Otthon, minden életszakaszban – Hogyan alakítsd ki?

Otthon kialakítás mindenkinek.
hirdetés

Az otthon definíciója szerint az a hely, ahol biztonságban, nyugalomban tudhatjuk magunkat. Ellazulhatunk, nem kell megfelelni külső elvárásoknak. Jelentős időt töltünk az otthonunk falai közt, ezért nem mindegy, hogy milyen hangulatban tesszük ezt. Az otthonszervezés fő célkitűzése, hogy létrehozzunk egy optimális környezetet, ahol a család minden tagja jó hangulatban, kellemes körülmények között egy fenntartható rendszerben élheti a hétköznapjait.

De az otthon átalakul!

Most nem a vándorló tárgyakra és az elbujdosó fél pár zoknik vonulására gondolok. Hanem arra, hogy életszakaszról életszakaszra észreveheted, hogy átalakul az otthonod is. Módosulnak az igények, formálódik a család, más és más tárgyakra lesz szükség a lakásban. Eleve a helyszín, de a hely kihasználása is teljesen megváltozik! Hogyan teremthetsz mindig újra és újra otthont magadnak és a családodnak?

A kulcs az igények pontos megismerése lesz. Nézd meg, hogy te melyik fázisban jársz éppen, hogy egyszerűen kialakíthasd az élethelyzetednek megfelelő otthont!

Az egyszerű gyermekkor

Azért hívom egyszerűnek a gyermekkort, mert ebben az időszakban nem vagyunk ráhatással a háztartás működésére. Ennek minden előnyével és hátrányával! Ha a szüleink egy számunkra nehezen fenntartható, rendszertelen háztartást alakítanak ki, akkor is abban kell élni. De bármilyen is a gyermekkorunk lakhelye, biztos, hogy nincs a vállunkon semmilyen felelősség a megteremtésével kapcsolatban.

Az első szárnypróbálgatások

Amikor jönnek az egyetemi, főiskolás évek vagy belépünk a munka világába, akkor történik az első komolyabb lépés a saját otthon megteremtése felé. Ekkor találkozunk először azzal, hogy ráhatásunk van a kollégiumi szoba, az albérlet háztartására, vagy éppen van már saját jövedelmünk, amivel alakíthatunk a korábbi családi fészken. Képbe jön az ízlésnek megfelelő lakberendezés, dekoráció és jelentősége lesz a különböző rendszerezési lehetőségeknek is.

Ezt az időszakot még az egyszerű és olcsó megoldások jellemzik. Az ösztöndíjból, az első keresetből vagy épp a szülői támogatásból még szűkösen él meg az ember, így ekkor érdemes a minimalista ötletekre koncentrálni. Mivel gyakori, hogy költöznünk kell, illetve más tulajdonában élünk, ezért fontos meghatározni, hogy mitől érezzük magunkat otthon. Ha külföldre költözünk, akkor ez az átmenetiség hatványozottan is ránk nehezedik majd. Ekkor még nagyobb lesz a jelentősége, hogy egy nyugodt, biztos pontot teremtsünk magunknak az idegen körülmények közepette.

Érdemes minél kisebb helyre tervezni, hiszen általában még csak egy szobából áll a kis birodalmunk. Az elsődleges úgyis az otthoni wifi hálózat létrehozása! 🙂 Egy kényelmes fotel, egy meleg pokróc, néhány fotó, pár praktikus konyhai eszköz könnyen velünk jön a költözések során és mindig segíteni fog az újrakezdésben. Egy hangulatlámpa vagy izzósor gyorsan megteremti majd az új helyen is az otthon megszokott fényeit.

A fiatalkori lakhely kialakításánál azt érdemes szem előtt tartani, hogy csak a szükséges tárgyakat tartsuk meg.

A felesleg felhalmozása nagyon sok nehézséggel jár, ezért rendszeresen felül lehet vizsgálni a dolgainkat. Néhány profi, költözésre alkalmas műanyag tároló doboz beszerzése rengeteg kellemetlenségtől megóvhat minket, ráadásul egy kis dekoráció után ezek a dobozok jól felhasználhatóak, amíg meglesz az első szennyestartónk vagy éjjeli szekrényünk. Egy fali rendszerező is multifunkciós lehet, hiszen akár a szekrényajtóra, akár a szoba ajtóra rögzítjük, sok tárgyat elnyelhet.

A saját lakás és a saját kereset varázsa

A következő nagy ugrást azt jelenti, amikor végre saját jövedelemből gazdálkodva megteremthetjük a saját kis kuckónkat, amin már nem kell másokkal osztozkodni. Persze ez még mindig bőven lehet bérelt lakás, vagy közös tulajdon a bankkal… :P, de már egészen más lesz a hozzáállás az otthon lakberendezésekor.

Egy háztartást egy-két főre fenntarthatóan kialakítani már rejt kihívásokat, de alapvetően még könnyen gazdálkodunk a hellyel.

Meg kell teremteni a különböző zónákat: az étkezését, a pihenését, a tanulásét, munkáét és a kikapcsolódásét. Ha ezek a funkciók szépen elkülönülnek, akkor bármilyen kis helyen kell otthont teremtenünk, sikerülni fog.

Ebben az életszakaszban már kényelmesebb, tartósabb és minőségibb megoldásokat engedhetünk meg magunknak az otthonunk kialakításakor. A Kívül Belül Boldogság webáruházának a kínálatát úgy hoztam létre, hogy ezeket az igényeket mind ki tudja szolgálni. Olyan multifunkcionális tárolókat választottam, amelyeket hosszú évekig lehet használni és ízléses darabjai lehetnek az otthonunknak.

Ebben az életszakaszban arra fontos koncentrálni, hogy az új szerzeményekkel ne duzzasszuk a háztartást akkorára, amivel egy század kiskatonát is vendégül láthatnánk. A bögrék, tányérok, főzési kiegészítők a konyhában, a fürdőben a tusfürdők, balzsamok, sminkcuccok, az otthon dekor, vagy épp az íróasztal körül az elektronikai kiegészítők száma hajlamos megszaladni.

Ebben az időszakban lesz először fontos, hogy hogyan osztjuk fel a feladatokat a háztartáson belül és milyen reggeli, esti rutinokat alakítunk ki, mik lesznek a rendszerezés alapelvei. Ezek az apró szokások, ha még most berögzülnek, akkor stresszmentesebbé teszik a hétköznapokat, ráadásul a családdá válás során hatalmas segítséget jelentenek majd.

A családi otthon megteremtése

A történet itt kezd igazán trükkössé válni. Egyre több és több felelősség nehezedik a vállunkon és már nem csak a saját kis szobánkról kell gondoskodnunk. A gyerek megérkezésével a tárgyak száma kilő a csillagos ég felé és komoly küzdelmet jelent egyáltalán eldönteni, hogy mi az, ami tényleg szükséges és hasznos.

Nehéz szigorúnak lenni, amikor a rokonság a gyerkőcnek hoz ajándékot: hiszen az nem a tiéd… mégis neked kell ezt a háztartást működtetni. Néha még a motiváció megtalálása is nehezünkre esik. Nem látunk túl a háztartási feladatokon sem.

Aranyszabály: teljesen egyedül nem lehet eltolni a családi otthon szekerét.

Ha eddig nem alakultak ki a családban a munkamegosztás szabályai, a tárgyak kezelése, a háztartás vezetésének rutinjai, akkor itt az idő közösen nekifogni. Igazából a házimunka senkinek sem egy kánaán, úgyhogy egymás kedvéért ezt meg kell osztani. A megosztás módja persze már az adott családtól függ – addig kell próbálkozni, amíg a számotokra ideális felosztást megtaláljátok. Hiszen a mosogatás, a mosás komoly feladattá növi magát, ha úgy kell neki állni, hogy begyűjtjük a lakásban széthagyott koszos darabokat.

A közös tér, a közös teendők

Ha van nyitottság a technológiai újításokra, akkor sok lehetőség rejlik egy okos otthon kialakításában is. Ez elsőre bonyolultnak hangozhat, de a hétköznapokban sok időt megspórolhat. Ha az okostelefonunkkal egyszerre lekapcsolhatjuk az összes lámpát a házban, vagy épp a nyaralás során távoli vezérléssel néha felkapcsolhatjuk előre a fűtést, az nagyon hasznos lehet. Ugyanígy, ha a mosógép beprogramozva reggel 7-re végez a mosással vagy a fűtés felemeli a hőfokot, mire hazaérünk a munkából, az sokat ad a lakás kényelméhez. Ezek az okos otthon rendszerek egyre elérhetőbb árúak, így érdemes körbenézni.

Minden családtag számára létre kell hozni egy nyugodt kis kuckót, ahova visszavonulhat: a lakás legyen otthon mindenkinek.

Érdemes a közös étkezésekhez, beszélgetésekhez is egy kényelmes helyet teremteni.

Mivel családos emberként már rengeteg dologra megy el az idő, ezért fontos, hogy minden helyiség könnyen rendben tartható, takarítható legyen. A szükségesnek tartott tárgyaknak praktikus helyet kell találni a lakásban: jöhetnek a tároló kosarak! Így egy olyan rendszert alakíthatunk ki, amelyet a hétköznapokban is egyszerűen fenntartunk majd, együtt.

És a történet itt nem áll meg, hiszen ahogy a gyerekek nőnek, ahogy munkahelyet váltunk, mindig újra és újra neki kell futni ennek a rendszernek. A rossz gyakorlatokat elhagyni, új rutinokat kialakítani, a lakás helyiségeit újradefiniálni.

Például amikor vállalkozni kezdtem, akkor ki kellett alakítanom egy munkaállomást, úgy, hogy a családi közös terek ne sérüljenek. Át kellett variálnunk, hogy ki és mikor hozza-vissza a kisfiamat. Szabályokat kellett hoznunk az itthon töltött időre is, például, hogy mikor kezdődnek az offline órák a családunkban. A férjem sokat segített abban, hogy egy egyensúlyi állapot felé haladjak a webshop fejlesztése és az esti pihenés terén! 🙂

A ritkán tárgyalt kirepülés: amikor már az ő szárnypróbálgatásait nézed…

Ez az időszak, amit én személyesen még nem éltem meg, illetve hát a helyzet másik oldalán álltam. De anyukámon, az ismerősökön és az ügyfeleimen pontosan látom: ez sem kisebb feladat, mint az első otthont megteremteni.

Ha a gyerkőc kirepül, akkor a szobája felszabadul, de azért csak részben. Hiszen még néhány évig haza-hazajön, itt alszik, itt köt ki, amikor mélypontra kerül – hát hova máshova menne? Mégis, a helyzet a helyiségek kihasználása szempontjából feladja a leckét. Valamennyire mindenképp érdemes átrendezni a régi családi fészket és újragondolni.

Csökkenthető a konyhai felszerelés mennyiségben és méretben is, elcsomagolhatóak a felesleges ágyneműk és a vásárláskor is felül kell bírálni a megszokott adagokat és kiszereléseket. Egy kicsit később majd lehet újra szükség lesz rájuk, amikor a gyerekek és az unokák megszállják a lakást ünnepekkor, de addig jó helyük lesz egy tárolóban a szekrényben.

A hétköznapokban a háztartás valódi méretére kell koncentrálni és újra kialakítani azokat a zónákat és új rutinokat, amelyek az aktuális életvitelünkhöz illenek.

Az időbeosztást is mindenképpen újra kell gondolni: ha szabadul fel hetente néhány óra, akkor itt az ideje valami újat tanulni vagy egy rég elhagyott hobbit újrakezdeni.

Az otthon megteremtése: újra és újra

Ahogy látod, ez nem egy egyszerűen kipipálható feladat. Folyamatos újratervezést kíván, hogy a lakás tényleg azzá a hellyé váljon, ahol a napjaink jelentős részét jó hangulatban, otthon, biztonságban tölthetjük el. Viszont az eredmény szerintem mindenért kárpótol. Én legalábbis ezt érzem, amikor ellazulva pihenhetek a családom körében egy átlag hétköznap este.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

Tippek, motiváció a mindennapokhoz