Skip to content

Neked való a KonMari hajtogatás? Nézzük meg!

KonMari hajtogatás

A KonMari hajtogatás módszere manapság virágkorát éli. Számtalan embernek bevált ez a ruha hajtogatási módszer, mivel segít fenntartani a rendszert a gardróbban. Azonban teljesen normális, ha úgy érzed, hogy neked nem való ez a hajtogatási technika, vagy összességében a KonMari szemlélet.

Hiszen a hagyományos hajtogatástól eltérően ez több precizitást igényel, a szelektálás folyamatával pedig nem tud azonosulni mindenki.

De lássuk milyen is egyáltalán a japán guru módszere és pontosan milyen alapokon nyugszik! 

Marie Kondo módszerének alapja

A KonMari hajtogatás csak egy aprócska részlete Marie Kondo összetett rendrakási módszerének. Marie Kondo a rendszerezést kategóriánként végzi, nem helyiségenként. Az egész módszer első lépése pedig a ruhák rendszerezése. Ebben a blogbejegyzésben nem megyek bele részletesen a kategóriákba, de számos korábbi bejegyzést találsz a japán gururól, amit érdemes elolvasnod, ha úgy döntesz, hogy a KonMari módszernek a segítségével tennéd rendbe az otthonod! De nézzük milyen szabályok övezik a ruhák átválogatását!

A módszer szerint minden szekrényt ki kell üríteni és egy nagy halomba pakolni az összes ruhát.

Általában a ruhakupac látványa lesokkolja az embert, ami kapcsán rájön, hogy igenis szükség van szelektálásra!

Azonban a szelektálás is egy bizonyos szisztéma alapján történik. 

Marie Kondo tanácsa, hogy szelektáláskor minden egyes ruhadarabot vegyél kézbe, hogy érezd az adott darab örömet okoz-e számodra. Érdemes a kedvenc ruhadarabokkal kezdeni, mert azok által könnyen megtapasztalható ez a fajta öröm, így lesz egy összehasonlítási alapod. Azok a ruhák, amik örömet váltanak ki belőled természetesen továbbra is gazdagíthatják a gardróbod tartalmát. Amiknél viszont nem tapasztalod ezt az érzést, azoktól meg kell válnod. Ám a megválás sem feltétlenül a kidobást jelenti. Ezektől a daraboktól is egyesével el kell búcsúznod, mielőtt bezsákolod őket. Hiszen betöltötték a szerepüket.

Köszönd meg, hogy viselhetted, majd az elpakolás után ténylegesen told át őket a küszöbön!

Az átválogatás után jöhet a ruhák helyes tárolása. KonMari szerint, amit csak lehet azt hajtogatni érdemes, azonban vállfára kerülhetnek az olyan kényes darabok, mint például a kosztüm, a blúz vagy a kabátok. Ez azért is van így, mert például egy póló vállfán kétszer akkora helyet képes elfoglalni, mint összehajtogatva.

A KonMari hajtogatás lépésről lépésre

  1. A KonMari hajtogatás első lépése a ruhadarab kisimítása. Ez nem csak a hajtogatás megkönnyítését szolgálja, hanem a ruha iránti tiszteleted és hálád jelképe is.
  2. Póló és egyéb felsőruházat esetében hajtsd be a ruhadarab két oldalát
  3. Rendezd el az ujjakat és hajtsd félbe a felsőt
  4. Végül hajts rajta kettőt, vastagabb pulóver esetében pedig csak egyet. Így egy téglalapot kapsz, ami magától megáll.

Nadrág esetében is működik a KonMari hajtogatás. A nadrágot is simítsd ki, majd a szárait hajtsd egymásra. Az ülepes részt is hajtogasd be, hogy a nadrág két oldala szinte párhuzamos egyenest alkosson. Hajtsd félbe, majd ezen is végezz el még két hajtást. 

Minden ruhaneműt lehet így hajtogatni

Szinte minden egyéb ruhadarabnál el tudod végezni ezt a műveletet.

A zoknik és harisnyák esetében Marie Kondo nem a gombócba gyűrést javasolja, hanem itt is a téglalapba hajtogatást, vagy a feltekerést.

Az alsóneműk, nyakkendők és sálak hajtogatására is ezt a technikát ajánlja, sőt az ágyneműk és törölközők hajtogatását is úgy varázsolja téglalap formára, hogy azok függőlegesen megálljanak.

Az összehajtott ruhák számára pedig tároló kosarakat ajánl az elpakolás megkönnyítésére. Ha szeretnéd pontosan látni, hogy hogyan is működik a gyakorlatban ez a hajtogatási technika, akkor ajánlom, hogy nézd meg a KonMari ruha hajtogatásról készült videómat!

Egy kis gyakorlás után hamar bele lehet rázódni a technikába.

A lényeg mindig, hogy egységes, egyenes vonalakat alkossanak a ruhák szélei, tehát be kell hajtani minden kiálló póló ujjat, zokni sarkat és bármilyen kiálló csücsköt.

Ezáltal könnyen megállnak majd függőlegesen, hiszen esztétikus négyzetformákat kapsz a többszörös hajtogatás után.

Mikor nem feltétlen való neked a KonMari hajtogatás?

A KonMari hajtogatás technikája tehát a ruhadarab sorsáról való döntéshozatallal kezdődik, majd az elpakolással ér véget. Az előnye egyértelműen az átláthatóság és az, hogy kevés helyet foglalnak el a ruhák. Tehát kisebb gardrób esetében érdemes lehet ezt a módszert kipróbálni. Azonban érthető, ha úgy érzed ez nem igazán a te módszered. De mikor érezheted így?

1. Ha racionálisabb típus vagy

A racionálisabb beállítottságú emberek jogosan tehetik fel a kérdést, hogy miért nem éreznek semmit egy ruhadarab kézbevételekor? Egy tárgyról van szó, és aki kevésbé szentimentális, az értetlenül állhat a ruhakupac előtt várva a csodára, hogy vajon mikor kezd el örömet érezni.

Ha ezen emberek közé tartozol, akkor a KonMari teljes módszere nem neked való. A hajtogatással ettől függetlenül megpróbálkozhatsz, de a szelektálási folyamatokat más szisztéma szerint érdemes elvégezned. Ebben az esetben olyan kérdéseket tegyél fel egy adott ruhadarab kapcsán, hogy mennyit viselted az elmúlt évben? Mennyire tudod kombinálni a többi ruháddal? Mennyire van jó állapotban? Tényleg szükséged van rá? Van más ruhadarab, ami hasonló és helyettesíti?

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket érdemes átgondolni egy-egy ruhadarab elengedése előtt.

2. Ha a családod többi tagja nem nyitott rá

Nem egyedi eset az, hogy az anyuka szeretne KonMarisan hajtogatni, de a család többi tagja hallani sem akar róla. Amennyiben ez így van, akkor érdemes átgondolod, hogy mire vágysz jobban. Arra, hogy a gyermeked önállóan elpakolja a saját ruháit az ő hajtogatási módszere alapján, vagy arra, hogy hibátlan, KonMaris legyen a gardróbjának tartalma, amit te végzel el helyette?

Amennyiben az első opciót preferálod, akkor ne erőltesd a gyermekedre a módszert. Persze érdemes megmutatni, mert előfordulhat, hogy szimpatikus lesz számára, de teljesen természetes, hogy a gyermekek egy része nem feltétlenül értékeli ezt a technikát. Nekünk felnőtteknek is gyakorlást igényel. Ettől függetlenül a saját gardróbod KonMarissá tételének az útjába senki sem állhat!

3. Ha úgy érzed nem megfelelő a gardróbod felépítése

Mivel Marie Kondo nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az összehajtogatott ruhákat tárolókba sorakoztassa, sokan azt gondolják, hogy ez a módszer csak a fiókos szekrényekben működik. Ez egy tévhit, ugyanis a megfelelő tároló segítségével a polcokon is egyszerűen kivitelezhető ez a módszer. Azonban egy dolog valóban akadály lehet: ha csak és kizárólag akasztós szekrény áll rendelkezésedre, vagy tátongó, mély és magas polcok. Mutatok néhány trükköt, amivel ebből a gardrób típusból is a maximumot tudod kihozni!

Tárolók KonMari-hoz vs. hagyományos hajtogatáshoz és akasztós szekrényhez

Akármilyen hajtogatási technikát követsz, a módszerekben közös az, hogy a megfelelő gardrób belső rendszerező használatával megkönnyíted az átláthatóság megteremtéséhez vezető utat. Mutatok néhány kimondottan erre való terméket, amik segíthetnek neked ebben!


Ha a KonMari hajtogatás meggyőzött és úgy érzed működne nálad, akkor ehhez két típusú tárolót ajánlok. Ha fiókokban tárolnál, akkor egy
fiókelosztó vagy egy fiókrendszerező nyújthat neked segítséget, hiszen érdemes a kategóriákat külön választani.

Polcos gardrób esetében pedig mindenképpen tároló kosarat érdemes alkalmazni, hiszen ezzel úgymond fiókosítani tudod a polcokat. Különböző méreteket válassz a különböző ruha kategóriák számára, és ha magas a két polc közötti távolság, akkor használj tetőket a kosarakra, mert ennek segítségével egymásra is tudod pakolni őket. Amivel kihasználod vertikálisan a még be nem töltött teret.

Amennyiben a hagyományos hajtogatás mellett tetted le a voksod, akkor a polcokon való tárolást praktikusabbá teheted néhány polcelválasztóval. Ezáltal a ruhatornyok nem fognak összekeveredni és felborulni.

Akasztós gardróbot úgy tehetsz rendezettebbé, ha egy bizonyos szisztéma szerint rendezed sorba a felakasztott ruhákat. Például színek szerint vagy vastagság szerint.

Az egységes vállfa pedig nagyon sokat tud dobni a gardróbok esztétikumán.

Emellett alkalmazhatsz sáltartót a kiegészítőid számára, illetve, ha van az akasztós szekrényed aljában hely, akkor azt használd ki! Helyezz el tároló dobozokat tetővel, amikbe pakolhatsz szezonon kívüli darabokat, ágyneműket vagy egyéb ruhákat, amiket nem akarsz felkasztani vagy nem használsz gyakran.

Próbáltad már korábban a Marie Kondo módszerét? Mennyire érzed magadénak? Szerintem a hajtogatásnak érdemes adni egy esélyt, még ha elsőre idegenkedsz is tőle. 

1 thought on “Neked való a KonMari hajtogatás? Nézzük meg!”

  1. Pingback: A ruha hajtogatás 5 technikája: Neked melyik vált be? - Kívül Belül Boldogság

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

Tippek, motiváció a mindennapokhoz