Papírok rendszerezése, hogy ne keress semmit tovább 2 percnél

papírok rendszerezése
hirdetés

A papírok rendszerezése a legtöbb háztartásban kihívást jelent, hiszen napi szinten újabb és újabb papírok kerülnek a kezünk ügyébe. Ha te sem tudod, hogyan tárolj praktikusan, akkor tarts velem!

Miért olyan nehéz a papírok rendszerezése?

Szinte nem telik el úgy nap, hogy egy papír ne érintené a markunk. Kapunk egy blokkot a vásárlás után, nyomtatványokat tolnak elénk a munkahelyünkön, kapunk egy dokumentumot, ha orvosnál jártunk, több tucat papír kerül a táskánkba egy okmányiroda vagy bank látogatása után, folyamatosan kapjuk a számlákat, csekkeket és sorolhatnám. 

A gondot az okozza, hogy minden papírt hazaviszünk, hiszen nehéz előre megmondani melyik az az irat, amire később szükségünk lesz.

Így a biztonság kedvéért mindent szeretünk eltenni. Ez a módszer viszont átláthatatlan káoszt eredményez a fiókokban, szekrényekben. Lássuk, hogy tehetünk pontot a probléma végére!

Papírok rendszerezése: először szelektálj!

Ha a célod a papírok rendszerezése, akkor nem úszhatod meg a szelektálást! Ha eddig sikerült egy helyre besuvasztanod minden papírodat, akkor egyszerűen csak pakolj ki mindent onnan. Ha viszont a háztartásod különböző pontjaira dugdostad a papírokat, akkor szedd össze mindet és rendezd egy nagy kupacba, majd kezdődhet a válogatás!

Ez egy összetett feladat lesz, hiszen egy papír esetében nem úgy kell döntened, mint például a ruhák rendszerezésénél. Itt az öröm vagy állapot alapján történő döntés nem segít, hanem el kell olvasnod melyik papír mit tartalmaz.

Találkozni fogsz idejét vesztett garanciapapírokkal, ezeréves blokkokkal, kevésbé fontos irodai nyomtatványokkal stb. Ezeket nem érdemes tovább tartogatni, dobd őket a szelektív hulladékgyűjtőbe. Viszont a fontos dokumentumok esetében nem maradhat el a papírok archiválása

Papírok, dokumentumok csoportosítása

A szelektálás során egyúttal célszerű kategorizálni is a dokumentumokat. Ezt többféleképpen teheted meg. Egyrészt válogasd külön tematika szerint a papírokat, amiket meg akarsz tartani. Tehát kerüljenek egy kupacba az orvosi papírok, az ingatlannal kapcsolatos dokumentumok, a gépjármű papírjai és így tovább. 

De ezeken belül további alkategóriákat is létrehozhatsz. Hiszen az egészségügyi dokumentumokon belül külön választhatod a saját papírjaid, a partneredét és a gyerekekét is. Továbbá, ha több gépjárművel rendelkeztek, ott is több részre oszthatod a fontos iratokat. 

Ezen felül pedig alkoss egy olyan kategóriát is, ahová a rövidtávon megtartani kívánt dokumentumok kerülnek.

Ilyenek például a befizetendő csekkek, nemrég kapott nyugták, számlák, szóval minden olyan, amit maximum egy évik érdemes megőrizni. 

Hasznos eszközök papírtároláshoz

Az alapos szelektálás és pontos kategorizálás után nincs más dolgod, mint a papírok átlátható rendszerezése.

A különböző tárolástechnikai eszközök nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a rendet hosszú távon fenn tudd tartani, és a dokumentumok között mindig megtaláld, amit keresel.

 

Ebben a Leitz segíthet, akik praktikus megoldást nyújtanak az irodaszerek tárolásához. A mindenki által jól ismert, klasszikus irattartó papucs mellett számos lehetőség nyílik az iratok rendszerezésére, így mindenki megtalálhatja a számára legpraktikusabb megoldásokat.

A megfelelő tároló kiválasztásához fel kell mérned, hogy az otthonod mely pontján tudod tartani az iratokat. Hiszen más megoldás lesz praktikus fiókos tárolás, nyitott polcos tárolás vagy ajtók mögötti elhelyezés esetében. Továbbá az archiválni kívánt papírok mennyiségétől is függ, hogy melyik tároló lesz számodra a befutó.

Átlátható papírhalmaz a fiókban

Amennyiben kisebb fiók áll rendelkezésedre az iratok rendszerezéséhez, akkor az egyik legjobb megoldás a jól ismert mappás tárolás. A gumis mappa kis helyen is elfér, miközben rengeteg papír gyűrődésmentes tárolására alkalmas. Itt játszhatsz a színekkel is, minden szín külön dokumentum kategóriát takarhat.

Viszont, ha jobban preferálod a papírok rendszerezése során a lapozható tárolást, akkor az iratvédő mappa lehet számodra a jobb választás. Ugyanúgy elfér a legtöbb fiókban, mint a klasszikus mappák, ebben viszont nem ömlesztve, hanem egyenként lefűzve tárolhatod a dokumentumokat.

Egy olyan irattartó tasak, amely nem átlátszó, megfelelő tárolási megoldást nyújthat a bizalmas iratok számára. Így szem előtt tartva tárolhatod bennük a rövidtávú dokumentumokat, például befizetésre váró csekkeket. De a különböző fontos iratok kategorizálásához is kiváló, hiszen minden papír csoportot külön színbe helyezhetsz, de azért nem árt ilyenkor is címkét használni a jelöléshez. Ez fiókos tárolás esetén egy kézenfekvő alternatíva lehet.

Polcos irattárolás alternatívái

Egy egyszerű tárolódoboz kiváló módja lehet az iratok átlátható és gyűrődésmentes rendszerezésének. Esztétikus megjelenésének köszönhetően akár nyitott polcos tárolás esetén is megállja a helyét, de szekrény mögé is elrejtheted. Az integrált fogantyúknak köszönhetően nagyon könnyen mozgatható a doboz. Rendezd a papírokat mappákba, majd így helyezd a dobozba, hogy semmiképp ne keveredjenek össze a kategóriák.

Ha leginkább a dolgozószobádban, íróasztalod környékén van lehetőséged a papírok rendszerezéséhez, akkor pedig az irattálca lehet szuper választás. Az irattálcákat egymásra helyezheted, így létrehozhatsz egy többszintes “polcot” a papírok számára. Minden szintre más kategóriába tartozó dokumentumot pakolj, így átlátható és könnyen hozzáférhető marad a rendszer.

Nincs sok helyed az iratok tárolására? Semmi gond, kis helyen is meg lehet valósítani az átlátható rendszert!

A klasszikus iratrendezők elférnek egy kisebb polcon is, nem szükséges óriási helyet keresni számukra. Azonban annak érdekében, hogy egy dokumentum keresgélése során ne kelljen végiglapoznod ennek tartalmát, használj különböző színű lefűzhető tasakokat!

A tasakokba több, egy kategóriájú iratot tudsz elhelyezni, majd ezt le tudod fűzni egy kemény fedeles rendszerezőbe. A tasakokra ne felejtsd ráírni, hogy milyen típusú iratokat rejtettél el benne!

 

 

Egyéb irodaszerek tárolása

Nagy mennyiségű archivált papír esetén bizony könnyen megtelnek az íróasztal fiókjai, vagy a dolgozószoba polcai. Ebben az esetben dilemmát okozhat, hogy az egyéb irodaszereket, mint például a tollak, ceruzák, a tűzőgép, a lyukasztó vagy az olló hol kapjon helyet. 

Egy megoldás, ha ezeket az apróságokat az íróasztal felületén tartod, azonban így fennáll az esélye annak, hogy munka közben elterelődik a figyelmed, vagy nem jut elég hely az asztal felületén a munkavégzésre. Hiszen mindig azt javaslom, hogy az íróasztal felülete minél üresebb legyen, csak a legszükségesebbeket tárold rajta. Néhány toll vagy ceruza elfér, mivel ezekre gyakran szükség lehet.

Ám a többi irodaszert gyakorlatilag bárhol tárolhatod, ha azok megjelenése esztétikus és egymással harmonizáló. Ha az irodaszerek azonos termékcsaládból származnak, akkor  elkerülhető a vizuális zaj, így például akár a nappali polcán is helyet kaphatnak, ugyanis jól mutatnak és öröm rájuk nézni.

A papírok rendszerezése tehát nem lehetetlen küldetés, de kissé időigényes feladat. A jó hír azonban, hogyha egyszer a saját igényeidhez mérten megcsinálod, akkor többet nem lesz gondod vele! Selejtezz alaposan és rendszerezz praktikusan, így elérheted azt, hogy bármit megtalálj 2 percen belül!

Papírok rendszerezése

Avagy a papír útja a háztartásban. Ha szeretnél elméletben inspirálódni, hogy mi a teendő a különféle papírokkal, akkor javaslom neked a videó megtekintését is, hogy extra motivációt kapj a papírok rendszeretéséhez!

A blogbejegyzést a Leitz Hungary szponzorálta. Nemrég egy új kollekció, a Cosy termékcsaláddal újult a Leitz márka, és egyszerűen imádom. Teljes szívemből ajánlom a minőségi, hasznos, és nem utolsósorban esztétikus termékeket otthonra, vagy az irodába is.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés