Műszaki átadás: Hogyan készülj fel rá, ha új ingatlant vásárolsz?

Műszaki átadás beszámoló

műszaki átadásÚj ingatlant terveztek vásárolni? Esetleg most kezdődnek az építkezési munkálatok? Ebben a blogbejegyzésben arról olvashattok, hogy hogyan is alakult a műszaki átadás az új lakásunkban és egyáltalán mit is kell tudni erről a folyamatról. 

Mi a műszaki átadásra reggel érkeztünk és kb. egy óránk volt rá, hogy mindent átvizsgáljunk. Nem egy mindennapi jelenség, hogy 6-an érkeztünk meg a helyszínre. Ugyanis ott volt Pesti Gabó lakberendező, Pál Attila konyhaszakértő, aki konyhánkat fogja csinálni, elkísért minket Viktor az Elitgépésztől, aki a felázás után is segített nekünk, valamint ott volt Marci a social media gyakornokom, aki dokumentálta az eseményeket és természetesen ott volt a férjem és én is. Szóval egy kisebb focicsapat jelent meg a részünkről!

Hogy zajlott nálunk a műszaki átadás?

A férjem előre készített egy excel táblázatot, amibe feltüntette, hogy mit milyen sorrendbe kell megnézni, átvizsgálni. Mindenki számára meg voltak határozva a vizsgálandó feladatok és sorra pipáltuk, amit elvégeztünk és rendben találtunk.

Feladatok:
Közüzemi mérőórák állapota, érintetlensége
Lakás elosztó, hány fázis van, milyen kábellel vannak bekötve, milyen megszakító van, stb
Szerkezeti dilatáció szemrevételezése az előszoba és a nappali között
Belmagasság ellenőrzése
Ajtók nyitása / zárása megfelelő, nem szorul
Ajtókba szerelt zárak működése ajtókban, kulcsok megléte
Falak felületének ellenőrzése (függőlegességük ellenőrzése), lámpával surlófény ellenőrzése
Fűtőtestek mögötti festés ellenőrzése
Falakon – esztétikai hibák
Burkolatokon – esztétikai hibák
Üveg felületeken – esztétikai hibák
padlóburkolatok felületének ellenőrzése, hogy ne legyen fogas, pl pénzérme végig csúsztatásával
a burkolatok (csempék, járólapok, laminált, lap parketta stb.) kiírás szerinti fajtája minősége
Villanykapcsolók és aljzatok rajz szerinti kialakítása, működése
Villanykapcsolók és aljzatok kiírás szerinti gyártmánya
Kábeltévé, internet kiállás rajz szerinti kialakítása, jegyzőkönyvezni, hogy időhiány miatt nem megtekinthető
Fűtőtestek állapota és kiírás szerinti típusának ellenőrzése
Külső-Belső nyílászárók műszaki rajz szerinti elhelyezkedése, gyártmánya és nyitási iránya
Ablak függőleges oldalán tömítések ellenőrzése
Vízvezető szegélyek ellenőrzése
Párkány lejtésének ellenőrzése
Terasz lejtése
Fagyálló kinti csap ellenőrzése
Klíma kiállások ellenőrzése
növényzet, pl. a terasz alatt elszáradt cserje
Siloplastozások konyhában
Zuhanyozó, WC, csapok, minősége, működése és állapota
Kád mögötti és alatti szigetelések, revíziós ajtó megléte, kádra csempézés
Kád, zuhanyozó, WC, csapok, kiírás szerinti fajtája
Lefolyók állapota, bűzelzárás megléte
Víz és csatornarendszer működése és rajz szerinti kialakítása
Esztétikai hibák csempéken a vizesblokkokban
Csempék állapota, felületük ellenőrzése
Gépkocsi beálló mérete, használhatósága

Gabó lemérte, hogy valóban el fog-e férni a bútor oda, ahová elterveztük, és Attila is milliméter pontosan meghatározta a konyha helyét, hogy az tényleg tökéletesen legyen legyártva. Vittünk rongyokat, mérő eszközöket, de ami végképp kiverte a biztosítékot, hogy megjelentünk egy hajólámpával, hogy a súrlófénnyel ellenőrizni tudjuk a falhibákat! Nem egy szokványos műszaki átadás volt, de mi tényleg mindennel készültünk és nektek is ezt ajánlom!

De mi is pontosan a műszaki átadás?

A műszaki átadás a kivitelező és a beruházó között történik, ahol, ha minden érintett mindent rendben talál, akkor megkezdődhet a használatbavételi eljárás indítása.

Mielőtt az átadás megtörténne lehetőség van jelezni a kivitelező felé, ha valami műszaki hibát találunk vagy bármi nem úgy készült el, ahogyan az a megállapodásban le volt írva. Saját műszaki ellenőrt is lehet hívni az átadásra, aki a mi érdekeinket képviseli. Ebben a fázisban, ha bármi hibát találunk, akkor lehetőségünk van alkura vagy visszatarthatjuk a vételár részletét, amíg a hibát ki nem javítják.

Fontos, hogy a műszaki átadás-átvételi eljárás nem azonos a birtokba vétellel (vagyis a kulcsátadással)!

Hiszen itt még megvizsgáljuk az ingatlan hibáit és kitűzhetünk egy határidőt a javításra. Ezeket a hibákat tartalmazza a műszaki átadás-átvételi jegyzőkönyv. Valamint sokan nem tudják, de a műszaki vizsgálat nemcsak jog, hanem a vevő alap kötelezettsége.

Gyakran a vevők a műszaki átadáson már csak arra fókuszálnak, hogy végre elkészült a lakásuk és csak kevesen szánnak szükséges időt arra, hogy valóban alaposan végig nézzenek mindent. Továbbá sokszor a vevők nem is tudják pontosan, hogy mik azok a dolgok, amiket ilyenkor érdemes megvizsgálni.

Ha ti is ebben a cipőben jártok, akkor ilyen helyzetben jobb, ha hívtok egy műszaki ellenőrt, vagy ha egy ekkora csapattal érkeztek előre felkészülten, mint mi!

A következő listában viszont – a teljesség igénye nélkül – megmutatom nektek azokat a dolgokat, amiket mi megvizsgáltunk az ingatlanon. Ugyanis, ha rátok is vár még a műszaki átadás eljárása, akkor biztosan segítség lesz számotokra!

Amiket érdemes megvizsgálni

  1. Esztétikai hibák: Ezek általában a szemmel látható hibák, amiket például egy hajólámpával jól ki tudtok emelni! Ilyenek a karcolások a falakon, burkolatokon, üvegfelületeken és a csempén. Beletartozik a festés minősége is, illetve érdemes megnézni a fűtőtestek mögötti festés állapotát is.

  2. Műszaki dolgok: Ezek a mindenféle szemmel nem biztos, hogy elsőre észrevehető hibák, amik vizsgálatához, ha nem értünk, akkor érdemes segítséget kérni. Amiket érdemes átnézni ebben a körben az a közüzemi mérőórák állapota, a bekötött kábelek, elosztók, megszakítók, villanykapcsolók rajz szerinti elhelyezése és működése. A TV és internet kapcsán ugyanez szükséges, valamint nem maradhat ki a fűtőtestek állapotának és a klíma kiállások ellenőrzése. Továbbá ide tartozhat a víz és csatornarendszer vizsgálata is.
  3. Kivitelezés, méretek: Ennél az olyan hibákat kell keresni, ami például a belmagasságra vonatkozik. De ide tartozik a padlóburkolat felületének ellenőrzése, a terasz lejtése, a nyílászárók és párkányok lejtése. Ezeket például egy kis golyóval is le tudjátok ellenőrizni. Továbbá ide sorolható még az ajtók nyitása, zárása, a zárak működése, valamint a gépkocsi beálló mérete is. Érdemes ellenőrizni az alapterületet is, hiszen az attól való eltérés 1-3%-os lehet maximum a szerződés szerint. Ha ettől jobban eltér, akkor arányosan csökkenteni kell a vételárat.

Nem szabad elbagatellizálni

Semmiképpen se vágjatok bele felkészületlenül a műszaki átadás folyamatába, illetve ne vegyétek félvállról a dolgok ellenőrzését sem!

Hiszen ez további – akár hónapokig tartó – garanciális javításokat eredményezhet. 

Vevőként ne engedjetek az eladót képviselő nyomásának! Ugyanis gyakori trükk, hogy siettetik vagy megjegyzéseket tesznek a vevőre, hogy nincs más, aki ennyire végig nézi a lakást. Maradjatok körültekintőek és ne foglalkozzatok ezzel!

Dokumentáció

A műszaki átadás során különböző dokumentumokat kell megkapnotok kötelezően. Ezek az alábbiak: megvalósulási tervek, jótállási jegyek, garancia füzetek, anyag és egyéb bizonylatok, használati leírások és a műszaki átadás-átvételi jegyzőkönyv.

Ti már vettetek részt műszaki átadáson? Mit gondoltok miket érdemes még megvizsgálni az általam felsoroltakon kívül?  Remélem segítettem egy kicsit tisztázni ezt a bonyolult eljárást és sikeresen át tudjátok venni álmaitok otthonát! Készítettem a tapasztalataimról egy YouTube videót is, nézzétek meg, ha további infókra lennétek kíváncsiak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük