Sok szerepemből adódóan nagyon fontos, hogy folyamatos önismereti munkát végezzek. A folyamatos értékelés, inspirálódás, megújulás, tervezés és alkotás ciklikus folyamata tanári, zenekari és háziasszony szerepemben is megmutatkozik. Az otthonszervezés területén már nagyon nagy szükségem volt arra, hogy a pszichikailag is felfrissüljek. A Rendezett Otthon és Lélek online kurzusban ennek az igényemnek is kedvezni tudott Szandra és Timi.

Előzmények

A kurzus kezdete előtt roppant módon stresszelt, hogy nem olyan módon szervezem a teendőket a háztartásban, mint ahogy szeretném. Maximalista mivoltom miatt nagyon nagy elvárásokat fogalmaztam meg magammal szemben. Mivel az adott helyzetekben nem tudtam megfelelni önmagamnak, csalódott és lehangolt lettem.

A csalódottsággal a motivációm is alábbhagyott. Ennek következményeképp belekerültem egy olyan spirálba, mely elrántott magával: a Halogatás Birodalma nagy szeretettel várt engem, ahol a teendőim hátradőlve relaxáltak. Én meg dühöngtem.

Újratervezés

A kurzus éppen jókor talált rám. Pár nappal a kezdete előtt igyekeztem tudatosan lehámozni magamról az eddig kialakult elképzelésem a lomtalanításról, a megfelelő háztartásvezetésről. Elengedtem minden elvárást, kényszerűséget. Próbáltam mellékvágányra helyezni a görcsös ragaszkodást az ideákhoz. Hagytam letisztulni a gondolataim, hogy új lappal kezdhessek. Amikor az első tananyag a kezembe került, tudtam, hogy kapaszkodóra leltem…

Csakis üres kézbe adnak mindenséget”- hangzik Török-Zselenszky Tamás egyik dalában. Ez az egy mondat határozta meg a kurzus első szakaszát. Az első lépésben Csontos Timi coach és tréner segítségével jelenlegi élethelyzetem analizáltam, majd nekiláttam a tervezésnek is. A kiürített gondolatok és a tehermentesített lelkem zöld utat adott, ezért teljesen át tudtam magam adni ennek a folyamatnak. Felszabadító érzés volt külső szemmel megvizsgálni azt a helyzetet, amiben toporogtam. A legszívderítőbb tapasztalatom az volt, hogy még nevetni is tudtam esetlenségemen.

Egy hét alatt visszanyertem lelkesedésem, ennélfogva minden erőfeszítés során igyekeztem türelmes lenni önmagamhoz. Frissítően hatott újra átgondolni, újraértelmezni a céljaimat. Természetesen igyekeztem a történelem megismétlődését elkerülni, ezért az újratervezésben elsődleges szempontként járt előttem a teljesíthetőség és realitás.

Nyakig a rendszerezésben

A tervezést követő cselekvési időszak megtette a maga hatását: ahogy a tárgyak új rendszerbe ágyazva a helyükre kerültek, úgy lelkem fiókjaiban is rendeződni kezdtek a kacatok. Olyan attitűdbeli változást indukáltak az egyes hetek feladatai, ami lehetőséget adott felülbírálni a szokásaim rendszerét. Napról napra egyre több miértre kaptam választ, persze ezzel még messze nem oldódtak meg a nehézségek. Az egyes helyszínek rendezgetésével ismertem fel, hogy a működésem rendszerét teljesen át kell építenem. Cselekedet szintjén és a hozzáállász szintjén egyaránt.

Rájöttem, hogy nem a terveimmel voltak a legnagyobb gondok, annál inkább a tervekhez szükséges hozzáállásbeli dolgokból hiányoztak a megfelelő összetevők. Ezért a takarításban, a rendszerezésben és egyáltalán a háztartásbeli feladatokban is elkezdtem keresni a flow-élmény lehetőségeit, melyet a zenéléskor, olvasáskor, tanításkor egyébként is tapasztalok.

Most indul a Rendezett otthon és Lélek online tanfolyam! Cstlakozz te is!

A flow szárnyain: önismeret felsőfokon

Csíkszentmihályi Mihály kutatásai mindig megerősítő és pozitív hatással voltak rám, így flow-elmélete alapján elkezdtem tudatosan felépíteni a háztartásbeli feladataimat. Szerettem volna, hogy a legtöbb feladatom örömtelivé váljon. Csíkszentmihályi kutatásai és tapasztalataim alapján az alábbi pontokat fogalmaztam meg:

  1. Mindig ügyelek arra, hogy tisztán lássam a célt magam előtt, ez segíti a maximális koncentrációt.
  2. A feladatot kihívásként igyekszem megélni. Ez biztosítja bizonyos szempontból a versengésnek tekinthető cselekvést, ami eleve stimulálóan, motiválóan hat rám.
  3. Ha az összpontosításom megfelelő, figyelmen kívül tudom hagyni az aznapi gubancokat, a zavaró gondolatokat.
  4. Amint nem foglalkozom mással, csak az adott feladattal, felerősödik a cselekvésből adódó lét- és énérzésem. Ez egy újabb pozitív megerősítés a cselekvéssel kapcsolatban.
  5. A cél közeledtével a hála és elégedettség érzésére koncentrálok. A feladat elvégzésével az összképet látva egyértelművé válik a cselekvésem eredménye. Ez egy újabb pozitív megerősítés.

A pozitív megerősítésekre fókuszálva olyan örömteli élménnyé válik egy-egy mosogatás, felmosás, egy problémás polc rendbetétele, mellyel az otthonunkkal való kapcsolatom is minőségibbé válik.

Szokásaim bűvkörében

Ahogy pár sorral feljebb is megfogalmaztam, világossá vált, hogy működésem rendszerét, szokásaimat újra kell szerveznem. Ehhez remek segítséget kaptam a kurzus tananyagában, így sikerült eléggé elmélyülni a témában. Roppant motivált lettem az új utak feltárásához.

Egyrészt analiztáltam mindennapjaim szokásait. Mérlegeltem, melyiket kell produktívabbá tennem. Fontolóra vettem új szokások beépítésének lehetőségét. Miután kitisztult a szokásaimról alkotott képem, elkezdtem apró lépésekben átalakítani az eddigi rutinokat. Most fogom elkezdeni a harmadik hetet ebben a folyamatban. Nagyon empatikusnak kell lennem önmagamhoz, mert ez a finomhangolás el fog tartani egy ideig.

A holnap titka

Megnyugtat az a gondolat, hogy bármi is történik a jövőben, van egy jó stratégiám ahhoz, hogyan térjek vissza önmagamhoz. Másrészt így megtapasztalhattam azt is, hogyan kapcsolódjak újra az otthonunkhoz. Harmadrészt a Rendezett Otthon és Lélek családjába lépve ráeszmélhettem, hogy ilyen dilemmákkal nem csak nekem gyűlik meg a bajom. Megnyugtató, hogy ebben a galaxisban nem egyedüli utazó vagyok.