Nem titok, hogy talán a karácsonyi időszak az év egyik legstresszesebb pár hete. Az év elején tett célkitűzéseket most akarjuk behozni, legyen szó magánéleti vagy akár munkahelyi célokról is. Szeretnénk lezárni a futó projektjeinket, mindemellett pedig átélni az ünnepi hangulatot, lelassulni és a szeretteinkkel lenni. Az sem utolsó szempont, hogy az otthon állapota makulátlan legyen, de ha csak a nappali és a konyha rendezett, néha már azzal is kiegyezünk.

December az a hónap, amikor az összes jótettet összpontosítjuk. Ilyenkor segítünk általában leginkább másoknak, nyúlunk a pénztárcánk legmélyére és köszönjük meg munkatársainknak, szeretteinknek, hogy mellettünk vannak. 

Mi már tervezzük a karácsonyfavásárlást, lassan lezárjuk, hogy ki mit kap ajándékba, és már a csomagokat is elkezdtem becsomagolni. Befoglaltam a házhozszállítási időpontokat, megterveztem a karácsonyi menüt és lassan kezdem lezárni a munkában levő projekteket is, hogy hátradőlhessek és átadhassam magam az ünnepeknek.

Úgy érzem szerencsésnek mondhatom magam, hogy a legnagyobb vita karácsonykor, hogy túl hamar jövünk el a vendégségből és még szeretnének minket megtömni kacsával és halászlével. A kisfiamnak és nekünk ez a természetes. Ilyen közegben nőttünk fel, mindig ezt láttuk és ezt is fogjuk remélhetően tapasztalni az ünnepek során.

Azonban ha a kis boldog ünnepi buborékomból kilépek, akkor egy teljesen más világ fogad minket. Vannak, akik nehéz körülmények között élnek, akiken nemhogy veszekednek a nagyszülők, hogy egyenek még egy szelet gluténmentes beiglit, hanem egyáltalán nincsen hova menniük, nincsen kivel tölteni az ünnepeket.

Mivel az utóbbi időben úgy érzem elkényelmesedtem a mosatlan edények, lejárt élelmiszerek és menütervezési kísérletek fusztráló mindennapjaiban, felhívtam Huszka Ági stylist barátnőmet, és megkértem, hogy lépjünk ki egy kicsit a komfortzónánkból és alkossunk valamit közösen.

Az ausztrál Share Her Dignity non-profit It’s in the bag kampány mintájára megvalósítottuk a magyar változatát, aminek a neve Nem Luxustáska lett.

Instagrammon használd a #nemluxustaska hastaget.

Nem Luxustáska kampány részletei

A kampány célja, hogy rászoruló nők­nek egy táskába össz­ecsomagolva alapvető női higéniás és feh­érnemű csomagot gyűj­tünk, amit a kampány után a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Miklós utcai Szociális Központjában a nehéz körülmények között levő nőknek adományoznánk.

Hiszünk abban, hogy nem csupán a decemberi hónapban van szükség a segítségre. Nem csupán karácsonykor érdemes adományozni, a rászo­rulóknak egész évben szükségük van a tár­sadalmi összefogásra. A kampányt pont ezért januári  hónapra fókuszáljuk, hiszen a téli hónapokban van talán a legnagyobb szükség a segítésre.

Olyan nőknek szeretnénk adni ezeket a táskákat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek, illetve hajléktalanná váltak, de természetesen ebben a helyzetben is szeretnék megőrizni a méltóságukat és nőiségüket, amiben a táskáitok nagyon sokat tudnak segíteni. Ami számunkra természetes, nekik sokszor elérhetetlen. Amikor azon gondolkodunk, hogy melyik márkájú egészségügyi betétet vegyünk a drogériában, eszünkbe sem jut, hogy vajon, akinek nincs fürdőszobája, ő nem a márkák között válogat, hanem az élelmiszer és a higéniástermékek között. Az ilyenkor a nehézsége, hogy hogyan őrizheti meg a méltóságát az utcán, egy átmeneti szállón vagy egy olyan lakásban, ahol több generáció él együtt.

Huszka Ágival közösen az elmúlt napokban megismerhettük a Mikl­ós utcai intézmény működését, nőket megc­élzó ellátási formái­t. Az összegyűjtött táskákat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével fogjuk eljuttatni a rászoruló nőknek és lányoknak (akik számára ez az adomány megkönnyíti nem csak a nehéz napokat, de a mindennapokat is.).

Lehetőségeinkhez mérten szeretnénk személyesen átadni a csomagokat többszáz nehéz helyzetben levő és otthoni erőszak áldozatává vált nőnek és fiatal lánynak a segítségetekkel. Célunk, hogy segítsünk megőrizni méltóságukat és mosolyt csalni az arcukra.

Mit kérünk tőled?

 1. Nézz körül a gardróbszekrényedben.
 2. Válassz ki egy viszonylag jó állapotban levő táskát, amire már nincs szükséged, nem hordod.
 3. Tegyél bele minden számodra nem luxus mindennapi higéniás terméket, aminek te is örülnél.
 4. Minden táska számít. Még akkor is, ha úgy érzed keveset tudsz csak adni.
 5. Add oda valakinek, akinek szüksége van/add le nekünk/postázd el nekünk.
 6. Használd a #nemluxustaska hastaget és oszd meg közösségi médián.
 7. Meséld el ismerőseidnek és motiváld őket is, hogy résztvegyenek a kezdeményezésben.

Milyen termékek számítanak nem luxusnak? Válaszd ki, hogy te mit adnál ezekből szívesen:

Létfontosságú

 • Sampon
 • Hajbalzsam
 • Fogkefe
 • Fogkrém
 • Szappan
 • Egészszégügyi szárnyas betét

Extra luxus a nem luxusban

 

 • Papírzsebkendő
 • Hajgumi
 • Hajkefe
 • Dezodor
 • Szájbalzsam
 • Nedves törlőkendő
 • Wc-papír
 • Kedves személyes üzenet tőled

Kérünk téged ne rakd a táskába a következőket:

 • Tampon, mosható betét illetve intim tölcsér
 • Éles kés vagy borotva
 • Bármilyen élelmiszer, ami 2019. június előtt lejárna
 • Gyógyszer

Higéniai okokból azt kérjük tőled, hogy minden termék legyen új és bontatlan. Amennyiben pedig zoknit vagy fehérneműt adsz, kérlek mosd ki előtte, vagy jelezd nekünk, hogyha nem sikerült kimosni. A táska amit adsz kérlek legyen használható állapotban. Ne legyen letörve a zipzár, vagy az akasztó. Köszönjük.

Nem luxustáska kezdeményezés folyamata

Gyűjtési időszak: 2018. december 17. – 2019. január 31.

Személyes leadás helyszíne: Szófia u. 18. 1068

Postázás címe: Kívül Belül Boldogság Bemutatóterem – Szófia u. 18. 1068

 
** FONTOS ÁTVÉTELLEL KAPCSOLATOS INFÓ**
Kérünk titeket, hogy bizonyosodjatok meg róla, hogy mikor tudtok személyesen leadni (nemluxustaska.hu) valahol nyitvatartsi időben, valahol külön dátumon lehetséges az átadás! Nem szeretnénk senkinek sem kellemetlenséget azzal, hogy feleslegesen megy oda! Köszönjük!!!!

Átadás időpontja: 2019. február.

Együttműködő partnerek:

Kívül Belül Boldogság

Ági Huszka Style

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Vidéki gyűjtőpontok:

Egyéb kampányrészvételre lelkesítő és ösztönző blogok és vállalkozások: (Smarta blog, HolyDuck, Vous.hu és még sokan mások!)

Instagrammon használd a #nemluxustaska hastaget.

Résztvevők között felajánlások:

 1. december -2019. január közötti periódusban az Instagrammon #nemluxustaska hastaget használók és a kampányban résztvevők között február 10-én az alábbi felajánéásokat sorsoljuk ki:

További felajánlásokat várunk a szandra@kivulbelulboldogsag.hu emailre.

 #nemluxustaska a közösségi médiában

Instagram

Facebook

YouTube