Rendetlenség – segítek, ez csak egy állapot!

hirdetés

A rendetlenség olyan sok embert meghatároz és olyan sok ember határozza meg magát a rendetlenség felől. Biztosan te is ismersz olyan kollégát, aki soha nem tud időben megérkezni egy tárgyalásra, mert nem talál az asztalán egy jól fogó tollat, vagy folyton elfelejt valamit, mert elveszíti a cetlijeit. És visszafelé is működik: hányan mondják, hogy ők rendetlenek, számukra megfelel az alkotói zűrzavar, a zseni a káoszon is eligazodik és így tovább.

A rendetlenség én vagyok?

Elsőként: nem, nem te vagy. Másodjára: mindannyian másféle közegben érezzük jól magunkat, más igényeink vannak, ez természetes. De mégis, mindenkinél van az a mértékű rendszertelenség, amelyben már nem tud eligazodni, amelyben perceket veszteget a tárgyak keresgélésével. Ha úgy érzed, hogy az otthonod nem alkalmas a kikapcsolódásra, az irodád, a munkahelyed pedig nem a fókuszált figyelem helye, akkor valami nem stimmel.

Ezt kár letudni annyival, hogy “ilyen vagyok”. Dehogyis! Te az vagy, aki még nem találta meg a számára megfelelő módszert, technikát, amivel egy átlátható, könnyen kezelhető rendszert alakíthatna ki és tarthatna fent saját magának. A rendetlenség egy állapot és nem kell, hogy végleges maradjon. Otthonszervezési tanácsadóként azért dolgozom, hogy minél személyre szabottabb, egyedibb rendszert alakíthass ki magadnak. Hogy a környezet, ami körülvesz, az örömödre szolgáljon.

Most menjek fel a Pinterestre?

Sajnos, egy rossz hírem van: nem mindenkinek a pucér felületek és a szép katalógusképek fogják elhozni a változást. Ezek jelenthetnek némi motivációt rövid távon, de hosszú távon nem feltétlenül fognak egyezni a te igényeiddel. Sok esetben szükség lehet egy egész otthont érintő, drasztikus változásra, azonban sok esetben nem feltétlenül életszerű, azt hiszem.

Magadnak kell feltenned a kérdést: min kell változtatnom?

Ha tudod, hogy mi a célod, akkor az oda vezető utat kisebb-nagyobb, végrehajtható lépésekre bonthatod, és így az egész folyamat emészthetőbb lesz.

Egy egész lakásra vonatkozó válogatás és rendszerezés érthető, hogy ijesztően hangzik, ha most arra nem vagyunk képesek, hogy minden nap elmosogassuk az edényeinket. De egy polcon levő tárgyak átnézése? Egy fiók átvizsgálása? Az íróasztal átrendezése? Ezek már nem tűnnek első látásra olyan hatalmas és veszélyes teendőknek, ugye?

Bármeddig halogathatod ennek a rendszernek a kitalálását: kárát egyedül te látod. De hát a cél az lenne, hogy jól érezd magad a bőrödben, otthon, a munkahelyeden. Ha jóban vagy magaddal, akkor azt javaslom, hogy mérd fel, hol van szükséged segítségre. Az otthonszervezési célok kitűzésében? Az irodai felületek rendben tartásában? Egy kis extra motiváció kéne néhány héten keresztül? Ezen a blogon mindegyiket megtalálod.

 

3 otthonszervezési tanács, amelyből azonnal hasznot húzhatsz

  1. Szabadítsd fel magad a tárgyaid alól! Egy átlagos méretű lakásban korlátozott mennyiségű dolgot tárolhatsz. A megszokott vásárlás, a tartalékolás, őrizgetés hamar oda vezet, hogy legjobb esetben is kétszer annyi tárggyal rendelkezel, mint amennyit valójában használsz. Ha már tavaly sem volt a kezedben és nem okoz számodra örömet, akkor biztosan válj meg tőle.
  2. Tervezd meg az otthonod átnézését! Nem kell, hogy teher legyen a válladon: gondolj úgy erre a folyamatra, mint ami extra helyet fog adni a lakásodban. Megajándékozod magad! Bontsd számodra megfelelő apró lépésekre és tartsd magad a megszabott határidőkhöz.
  3. Hidd el, hogy megérdemled ezt az időt és a nyugodt környezetet! Ez nem egy sokadik, felesleges dolog, ami folyamatosan halogatható. Ez a te jóllétedet, harmonikus környezetedet és kiegyensúlyozottságodat szolgálja. Mi az indok, amiért ezt halogatnád?

Tehát kevesebb tárgy, egy átgondolt, rád szabott rendszer és némi idő, amit magadra fordítasz. Egészen pozitív élménynek tűnik, nemde? 🙂

Komfort: nő kutyával a lakásban.

Természetes, hogy a nehéz helyzetek jönnek és mennek

Az az ember, akinek minden felülete állandóan mentes a tárgyaktól és kartávolságon belül folyton csak az aznap használt eszközöket tárolja a munkaállomásán, annak a rend fenntartása mindent felülír abban az élethelyzetben.

Egy valódi, hétköznapi ember számára mindig lesznek olyan élethelyzetek, amikor egy kicsit megborulnak a dolgok. Megrekedsz szakmailag, betegség üti fel a fejét, kétséges lesz a megélhetésed vagy elveszítesz egy fontos személyt az életedből. Ilyenkor nem az a prioritás, hogy csillogjon a mosogató és hogy hányfelé szelektáld a szennyest, hanem a túlélés. Tudom, kicsit nyersen hangzik, de ez az igazság.

A fenti rendszer kialakítása viszont ilyenkor is segít. Hiszen a krízis során nem a több hétnyi rumlit fogod fokozni. Ha túl vagy a nehéz helyzeten, akkor pedig nem mínuszból vagy nulláról kell újra rendet teremteni magad körül, hanem visszatérhetsz egy fix, rád szabott rendszerhez.

Non plus ultra: egy rendezett, barátságos, harmonikus környezetben könnyebb biztonságban érezni magunkat, akkor is, amikor nem csak bárányfelhők legelésznek a fejünk felett.

Zivataros időkben is megnyugtató, hogy bármikor fogadhatunk vendéget és maximum egy-két hétnyi házimunka és rendetlenség gyűlik fel.

A rendrakásra gondolj úgy mint törődésre

Amíg gyerek voltál, talán ritkán jutott eszedbe, hogy anyukád neked porszívózik, neked válogatja a hivatalos iratokat. Ezek olyan kötelező dolgok, amikkel a felnőttek állandóan hadakoznak, senki nem szereti, de muszáj csinálni. Aztán az ember felnőtt lesz, neki is csinálni kell ezeket, és lassan kezdi megbecsülni, hogy mit jelentett a tiszta szőnyegen hemperegni és reggel két perc alatt előteremteni a vizsgabizonyítványt.

Kisbaba a tiszta padlón

Nem kell másra várni, hogy ezt a biztonságos, jól kiszámítható közeget biztosítsa számodra, nem kell kitartanod a rendetlenség közepén. Megteremtheted magadnak és megteremtheted másnak is. Az erre szánt idő így válik kötelező nyűgből törődéssé.

Az utolsó kifogás legyűrése: a rendszerezettség nem túlszervezettség

Maradt benned egy kis ellenkezés, hogy nem szeretnéd rubrikákba és tervekbe zárni az életed? Megértem, mert szerintem ebből nem következik a bezártság, és ez a kifogás nem állja meg a helyét és nem lehet indok a rendetlenségre.

A rendszerezettség nem azt jelenti, hogy egy kőbe vésett tervet hozol létre és szigorú szemöldökkel felügyeled saját magad. (Még akkor is, ha az otthonszervezés közben kitaláltad, hogy annak a vágódeszkának a fiókban a helye, aztán hetekkel később rájössz, hogy annyira nem funkcionál jól: változtass bátran.)

Egy személyre szabott rendszer abban segít, hogy átláthatóvá teszi az életed egyes területeit, miközben rugalmas marad.

Szóval marad tér az emberi tulajdonságoknak, nem az a cél, hogy rosszul érezzük magunkat – nem fogunk kiszúrni saját magunkkal! 🙂 Ha változik az életed – és kié nem változna, – akkor a rendszered szépen igazodik és változik vele együtt.

Ha most egyedülállóként megtervezed a rendszerezett lakást, akkor kisgyerekes szülővé válva nem a nulláról indulsz majd. Amikor ki kell majd alakítanod egy kis kamaszodút, akkor fogod tudni, hogy hova nyúlhatsz a lakásban, hogy helyet szabadíts fel. És ha kirepültek a gyerkőcök és tiéd a lakás, magabiztosan fogsz helyet találni a fontos emlékeknek és felszabadítani a teret saját magadnak.

Mit gondolsz most magadról és a környezetedről? 🙂

Van olyan barátnőd vagy rokonod, akinek hasznos lenne elolvasni ezt a bejegyzést? Oszd meg vele, kérlek és lépjünk együtt egy rendezett élet felé!

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

Tippek, motiváció a mindennapokhoz