Skip to content

Rendszerezési ötletek, ha túl sok holmit szeretsz

  rendszerezési ötletek

  Mindenki gyűjtöget valamit… Van, akinek ez egyetlen szűk kategóriát jelent, például sportos pulcsikat, amiből van 12 darab a szekrényben és van, akinél bizony a túl sok használati tárgy megtartása és felhalmozása jelenti a boldogsághoz vezető utat.

  Ez megmutatkozhat abban, hogy az étkezőasztalodat csak félig tudod használni, vagy abban, hogy nem fér el a szekrényedben még több cipő és a maradék az előszoba padlóján hever. Mondták már neked, hogy túl sok holmid van? Valószínű, hogy nem vagy a kényszeres gyűjtögetés áldozata, csak hajlamos vagy arra, hogy pár kategória esetén jobban felhalmozd a tárgyakat. Jöjjenek a jól bevált rendszerezési ötletek!

  Nem létezik egy szigorú szám, hogy legfeljebb hány darab holmi lehet az otthonunkban. Senki sem fogja megmondani nekünk, mennyi a maximum, ami a miénk lehet, hiszen eltérő módon használjuk és értékeljük a tárgyakat.

  A cél az, hogy megtaláld az egyensúlyt és rendszerezd a holmikat, hogy átlátható legyen számodra és családod számára.

  Jó lenne? Vágjunk bele együtt!

  Rendszerezési ötletek, hogy megelőzd a fejetlenséget

  1. Fedezd fel azokat a tárgyakat, amiket gyűjtögetsz

  Nagyon változó, hogy ki az, aki mindent felhalmoz és semmitől nem válik meg. Ennek ellenére lehet, hogy a te otthonodban is vannak bizonyos kategóriák, amely holmiktól kevésbé, vagy egyáltalán nem válsz meg, ugyanakkor szívesen vásárolsz még melléjük.

  Ilyenek lehetnek a különböző napilapok, vázák, törölközők, teafilterek, és igazából bármi, amiből több van, mint amennyit egész életében elhasznál a családod.

  2. Ne növeld tovább a gyűjteményedet

  Próbáld ki, hogy megelőzöd a vásárlást, és nem veszel még több dolgot a gyűjteményedbe. Tegyél meg mindent, hogy ne növeld tovább a tárgyak sorát. Állj ellen a kísértésnek és ne vásárolj még többet.

  Iratkozz le a hírlevélről, ne menj be a boltba, ne menj fel a honlapjukra és tegyél meg mindent, hogy egy bizonyos ideig – lehet az egy, de akár három hónap is, amikor megígéred magadnak – nem veszel semmi újat.

  3. Ne engedj be olyan tárgyat az otthonodba, amiről tudod, hogy sosem fogjátok használni

  A tudatos vásárlás és rendezett otthon alapja, hogy olyan tárgyakat, amiket előre tudjuk, hogy nem fogunk sosem használni, vagy maximum egyszer-kétszer, ne engedjük be az otthonunkba. Ilyen lehet egy újabb konyhai kütyü, ami hirtelen megtetszett, egy gyanútlan rokon ajándéka, vagy pedig egy fura gyerekjáték, amit kislányod a mesenézés közben a reklámban látott.

  4. Foglalkozz az érzelmeiddel

  Mindenkinek van valamilyen szintű érzelmi kötődése a tárgyaihoz. Vannak olyanok, amihez kevesebb élményt tudunk kapcsolni, de olyan is akad, amihez rengeteget. Például az a régi gólyatáboros póló, amit nem vagy képes kidobni és többet jelent számodra, mint egy kényelmes alvós póló.

  Az a póló részese a személyes múltadnak, hogy hol jártál és ki voltál. Elengedni ezeket a tárgyakat sokszor olyan érzés, mintha saját magunk egy részétől válnánk meg. Más használati tárgyak valami múltbeli nagy cél elérését jelentik, vagy egyfajta biztonságérzetet nyújtanak számodra.

  Lehet azonban, hogy a zsúfoltság az otthonodban abból fakad, hogy csak túlterhelt vagy a mindennapokban és nem tudod, hogy hol kezdj neki a rendszerezésnek.

  Ma, amikor haza mész, nézz körül. Milyen érzés otthon lenni? Mit érzel, ha a tárgyaidra nézel? Jöhetnek a rendszerezési ötletek, vagy megfelel ez így számodra?

   

  Néhány apró tipp, hogyan kezeld a felhalmozódott holmit

  Kezdj lassan!

  A tárgyak emléket őriznek, jelentésük van és valamikor nagy örömöt okoztak számodra. Időt kell adnod magadnak, hogy a saját tempódban tudj haladni, hogy el tudd elengedni őket, és azonosulj a változással.

  Belülről kell, hogy megmozduljon benned valami. Külső nyomásra és sürgetésre előfordulhat, hogy magadba fordulsz és nem hogy nem pozitívan, de kifejezetten negatívan éled meg a változás élményét.

  Ez a megoldás: dönts most!

  A kiválasztási folyamat során könnyű félretenni azt, amiről még nem vagy biztos és majd ha végigmentél a teljes kategórián, akkor képes leszel meghozni a döntést. Azonban a folyamat végére nagyon elfáradsz és végül képtelen leszel meghozni egy olyan tárgyról a döntést, amiben már az elején sem voltál teljesen biztos, hogy megtartsd-e. A rakosgatás csak jobban kimerít és képtelen leszel a végére érni.

  Állítsd használatba a szentimentális értékeidet!

  Vannak olyan szentimentális értékek az otthonodban, amiket kiállítottál vagy bedobozoltál? Gondold újra, mire is használod őket! Adj nekik új funkciót, hasznosítsd újra, más módon. Például használd a csészét kulcstartónak a fiókban, a képkeretbe nyomtass új képet. Így kombinálhatod az örömet okozó szentimentális tárgyakat és a tárolás szempontjából szükséges dolgokat az otthonodban.

  Válaszd ki a kedvenceidet!

  Túl sok gyertyatartód van? Képkereted? Lámpád? Táskád?

  Ha például rajongsz a gyűrűk vásárlása iránt, de csak 10-15-öt használsz általában és a maradék 30-at pedig fel sem veszed, akkor a tanács a következő: találd meg azt az ideális mennyiséget, amit valóban használsz és amennyi boldoggá tesz. Mi legyen a maradékkal? Add oda másnak, akinek jól jöhet, hogy élvezhessék, használhassák, tanuljanak belőle.

  Ismerd meg a stílusodat!

  Ha tudod, hogy milyen a stílusod, könnyű lesz kiválasztani azokat a tárgyakat, amik már illenek hozzád. Könnyebbé teszi a tárgyak rendszerezését és a vásárlást is,, ha tudod, hogy mi az a stílus amit szeretsz, és mi az, ami már nem illik hozzád.

  Amikor végigmész a nappalidon, az előszobádon, mit látsz? Milyen dekorációs elemek azok, amik már nem téged képviselnek? Miket találsz a szekrényedben, amiket már évek óta nem használtál? Amint megválsz ezektől a tárgyaktól, egy friss, üde otthon képét fogod látni, ami a te stílusodat képezi. Hogyha valami nagyon kitűnik a többi tárgyad közül, kérdezd meg magadtól, hogy valóban szereted, vagy csak azért tartod meg, mert valamikor megvetted és még jó állapotban van?

  Lépések, hogyan kezdj neki, és legyél te is rendszerezett

  1. Ismerd fel a problémát

  Később megcsinálom hozzáállás: Halogatod csak a rendrakást? Mindig van fontosabb dolgod annál, hogy nekikezdj? Azt sem tudod, hol kezdd el és inkább nem is foglalkozol vele?

  Ugyanolyan tárgyból több: Előfordult már, hogy valamit nem találtál és kénytelen voltál újat venni, majd egy későbbi alkalomkor előkerült és kettő lett belőle? Ugyanolyan konzervek, harisnyák vagy körömlakkok?

  2. Gondolkodásbeli változtatások

  Élményekre fókuszálás: A tárgyaknak nagyon hamar meg tudunk örülni, aztán a lelkesedés lankad és már észre sem vesszük, hogy vannak. Vajon a kevésbé hasznos, nem is igazán szükségszerű tárgyaink helyett milyen élményt tudnánk vásárolni? Hova tudnánk elutazni, kivel tudnánk az élményt megosztani?

  Néha a kevesebb több: Van egy tábla csokid. Az első kocka még nagyon jól esik. A második kocka is viszonylag jól esik, azonban eljutsz egy bizonyos mennyiséghez, amikor már csak a szemed kívánja, és már régen túl vagy a telítődési ponton. Az otthonban levő tárgyak mennyiségének felhalmozásánál is van egy pont, ami után már a zsúfoltság érzését kelti az otthon. Vajon te mennyivel haladtad meg ezt a telítődési pontot? 

  3. Tudd, mi az, aminek mennie kell

  Sokszor használod?: Van olyan régi karácsonyi díszed, amit az utolsó két karácsonykor már nem használtatok? Olyan fagyigépetek amivel már tavaly sem készítettetek fagyit? Elektromos kisautó, amivel kisfiad már 4 hónapja nem játszott? Olyan fürdőruhád, ami már használhatatlan lett?

  Különleges alkalmakra?: Az utóbbi egy évben mennyi olyan alkalom volt, amikor a “különleges alkalmakra félretett” tárgyaitokat elővettétek? Ezekből mennyi szett van? Sokszor jönnek hozzátok vendégek?

  Sajnálnád kidobni?: Nemrég vetted? Valakitől kaptad? Nincs igazán hibája? Mi az indok, amiért még őrizgetsz olyan tárgyakat, amik nem jelentenek számodra különösebb boldogságot?

  Válaszd Otthonszervezés szolgáltatásom a rendezett otthon megteremtésének érdekében!

  4. Válj meg a felesleges holmiktól

  Egy be-egy ki elv: Azon kapod magad, hogy folyamatosan csak új díszpárnákat veszel és csak gyűlik és gyűlik? Újabb tárgyak vásárlásánál próbáld meg az „egy be,-egy ki”elvet. Amint veszel valami olyan tárgyat, amiből már érzésre több van a kelleténél, válaszd ki számodra a legkevésbé kedveset, a korábbi rossz választást, vagy azt, ami már nem jelent számodra sokat, és add oda valakinek, aki örülne neki.

  Maximalizáld: Próbálj meghatározni egy maximális mennyiséget az adott tárgyból. Mi az az észszerű mennyiség táskából, amit még rendszeresen használsz? Mennyi színre, funkcióra, méretre van szükséged? Gondolj bele, és legyél őszinte magadhoz: mennyire szeretsz folyamatosan átpakolni egyik táskából a másikba?

  5. Kis lépések naponta

  Ha a cikk végére úgy is gondolod, hogy túl sok holmid van, belevágni még akkor sem egyszerű, a rendszerezési ötletek ellenére. Tudom! De ha csak a következő pár hétben minden napodból kiragadsz 15 percet, amikor rendszerezel egy felgyülemlő kategóriát, kiválasztod a valóban szükséges tárgyakat és elajándékozod a többit, úgy máris nekikezdtél a folyamatnak és tettél azért, hogy egy rendszerezettebb otthonban élj.

  Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

  Tippek, motiváció a mindennapokhoz