, akkor egy kisebb méretű bevásárló zsák is csökkenti az egyszer használatos hulladékot.

Ha valamelyik csomagolásmentes bolt környékén laksz, vagy néha arra vezet az utad, mindenképpen érdemes bemenni, körbenézni és kipróbálni. Hiszen akkor te magad fogod kiválasztani, hogy mennyi tésztára is van valójában szükséged.

Ugyan a csomagolásmentes boltok egyre népszerűbbek, a halandó embereknek maradnak a hagyományos boltok. Ha már nagyobb kiszerelésben vásárolsz, akkor is tudod csökkenteni a hulladékodat, hiszen ritkábban kell flakont cserélni. Amikor pedig legközelebb boltban jársz, nézz körül, lehet, hogy a boltban is van olyan élelmiszer csomagolás alternatíva, amire eddig nem gondoltál, lehet érdemes kipróbálni 😉

Műanyagmentes tippek 3: fogadd el az időnkénti bukást

Biztos előfordul olyan, hogy kezedbe kerül egy egyszer használatos zacskó. Hogy valaki más vásárol be neked és tele lesztek olyan egyszer használatos dolgokkal, amiket amúgy soha az életben nem vennél meg. Vegyél egy mély levegőt, és fogadd el. Lépj túl rajta. Ugyanúgy, mint amikor a boltban nem téped ki más emberek kezéből a vizes palackot és állítod a csap elé, vagy a szűrt vizes kancsó elé, engedd meg magadnak is, hogy hozzád kerülnek egyszer használatos műanyag termékek. A maréknyi szemét a kukában egy hosszabb folyamat, mindenkinek más a végcélja is a hulladék csökkentésében.

Elkezdenéd? Nincs jobb idő, mint most! Ha pedig éppen a műanyagmentes július közeleg, akkor itt az idő! Kezdj neki te is a kihívásnak!

Környezettudatos életmód a Kívül Belül Boldogság Webáruházban

Méhviaszos kendő – kezdő szett

Érdekel

Stasher szilikon hűtőtasak

Érdekel

Corkcicle kulacs és termoszpohár

Érdekel

Frissentartó gyümölcs és zöldség sapka

Érdekel